Poveži se s nama

HOTNEWS

Festival tradicijskih glazbala ispunio sva očekivanja

Objavljeno

Ovogodišnji 13.Međunarodni festival tradicijskih glazbala ispunio je sva očekivanja. Brojnost izvođača, raznolikost tradicionalnih instrumenata i uvijek dobro raspoložena publika recept su za još jedan uspješan festival kojeg Ogranak Seljačke sloge Buševec organizira od daleke 2003. godine. Sve je započelo s Međunarodnim festivalom tamburaške glazbe, a nastavilo se upravo festivalom tradicijskih glazbala kojemu je za cilj promocija samih glazbala i sviranje na njima.

Posebnost svakog instrumenta je da proizvodi različit zvuk. Tako su posjetitelji mogli čuti kako zvuči tradicionalno rusko glazbalo zvano hurdy-gurdy kojeg je predstavio Andrey Vinogradov, svirač tog neobičnog instrumenta.

Osim različitih zvukova proizvedenih tradicijskim instrumentima koji su odjekivali dvoranom Društvenog doma u Buševcu, predstavljena su i različita plesna kola kao i pjevanje. Značajno mjesto u našoj kulturi zauzima „ojkanje“ koje spada u najstariju vrstu pjevanja u Hrvatskoj te ga je UNESCO-ov uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

Uz strane izvođače na festivalu, Miqesia iz Albanije i već spomenutog Vinogradova, nastupali su i domaći izvođači. Zvuci zavičaja iz Zadra, KUD ‘Ivan Fonović Zlatela’ iz Kršana, svirači tradicijskih glazbala vukovarsko srijemske županije, HPD iz Zeline te KUD rodna gruda Dugo selo. Zasvirale su i mlade tamburaške nade domaćina organizatora. Jedna lijepa glazbena večer zaokružena je druženjem i razmjenjivanjem iskustava svih skupina u Vatrogasnom domu u Buševcu.

Uz organiziranje ovakve vrste festivala, ne moramo se bojati da će sviranje na tradicionalnim instrumentima izumrijeti, već samo može potaknuti i animirati mlade da se bave ovom vrstom glazbe.

Galerija fotografija:

 

HOTNEWS

‘Djeca imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka koje ih se tiču’

Predsjednik Dječjeg vijeća Velike Gorice održao zanimljiv govor u kojem je prozvao odrasle

Objavljeno

on

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća VG Matija Dražetić održao govor u Hrvatskom saboru na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30-te obljetnice Konvencije o pravima djeteta.

Matija je iznio svoje iskustvo sudjelovanja u Dječjem vijeću kao i iskustvo u donošenju EU deklaracije o dječjoj participaciji. Prozvao je odrasle, posebno one koji donose odluke da slušaju, ali i čuju što djeca govore i poručuju te da ih odrasli uključe u donošenje odluka koje se tiču djece. Matija je sjajno predstavio sebe, Dječje gradsko vijeće i svoj grad.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Polet bolji od Turopoljca

Objavljeno

on

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA , 14. kolo

U turopoljskom derbiju Jedinstvene županijske lige domaći nogometaši Poleta uvjerljivom prezentacijom na Zvrniku riješili su pobjednika protiv Turopoljca iz Kuča. Kod vodećeg gola domaćih kapetanu Ivici Sučiću uveliko je pomogao Ivan Balenović od kojeg se lopta odbila u mrežu. Mladi domaći igrač Matej Robić podebljao je rezultat iz gužve u šesnaestercu krajem prve dionice dvoboja. Ipak kad je iskusni Sučić okomito proigrao Ivana Zagorca pred gol gostiju u 53. minuti, najbolji buševski strijelac loptu je majstorski poslao iza leđa vratara Turopoljca, kako se kasnije pokazalo za nedostižnih 3:0.

POLET (B) – TUROPOLJAC 3:0

BUŠEVEC. SRC Zvrnik. Gledatelja 100.
Sudac: Hrgović (Zagreb). Pomoćnici: Vuković i Geller.

STRIJELCI: 1:0 – Sučić (24), 2:0 – Robić (43), 3:0 – Zagorec (53).

POLET (B): Bradić, Brajković, Tičarić, Sovina, Skrbin (od 68. Kovačević), Stuparić, Šestak (od 56. Milanović), Pejak, Zagorec (od 70. Mikulić), Sučić, Robić. TRENER: Mario Paviša.

TUROPOLJAC: I. Zagorac, Cavrić (od 46. Đuksi), Bušić, Balenović, Radilović, Matasić, Šestok, Milatović, Čaić (od 67. Filep), Lučić, Sesar (od 73. Žugaj). TRENER: Vlado Horvat.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO CITY PULS: Uspješni i naglavačke te kako biti brži od gripe!

Pogledajte i naše ostale teme – Kako će se u Novom Čiću prerađivati lan, čime je Snježana Dianežević očarala žiri na Izboru za najuzorniju seosku ženu i udomiteljstvo – plemenitost za ljepše odrastanje!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno