Povežite se s nama

Moja županija

Župan Kožić: Zajedno smo Zagrebačku županiju učinili županijom za primjer svima

Distributivni centar s ULO hladnjačom i energetska obnova kompleksa zgrada srednjih škola su dva projekta na koje sam ponosan u Velikoj Gorici. Uskoro očekujemo novi natječaj temeljem kojeg planiramo energetski obnoviti i Dom zdravlja u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Sa županom zagrebačkim Stjepanom Kožićem razgovarali smo u Velikoj Gorici, netom po objavi još jedne kandidature za župana na predstojećim izborima.

Najdugovječniji ste župan u Hrvatskoj, čak 20 godina na čelu Zagrebačke županije. Kako to da ste se odlučili za još jednu utrku, što vas je motiviralo?

Sretan sam i ponosan što već 20 godina zajedno sa svojim timom imam priliku raditi na dobrobit Zagrebačke županije i njezinih stanovnika. Dodatno me motivira činjenica što rezultate našeg truda prepoznaju građani koji nam sve ove godine ukazuju svoje povjerenje. Oni dobro poznaju mene, a ja svaki djelić naše županije i upravo zato po šesti put za redom izlazim pred žitelje Zagrebačke županije, ne s brzim rješenjima i obećanjima, već s realiziranim projektima i vizijom budućeg razvoja naše lijepe županije koja je tijekom aktualnog mandata zaslužila titulu jedne od najrazvijenijih. Puno je još planova koje želim ostvariti, a za koje smo svih ovih godina utirali put. Mandat koji završava obilježila je teška situacija s koronavirusom te dva potresa koja su pogodila Zagrebačku županiju i mnogima s ovih prostora nanijela značajne štete. Ono što županiji sada treba je stručno vodstvo koje je upoznato sa svim problemima i koje ima znanja, snage i hrabrosti suočiti se s novim izazovima.

Zagrebačka županije pretrpjela je velike štete od potresa. Što je do sada napravljeno po pitanju sanacije štete, kakav je plan obnove?

Potres je Zagrebačku županiju pogodio u velikoj mjeri pa nam je prioritet bio što prije svima osigurati krov nad glavom i normalne životne uvjete. Obnova je definirana Zakonom i ona je već krenula. Ne čekajući državu, sanirali smo škole i zdravstvene objekte oštećene u potresu, angažirali dodatne timove statičara za pregled objekata i oformili odsjek koji će direktno pomagati vlasnicima objekata u prijavi, a potom i u obnovi. Za sanaciju štete od potresa iz ožujka prošle godine Zagrebačka županija je osigurala svoj udio sredstava za obnovu u iznosu od 10 milijuna kuna, dok smo se izborili da financiranje obnove petrinjskog potresa u cijelosti preuzme država.

Korona virus ostavlja snažne posljedice na gospodarstvo, kako se pandemija odrazila na poduzetnike s područja Zagrebačke županije?

Gospodarski sektor, kojeg aktivno podupiremo, u Zagrebačkoj županiji se tijekom pandemije pokazao kao najžilaviji. U gospodarski najizazovnijoj godini podržali smo svoje poduzetnike s rekordnim iznosom bespovratnih potpora te je pored toga dodatno raspisan i natječaj za COVID potpore. Dok drugi pričaju o velikoj nezaposlenosti, ja ću istaknuti da je u Zagrebačkoj županiji u 2020. godini bilo 1500 zaposlenih više nego prethodne godine. Nisu izostale niti investicije privatnog sektora. U našim poduzetničkim zonama posluju poznate strane i domaće tvrtke, a njihov broj raste i u uvjetima pandemije. Primjerice, u Jakovlju je krenula gradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za avioindustriju, a prema najavama tvornica bi trebala otvoriti 600 novih radnih mjesta. Ovakve investicije potvrđuju da značajna ulaganja Zagrebačke županije u poduzetničke zone itekako imaju smisla.

A što je s projektima Zagrebačke županije. Je li pandemija zaustavila njihovu realizaciju?

Ponosan sam što je u gospodarski izazovnim vremenima Zagrebačka županija bila dovoljno snažna nastaviti sa svim planiranim investicijama pa danas predstavlja jedno veliko gradilište, sve s ciljem da se u županiji bolje živi. Grade se nove škole i sportske dvorane, nastavljamo s energetskim obnovama škola i domova zdravlja, završavamo vodoopskrbni sustav na istoku županije novcem iz EU fondova te sustave odvodnje diljem županije. Brojne projekte sufinanciramo našim gradovima i općinama kako bi ravnomjerno podigli kvalitetu življenja – kako u ruralnom Žumberku, tako i u urbanoj Velikoj Gorici.

Vaš protukandidat zagovara stav da središte županije treba biti u Velikoj Gorici. Zašto je uopće trenutačno sjedište u Zagrebu?

U svakom gradu Zagrebačke županije nalaze se ispostave u kojima radi većina naših zaposlenika i tu građani mogu predati sve svoje zahtjeve prema županiji, bez potrebe da odlaze nekud dalje pa upravo zbog ovakvog funkcioniranja županijskih odjela ne možemo reći da je Županija samo u Zagrebu. No zbog specifičnog oblika Zagrebačke županije, gdje razdaljina od istoka do zapada županije iznosi čak 100 kilometara, Zagreb je nekako u središtu, na ruku svima, zbog čega je ondje sjedište županije od samih početaka. No iako se ovo čini smislenim, ništa nije zapisano u kamenu. Ako postoji potreba, neka građani o tome odlučuju putem referenduma. Po meni je važnije da građani znaju kako radimo i da smo tu za njih, sjedište županije je formalnost i bit ćemo tamo gdje građani budu htjeli.

Koje značajnije projekte je Zagrebačka županija ostvarila na području Velike Gorice tijekom ovog mandata?

Kao jedan od najvažnijih projekata istaknuo bih izgradnju Distributivnog centra s ULO hladnjačom vrijednosti preko 26 milijuna kuna. Ovim jedinstvenim projektom prvi smo u Hrvatskoj našim proizvođačima omogućili da svoje voće i povrće na tržište plasiraju tijekom cijele godine, a ne samo sezonski pa sada mogu utjecati na cijenu svojih proizvoda, što ih štiti i od trgovačkih lobija. Daljnji razvoj Distributivnog centra za voće i povrće obuhvatio je nabavu opreme za sortiranje i skladištenje jagodičastog voća. Od značajnijih projekata treba istaknuti i energetsku obnovu kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici. Realizacijom ovog projekta vrijednog 30,8 milijuna kuna, od čega je 15,1 milijun kuna bespovratno sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, godišnja ušteda energije za grijanje iznosit će više od 80 posto. Uskoro očekujemo novi natječaj temeljem kojeg planiramo energetski obnoviti i dom zdravlja u Velikoj Gorici. Za dodatno opremanje i razvoj poduzetničke zone u Velikoj Gorici županija je u protekle 4 godine dodijelila 1,6 milijuna kuna, a gotovo pola milijuna kuna dodijeljeno je 2020. godine za izgradnju reciklažnog dvorišta.

Srednja strukovna škola Velika Gorica nositelj je projekta Regionalnog centra kompetentnosti. O čemu je točno riječ i što ovaj centar znači za velikogoričke učenike?

Riječ je o školama 21. stoljeća u kojima će učenici strukovnih škola imati priliku stjecati znanje i iskustvo radeći na suvremenim strojevima, što će itekako pridonijeti jačanju kompetencija i boljem pozicioniranju na tržištu rada. Nositelj ovog projekta je Srednja strukovna škola Velika Gorica, u kojoj će se uspostaviti Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije. Samoborska srednja strukovna škola specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će dugoselska predstavljati Centar izvrsnosti za robotiku. Ukupna vrijednost Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju je 100 milijuna kuna, od čega je 80 milijuna kuna osigurano iz EU fondova, 8 milijuna kuna osigurali smo u proračunu za 2021. godinu, a preostala sredstva su u projekciji proračuna za 2022.

Protukandidati vas napadaju da ste nedosljedni u svojim političkim stavovima i opredjeljenjima. Kako to tumačite?

U političkoj areni čovjek doživi razne udarce, a u mom slučaju u posljednjih godinu dana od svojih donedavnih političkih suradnika doživio sam brojne napade kojima se pokušava diskreditirati rad koji je ovu našu županijsku priču pozicionirao među najuspješnije u Hrvatskoj. Razne kalkulacije i napadi “ispod pojasa” imaju vrlo jasan cilj – preuzeti vlast, ali upravo to me učinilo još odlučnijim da se kandidiram za još jedan mandat i ponudim se na raspolaganje našim građanima. Županija poželjna za život, rad i obrazovanje vizija je koju sam uspješno gradio sa svojim suradnicima sve ove godine i veselim se novoj prilici da je nastavimo graditi na dobrobit svih žitelja Zagrebačke županije.

Moja županija

Ekološki poljoprivrednici posjetili Gradišće

Razmijenili su iskustva na manifestaciji “Ekološki dani polja“ u Donnerskirschenu u Austriji.

Objavljeno

na

Objavio/la

Višegodišnja uspješna suradnja u poticanju ekološke proizvodnje Zagrebačke županije i Gradišća nastavljena je posjetom „ Ekološkim danima polja“ u Donnerskirschenu u Austriji, koja je europski lider u ekološkoj proizvodnji. Manifestaciju BIO FELDTAGE 2024. na ekološkom poljoprivrednom imanju Esterhazy posjetili su eko proizvođači iz županijske udruge Z-EKO, te predstavnici županije i ministarstva poljoprivrede. – Važno i vrijedno što smo ovdje vidjeli su mladi ljudi i djeca, kojih je ovdje u velikom broju, kako bi se upoznali s važnosti ekološke poljoprivrede. Sam ambijent je već dovoljan da se mladi upoznaju sa načinom funkcioniranja poljoprivrednog gospodarstva, jer nalazimo se na samom gospodarstvu, u polju, okruženi domaćim životinjama, poljoprivrednim strojevima i to je zaista odličan način prezentacije poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje. – ispričao je svoje dojmove pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

Foto: Zagrebačka županija

Na 70 hektara poljoprivrednog zemljišta održan je i sajam ekološke poljoprivrede na kojem je sudjelovalo gotovo 200 izlagača iz Austrije i nekoliko susjednih zemalja, što je bila iznimna prilika za razmjenu iskustava. – Efekt ovakvih evenata, u kolektivnom druženju, najbolja je razmjena iskustava. Povezivanje u bilo kojem smislu, pa tako i ekoloških proizvođača, trebala bi biti kruna svega. –  naglasio je  Dario Frangen, predsjednik Udruge za razvitak ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ruralnog prostora “Z-EKO”.

Našim poljoprivrednicama dobrodošlicu su poželjeli Nikolaus Berlakovich, dugogodišnji ministar poljoprivrede Austrije, a sada predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća i dr. Christian Brawenz, ataše Austrijskog saveznog ministarstva poljoprivrede za jugoistočnu Europu, koje je pružilo i pomoć u organizaciji putovanja.

Foto: Zagrebačka županija

Dodajmo kako Zagrebačka županija prednjači u poticanju ekološke proizvodnje u Hrvatskoj, te je prije dvije godine potpisan i Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Mališani u Ivanić Gradu dobili vozačke dozvole

Prije više od 30 godina, program prometne kulture za najmlađe potekao je iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Desetu godinu za redom u trideset i jednoj osnovnoj školi čiji je osnivač Zagrebačka županija provodi se preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu. „Program prometne kulture za najmlađe“ polaze djeca nižih razreda osnovne škole. – Nalazimo se u Ivanić Gradu u OŠ Stjepana Basaričeka sa djecom drugih razreda osnovne škole koji prolaze ovaj program u dva dijela. Prvi je teorijski koji su odslušali u svojoj školi u trajanju 45 minuta, a nakon toga djeca izlaze van gdje imaju četiri radionice. Naime, djeca dobivaju konkretne smjernice od djelatnika Crvenog križa, vatrogasaca i policijskih službenika koji ih educiraju o postupanju u prometu  mogućim opasnostima, te također na prometnom poligonu upravljaju vozilom posebno koncipiranim za djecu školskog uzrasta. – objasnio je voditelj programa Alan Alagić.

Foto: Zagrebačka županija

Godišnje u Hrvatskoj kroz program prođe 15 tisuća učenika koji dobivaju i simbolične vozačke dozvole.  – Ovakvim stvarima, kroz igru i interakciju,  djeca uče ponašanje u prometu i koliko vidim djeca su sretna i zadovoljna i uživaju u tome, a kako sam i ja roditelj čije dijete sudjeluje u ovom programu, mogu samo pohvaliti ovaj program, jer nam je sigurnost djece u prometu na prvome mjestu. – naglasio je zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada Tomislav Cuvaj.

Foto: Zagrebačka županija

Dodajmo kako je prije više od 30 godina, ovaj program potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja. Kad su djeca u pitanju itekako je važna prevencija, ističe zamjenik župana Ervin Kolarec. – Zagrebačka županija u kontinuitetu već punih deset godina podržava ovaj program prevencije sigurnosti naših najmlađih sugrađana u prometu. Svjedoci smo I nedavne tragedije u Dugom Selu gdje je u prometu život izgubila djevojčica, tako da je na svima nama zadaća da detaljno analiziramo cjelokupno situaciju sa prometom, školskim prijevozom, cestovnom infrastrukturom i drugim čimbenicima kako se takva tragedija više ne bi ponovila. – zaključio je Kolarec.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

18 lauerata Ruže Zagrebačke županije

Velikogorički restoran Mon Ami dobio nagradu za izvrsnu uslugu i inovativnost.

Objavljeno

na

Objavio/la

Turistička zajednica Zagrebačke županije u šest kategorija dodijelila je nagradu „Ruža Zagrebačke županije“, a ove godine za izvrsnost u turizmu nagradu je dobilo čak 18 lauerata. – „Ove nagrade simboliziraju našu posvećenost izvrsnosti i inovaciji u turizmu stavljajući segment održivosti među ključne kriterije. Ponosna sam na sve dobitnike i na sve one koji svojim radom i entuzijazmom kontinuirano podižu standarde naše turističke ponude. Svi nagrađeni dali su izniman doprinos razvoju i promociji Zagrebačke županije kao vrhunske turističke destinacije.“ – naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Nagrade u kategoriji održivog turizma osvojili su Cantilly Garden Restaurant, prepoznat po svojoj ekološki osviještenoj ponudi  Vina Bedekovich. U kategoriji inovativnih proizvoda i usluga nagrađeni su Santa Domenica Trifecta Weekend 2023 te HoTur obrt za usluge.

Obitelj Ivančić, vlasnici Restorana Ivančić i manifestacija „Štruklijada, štrudlijada i kestenijada“ odnijeli su nagrade u kategoriji eno-gastro turizma. U kategoriji smještajnih objekata, nagrade su dobili Villa Cesarica i Feel Good.

Samoborske ugostiteljske legende Mirko Šintić i Matilda Mihalea Purić pokazali su tradiciju i kvalitetu Samobora kao turističke destinacije. Nagrade za društveno odgovorno poduzetništvo osvojili su Naftalan kozmetika – Ivalan Terme d.o.o. i Hrvatska pošta.

Posebna nagrada za doprinos razvoju kontinentalnog turizma te razvoja turizma u smjeru održivosti,  dodijeljena je donedavnoj ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac, koja se zahvalila u ime svih nagrađenih. – „Svjesni smo da nema cjelogodišnjeg turizma bez razvoja kontinentalnog turizma. Kontinentalni turizam ima itekako što za ponuditi i doprinijeti cjelokupnom održivom turizmu Republike Hrvatske i upravo zato smo veliku pažnju i značajna sredstva u mojem mandatu usmjerili u investicije u kontinentalnom dijelu Hrvatske, koji je jednako važan kao i naša obala. Kontinent nudi mir koji je sve više glavni motiv prilikom odabira destinacije za odmor svim ostalim dobitnicima nagrada“ – rekla je Brnjac.

Konjičkom klubu Trajbar Team dodijeljena je posebna nagrada za doprinos aktivnom turizmu, PUB-u Cubismo za jedinstveni ugostiteljski koncept, restoranu Mon Ami za izvrsnu uslugu i inovativnost, te „Green silence vili“ za promicanje održivog turizma i očuvanje okoliša kao i Ivani Belošević, vlasnici Pekare Cipov iz Buševca.

Svečana dodjela nagrada održana je u Centru za posjetitelje u Velikoj Gorici.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

VIDEO ‘Košarka u županiji gura jako dobro, ali brinu igrališta na kojima nema djece…’

Darko Ćopić, tajnik Košarkaškog saveza Zagrebačke županije, u novom izdanju serijala “Sport Zagrebačke županije” govori o trenutačnom stanju košarke u našim gradovima, o prošlosti, budućnosti, razlozima za zadovoljstvo, ali i za strepnju…

Objavljeno

na

Košarkaška sezona koja se bliži kraj, gledajući iz perspektive sporta Zagrebačke županije, imala je ono što već dugo nije – pravo, istinsko rivalstvo!

Godinama su košarkaši Gorice bili za razinu ili dvije iznad svih ostalih klubova u županiji, u pojedinim sezonama odlazili su i do polufinala domaćeg prvenstva, ravnopravno su se nosili s velikim klubovima kao što su Zadar, Cibona i Split, a ostatak košarkaškog društva iz županije sve je to promatrao s ozbiljne distance.

Od prošlog ljeta stvari su se, međutim, promijenile. Gorica je ispala iz Premijer lige, završila u drugom rangu, a tu ju je dočekao – Samobor. S velikim Krunom Simonom u sastavu, sa sve angažiranijim vodstvom kluba, sa sve ozbiljnijim ambicijama. I eto odjedanput Samobora u izravnoj borbi s Goricom za mjesto u doigravanju Prve muške lige. Bila su to dva okršaja istinskih sportskih rivala, oba puta neizvjesna i dramatična, a poslužile su te utakmice i kao dobar povod da u serijalu “Sport Zagrebačke županije” ugostimo Darka Ćopića, već više od dva desetljeća tajnika Košarkaškog saveza Zagrebačke županije.

– Situacija u županijskoj košarci i više ne nego dobra. Naš Savez osnovan je 1997., a predsjednik Igor Mužina i ja vodimo ga već više od 20 godina. Mislim da funkcioniramo jako dobro, svi naši gradovi u Županiji imaju svoje klubove, pritom neki igraju s više, a neki s manje uspjeha, no nama je najvažnije da se što više djece bavi košarkom – kaže Ćopić, Velikogoričanin koji je svoje najljepše dane dao Radniku, a kasnije i Mediji.

Oprostio se baš na vrijeme da se uključi u županijsku košarkašku priču.

– Bio sam i jedan od osnivača saveza. Za prvog predsjednika izabran je nažalost pokojni Ivan Šilc iz Zaprešića, a za tajnika Zvonimir Majić, legenda jaskanske košarke, takođerpokojni… Od 2002. godine došlo je do promjene, ja sam postao tajnik, a gospodin Mužina predsjednik, što traje do danas. Imamo kontinuitet, imamo i financijsku podršku Županije i sportske Zajednice, što nam omogućava da provodimo razne programe, kako na razini županije, tako i u gradovima – priča Ćopić pa pojašnjava čime se savez točno bavi.

– Na sam rad klubova ne možemo utjecati, funkcioniramo tako da klubovi imaju apsolutnu autonomiju, a mi radimo svoje. Uz sve ostale lige, klubovi igraju i županijske lige u mlađim kategorijama, koje mi organiziramo. U periodima bez međužupanijskih natjecanja mi krećemo sa svojim ligama, kadetskom, mlađekadetskom, U-11 i U-13, što je priča koja traje već godinama.

Svake godine već dva desetljeća mladi košarkaši iz županije idu i na more.

– Već više od 20 godina organiziramo ljetni košarkaški kamp, koji je godinama bio na Velom Lošinju, a posljednjih nekoliko godina je u Crikvenici. Izuzev nacionalnoga kampa, bio je to jedan od najbrojnijih kampova u Hrvatskoj, prošle godine imali smo 97 košarkašica i košarkaša. Povezujemo druženje djece, kupanje na moru i igranje košarke. Gdje ćeš ljepše. Obično to bude krajem ljeta, to su svojevrsne pripreme za sezonu – pojašnjava Ćopić.

U Zagrebačkoj županiji trenutačno djeluje 11 klubova, a jedini grad u kojem se ne igra organizirana košarka je Sv. Ivan Zelina.

– Neki gradovi imaju po dva kluba, kao Velika Gorica, Samobor i Zaprešić, koji ima jedini naš ženski košarkaški klub, ŽKK Jabuku. Uz njih tu su i klubovi iz Jaske, Ivanića, Vrbovca, Sv. Nedelje… Samobor i Gorica su u Prvoj ligi, a ostali u A-2 ligi, izuzev Dugog Sela, koje je u B-1. Jaska i velikogorički Velgor nemaju seniore, ti klubove rade samo s mlađim uzrastima – prezentira tajnik saveza aktualnu situaciju.

Krenuli smo i u kratak pregled po klubovima i sredinama, a krenuti se opet moralo od Velike Gorice.

– Gorica je oduvijek bila perjanica košarke u županiji, iz jednostavnog razloga što klub dugo postoji, a grad ima najveći broj stanovnika. Nažalost, Goričani više nisu u najvišem rangu, no svako zlo za neko dobro. Brojni igrači napustili su klub, priliku su dobili neki mladi, pri čemu moram pohvaliti trenera Mirona Češkića, koji je par dana prije početka prvenstva preuzeo momčad i super iskoristio priliku, odradio je jako dobru sezonu – ističe Ćopić, pa se okreće u smjeru Samobora.

– Samobor je definitivno u usponu. Prije svega su se organizacijski pojačali, grad stoji iza kluba, a s mlađim kategorijama rade jako dobro. Velika je stvar što je Kruno Simon tamo, to je svakako važan detalj, znamo svi tko je i što je Đuks.

Zaprešićki Inter i košarkaši Ivanića također se ističu u radu s mladima, a isto se može reći i za Dugo Selo.

– U Ivaniću i Dugom Selu bivši igrači su jako vezani uz klub, svi su uključeni, a to je posebno važno. Dugo Selo, primjerice, igra u najnižem rangu, ali igra isključivo s domaćim igračima, sa svojim klincima, i vjerujemo da će u godinama pred nama samo rasti – kaže tajnik Ćopić.

Bilo bi sjajno kad bi malo narastao i interes djece za košarku, no to je već neka puno šira priča.

– Nije mi drago gledati uređena igrališta na svakom koraku kako zjape prazna. Nekad nisi mogao doći na red za hakl, a danas djece nema. Nažalost, puno se manje bave sportom, što ne vrijedi za nogomet i borilačke sportove. Oni su puni k’o šipak, a kod svih ostalih je slično. Osim možda u Zadru i Splitu, nigdje nema gužve na košarci… – zaključio je Ćopić.

Nastavite čitati

Moja županija

Ivana Alilović, direktorica županijske turističke zajednice izabrana u Upravni odbor prestižne turističke mreže NECSTouR

Članstvo u NECSTouR-u donosi brojne prednosti, uključujući pristup mreži istaknutih stručnjaka, sudjelovanje u projektima financiranim od strane Europske unije te mogućnost sudjelovanja na važnim međunarodnim konferencijama i sastancima.

Objavljeno

na

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović krajem svibnja je sudjelovala na godišnjoj skupštini organizacije NECSTouR, održanoj u gradu Lulei u Švedskoj gdje je izabrana za članicu Upravnog odbora istoimene prestižne turističke mreže organizacija. Iako je ova regionalna turistička zajednica tek postala članicom ove organizacije, Alilović je ovo bitno imenovanje itekako pošlo za rukom.

Generalna skupština NECSTouR-a (Network of European Regions for Sustainable and Competitive Tourism) novi Upravni odbor izabrala je za razdoblje 2024.-2027., a direktorica Alilović se našla u najužem popisu stručnih ljudi koji su konkurirali za pozicije u Upravnom odboru. Godišnja skupština NECSTouR-a svim organizacijama članicama pruža priliku za razmjenu ideja, umrežavanje i predstavljanje novih članova od kojih je jedan i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

– Ovo je izvanredna prilika za promociju Zagrebačke županije na međunarodnoj razini te za uspostavljanje novih partnerstava i suradnji s drugim europskim regijama. Ponosni smo što smo postali dijelom ovakve snažne mreže i radujemo se doprinosu zajedničkim ciljevima održivog razvoja turizma – poručila je direktorica Alilović povodom novog imenovanja i istaknula da zasigurno možemo mnogo naučiti od drugih europskih regija, ali i da neke od destinacija mogu učiti i iz primjera Zagrebačke županije.

Doznajemo da članstvo u NECSTouR-u donosi brojne prednosti, uključujući pristup mreži istaknutih stručnjaka, sudjelovanje u projektima financiranim od strane Europske unije te mogućnost sudjelovanja na važnim međunarodnim konferencijama i sastancima. Ovo je još samo jedno od postignuća za Turističku zajednicu Zagrebačke županije koja nastavlja predano raditi na promociji regije kao atraktivne turističke destinacije, s posebnim naglaskom na održivost i inovativne turističke proizvode u turizmu. Priključivanje ovoj europskoj mreži dodatno će osnažiti međunarodne kontakte, ali povećati i vidljivost Zagrebačke županije kao vodeće održive turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

Inače, NECSTouR je mreža europskih regija koja se zalaže za promicanje održivog i konkurentnog turizma.

Osnovana 2007. godine, NECSTouR okuplja više od 30 regija iz različitih europskih zemalja, kao i akademske institucije i stručnjake iz turističkog sektora s glavnim ciljem – održivi turizam. Trenutno broji 49 stalnih i 38 pridruženih članova, među kojima se nalazi i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno