Povežite se s nama

HOTNEWS

Zavirili smo u garažu obitelji Gavran u Rakitovcu gdje se proizvodi šampionski džin u Hrvatskoj

Gavran: “Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju označene samo brojevima, a u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod.”

Objavljeno

na

U posljednjih nekoliko godina gin osvaja svijet te postaje sve popularnije piće koje se pije na mnogo načina. No, jeste li znali da se najbolji gin proizvodi, ni više ni manje nego u Rakitovcu? U svojih 20 kvadrata garaže, obitelj Gavran, napravila je pravu malu obiteljsku destileriju i pokrenula proizvodnju gina. Kako nam priča vlasnik Destilerije Gavran, Ivan, sve je krenulo od ideje da hobi pretvore u posao.

– Supruga Paula i ja smo prije nekoliko godina došli na ideju da se počnemo baviti proizvodnjom jakih alkoholnih pića. Prva misao i početna istraživanja su išla u smjeru proizvodnje rakija s obzirom na to da smo imali određena znanja i iskustvo u procesima proizvodnje voćnih rakija. Istražujući svijet jakih alkoholnih pića zaintrigirao nas je gin koji je svojom prepoznatljivošću osvojio cijeli svijet. Prije godinu i pol dana počeli smo aktivno istraživati gin kroz literaturu, edukacije i pokuse te smo nakon godinu dana i 22 pokušaja dobili kombinaciju s kojom smo se otisnuli u profesionalne vode – prepričao nam je Ivan, čiji je gin Raven’s 23, u studenom na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića na Agronomskom fakultetu osvojio šampionsku titulu.

Ivan Gavran na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića u Zagrebu – foto: Ivan Gavran

Mala, za sad, garažna destilerija u sklopu obiteljske kuće, koja je službeno s radom krenula prije nepunih dva mjeseca je Ivanov i Paulin cijeli svijet, od istraživanja, proizvodnje, odležavanja, pakiranja…S obzirom da je riječ o obiteljskom poslu, naš sugovornik ističe kako nema podjele poslova već svi rade sve. 

–  Kad imate redovan radni odnos i otvorite dodatni obrt najveći problem s kojim se susrećete je vrijeme. To je trenutno najvažnija stvar i u narednom periodu bit će izazovno iskoristiti kvalitetno vrijeme koje imamo. Moram naglasiti kako je supruga preuzela kompletnu brigu o kućanstvu koja nije mala, a kako bi ja svoje slobodno vrijeme posvetio razvoju i rastu destilerije. Ovim putem joj želim zahvaliti na trudu, ali i kada su rokovi u pitanju onda oboje radimo sve potrebne poslove od proizvodnje preko pakiranja pa do dostave – naglašava Ivan te nam prepričava kako su se zajednički pri odluci da naprave proizvod koji će plasirati na tržište, dogovorili kako neće biti kompromisa oko finalnog proizvoda te da moraju dobiti, savršeno nesavršen proizvod.

Foto: Ivan Gavran

– Naš gin definiramo kao spoj nespojivog. Otuda i vizija stvaranja savršeno nesavršenih proizvoda. Upravo taj spoj nespojivog daje mu jednu prepoznatljivost u širokoj paleti ginova na našem tržištu. Nastao je kombinacijom modernog i tradicionalnog, ruralnog i urbanog, inspiriran hrvatskom prirodom i orijentalnim pričama, obogaćen domaćim sastojcima i egzotičnim aromama… Tradicionalne začine vrhunske kvalitete dobavljene isključivo iz obiteljskih gospodarstava (borovica, limun, naranča, korijander, lavanda, kadulja, matičnjak) spojeni su s čistom egzotikom – s đumbirom i pupoljcima perzijske ruže. Ta raznolikost mirisa i okusa stvorila je izuzetno aromatičan dry gin. Malo destilera bi se odlučilo na takve kombinacije – kaže Ivan.

U 20 kvadrata garaže pokrenuli su vlasititu destileriju – Foto: Ivan Gavran

Proces dobivanja njihovog, kako ga vole nazvati “savršeno nesavršenog proizvoda” i dobitne kombinacije nije bio nimalo lak. No, ipak, 23 pokušaj pokazao se kao pravi. A da je to “to”, shvatili su uz pomoć prijatelja.

– Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju, po 5 komada, a koji su bili označeni samo brojevima i u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod. Moram napomenuti da su među uzorcima bili samo premium ginovi, tako da je konkurencija bila žestoka – sa smiješkom će Ivan.

S obzirom na to da je posao tek pokrenut i da su ograničeni godišnjim proizvodnim kapacitetima, a to je oko 3 300 boca (0,7 lit) gina, svoj  šampionski gin plasiraju tek u nekoliko ugostiteljskih objekata te surađuju s jednim manjim distributerom koji se bavi ekskluzivnim pićima, no pregovaraju s još nekoliko distributera te se nadaju kako će u narednih mjesec dana svoj gin učiniti pristupačnijim širem krugu potencijalnih kupaca.

Foto: Ivan Gavran

Na pitanje što je potrebno za proizvodnju gina, Ivan nam je odgovorio je da je na prvom mjestu definitivno znanje te tehnike destiliranja.

– Što više znate i što ste pedantniji kvaliteta vašeg finalnog proizvoda bit će bolja. Preporučujem svakom tko se upušta u proizvodnju destilata bilo kojeg tipa da se prvo educira. Jako puno ljudi proizvodi npr. rakije, a griješe u nekim elementarnim stvarima, znam to jer sam i sam bio takav. Također tu je i sirovina, jer ako želite vrhunski proizvod koristi se isključivo najbolje. Osnovi sastojak gina je borovica (u nekim krajevima se kaže klek, smreka…), a ono što je zanimljivo je da su ostali sastojci stvar naše mašte. Možete staviti sve što želite. Jedan od najpoznatijih ginova na svijetu koristi krastavac u proizvodnji. Uobičajeno se koriste razni začini i trave te citrusi…Najčešći i najjednostavniji način proizvodnje gina jest maceracija navedenih sirovina u nekom alkoholu poljoprivrednog porijekla. Nakon određenog vremena destiliramo taj alkohol u pripadajućim kotlovima za destilaciju. Napominjem da skuplji, moderniji kotao nije preduvjet za kvalitetu gina. Vrhunski destilati se mogu napraviti i na najjednostavnijim kotlovima za destilaciju. Po završetku destilacije sirovi gin mora neko vrijeme odležati kako bi destilat postao mekši i harmoničniji za piće. Zadnji korak je razrjeđivanje destilata destiliranom vodom i punjenje u boce. Svaki od ovih koraka zahtjeva određeno znanje i također traži iskustvo u svakom koraku kako bi s nizom pravovremenih reakcija dobili piće u kojem možemo uživati – objašnjava nam Gavran.

Foto: Ivan Gavran

Iz ove male rakitovečke destilerije trenutno se u malim bocama distribuira samo gin, no kako kažu vlasnici, svoju destileriju gradit će korak po korak.

– Cilj nam je proizvesti i prodati 3 tisuće boca te sklopiti ugovor s nekoliko distributera i postati prepoznatljivi na području Zagrebačke županije sa svojim nagrađivanim ginom. U godinama pred nama planiramo rasti i širiti se na našu obalu te također proširiti paletu proizvoda. Upravo smo razvili liker – medicu koju ćemo možda plasirati na tržište već u ovoj godini, a od 2023. godine planiramo proširiti kapacitete na proizvodnju voćnih rakija. Također intenzivno proučavamo i votku… – otkrio nam je Ivan planove za buduće razdoblje, a mi se nadamo kako ćemo uskoro u našim goričkim kafićima i restoranima imati prilike kušati ovaj šampionski gin.

 

 

 

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorička poduzeća na meti lopova, provaljeno u Velikoj Kosnici i Novom Čiču

Ukraden alat, električni mopedi i kablovi.

Objavljeno

na

Iste večeri provljeno je u prostore poduzeća na području Velike Gorice. Provale su bile između 19. i 20. studenoga. Jedna je bila u Velikoj Kosnici, gdje je nepoznati počinitelj provalio u prostore poduzeća koje se nalazi u Zagrebačkoj ulici. Ukrao je električne mopede i alat. U tijeku je kriminalističko istraživanje te za sada visina materijalne štete nije utvrđena.

Nedaleko Kosnice, provaljeno je u prostor poduzeća u Novom Čiču. Ukradeni su naponski kablovi, a šteta je više tisuća eura.

Podsjetimo i kako je nedavno provaljeno na gradilište u poslovnoj zoni Meridian 16 gdje su ukradeni elektro materijali i kablovi. Oštetili su tvrtku za više desetaka tisuća eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Domaćin Ivan osvojio je 37 bodova za svoju večeru: „Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova.

Objavljeno

na

Treći dan turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’ kuhao je Ivan, koji je Leu, Branku, Zvonka i Karla ugostio u Velikoj Gorici. Kao i prethodni ovotjedni domaćini, Branka i Karlo, Ivan je osvojio 37 bodova. Lea i Karlo dali su mu po deset bodova, Zvonko devet zbog previše papra u glavnom jelu, a Branka osam jer joj je glavno jelo bilo preljuto, a desert nedovoljno sladak.

Pripremu je započeo predjelom nazvanim ‘Primorske lađice’. Domaćin je sam napravio tijesto od kojih je napravio košarice i napunio ih smjesom tune i povrća.

„Tuna na neki njegov turopoljski način“, komentirao je Zvonko očekivanja od predjela.

„Meni Ivan djeluje baš spretno u kuhinji i vjerujem da je u kuhinji svoj na svome“, rekao je Karlo.

Slijedila je priprema glavnog jela ‘Paprena svinja’ – medaljoni lungića uvaljani u izmrvljenu pistaciju s umakom od zelenog i bijelog papra i pire krumpirom.

Preostalo je pripremiti ‘Desert iz kutije za jaja’.

„Sunce mu njegovo, ne znam što reći na ovo“, izjavio je Zvonko kad je vidio naziv deserta.

Naime, kreativni Ivan iskoristio je kutiju za jaja kao kalup u koji je stavio lisnato tijesto s kompotom od jabuke, jagodama i mliječnom čokoladom.

Foto: RTL

Gosti su se okupili za stolom i nazdravili još jednoj večeri koju će provesti zajedno.

„Ivan mi se nije činio kao da ima tremu, činio mi se uzbuđen i možda malo umoran“, rekla je Branka.

Predjelo ‘Primorske lađice’ oduševilo je goste.

„Izgleda vrhunski, lijepo aranžirano“, rekao je Karlo, a slično je komentirala i Lea: „Jednostavno, decentno, ništa pretjerano, a lijepo.“

„Okus predjela je bio savršen“, zaključila je Branka.

Glavno jelo se nije svima jednako svidjelo.

„Odradio je to čovjek vrhunski, izgledalo je kao da smo u restoranu. Sve je bilo super, nemam nikakvih zamjerki“, zadovoljan je bio Karlo, dok su ostali komentirali kako je umak bio pretjerano papren.

„To su bile ozbiljne količine papra na mesu koji je žario i palio. Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“, izjavio je u svom stilu Zvonko.

„Pire je bio savršen, baš po mom guštu. Meso mi je bilo fino samo što ne volim ljuto, ali to je do mene, Ivan je napravio kako misli da treba biti“, rekla je Lea.

Foto: RTL

Uz ‘Desert iz kutije za jaja’ domaćin je gostima poslužio i sorbet od naranče. Desert se uglavnom svidio gostima, iako je Branka komentirala kako joj nedostaje šećera.

Nakon večere, domaćin je svojim gostima podijelio male bombonijere i maslinovo ulje iz maslinika svoje majke, a zatim je ekipi zasvirala i zapjevala klapa, što se gostima posebno svidjelo!

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova, a hoće li sutra Lea preuzeti vodstvo – ne propustite večeras na RTL-u u novoj epizodi ‘Večere za 5’ od 17.50! Epizoda je dostupna na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji.

Nastavite čitati

HOTNEWS

VG Legacy opet u akciji! Bebama u ‘Kući ljubavi’ novi krevetići ‘pod bor’

Cilj je opremanje spavaonice u domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Objavljeno

na

Polako ulazimo u prosinac, mjesec obasjan svjetlima blagdanske čarolije, radosti, zajedništa i nade. No, mjesec je to solidarnosti i pomaganja drugima.

A kako bi bebe iz ‘Kuće ljubavi’, doma za djecu bez roditeljske skrbi dočekale Božić u novim krevetićima, VG Legacy kreće u akciju i poziva sve ljude dobre volje da im se priključe kako bi mališanima koji su njihovi dugogodišnji štićenici uljepšali snove.

– Želimo za 18 beba nabaviti nove krevetiće. Za opremanje spavaonice trebamo osam krevetića s podizanjem jedne strane čija je cijena 260 eura te tri medicinska povišena krevetića za novorođenčad koji iznosi 960 eura po krevetiću. Hvala svima kolji se uključe, doniraju, sheraju…Molimo vas da ih u mislima čvrsto zagrilte i da osjete da nisu sami. Ljubav je nepobjedivo čudo – proučili su iz VG Legacya.

Svoju donaciju možete uplatiti na račun humanitarne udruge VG LEGACY :

HR9124840081135191457
Opis plaćanja: Snivaj sanjaj

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Prometna nesreća kod Leggiera, naoružajte se strpljenjem

Stvaraju se gužve na tom potezu.

Objavljeno

na

U Ulici Matice hrvatske, kod Leggiera iza 14 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila, javlja nam čitateljica. Policija trenutno obavlja očevid, a s obzirom da je riječ o važnoj gradskoj prometnici stvaraju se gužve.

S obzirom na kišovito vrijeme, mokre i skliske kolnike budite oprezni i naoružajte se strpljenjem.

Foto:Čitateljica

Foto:Čitateljica

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.