Povežite se s nama

Vijesti

Župnik Koprivec: ‘Osim sjećanja na drage pokojnike, ovi dani su prilika da se zamislimo nad svojim životnim prioritetima’

Poručuje kako ne treba pretjerivati sa svijećama i cvijećem, te koliko je bitno za života se brinuti naročito o svojim starima i bolesnima, te imati vremena jedni za druge.

Objavljeno

na

Povodom katoličkih blagdana Svih svetih i Dušnog dana, župnik Norbert Ivan Koprivec, uputio je poruke vjernicima.

– Blagdan Svi sveti jedna je od velikih svetkovina, gdje je Crkva odredila jedan dan, jer ne može obuhvatiti u jednoj godini sve one koji su proglašeni svetima, ali mnogi i nisu, svima njima u čast, poznatim i nepoznatim svecima. Kako kaže blagopokojni Benedikt XVI. ‘ Da bi mogli biti sveti nije potrebno činiti izvanredne pothvate ni djela, posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenucima’. Mi vjerujemo kako uz pomoć našeg Gospodina možemo postati sveti, sami ne. Ovaj dan je blagdan živih, vjerujemo u vječni život, nismo stvoreni samo za ovaj svijet. Taj blagdan nam također to govori, pa smo povezani, mi vjerujemo, sa tom Crkvom i njenim članovima koji su proslavljeni u Nebu, to je proslavljena Pobjednička Crkva – poručuje župnik.

Foto: Župnik Norbert Ivan Koprivec, NBD/G.Kiš, Cityportal.hr

Također ističe i važnost Dušnog dana.

– Drugi dan, Dušni dan, molimo za naše drage pokojne, koji su isto živi, ali možda još nisu u Nebu, pa su Trpeća crkva, u Čistilištu, stanju čišćenja od grijeha i nedosljednosti da bi onda ušli u puno zajedništvo s Bogom. A mi smo ovdje Putujuća Crkva prema toj Proslavljenoj Crkvi, pa smo svi onda zajedno povezani – Sveti, zagovornici, prijatelji mole za nas, mi se utječemo i njima, da i mi dođemo u to Stanje Neba, a i mi molimo za naše drage pokojne da dođu u to Stanje Neba. Živa Crkva je i ovdje na zemlji, i ona Proslavljena i Trpeća, pa se radujemo susretu s onima koji su već otišli s ovoga svijeta. Za nas nema Dana mrtvih, nego je to Dan živih, jer preselili su s ovog svijeta u Život Vječni – pojašnjava, te dodaje.

– Tako da se ove dane ne sjećamo samo svojih dragih pokojnika, nego je prilika da se sami zamislimo nad svojim životnim prioritetima, da pogledamo ono vrijedno i dobro što su činili naši dragi pokojnici, naši Sveci uzori, da se zalažemo za istinsko čovještvo, za dobrotu, za pravednost, za ljubav, koja nas sve povezuje i za tako potreban mir. To je ono bitno. I pomoliti se, zapaliti svijeću na grobovima, ne treba pretjerivati. Uvijek kažem vjernicima da se za života brinu za svoje članove obitelji, osobito za stare, bolesne, nemoćne, u bolnicama, staračkim domovima, sada im je to potrebno. Poslije toga, molitva, Sveta misa. Treba se sjetiti i obilježiti mjesta gdje su sahranjeni, ali ne treba pretjerivati sa silnim cvijećem i svijećama, molitva će više koristiti i sveta misa, a pogotovo dok su živjeli na ovoj zemlji. Danas treba naglasiti da trebamo imati vremena jedni za druge, to je važno naglasiti – zaključuje župnik Norbert Ivan Koprivec.

 

 

Moja županija

Županija daje do 10 tisuća eura potpore za poduzetničke manifestacije

Javni poziv vrijedan je 50 tisuća eura, a otvoren je do 29. studenog ili do iskorištenja sredstava.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija raspisala je 50 tisuća eura vrijedan javni poziv za dodjelu potpora manifestacijama u vezi s poduzetništvom, zajedničkog nastupa poduzetnika na manifestacijama u Hrvatskoj ili inozemstvu te za organizaciju jubilarnih obljetnica udruženja obrtnika s područja županije u 2024. godini.

Pravo na potporu mogu ostvariti udruženja obrtnika s područja Zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Gospodarska komora Zagreb i Obrtnička komora Zagreb.

Maksimalni iznos potpore koji se može ostvariti za organizaciju manifestacije iznosi do 10 tisuća eura, za organizaciju zajedničkog nastupa poduzetnika do 4 tisuće eura tj. za organizaciju jubilarne obljetnice do 7 tisuća eura.

Potpore se mogu koristiti za zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora, izradu promidžbenih materijala, izradu web stranica manifestacije, medijsko oglašavanje, troškove voditelja, popratnog kulturno umjetničkog i stručnog programa te druge troškove neposredne organizacije.

Natječaj je otvoren do 29. studenoga ili do iskorištenja sredstava.

Naslovna fotografija ilustracija: Pexels/fauxels

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Zvuk Rafala postaje sinonim sigurnosti pa piloti poslali poruku građanima

Svjesni činjenice kako njihovo daljnje usavršavanje često podrazumijeva i neugodnu buku.

Objavljeno

na

Tijekom posljednjih mjeseci piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provodili su letačke aktivnosti nad cijelim teritorijem Republike Hrvatske, a slična dinamika ovakvih aktivnosti očekuje se i u nadolazećem razdoblju. Rafalei su svoj novi dom pronašli u Velikoj Gorici u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu pa ih Velikogoričani čuju češće prilikom uzlijetanja i slijetanja za vrijeme svojih vježbi i letačkih aktivnosti.

Naime, piloti Rafala nastavljaju svoju obuku na ovim moćnim avionima, a svjesni činjenice kako njihovo daljnje usavršavanje često podrazumijeva i neugodnu buku, piloti Rafala poslali su svim hrvatskim građanima poruku s nadom i uvjerenjem kako ćemo svi zajedno nastaviti jačati sigurnost i čuvati mir naše Domovine.

– Dragi sugrađani, buka koju čujete prilikom leta naših aviona Rafale je zvuk koji čuva hrabro izborenu hrvatsku slobodu. Raduje nas što će u idućim danima, mjesecima i godinama taj zvuk biti sinonim za sigurnost Hrvatske i svih njenih građana u svako doba dana i noći. Lijep pozdrav od pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona – poručili su iz zraka iz kabine ovog moćnog aviona.

Pojačana buka očekuje se i tijekom srpnja diljem Hrvatske, danas su u planu letačke aktivnosti od 14 do 19 sati tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida odnosno pojačana buka.

Također, provodit će se i noćni letovi od 21 do 23 sata tijekom kojih se može očekivati pojačana buka na području Slavonije, Istre, Banovine i Like.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Obnavlja se Zagrebačka ulica, evo kako će se odvijati promet

Predviđeno trajanje radova je 30 dana.

Objavljeno

na

Sutra kreću radovi na sanaciji Zagrebačke ulice, javljaju iz VG Komunalca. Radovi obuhvaćaju frezanje i presvlačenje dijela Zagrebačke ulice od i Trga kralja Tomislava od Zagrebačke banke sve do Javne vatrogasne postrojbe.

Kako bi se promet mogao normalno odvijati, radovi će se izvoditi u dvije faze tako da će se u prvoj fazi voziti desnom stranom ceste, a u drugoj fazi lijevom stranom kolnika.

– Radovi će obuhvaćati frezanje postojećeg sloja asfalta, rušenje deniveliranih rubnjaka i ugradnja novih, prilagođavanje poklopaca šahtova, presvlačenje dionice novim slojem asfalta te iscrtavanje horizontalne signalizacije. Predviđeno trajanje radova je 30 dana. Molimo sugrađane za strpljenje i zahvaljujemo na razumijevanju za vrijeme trajanja radova – ističu iz VG Komunalca.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od danas ZET-ova ‘brza linija’ ima novo stajalište

Sve dok traju radovi na izgradnji novog perona, linija 330 stajat će na peronu 10.

Objavljeno

na

Od danas pa se do završetka izgradnje dodatnog perona na terminalu Velika Gorica, ZET-ova ‘brza linija’ ima novo stajalište. Zbog radova se neće koristiti peron 9 već peron 10 koji je ujedno i stajalište ZET-ove  ‘spore linije’ 268.

Iz ZET-a putnike mole za razumijevanje.

Nastavite čitati

Vijesti

Velikogoričan Alan Hadžić Mate srebrni na Plazma sportskim igrama te putuje na Međunarodnu završnicu

Veliku Goricu predstavljaju ekipe El primosi, KK Gorica i HOK Gorica, a uz Alan tu su još i Ana Trčak, Luka Živanović, Korina Ćurković, Adrian Petrani, Niko Karamarko i Katarina Benić.

Objavljeno

na

Velikogoričan Alan Hadžić Mate, osvojio je srebro u utrci na 60 metara na Državnoj završnici Plazma Sportskih igara koje se do kraja srpnja održava u Rijeci. S obzirom na ostvareni rezultat Alan putuje na Međunarodnu završnicu u Splitu.

– Natjecanje je bilo odlično, upoznao sam puno novih prijatelja i veselim se putovanju u Split – rekao je Alan po završetku natjecanja.

Igre pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se potpuno besplatno natječu u 10 sportskih disciplina. A u Rijeci se trenutno više od 2 tisuće djece i mladih iz cijele Hrvatske bore za titulu državnih prvaka 28. sezone najveće sportsko amaterske manifestacije u Europi.

Foto: Karlo Šutalo

Natjecanja su započela jednom od najpopularnijih sportskih disciplina – graničaru, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju, a iz Velike Gorice natjecala se ekipa El primosi. Skupine u kojima se natječu ekipe graničara su kao i na svim velikim natjecanjima izvučene u live ždrijebu. Tijekom prve smjene zaigrao se i stolni tenis te odbojka na pijesku. Igrat će se još turnir u odbojci, turnir u košarci 3×3, te Telemach Dan sporta za 2015. i mlađe. Dok nas u trećoj smjeni očekuju utakmice turnira u malom nogometu, kup u šahu, tenisu, i napete utakmice turnir u rukometu.

Uz Alana i ekipu graničara El primose, iz Velike Gorice na završnici sudjeluju još i Ana Trčak i Luka Živanović koji će trčat će na 60 metara, ekipa KK Gorica, zatim Korina Ćurković, Adrian Petrani, Niko Karamarko i Katarina Benić koji će odmjeriti snage u šahu, a HOK Gorica ima predstavnike u muškoj i ženskoj kategoriji na turniru u odbojci.

Foto: Karlo Šutalo

Ekipe u Rijeci traže prolaz na Međunarodnu završnicu Plazma sportskih igara mladih koja se održava u Splitu od 19. do 24. kolovoza, gdje će sudjelovati djeca iz 4 zemlje u kojima se Igre održavaju Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. U sklopu Međunarodne završnice održat će se i All-star Dan spota na kojem će sudjelovati ambasadori i prijetelji Igara te će zajedno sa sudionicima sudjelovati u promociji sporta i sportskog načina života.

U 28. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupile su više od 110.000 djece i mladih.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno