Poveži se s nama

HOTNEWS

Budućnost je tu: Prvih 17-ero Goričana završilo program osposobljavanja za 3D modeliranje i printanje

Pučko otvoreno učilište planira nastaviti provoditi ovaj program osposobljavanja

Objavljeno

Uvjerenje o završenom programu ‘Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera’ danas je u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica primilo 17-ero Goričana. Radi se o projektu vrijednom gotovo 130 tisuća kuna kojim je TIKA, Turska agencija za suradnju i koordinaciju, opremila POUVG računalima i 3D printerom te provela program osposobljavanja u trajanju 100 sati, a koji je vodio profesor iz Turske. Za polaznike je edukacija bila besplatna.

– Turska i Hrvatska su prijateljske države, iako nemamo zajedničkih granica. Želimo još više ojačati naše odnose, a za to je posebno važna ljudska dimenzija. Tehnologija se brzo razvija i mlade generacije bi trebale biti podržane na način da dobiju nove i moderne vještine – rekao je tajnik veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj Fatih Kaya.

20.12.2019. Velika Gorica – Svečana podjela uvjerenja za završenu edukaciju Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Ovo je 77. program koji je TIKA provela u Hrvatskoj od 2002. godine, ali radi se o prvom ovakvom projektu.

– Naš glavni cilj je jačanje suradnje dviju država, a glavna posebnost ovog projekta je što je to prvi projekt iz sfere tehničkog i stručnog obrazovanja. POUVG se pokazao kao odličan partner na projektu i nadam se da će se naša suradnja nastaviti – istaknuo je Haşim Koç, turski ataše i koordinator TIKA-e, te rekao kako im je posebno drago što su polaznici uživali u programu.

– Ova donacija znatno je ojačala tehnološki kapacitet našeg učilišta, ali ojačat će i ljudski potencijal jer će naši djelatnici biti educirani za rad s novim tehnologijama. Vjerujem da će ova edukacija pridonijeti zapošljavanju osoba koje su stekle nove kompetencije pa time utjecati i na tržište rada. Pred nama su novi izazovi koji se tiču ovog obrazovnog modula – istaknula je Anita Pišković, ravnateljica POUVG-a i najavila kako su već nastavili razgovore s turskim partnerima o nastavku ove vrste edukacije u Velikoj Gorici.

Jedan od prijedloga je i ulaganje u osposobljavanje edukatora za 3D modeliranje te verifikacije programa od strane hrvatskih obrazovnih institucija.

20.12.2019. Velika Gorica – Svečana podjela uvjerenja za završenu edukaciju Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Među 17-ero polaznika tečaja 3D modeliranja i printanja je i učiteljica informatike zaposlena u Osnovnoj školi Eugena Kumičića.

– Vidjela sam to kao priliku da proširim znanje u stručnom smislu i kako bi to mogla raditi s djecom. 3D modeliranje je, neću reći budućnosti, jer je to već sadašnjost. Bilo je teže nego što sam očekivala. Mislila sam da ja to, kao informatičar, već napola znam, ali otvorio mi se sasvim jedan novi svijet. Vrlo je interesantno, zanimljivo i već vidim djecu koja će imati ideje što bi radili – kazala je Katarina Grgić Noršić.

20.12.2019. Velika Gorica – Svečana podjela uvjerenja za završenu edukaciju Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal

– Ja sam jedan entuzijast i zaljubljenik u tehnologiju. Ovu tehnologiju pratim od samoga početka i posjedujem svoj 3D printer. Jedini izvor informacija mi je bio internet i nigdje na ovom području nije bilo ovakvog tipa obrazovanja. Zato mi je ovo bila idealna prilika da usavršim svoje znanje i da ga mogu prenijeti drugima – ispričao je Mario Gorenc, koji se nada da će ovaj hobi prerasti u posao kojim će se baviti.

HOTNEWS

Na goričkom području dva novozaražena

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Velike Gorice u posljednjih 24 sata koronavirusom su zaražene dvije nove osobe. Radi se o jedina dva nova slučaja na području Zagrebačke županije. Do danas je u Gorici zabilježeno ukupno 45 slučajeva COVID-19, 36 ljudi je ozdravilo, a troje umrlo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Počinje ljetni kamp za djecu: Osim kupanja na bazenu, isprobat će i sportove u dvorani

Za aktivan početak ljeta pobrinuo se Gradski bazen Velika Gorica, a na kamp se mogu prijaviti i plivači i neplivači

Objavljeno

on

Zadovoljni prošlogodišnjim odazivom i reakcijama djece, iz Gradskog bazena Velika Gorica odlučili su i ove godine organizirati ljetni kamp za djecu od 7 do 12 godina. Sve počinje 29. lipnja, a trajat će do 17. srpnja, u tri smjene po pet dana. Dio aktivnosti u sklopu ljetnog kampa održava se u Gradskoj sportskoj dvorani. Djeca će u ljetnom kampu imati malu školu plivanja, moći će se slobodno kupati u bazenu, ponudit će im brojne sportske aktivnosti u dvorani, a u svemu će ih  pratiti kineziolozi. Tako će djeca moći isprobati sve sportove koje požele, od graničara do streličarstva.

– Smjena traje pet dana i to smo stavili u period dok roditelji još rade, a prije nego što svi odu na more. Ovo je dobar način da popune vrijeme jer škola će biti gotova, a dosta roditelja ne zna kuda sa svojim mališanima tako da im je ovo idealna prilika. Uz to se djeca bave sportom i zdravo žive, dok roditelji rade ili imaju druge obveze u tom jutarnjem terminu od 8 do 16 sati – objasnio je Darko Ćopić, voditelj Gradskog bazena, i dodao kako prijave traju do 24. lipnja, a prijaviti se mogu i plivači i neplivači.

Ćopić je napomenuo i kako će se pridržavati svih protuepidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno