Poveži se s nama

Kultura

Evo koje su knjige Goričani najviše čitali tijekom ljeta

Korisnici Gradske knjižnice Velika Gorica posudili su tijekom srpnja i kolovoza ukupno 18.929 knjiga

Objavljeno

Ovoga ljeta tijekom srpnja i kolovoza korisnici Gradske knjižnice Velika Gorica posudili su ukupno 18.929 svezaka knjiga. Jedan od književnih favorita Velikogoričana ovoga ljeta bio je nedavno preminuli Bekim Sejranović, donedavni stanovnik Velike Mlake. Najtraženiji među njegovim naslovima bili su “Nigdje, niotkuda” i “Dnevnik jednog nomada”.

Najpopularniji naslovi prijevodne književnosti kao i obično ljeti pripadaju lakšim žanrovima. Tu prednjače trileri i obiteljske drame. Autorice Kristin Hannah, Jojo Moyes i Lucinda Riley apsolutno su dominirale ovoga ljeta – police s njihovim naslovima redovito su zjapile prazne jer su neprestano kolale među korisnicima.

– Trenutno najpopularniji fantasy serijal je “Saga o vješcu” pa izgleda da je poljski autor Andrzej Sapkowski otkrio dobitnu formulu za privlačenje i ženske i muške publike. Još jedan popularan autor slavenskog porijekla čiji je serijal o istražiteljici Eriki Foster osvojio nepodijeljene simpatije čitateljica i čitatelja je Robert Bryndza, a da biste uopće došli do kojeg primjerka iz serijala, ovog ste ljeta zaista morali imati sreće – kažu iz Gradske knjižnice.

Svojedobno popularan naslov Elizabeth Strout, “Olive Kitteridge”, ovoga je ljeta dobio svoj nastavak – “Olive, iznova”, te su obje knjige bile među najtraženijim naslovima ovoga ljeta. Knjiga Koreanke Kyung-sook Shin neobičnog i zvučnog naslova “Molim te, pazi na mamu” također je privukla pažnju Goričana.

– Iznimno su popularni i naslovi koji se temelje na stvarnim povijesnim događajima oko kojih se pletu dramatične sudbine likova. “Kradljivac kave” Toma Hillenbranda, “Aliceina mreža” Kate Quinn, “Dogodine u Havani” Chanel Cleeton… neki su od naslova koji su vas privukli da ih posudite u knjižnici. Skandinavske autore ne trebamo više ni spominjati jer knjige Joa Nesboa, Larsa Keplera, Carla Björlinda, Hellstorm i Rosslunda već dugo vladaju književnom scenom. Isto je i sa serijalom Elene Ferrante “Genijalna prijateljica” čija popularnost ne jenjava niti četiri godine od početka njegova objavljivanja, pogotovo sad kad je objavljena i najnovija autoričina knjiga “Lažljivi život odraslih” čije je prvo izdanje doslovce planulo s polica knjižara u roku dva dana! – dodali su iz knjižnice.

Najtraženiji publicistički naslovi ovoga su ljeta bile autobiografije: Tina Turner i “Moja ljubavna priča”, Andre Agassi i “Razotkrivanje” te “Autobiografija” Benjamina Franklina.

Tijekom ljeta na Dječjem su odjelu najposuđivaniji bili stripovi o mačku Gaturru i nestašnoj djevojčici Durici (Cristian Dzwonik Nik “Gaturro” i Ivica Bednjanec “Durica: male ljubavi”), kao i knjige o Paulini P. i Tom Gatesu. Već tradicionalno su se posuđivali i svi nastavci o Harry Potteru u svim lokacijama.

Najmlađi čitatelji rado su uživali u pustolovinama Pip i Popija iz istoimenog serijala slikovnica poznatog ilustratora Axela Schefflera.

– Sve u svemu, zanimljivo i raznovrsno čitateljsko ljeto je za nama, a s obzirom na broj posuđenih knjiga i broj vaših posjeta knjižnici, očekujemo i vaše dojmove o pročitanim knjigama, odnosno kraće recenzije s vašim utiscima nakon čitanja. Prikaze objavljujemo na web stranici knjižnice u rubrici Čitatelji preporučuju, a tekstove potpisane imenom i prezimenom možete nam poslati putem e-maila. Možda će baš vaš prikaz nagovoriti i druge da posegnu za istim zanimljivim naslovom! – pozvali su iz knjižnice.

Kultura

Raspisan 12. Matičin književni natječaj za kratku priču

U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom.

Objavljeno

on

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za izbor kratke priče pisane kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca.

– U natječaju mogu sudjelovati sve odrasle osobe s područja Republike Hrvatske sa svojim dosad neobjavljenim radom. Kratka priča može sadržavati najviše četiri kartice teksta – poručili su organizatori.

Potrebno je poslati tri istovjetna primjerka i na svakom naznačiti zaporku. Uz rad treba priložiti podatke koji sadrže: ime i prezime autora, adresu, broj telefona, e-adresu i zaporku kojom je označen.

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će po jedan najbolji rad na kajkavskom odnosno standardnom jeziku. Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni u srijedu, 31. ožujka 2021. godine u 19 sati u prikladnom prostoru u Velikoj Gorici te objavljeni u časopisu Luč i lokalnim glasilima.

Radovi se dostavljaju poštom Matica hrvatska, Ogranak Velika Gorica, Antuna Grahovara 10, 10408 Velika Mlaka (s naznakom za Matičin književni natječaj) ili mailom natjecaj.matica.gorica@gmail.com.

Nastavi čitati

Kultura

Glumica Karmen Sunčana Lovrić vodit će dramski studio za srednjoškolce

Upisi su 21. rujna

Objavljeno

on

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica organizira Dramski strudio za srednjoškolce koji će voditi naša sugrađanka Karmen Sunčana Lovrić, kazališna, filmska i televizijska glumica.

– Pozivamo sve srednjoškolce, ljubitelje pozornica i kazališnih kulisa, željne aplauza i glumačkih uloga da dođu na upise – kažu iz Pučkog otvorenog učilišta i pozivaju zainteresirane da dođu 21. rujna od 18 do 20 sati u Dom kulture Galženica.

Pohađanje Dramskog studija košta 200 kuna mjesečno, trajat će 50 sati dinamikom od dva puta tjedno po dva školska sata.

Nastavi čitati

Kultura

Scena Gorica donosi predstavu ‘Čarobnjakov učenik’, premijera je 26. rujna

Na rasporedu će biti i dan kasnije

Objavljeno

on

Scena Gorica pripremila je novu dječju predstavu za kazališnu sezonu pred nama. Na pozornici će za najmlađe uprizoriti narodnu bajku “Čarobnjakov učenik”, koja na duhovit način govori o važnosti učenja, o marljivosti, ali i o posljedicama neznanja i lijenosti. Premijeru će “Čarobnjakov učenik” imati 26. rujna u 18 sati, a već idući dan ponovno je na rasporedu u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i to u 17 sati.

– Redateljica Ivana Peroš je ovu pomalo arhaičnu bajku mudro osuvremenila, tako da bude zanimljiva našim najmlađim gledateljima. Predstava “Čarobnjakov učenik” namijenjena je djeci vrtićke i mlađe školske dobi, odnosno starijima od tri godine. Prema istome tekstu Disney studio je svojevremeno snimio i animirani film – kazali su iz Scene Gorica.

Bajka govori o čarobnjaku Vilibaldu kod kojeg zanat uči nespretni i pomalo lijeni šegrt, dječak Fricl. Kako čarobnjak uživa da ga se dvori, često zapovijeda komadima pokućstva, posuđu i predmetima da rade po kući, a Fricl, kako ne bi morao obavljati nikakve teške poslove, nastoji se domoći čarobne formule ne bi li i on mogao naređivati. Sve krene po zlu kad čarobnjak otputuje, a stvari potpuno izmaknu kontroli jer Fricl počne čarobirati sam te se nađe u mnogim smiješnim i kaotičnim situacijama. Čarobnjaka Vilibalda igra Vedran Komerički, a šegrta Fricla Danijel Radečić.

Nastavi čitati

Reporter 396 - 27.08.2020.

Facebook

Izdvojeno