Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Na 2. Etno likovnoj koloniji u Gradićima sudjelovalo 38-ero djece

Po završetku likovne kolonije nastupit će KUD Gradići, a vatrogasci su pripremili vježbe djece i roditelja

Objavljeno

KUD Gradići organizirao je 2. Etno likovnu koloniju na kojoj se danas okupilo 38 mladih umjetnika. Djeca su slikala i crtala različitim tehnikama, prva tema bila je naslikati staru drvenu kuću, kakva i stoji pored Područne škole Gradići, a za drugu temu, mogli su izabrati turopoljski opanak ili poculicu, ženski ukras za glavu. Dvoje najboljih iz svake teme bit će i nagrađeno.

“Ovakvu manifestaciju ne održava nitko u gradu i okolici. Bit svega su djeca i da se pokaže njihovo likovno stvaralaštvo. Izuzetno smo zadovoljni jer se ove godine prijavilo više djece nego prošle godine, ali u goste su nam došli i gosti iz ULIKUM-a Velika Gorica, a sve što naprave ostavit će u nasljedstvo KUD-u Gradići”, objasnila je predsjednica KUD-a Gradići Gordana Kovačić.

“Jako volim crtati jer me to opušta. Nacrtala sam našu etno kućicu i poculicu. Poculicu mi je bilo teže nacrtati jer ima puno više detalja”, ispričala je Ana, jedna od polaznica Etno likovne kolonije.

Osim djece, na koloniji su sudjelovali i četvero umjetnika koje su djeca mogla pitati za savjete ili jednostavno pogledati kako to rade nešto stariji od njih.

“Veoma mi je drago što sam danas nazočan u ovom divnom mjestu. Bitno je naglasiti kako djeca vrlo spontano rade i ima jako dobrih i kreativnih radova. Većina djece ovdje nemaju likovno iskustvo zato što u školama fali broja sati likovnog odgoja. Djeci treba dati što više vremena i prostora da se likovno izražavaju i da svoj unutrašnji život prenesu na papir”, rekao je Ante Živković Fošar, predsjednik ULIKUM Velika Gorica.

U organizaciji Etno likovne kolonije sudjelovali su i Područna škola i DVD Gradići koji su pripremili vatrogasne vježbe djece i odraslih. Nešto kasnije, nastupit će dječja sekcija KUD-a Gradići te najmlađi tamburaši.

“U Gradićima je jedna posebna suradnja između KUD-a i DVD-a. Vjerujem da nam na tome mnogi zavide. Udružili smo se pošto se ispreplićemo i djeca i odrasli i u DVD-u i u KUD-u, a jedino takvom organizacijom, suradnjom i radom mogu ovakve manifestacije i uspjeti”, naglasila je Kovačić

Galerija fotografija

HOTNEWS

Velimir Šandor drugi na WPA Grand Prix-u Pariz 2018

Disk bacio na 17,88 metara

Objavljeno

on

Na atletskom natjecanju WPA Grand Prix Pariz 2018 Velimir Šandor osvojio je drugo mjesto, bacivši disk na 17.88 metara. Druga mjesta na natjecanju osvojili su i Grubišnjopoljac Deni Černi bacivši kuglu na 9.87 metara te Zadranin Vladimir Gašpar čije je koplje letjelo na 29.52 metra.

“Hrvatski atletičari ostvarili su plasmane sukladno svojim najboljim ovogodišnjim rezultatima koji su dokazali svoju kvalitetu na tako vrhunskom natjecanju kao što je bilo ovo u Parizu. Svi oni se nalaze u trenažnom procesu uoči nastupa na Europskom prvenstvu koje će se u kolovozu održati u Berlinu. Posebno me raduje prvi nastup za reprezentaciju Zadranina Vladimira Gašpara koji je dobio međunarodnu kategoriju i bacio drugu europsku daljinu u koplju ove godine. Također me raduje povratak paraolimpijca Branimira Budetića koji se godinu i pol nakon teške operacije ramena konačno vratio atletici i kontinuiranom radu. Nas očekuje još nekoliko međunarodnih natjecanja te od 03. do 12. kolovoza zajedničke pripreme na Bjelolasici te potom nastup na Europskom prvenstvu u Berlinu od kojega očekujem doista vrhunske rezultate“, rekao je izbornik Damjan Sedić.

Na natjecanju je nastupilo više od 300 natjecatelja iz 36 zemalja, a hrvatske boje branilo je osam atletičara.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO&FOTO DVD Mraclin proslavio 130. rođendan

Mimohodom, postrojavanjem te svečanom sjednicom, vatrogasci iz Mraclina proslavili su veliku obljetnicu

Objavljeno

on

Mraclinski vatrogasci koračali su punih 45 minuta, sve dok nisu obišli svaki kutak svog naselja, nad kojim bdiju i danju i noću, spremni na svaku nevolju. Iako danas imaju znatno moderniju opremu za gašenje požara, ponosno su pokazivali svoja vatrogasna zaprežna kola, od kojih jedno datira čak iz 1891. godine.

„To su prve vatrogasne pumpe s kojima se crpila voda iz nekadašnjih bunara koje su služile za gašenje požara. Danas se to više ne radi niti s agregatima jer postoje hidrantske mreže pa je na intervencijama puno lakše i jednostavnije. Nekada je kod gašenja požara trebalo biti četiri čovjeka koja su pumpala da bi uopće krenula voda. Drugi su razvlačili cijevi i gasili požar“, opisao je predsjednik DVD-a Antun Kos.

Kako je bilo na velikoj obljetnici pogledajte u video prilogu i galeriji fotografija.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Župan Kožić napustio HSS i u politiku kreće sa novom strankom

Program se temelji se na “transformaciji gospodarstva”

Objavljeno

on

Nakon 22 godine članstva u HSS-u, župan Stjepan Kožić i službeno ga je napustio te u svojoj 66. godini života u politički život kreće sa novom strankom.

„Stjepan Kožić – nezavisna lista“ osnivačku Skupštinu održala je jučer u Rakovcu. Lista broji 283 člana, koji su Kožića jednoglasno izabrali za predsjednika.

„Svi mi ovdje smo glasnogovornici želja i htijenja ljudi u društvu u kojem živimo. Slušajte ljude, slušajte svojeg susjeda što govori. Mi smo ovdje radi njih – mi smo ovdje jer želimo bolju Zagrebačku županiju i bolju Hrvatsku! Imamo viziju, imamo znanje, imamo snage napraviti ključne promjene i potaknuti pozitivne gospodarske trendove. To je temelj na kojem počiva naš cjelokupni program“, izjavio je Kožić i dodao: „Pet mandata zaredom dobivam povjerenje stanovnika Zagrebačke županije na izborima i prema njima imam odgovornost izvršavati ono što sam i obećao. Mnoge od vas također su birali naši stanovnici na gradskom, općinskom ili nivou mjesnog odbora. Svi mi imamo odgovornost prema našim biračima i to nikada ne smijemo zaboraviti“, rekao je.

Program stranke temelji se na transformaciji gospodarstva korištenjem modernih tehnologija, poboljšanju kvalitete obrazovanja na svim razinama i borbi za bolji život hrvatskih seljaka i svih njihovih potrošača. Kažu kako će se lista zalagati za ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske kroz fiskalnu decentralizaciju i prebacivanje veće odgovornosti na jedinice lokalne i regionalne samouprave zbog njihovog angažmana na terenu i činjenice da najbolje poznaju potrebe svojih stanovnika.

Osnivanju nove stranke prethodila je Kožićeva ostavka na funkciju potpredsjednika HSS-a u ožujku ove godine, nakon čega se nije ponovno kandidirao za predsjednika Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije. Razlog ostavke bio je neslaganje s politikom vodstva stranke za koju je kazao kako HSS-om upravlja autokratski i centralistički te odbacuje sve vrijednosti za koje bi se ta stranka trebala zalagati.

Nastavi čitati
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno