Poveži se s nama

Vijesti

FOTO Narodna koalicija: “Zadovoljni možemo biti samo ako nakon 11. rujna budemo sastavljali Vladu”

Objavljeno

Oko 300 članova Narodne koalicije, koju čine SDP, HNS i HSU, večeras se družilo na izletištu Odranski ribič u Čičkoj Poljani. Još jednom su poslali poruku, a to je kako na izborima 11. rujna mogu biti zadovoljni samo pobjedom.

 

“Situacija je napeta i ništa ne može pasti s neba. Svaki glas treba zaraditi. Mi ne spadamo u one koji po položajnoj renti mogu spavati i imati veliki postotak. Nakon ovog eksperimenta koji smo imali ove godine i koja nas je vratio 15 godina unatrag, mora se izabrati stabilna, čvrsta i odgovorna vlast koja donosi odluke”, poručio je Goran Beus Richemberg, predsjednik goričkog HNS-a, i pozvao članove koalicije da se najviše posvete glasovima onih koji su još neodlučni.

 

“HSU je zainteresiran za međugeneracijsku sigurnost, za stabilne mirovine i budućnost onih koji danas rade. HSS ovoj koaliciji donosi tradicijski pečat i želju da promijeni prilike u jednoj od najvažnijih gospodarskih grana, a to je poljoprivreda. HNS donosi sol liberalizma, ugrađuje garanciju kad je riječ o ljudskim, građanskim pravima, pravima i slobodama poduzetništva i borbu protiv svih ekstremizama”, objasnio je HNS-ov Beus Richemberg te riječ dao Mirandu Mrsiću da kaže što u koaliciju donosi SDP.

 

“Jedinstvo ove četiri stranke nije patvoreno, nije orno. Ovo jedinstvo će donijeti da Hrvatska krene sigurnim smjerom i da se živi bolje. Pokušali su nas na razne načine razjediniti. Hrvatsku vole razjediniti, ali mi se ne damo. Ne damo se jer moramo nešto ostaviti našoj djeci, našim unucima jer Hrvatska je lijepa zemlja u kojoj se može raditi i zarađivati te uživati lijepu starost”, poručio je nositelj liste VI izborne jedinice Mirando Mrsić.

 

Galerija fotografija

 

Politika

HDZ-u u gradu uvjerljiva pobjeda, Dražen Barišić jedini Goričanin u Saboru

Nakon 97 posto prebrojanih glasova, HDZ je u Velikoj Gorici odnio pobjedu s više od 38 posto glasova, čime je najbližeg pratitelja Restart koaliciju ostavio iza sebe za gotovo 18 postotnih poena

Objavljeno

on

Na birališta je u nedjelju izašlo 25.298 Velikogoričanki i Velikogoričana, što je izlaznost od 48,54 posto. Po tom kriteriju, vrlo bitnom za parlamentarni život, u gornjem smo domu gleda li se cijela Hrvatska, odnosno sve izborne jedinice. U ovoj našoj, šestoj, pobjedu je odnijela ista opcija kao i na nacionalnom nivou. HDZ je dobio 37,6 posto glasova i ostavio Restart koaliciju na više od 13 postotnih poena minusa (24,31 %)

Razlika je još i veća gleda li se sama Velika Gorica, u kojoj je pobjeda HDZ-a još uvjerljivija. Na uzorku od 97 posto prebrojanih glasova, pobjednička lista dobila je nešto više nego u cijeloj izbornoj jedinici, 38,20 posto, odnosno 9440 glasova birača. Međutim, Restart koalicija u gradu je prošla lošije nego u izbornoj jedinici, budući da je skupila tek 20,87 posto, pa je i razlika između ove dvije opcije veća. Konkretno, koalicija okupljena oko SDP-a dobila je 5158 glasa.

Na trećemu mjestu je Domovinski pokret, kojem je 2951 glasova donijelo 11,94 posto, za MOST je glasovalo 2622 Velikogoričana, što je 10,61 posto, dok je za Možemo! svoj glas dalo 7,79 posto naših sugrađana, odnosno njih 1927.

Od velikogoričkih političara u Saboru će u sljedećem sazivu, prema svemu sudeći, sjediti samo gradonačelnik Dražen Barišić, koji ulazi kao četvrti na HDZ-ovoj listi.

Nastavi čitati

Politika

Rezultati u 23 sata: Ačkaru i Barišiću najviše glasova Goričana, HDZ-u 41 %

Prema nešto manje od polovice prebrojenih glasova HDZ-ova lista dobila je više nego dvostruko više od Restart koalicije, a po jedan mandat u Saboru dobili su i Domovinski pokret, MOST i platforma Možemo!

Objavljeno

on

Izborni rezultati stalno se osvježavaju, ali ništa se bitno u konačnom ishodu na mijenja. Potpuno je jasno kako će HDZ odnijeti uvjerljivu pobjedu i relativno lako složiti saborsku većinu, a takvom raspletu pomogli su i birači s velikogoričkog područja.

Prema glasovima zbrojenim do 23 sata, na temelju 46,46 % od ukupnog uzorka – ukupno je glasovalo nešto više od 15.000 Goričana – HDZ je dobio 41 % glasova, odnosno sedam mandata u Saboru. Restart koalicija je sa svojih 19,87 % zaradila četiri mandata, a po jedan mandat zasad ide Domovinskom pokretu (11,77 %), MOST-u (9,73 %) i platformi Možemo! (7,22 %).

Prema glasovima Goričana do 23 sata, najviše preferencijalnih glasova na svim listama dobio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar, koji je skupio točno 800 glasova, dok je na drugome mjestu njegov nadređeni, gradonačelnik Dražen Barišić, koji je dobio 694 preferencijalna glasa. Slijedi ih Davor Božinović s 423, Nikola Grmoja s 303, Marijana Petir s 265, Goran Beus Richembergh s 229, Željko Sačić sa 187, Bojan Glavašević sa 129, Stjepo Bartulica sa 107…

Na razini cijele izborne jedinice Barišić je dobio 1072, a Ačkar 1035 preferencijalnih glasova, što govori da u ovom trenutku saborski zastupnik ostaje Dražen Barišić, a to ne postaje Krešimir Ačkar. U Saboru više neće biti ni Gorana Beusa Richembergha, a svoje mjesto nije izborio ni nitko od preostalih Velikogoričana s liste.

Nastavi čitati

Politika

Prvi neslužbeni rezultati: HDZ u Velikoj Gorici ‘pomeo’ Restart koaliciju

Gledajući samo Veliku Goricu, HDZ na 44,42 posto glasova, Restart koalicija 19,08, Domovinski pokret dobio je 11,56 posto, dok je MOST na četvrtome mjestu s 9,06, a Možemo je skupio 6,08 posto. Obrađeno je nešto više od 19 posto glasačkih listića

Objavljeno

on

Prvi neslužbeni rezultati parlamentarnih izbora, na uzorku od malo više od 16 posto prebrojanih glasova, govore kako je uvjerljivu pobjedu odnio HDZ, koji u ovom trenutku osvaja čak 69 mandata u Saboru. Restart koalicija, predvođena SDP-om, ostala je na 44 mjesta u parlamentu, Domovinski pokret Miroslava Škore imao bi po ovome 15 ruku u Saboru, dok MOST osvaja šest, a Možemo četiri mandata.

Promjene su, naravno, moguće do kraja večeri, ali iskustva kaže da one ne mogu biti značajne. U tom smislu, kao najbolju moguću “izlaznu anketu” možemo promatrati i rezultate koji se odnose na šestu izbornu jedinicu, u koju spada i velikogoričko područje. HDZ je u 6. izbornoj jedinici dobio 45,27 posto glasova, SDP je na 24,36, Domovinski pokret na 11 posto, Možemo na 6,01, a MOST na 5,63. Nitko drugi nije prešao prag od pet posto, Pametno, IP i Fokus su na 2,85… Glasovalo je 45,63 posto birača s pravom glasa.

Gledajući samo Veliku Goricu, u kojoj je obrađeno malo više od 19 posto listića, razlika na vrhu još je veća, budući da je HDZ na 44,42 posto glasova, dok Restart koalicija nije prešla ni 20 posto. Sasvim konkretno, na 19,08 posto je. Domovinski pokret je dobio 11,56 posto, dok je MOST na četvrtome mjestu s 9,06. Peta i posljednja lista koja je prešla prag na našem području je Možemo, koji je skupio 6,08 posto.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno