Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Prošlo je 30 godina od obnove rada Plemenite općine turopoljske

Plemenita općina Turopoljska danas broji 400 članova. Njen rad je i dalje povijesno podijeljen na 22 sučije. Ima jednog župana, četiri podžupana i 24 suca…

Objavljeno

Svečanom sučijom, u parku ispred Muzeja Turopolje, članovi Plemenite općine turopoljske kao i svi brojni uzvanici, prisjetili su se dana kada je ponovno obnovljen rad Plemenite općine, prije točno 30 godina. Bilo je to 7.srpnja 1991.godine, a ovom se prilikom njene povijesti prisjetio i sam župan Juraj pl.Odrčić.

– Ona je srednjovjekovna rodovska župa koja svoje korijene vuče čak iz 13.stoljeća i kroz čitavu povijest brinula se za ukupan razvitak i boljitak našeg Turopolja. Na žalost, 1947. nasilno je ukinuta, nacionalizirana joj je sva imovina i bio je zabranjen njen rad. Sve do dolaska slobodne Republike Hrvatske kada se već u srpnju 1991.godine ponovno okupilo turopoljsko bratstvo i obnovilo Plemenitu općinu – kazao je župan Odrčić.

Prema članarinama, ova udruga danas broji 400 članova. Njen rad je i dalje povijesno podijeljen na 22 sučije tako da ima i velik broj dužnosnika. Uz župana tu su i četiri podžupana, 24 suca i svi ostali koji imaju zadatke da ispunjavaju ciljeve.

– Plemenita općina turopoljska ima dva cilja. Prvi je ponovna uspostava zemljišne zajednice, kako bi njeni ovlaštenici, domicilno stanovništvo našeg Turopolja povratilo svoju zemlju. A drugi cilj, koji je trenutno više u fokusu je promocija Turopolja i osnaživanje turopoljskog identiteta kroz brojne manifestacije, programe koje radimo, izdavaštvo te smo nadležna uzgojna organizacija za autohtonu pasminu turopoljska svinja – ističe župan koji je pritom nabrojao planove za budućnost.

– Stiže nam jedna velika obljetnica. Po prvi se puta, Turopoljci kao slobodni ljudi, spominju 1225.godine, tako da ćemo uskoro imati 800 godina od toga zapisa. Svakako jedan od glavnih planova je revitalizacija Starog grada Lukavca, a u planu je i pokretanje stipendijske zaklade gdje bi podupirali mlade umove turopolja na daljnje istraživanje naše povijesti, osim toga predani su i svi dokumenti za oznaku izvornosti turopoljske svinje koju očekujemo do kraja ove godine – priča nam Odrčić.

07.07.2021. – Svečano spravišće Plemenite opčine turopoljske – foto:David Jolić/Cityportal.hr

– Ponosni smo na ovu udrugu koja promiče našu kulturu i kulturnu baštinu, koja kroz banderij i svoje manifestacije itekako radi na promociji Velike Gorice kao i same Zagrebačke županije u cjelini. I dalje ćemo poticati dobre programe i projekte Plemenite općine turopoljske jer oni zaslužuju podršku za svoj trud, rad i zalaganje – istaknuo je Ervin Kolarec, zamjenik župana.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je kako je Plemenita općina dio poljoprivredne povijesti i tradicije.

– Oni uzgajaju turopoljsku svinju što je vrlo važno u očuvanju ove autohtone pasmine, ali isto tako ima turistički i gospodarski značaj. Svi smo tu da doprinesemo i da ovo postane jedan od brandova ovog podneblja, Turopolja, ali i Zagrebačke županije – rekao je Majdak.

– Imamo niz projekata, niz situacija koje trebamo riješiti, poput obnove Starog grada Lukavec, gdje se s pola milijuna kuna uključilo i ministarstvo kulture, a smatram i da bi njime trebali upravljati plemenitaši, jer on je od povijesti i bio očuvan od svih vlastela vlasti – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar te plemenitašima poručio kako podrška nije niti će ikad biti upitna.

– Sve ono što su prioriteti vaši su i naši prioriteti i hvala vam što ste čvrsto stajali na braniku tradicije, povijesti, usudit ću se reći metropole i najpoželjnijeg grada u RH – zaključio je Ačkar.

HOTNEWS

Višić: Aglomeracijom želimo zaštiti našu vodu i okoliš

Direktor Višić je istaknuo kako su u naseljima u kojima se gradi javni sustav odvodnje, priključci besplatni i njihovi troškovi će biti na teret investicije…

Objavljeno

on

U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održana je konferencija za medije o postojećem i budućem stanju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“.

Tom prilikom europski projekt u vrijednosti od oko 498 milijuna kuna, predstavili su direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić, gradonačelnik Krešimir Ačkar i Fani Bojanić, v.d. voditeljica sektora za projekte sufinancirane europskim sredstvima.

– Očekivani rezultati ovog projekta su pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Velika Žgorica, zatim povećanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda za približno dodatnih 15 300 stanovnika, izgradnja više od 5 tisuća novih besplatnih priključaka, pročišćavanje otpadnih voda u skladu s hrvatskim i europskim propisima kao i očuvanje površinskih i podzemnih voda te zdravstvenih uvjeta stanovništva – naglasio je direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Projekt Aglomeracije je takav i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da ga što prije i na što kvalitetniji način u rokovima završimo, a kao što smo čuli od naručitelja i izvođača sve će biti u rokovima završeno – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar te istaknuo kako će ovim projektom biti asfaltirano 150 kilometara prometnica. Gradonačelnik je ovom prilikom još jednom pozvao sve na strpljivost koji čekaju asfalt.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Moramo poštivati pravila struke, negdje je i moguće dodatni komunalni standard napraviti, negdje nije. Gdje god se može i gdje god nam EU i pravila, koja su poprilično rigorozna dopuštaju, mi ćemo kao Grad učiniti sve kada imamo priliku da tim projektom komunalnu infrastrukturu dignemo na jedan viši nivo – kazao je Ačkar.

U ovoj fazi projekta, okreće se prema Aglomeraciji 2.

– Intenzivno radimo drugi projekt, a to su domaćinstva koja nisu ovim projektom, u naseljima gdje se sada radi projekt Aglomeracije, obuhvaćena u projektu koji je rađen prije 10 godina. Ova vrijednost radova iznosi oko 17 milijuna kuna – naglasio je gradonačelnik.

Sastanak s predstavnicima Mjesnih odbora

Spomenimo i kako je u Okuju jučer održan i redovni koordinacijski sastanak sa predstavnicima mjesne samouprave, VG Vodoopskrbe i izvođača radova, gdje je bila prilika za iznošenje potencijalnih problema vezanih uz projekt, ali i gdje su ponuđena i neka rješenja. Takav pristup i način komunikacije će se nastaviti i dalje, najavili su.

– Ovim projektom štitimo podzemne vode na ovom području, ali štitimo i okoliš. Dižemo standard života koji je primjeren kako stanovništvu tako i općenito zaštite okoliša, a što u konačnici znači da se priključujemo Europi i standardima koje ona od nas traži – rekla je Fani Bojanić, v.d. voditeljica sektora za projekte sufinancirane europskim sredstvima.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Direktor Višić je istaknuo kako su u naseljima u kojima se gradi javni sustav odvodnje, priključci besplatni i njihovi troškovi će biti na teret investicije. Ovom prilikom pozvao je građane na priključenje svojih građevina na sustav odvodnje jer nakon završetka radova i potpunog uređenja prometnica neće biti dozvoljeni ponovni zahvati za priključke koji zahtijevaju rezanje asfalta i prekopavanje cesta.

– Kada sve bude spremno građani će zaprimiti obavijest od VG Vodoopskrbe o datumu početka podnošenja zahtjeva za priključenje kako bi mogli sklopiti Ugovor o priključenju na javni sustav odvodnje – dodao je Višić.

Službeno otvaranje ponuda za Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda najavljen je za 25.listopada. S obzirom da se sve odužilo, projekt neće stati, ali će se najvjerojatnije morati proći u drugu fazu sufinanciranja iz EU.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ovo su Goričani koji će naš grad predstavljati na Danima hrvatskih tržnica

Sajam domaćih proizvoda s hrvatskih tržnica posjetite od 9 do 16 sati.

Objavljeno

on

U vrijeme konzumerizma, otvaranja trgovačkih centara, kupovanja uz odgodu peglajući kartice odlazak na tržnicu nešto je što nažalost čine samo oni svjesni što znači domaća zdrava hrana.

Kako bi još više potaknuli građane da odlaze na tržnice i kupuju svježe proizvode kao i tradicijske prerađevine izravno od lokalnih proizvođača bez posrednika iz Udruge hrvatskih tržnica već godinama organiziraju jedinstveni sajam ponude tih proizvoda.

U subotu, 25. rujna 2021. godine po jubilarni deseti put održat će se “Dani hrvatskih tržnica”. Lokacija je dobro znana, Trg bana Josipa Jelačića, svečano otvorenje najavljeno je za 10 sati.

Kao jedna od članice Udruge i gorička tržnica imat će svoje predstavnike, a ove godine bit će to OPG Oulovsky, OPG Gordana Brozović i OPG Noršić.

Sajam domaćih proizvoda s hrvatskih tržnica posjetite od 9 do 16 sati.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica u samom vrhu Hrvatske po izdvajanjima za učenike

Velika Gorica je za svoje školarce izdvojila 2,2 milijuna kuna pa su svi učenici dobili besplatne radne bilježnice, a za razliku od većine gradova u zemlji, Velika Gorica pomaže i roditeljima srednjoškolaca kojima su pomogli u kupnji udžbenika sa po 800,00 kuna.

Objavljeno

on

Dok većina gradova u određenom iznosu sufinancira školski pribor i materijale za osnovnoškolce, tek nekolicina ih pomaže i srednjoškolcima. Portal gradonačelnik.hr istražio je koliko su gradovi financijski olakšali život roditeljima svojih školaraca na početku ove godine.

Prema odgovorima koje su dobili iz gradova, ne računajući Zagreb koji je zbog veličine svog proračuna kategorija za sebe i ne možemo ga uspoređivati sa ostalima (za osnovnoškolce izdvajaju 35 milijuna kuna), najviše je iz proračuna za sufinanciranje školskih materijala i pribora svojim učenicima, konkretno radnih bilježnica, i ove godine izdvojio Zadar – 2,45 milijuna kuna.

Na drugom je mjestu Velika Gorica koja je za svoje školarce izdvojila 2,2 milijuna kuna pa su svi učenici dobili besplatne radne bilježnice, a za razliku od većine gradova u zemlji, Velika Gorica pomaže i roditeljima srednjoškolaca kojima su pomogli u kupnji udžbenika sa po 800,00 kuna.

Nakon što je, naime, država prije par godina na sebe preuzela troškove financiranja udžbenika za učenike osnovnih škola, gradovi su sredstva preusmjerili u financiranje školskog pribora – radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za likovni, tehnički…, neki tiskaju i posebne bilježnice, majice…Grad Vukovar jedinstven je i jer svojim školarcima na početku nove školske godine dijeli i tenisice – popularne startasice, a Novi Marof srednjoškocima – lapotpe!

 

Nastavi čitati

Reporter 407 - 26.08.2021.

Facebook

Izdvojeno