Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Na 2. Etno likovnoj koloniji u Gradićima sudjelovalo 38-ero djece

Po završetku likovne kolonije nastupit će KUD Gradići, a vatrogasci su pripremili vježbe djece i roditelja

Objavljeno

KUD Gradići organizirao je 2. Etno likovnu koloniju na kojoj se danas okupilo 38 mladih umjetnika. Djeca su slikala i crtala različitim tehnikama, prva tema bila je naslikati staru drvenu kuću, kakva i stoji pored Područne škole Gradići, a za drugu temu, mogli su izabrati turopoljski opanak ili poculicu, ženski ukras za glavu. Dvoje najboljih iz svake teme bit će i nagrađeno.

“Ovakvu manifestaciju ne održava nitko u gradu i okolici. Bit svega su djeca i da se pokaže njihovo likovno stvaralaštvo. Izuzetno smo zadovoljni jer se ove godine prijavilo više djece nego prošle godine, ali u goste su nam došli i gosti iz ULIKUM-a Velika Gorica, a sve što naprave ostavit će u nasljedstvo KUD-u Gradići”, objasnila je predsjednica KUD-a Gradići Gordana Kovačić.

“Jako volim crtati jer me to opušta. Nacrtala sam našu etno kućicu i poculicu. Poculicu mi je bilo teže nacrtati jer ima puno više detalja”, ispričala je Ana, jedna od polaznica Etno likovne kolonije.

Osim djece, na koloniji su sudjelovali i četvero umjetnika koje su djeca mogla pitati za savjete ili jednostavno pogledati kako to rade nešto stariji od njih.

“Veoma mi je drago što sam danas nazočan u ovom divnom mjestu. Bitno je naglasiti kako djeca vrlo spontano rade i ima jako dobrih i kreativnih radova. Većina djece ovdje nemaju likovno iskustvo zato što u školama fali broja sati likovnog odgoja. Djeci treba dati što više vremena i prostora da se likovno izražavaju i da svoj unutrašnji život prenesu na papir”, rekao je Ante Živković Fošar, predsjednik ULIKUM Velika Gorica.

U organizaciji Etno likovne kolonije sudjelovali su i Područna škola i DVD Gradići koji su pripremili vatrogasne vježbe djece i odraslih. Nešto kasnije, nastupit će dječja sekcija KUD-a Gradići te najmlađi tamburaši.

“U Gradićima je jedna posebna suradnja između KUD-a i DVD-a. Vjerujem da nam na tome mnogi zavide. Udružili smo se pošto se ispreplićemo i djeca i odrasli i u DVD-u i u KUD-u, a jedino takvom organizacijom, suradnjom i radom mogu ovakve manifestacije i uspjeti”, naglasila je Kovačić

Galerija fotografija

HOTNEWS

Rekorder vikenda ima 71 godinu i 1,6 promila, i to u nedjelju usred dana

Velikogorička policija u vikend akcijama “Alkohol i opojne droge” i “Brzina” utvrdila ukupno 27 prometnih prekršaja

Objavljeno

on

U provedenoj vikend akciji velikogoričke policije utvrđeno je ukupno 27 prekršaja, od kojih su tri izdana za vožnju pod utjecajem alkohola, a četiri vozača zaustavljeno je zbog nepropisne brzine. U vrijeme provođenja akcije dogodila se i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom.

– Ovoga puta u vremenu predviđenom za provođenje ove akcije u kasnim večernjim satima subote najviše je napuhao 39-godišnji muškarac kojemu je u krvi izmjereno 1,3 promila alkohola, te mu je izdan obavezni prekršajni nalog i oduzeta vozačka dozvola na 12 sati – izvijestili su iz PP Velika Gorica.

Izvan vremena provođenja akcije, u nedjelju u 13 sati, u Mičevcu je zaustavljen i 71-godišnji muškarac koji je osobnim automobilom također upravljao pod utjecajem alkohola. Izmjereno mu je 1,59 promila alkohola u krvi. Na licu mjesta izdan mu je Prekršajni nalog, te oduzeta vozačka dozvola na 12 sati, nakon čega je smješten u prostorije PP do otrježnjenja.

Najčešći uzrok prometnih nesreća vozača sa najgorim posljedicama je konzumacija alkohola i nepropisna brzina kretanja vozila, stoga imajte to na umu prije nego što odlučite  sjesti za volan.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Goričani u velikom broju podržali borbu protiv raka maternice

Sedmu goričku humanitarnu akciju s ciljem prevencije opake bolesti podržalo mnoštvo građana

Objavljeno

on

Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u ženskoj populaciji te treći uzrok smrtnosti od raka kod žena. Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih pet godina. Dodatni problem je taj što gotovo dvije trećine žena ne provodi redovite kontrole, a najčešće se testiraju uvijek iste osobe.

Povodom obilježavanja Dana mimoza na Tržnom centru održala se humanitarna akcija u sklopu koje su se prodavale mimoze. Veleučilište Velika Gorica i ove godine je inicijator spomenute akcije, a pridružili su im se Grad Velika Gorica, Hrvatska liga protiv raka, Udruga Zdravka i Poliklinika Zahi.

– Odaziv je svake godine sve veći, prošle godine prodano je najviše, čak oko 500 ‘pušleka’. Svaka akcija nalik ovoj, a koja ukazuje na prevenciju, treba određeni vremenski period da bi postala prepoznatljiva i polučila rezultate. Prema postojećim podacima, porast cijepljenih djevojaka je veći. Nažalost,od oboljelih 300 žena, 100 žena umire od te bolesti, što je velika brojka, ali je ipak naša akcija doprinijela da se pročuje za tu bolest i da se na neki način djeluje preventivno – kaže Sanja Kalambura, profesorica na VVG-u.

Veliki broj Goričana dao je svoju podršku ovoj akciji, među kojima se našao i Dražen Kurilovčan.

– Danas je zdravlje svake žene od iznimne važnosti, a mi,kao građani, trebamo podržavati jedni druge u svakoj takvoj akciji, za dobrobit svih građana, naročito žena – kaže Dražen Kurilovčan,voditelj odjela kulture u POU Velika Gorica.

Kao i svake godine, Grad je podržao ovu akciju, a zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec i sam je pomogao u prodaji mimoza.

– U Gradu Velikoj Gorici Dan Mimoza se održava sedmu godinu zaredom,a cilj ove aktivnosti je poručiti ženama koliko je važan preventivni pregled. Zahvaljujem svim sugrađankama i sugrađanima koji su se odazvali u velikom broju i dali svoj doprinos da ova humanitarna akcija uspije- izjavio je zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Crna kronika

Uhvaćeni u prekršaju

Izvukli se samo s pisanim upozorenjem

Objavljeno

on

Proteklog petka policija je uhvatila sedam pješaka pri prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Prekršitelji su ovaj put imali sreće i izvukli su se samo uz pisana upozorenja.

Akcija je provedena kako bi se kod pješaka  osvijestila važnost poštivanja prometnih propisa jer su oni najugroženija skupina u prometu.

Nastavi čitati

Reporter 378 - 20.12.2018.

Facebook

Izdvojeno