Povežite se s nama

Moja županija

Županiji 950 tisuća kuna za projekt besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u školama

Samim projektom bit će obuhvaćeno 14.880 učenika…

Objavljeno

na

Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda i ove se školske godine provodi u školama kojima je osnivač Zagrebačka županija i to u 30 osnovnih i 5 srednjih škola.

Odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za provedbu projekta Zagrebačkoj županiji odobreno je gotovo 950 tisuća kuna, a samim projektom bit će obuhvaćeno 14.880 učenika.

– Besplatni obroci voća i povrća za sve učenike osnovnih i srednjih škola te besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike osnovnih škola osigurani su jednom tjedno kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane. Svaka od škola uključenih u projekt odabire dobavljača, a cilj je da se na taj način poveća distribucija poljoprivrednih proizvoda lokalnih proizvođača, poboljšaju prehrambene navike djece te smanji unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika – istaknuli su iz Zagrebačke županije.

Inače, Školska shema je program kojim se promiču javno zdravstvene politike Europske unije koja ga ujedno i financira, a Zagrebačka županija provodi ga od školske godine 2018./2019.

Moja županija

Ljepote zelenog zagrebačkog prstena oduševljavaju turiste

Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Ivanić-Grad i Samobor…

Objavljeno

na

Prema najnovijim podacima sustava eVisitor Zagrebačka županija bilježi sjajne turističke rezultate. U prva četiri mjeseca ostvareno je čak 97 posto više dolazaka i 85 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Usporede li se ovogodišnji podaci s onima rekordne 2019. ostvarena je razina od 94 posto dolazaka, dok je broj noćenja za 8 posto premašio broj noćenja u prva četiri mjeseca 2019. godine.

Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Ivanić-Grad i Samobor, a osim iz Hrvatske najviše gostiju bilo je iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Austrije, Srbije, Mađarske, Češke, Poljske i Ujedinjene Kraljevine.

– Od sezone svi imamo velika očekivanja, a ovi rezultati vjetar su u leđa svim turističkim djelatnicima da svakom gostu ponudimo nezaboravan doživljaj u zelenom zagrebačkom prstenu – rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Marko Devčić

Podsjetila je i na nedavno održan WRC Croatia Rally.

– Drago nam je što se ovaj sportski spektakl koji se prenosio u više od 150 zemalja svijeta održao i na području naše županije te je u svijet poslana sjajna pozivnica za dolazak u Zagrebačku županiju – dodala je Alilović i naglasila kako trend zanimanja za kuće za odmor na kontinentu neprestano raste.

– Upravo ta ‘ruralna utočišta’ omogućuju autentičan, siguran i održiv boravak za svakog našeg gosta s naglaskom na boravak u prirodi i općenito na otvorenom – pojasnila je Alilović podsjetivši i na ostale adute Zagrebačke županije, vrhunsku eno gastro ponudu, poznate vinske ceste, brojne šetnice i biciklističke staze te bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

Vijesti

Turističkoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljena nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Projektu “Via VINO” kojim je okupljena vinska, gastronomska i kulturna priča Zagrebačke županije, dodijeljena je brončana povelja.

Objavljeno

na

Na 5. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu, koji je u Cavtatu okupio oko 400 sudionika, u četvrtak su dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Među 138 prijavljenih projekata ocjenjivačka komisija odabrala je 59 najboljih za 2021. godinu.

Projektu “Via VINO” kojim je okupljena vinska, gastronomska i kulturna priča Zagrebačke županije, dodijeljena je brončana povelja. Ključno je za naglasiti kako se ne radi o jednodnevnoj manifestaciji – nego o četiri vikenda kroz mjesec dana, dakle cijelomjesečnom projektu, uz puno raznolikih kvalitetnih događanja, a sve sa svrhom promocije vinskih cesta zagrebačkog zelenog prstena koji je okupio preko 65 vinara s područja Zagrebačke županije.

Naš cilj je pokazati intenzivniju i inovativniju suradnju između proizvođača i onih koji nude gotove proizvode gostima, što znači promocija vinskih cesta sljubljivanjem s destinacijom i stvaranjem novih turističkih lokacija koje su u trendu i usmjerene su prema ciljnim skupinama. Velika hvala našim vrijednim vinarima na podršci! Izuzetni smo ponosni što je naš projekt priznat i nagrađen od strane struke!- istaknula je Ivana Alilovic, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

Moja županija

Kreće novi krug foto natječaja „Volim svoju županiju“

Sedmu godinu zaredom družimo se uz najbolje amaterske i profesionalne fotografije autora iz svih dijelova Lijepe Naše…

Objavljeno

na

Fotiće u ruke, arhivu na pregled, dronove u let – u nedjelju 1.svibnja, počinje sedmi krug foto natječaja „Volim svoju županiju“.

Svi ljubitelji fotografije, bilo da se radi o profesionalnim ili amaterskim fotografima, pozvani su da se uključe u priču koja traje već sedam godina, a cilj je pokazati detalj, motiv, posebnost svakog kraja Hrvatske. Svaki autor može prijaviti do tri fotografije putem aplikacije https://www.volimzup.hr/

Fotografije koje ulaze u postav putujuće izložbe bira stručni žiri na čijem je čelu hrvatska profesionalna fotografkinja svjetska glasa Mare Milin, a uz nju su i predstavnici županija – Davor Pavić iz Splitsko-dalmatinske, Petra Vadlja iz Međimurske i Franca Moscarda iz Istarske županije.

Osim najboljih prema mišljenju stručnog žirija, bit će nagrađena i fotografija s najvećim brojem osvojenih glasova (likeova) unutar aplikacije. Za glasovanje je potrebna prijava putem društvenih mreža. Ovogodišnja novost je da se fotografije snimljene dronom boduju u svojoj kategoriji, a najbolju također nagrađujemo. Glavne nagrade su GoPro Hero 10 sportske digitalne kamere.

Natječaj traje do 15. svibnja, a najbolje fotke prema mišljenju žirija postat će dio jedinstvene izložbe s motivima iz svih županija.

 

 

Nastavite čitati

Moja županija

Zatvorena financijska konstrukcija za izgradnju crkve u Kravarskom

Iz Općine Kravarsko od županije još očekuju sredstva od 2 milijuna kuna za obnovu Društvenog doma Kravarsko te oko milijun kuna za ostale stradale društvene objekte..

Objavljeno

na

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, simbolu stradanja ovog kraja uslijed razornog petrinjskog potresa, bit će gotovi u siječnju 2023. godine. Sredstva za gradnju osigurala je Zagrebačka županija putem javnog poziva, a na taj način u cijelosti je zatvorena financijska konstrukcija za gradnju nove crkve čiji se troškovi procjenjuju na 10,7 milijuna kuna.

– Na naše zadovoljstvo uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju za izgradnju crkve u Kravarskom. No, s obzirom da su unazad nekoliko mjeseci cijene otišle gore, nadamo se da će iznos koji smo dobili od Zagrebačke županije biti dostatan. Kada smo počinjali s izgradnjom, za stabilizaciju i bušenje pilota, dobili smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 500 tisuća kuna. Isto tako dobili smo i donaciju od 500 tisuća kuna od Varaždinske biskupije, a prikupljeno je i 500 tisuća kuna donacija od tvrtki i obrtnika koji će se utrošiti na unutarnje opremanje crkve – rekao nam je načelnik općine, Vlado Kolarec.

Podsjetimo kako se nova zgrada crkve gradi po uzoru na potresom uništenu ckvu.

– Naša crkva nalazi se u svim našim povijesnim knjigama, pa i u samom grbu Općine, jedino će biti površinom 10% veća zbog jačih temelja te će novi toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu – rekao je Kolarec.

Foto: Zagrebačka županija

Koliko ponovna izgradnja crkve znači vjernicima ovog kraja rekao je župnik Siniša Blatarić.

– Župljani se trenutačno okupljaju u privremenom bogoslužnom prostoru, a život župe nakon pandemije i potresa polako se vraća u normalu – kazao je Blatarić uz zahvalu svima koji su pomogli Župi u ovim teškim trenucima.

Inače, na području Kravarskog ukupno je oštećeno oko 580 objekata, od kojih njih 10-ak, mahom stambeni objekti, čekaju rušenje.

– Bitna je činjenica i da je krenula izgradnja prve kuće u Kravarskom, a trenutno se rade temelji za novu zamjensku kuću. Još imamo sedam obitelji koje žive u kontejnerima, ali očekujemo da će za koji mjesec i na tim objektima krenuti izgradnja zamjenskih kuća. Do sada je sanirano 25 kuća sa zelenom naljepnicom – naglasio je Kolarec.

Iz Općine Kravarsko od županije još očekuju sredstva od 2 milijuna kuna za obnovu Društvenog doma Kravarsko te oko milijun kuna za ostale stradale društvene objekte.

 

Nastavite čitati

Moja županija

U Svetom Ivanu Zelini otvoren višenamjenski sportski park

Obuhvaća rukometno igralište, igralište za mali nogomet, dva košarkaška i tri igrališta za badminton i pumptrack stazu…

Objavljeno

na

U Svetom Ivanu Zelini, na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra, otvoren je višenamjenski sportski park. Obuhvaća rukometno igralište, igralište za mali nogomet, dva košarkaška i tri igrališta za badminton i pumptrack stazu.

– Veseli što otvaramo još jedan vrijedan sportski sadržaj. Do prije nekoliko godina ovdje je bilo samo nogometno igralište, nakon toga je sagrađeno i hokejaško i igralište za odbojku na pijesku, a sada imamo i višenamjenski sportski park od kojega će koristi imati svi koji se bave sportom – prigodom otvorenja parka rekao je Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.

Foto: Zagrebačka županija

Gradnja višenamjenskoga sportskog igrališta (zimi natkrivenoga, ljeti otvorenoga) sufinancirana je, sa 600 tisuća kuna, sredstvima Ministarstva turizma i sporta, a gradnja pumptrack staze, s 200 tisuća kuna, sredstvima Zagrebačke županije. Ostatak do 2,2 milijuna kuna, kolika je vrijednost ukupne investicije, osigurao je Grad Sveti Ivan Zelina.

Zagrebačka županija je pumptrack stazu sufinancirala u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2021. godini. Uz Sveti Ivan Zelinu, sredstva za gradnju bike parkova dobili su i gradovi Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Velika Gorica.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno