Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Predavanje o pravilnoj prehrani učenicima OŠ Nikole Hribara

Objavljeno

 

16.05.2019. Velika Gorica. Predavanje o pravilnoj prehrani u Muzeju Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dr. sc. Melanija Belaj (od 2001. zaposlena u Institutu za etnologiju i folkloristiku) danas je održala vrlo zanimljivo predavanje o pravilnoj prehrani i pripremi hrane u vrijeme naših prabaka i baka te kako je ta ishrana bila sezonski uvjetovana. U kratkom filmu bio je prikazan način spravljanja žganaca za cijelu obitelj, koja je drvenim žlicama jela iz zajedničke drvene posude. Predavanje su pažljivo slušali sudionici nedavne Edukativne muzejske akcije: učenici Osnovne škole Nikole Hribara, njihove nastavnice Marija Patrlj i Irena Gimpelj Gal, Mirna Trumbetaš, profesorica u Srednjoj strukovnoj školi i Maja Ergović, kustosica u Muzeju Turopolja.

16.05.2019. Velika Gorica. Predavanje o pravilnoj prehrani u Muzeju Turopolja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na kraju predavanja prikazan je kratak film o mediteranskoj prehrani koja je upisana kao UNESCO-va nematerijalna baština. UNESCO je zaštitio mediteransku prehranu ne samo kao zbir nutricionističkih namirnica, nego kao stil života koji je po mjeri čovjeka, kao koncept življenja. Povezano je sedam mjesta u sedam država Sredozemlja koje karakterizira ista poveznica: Hrvatska (Hvar i Brač), Grčka (Corona), Cipar (Agros), Italija (Cilento), Španjolska (Soria), Portugal (Tavira) i Maroko (Chefchaouen).

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Politika

Stela Dragica Svračak i dalje na čelu goričkog GLAS-a

‘Imali smo dovoljno vremena posložiti dobar tim koji će voditi stranku u budućem periodu s naglaskom na pripreme za lokalne izbore i organizacijsko jačanje’

Objavljeno

on

Gorički GLAS-ovci održali su izbornu skupštinu na kojoj su izabrali vodstvo, ovaj put na period od četiri godine. Naime, prilikom osnivanja GLAS-a dogovoreno je da su svi mandati u stranci na jednu godinu. Za predsjednicu je izabrana Stela Dragica Svračak iz Ščitarjeva, a za potpredsjednike Mijo Jakunić iz Donje Lomnice i Nikola Kunc iz Plesa. Za tajnicu je izabrana Vesna Tafra iz Mraclina.

– Od osnivanja GLAS-a u Velikoj Gorici pa do danas uspješno smo odradili nekoliko akcija i prve izbore. Imali smo dovoljno vremena posložiti dobar tim koji će voditi stranku u budućem periodu s naglaskom na pripreme za lokalne izbore i organizacijsko jačanje – izjavila je novoizabrana predsjednica.

Nastavi čitati

Obrazovanje

FOTO Državna matura odvija se u ugodnom i radnom ozračju

Objavljeno

on

18.06.2019. VelikaGorica. Ispiti državne mature u srednjim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prošlog tjedna službeno je završena nastava u srednjim školama u školskoj 2018./2019. godini, ali prostor srednjoškolskog centra nije posve opustio, jer u tijeku su ispiti državne mature. O tome nam je dr. sc. Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica ukratko kazala:

18.06.2019. VelikaGorica. Ispiti državne mature u srednjim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Dosad su naši učenici pristupili ispitima iz Kemije, Filozofije, Njemačkog jezika, Povijesti, Fizike, Politike i gospodarstva, Psihologije, Geografije, Sociologije, Likovne umjetnosti, Biologije i Informatike, a još ih čekaju ispiti iz Engleskog jezika i Matematike. Ispitima je pristupilo 107 učenika na višoj i osnovnoj razini. Danas maturanti polažu 2. dio ispita iz Hrvatskog jezika (esej). Ispiti protječu u ugodnom i radnom ozračju u skladu sa svim Pravilima o polaganju državne mature.”

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Najave

Uz živu svirku na krovu proslavit će prvi dan ljeta

Gorički bend Alive od 20 sati zabavljat će publiku na terasi GKM

Objavljeno

on

U petak na terasi Goričkog kluba mladih nastupit će gorički bend Alive. Dolaskom lijepog i sunčanog vremena došlo je vrijeme i za otvaranje sezone događanja na najboljoj gradskoj terasi.

– Prvi dan ljeta odlučili smo simbolično obilježiti jednom dobrom svirkom na otvorenom. Ovog petka, 21. lipnja, na našoj terasi družimo se uz, sada već poznati, gorički bend Alive. Ponesite hranu, sokiće i svu ostalu okrijepnu potrepštinu jer će se dečki iz Alive-a pobrinuti da čaganjem ne prestajete cijelu večer – poručili su organizatori.

Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavi čitati

Facebook

Izdvojeno