Poveži se s nama

Vijesti

Dan otvorenih vrata u Gimnaziji i Ekonomskoj školi

Ove dvije škole posjetili su učenici završnih razreda osnovnih škola s područja grada Velike Gorice

Objavljeno

Jučer su u Srednjoškolskom centru defilirali učenici završnih razreda osnovnih škola Grada Velike Gorice (OŠ Eugena Kumičića, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Jurja Habdelića, OŠ Nikole Hribara, OŠ Vukovina) koji su se odazvali pozivu Gimnazije i Ekonomske škole da im dođu u goste, odnosno da ih posjete na Dan otvorenih vrata. Srednje škole su u svojevrsnom lobiranju za svoje potencijalne učenike u idućoj školskoj godini imale različitu koncepciju.

Ekonomska škola je kao polazište pripremila prigodni letak u kojem su taksativno nabrojene sve prednosti škole u kojoj se obrazuju učenici za zanimanja ekonomist (četverogodišnje trajanje) i prodavač (trogodišnje trajanje). Nastava – osim redovne realiziraju se i programi dodatne (priprema za državnu maturu i priprema učenika za natjecanja), dopunske (pomoć u svladavanju nekih nastavnih sadržaja) i fakultativne nastave (za one koji žele znati više, primjerice, strani jezici), uvedena je suvremena informatička tehnologija. Izvannastavne aktivnosti – učenici mogu sudjelovati u radu literarno-recitatorske grupe, novinarske grupe, zbornog i solo pjevanja i sportskih aktivnosti, njeguje se i potiče humanitarni rad kroz razne aktivnosti tijekom godine, a taj vid aktivnosti realizira se ponajviše djelovanjem Školskog volonterskog kluba. Školski projekti: ”Sajam Vježbeničkih tvrtki” (Sajam na kojem se simulira poslovanje poduzeća između školskih vježbeničkih tvrtki), ”Dan otvorenih vrata” (pomoć pri odabiru budućeg zanimanja učenicima osnovnih škola), ”Aktualnosti pod našim krovom” (debatiranje o temama po izboru učenika), ”EU projekti”, ”Natjecanja u znanju i sportu”. Osnovnoškolci su sve ovo, kao i još ponešto (izleti i ekskurzije, školske priredbe), mogli vidjeti u neprekinutoj video projekciji, a na kraju obilaska imali su prigodu ispuniti anketni listić.

04.05.2017. Velika Gorica – Dan otvorenih vrata u Gimnaziji i Ekonomskoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gimnazija je za Dan otvorenih vrata pripremila letak, raznovrsne kreativne radionice i interaktivna predavanja, koja su gimnazijalci osmislili i zajedno s nastavnicima realizirali. Koncept je bio jednostavan – učenička ideja (uglavnom izvan konvencionalnog školskog programa) bila je brižljivo odabrana i projekt efektno predstavljen. Tako je Dan otvorenih vrata za gimnazijalce postao Projektni dan, a u njegovoj realizaciji sudjelovala su 32 predmetna nastavnika: Elen Zubek (Likovna umjetnost), Snježana Idžaković (Geografija), Helena Babčić (Kemija), Ivona Matković (Biologija), Gordan Polan (TIZK), Biserka Dijanežević (Matematika), Igor Subotić (Etika), Ivana Petravić (Glazbena umjetnost), Ljerka Bačurin (Engleski jezik), Dora Midheta (Fizika), Nina Grčić (Povijest), Vesna Kirin (TIZK), Tatjana Šafranić (Talijanski jezik), Gordana Vlašić (Hrvatski jezik i književnost), Anita Lučić (Geografija), Melita Jakopović (Hrvatski jezik i književnost), Nataša Čurić (Vjeronauk), Dolores Stojanović (Njemački jezik), Đurđica Maskalan (Biologija), Vesna Lastrić (Kemija), Iva Rožić (Engleski jezik), Dunja Jutriša (Psihologija), Kristina Lučić (Informatika), Marko Knežević (Matematika), Marija Fišer (Engleski jezik), Željka Pavlinić (Povijest), Ines Matoković (Fizika), Renata Cerovski (Etika), Ana Leder (Vjeronauk), Višnja Štajdohar (Matematika), Dubravka Cundeković (Hrvatski jezik i književnost) i Kristian Golubić (Informatika).

CityTV

VIDEO Pogledajte kakve su sve akrobacije izvodili piloti na nebu iznad Gorice

AIRVG 2018 mnogima je bio prilika iz prve ruke razgledati zrakoplove koje inače, tijekom godine, mogu samo promatrati na nebu

Objavljeno

on

Želja Mladena Križanića je da mu unuk postane pilot pa je dvogodišnjem Borni pokazivao u čemu će sve moći letjeti. Borna ga je, međutim, odabirom svog budućeg zanimanja više nego iznenadio. O čemu je riječ doznajte u video prilogu:

Nastavi čitati

Sport

FOTO Memorijalni kuglački turnir ”Željko Plepelić – Beli”

Objavljeno

on

Memorijalni kuglački turnir u spomen na Željka Plepelića – Belog, legendu turopoljskog nogometa i zaljubljenika u sport, održan je sinoć na kuglani KK Radnik, ŠRC Velika Gorica. Sjećanja na Belog evocirali su Ivica Šipušić – Šiljo i Josip Kozačinski, inicijatori pokretanja Memorijala te veliki štovatelji nogometnog velemajstora i čovjeka kojeg su krasile posebnost i korektnost. Elokventni Kozačinski zahvalio se Marici Stepanić, predstavnici ŠRC Velika Gorica, Nenadu Črnku, predsjedniku HNK Gorica i ‘aerodromcima’ iz Zračne luke za nesebičnu pomoć u organizaciji Memorijala.

Sudionika na kuglačkom nadmetanju bilo je manje nego na prošlogodišnjem Memorijalu, ali su ipak uspjeli odigrati turnir s četiri ekipe u konkurenciji. Prijateljsko druženje nastavljeno je u restoranu na prigodnoj večeri.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Javna tribina u Velikoj Gorici okupila ustanove koje se bave vojnim i civilnim zrakoplovstvom

Brigadir Vladimir Superina sudionike je upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima

Objavljeno

on

Veleučilište Velika Gorica organiziralo je prvu javnu tribinu Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra na kojoj su se okupili predstavnici relevantnih ustanova koje djeluju u području civilnog i vojnog zrakoplovstva, uključujući i obrazovne ustanove koje u svojim programima imaju izobrazbu u spomenutom području.

Nakon uvodnih riječi dekana Veleučilišta Velika Gorica Ivan Totha i izaslanika gradonačelnika Velike Gorice Domagoja Ilečića, svoja su tematska izlaganja i prezentacije redom iznijeli svi sudionici tribine.

Posebno zanimljiva izlaganja imali su general Josip Štimac koji je govorio o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani iz perspektive jučer, danas, sutra, kao i brigadir Vladimir Superina koji je sudionike upoznao s raketnim sustavima protuzračne obrane i dronovima.

Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze i natporučnica Magdalena Ištuk na vrlo su zanimljiv način približili ulogu HRZ-a i to kroz njegovo opremanje višenamjenskim borbenim avionom 4. generacije. Sudionici tribine imali su prilike bolje upoznati ulogu Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koje su pojasnili Nino Karamatić i Želimir Trifunović, kao i načine rada u Zračnoj luci Zagreb o čemu je govorio član Uprave MZLZ-a David Gabelica. Ispred naše poznate aviokompanije Croatia Airlinesa bili su Darko Virovac i Krešimir Vlašić. O radu ali i o konkretnim problemima Zrakoplovno tehničkog centra na tribini je govorio Josip Milošević. Sudionici tribine bili su i Damir Bezik i Marina Fekonja Dragan iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Prvoj javnoj tribini veliki su doprinos dali i predstavnici obrazovnog sustava, Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina, čiji je rad prezentirao Stjepan Pripeljaš, kao i profesor s Prometnog fakulteta u Zagrebu Doris Novak koji je povezao ulogu zrakoplovstva i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Nastavi čitati
MONOKL
SOLARIJ
ReporterIzdvojeno