Povežite se s nama

HOTNEWS

Zavirili smo u garažu obitelji Gavran u Rakitovcu gdje se proizvodi šampionski džin u Hrvatskoj

Gavran: “Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju označene samo brojevima, a u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod.”

Objavljeno

na

U posljednjih nekoliko godina gin osvaja svijet te postaje sve popularnije piće koje se pije na mnogo načina. No, jeste li znali da se najbolji gin proizvodi, ni više ni manje nego u Rakitovcu? U svojih 20 kvadrata garaže, obitelj Gavran, napravila je pravu malu obiteljsku destileriju i pokrenula proizvodnju gina. Kako nam priča vlasnik Destilerije Gavran, Ivan, sve je krenulo od ideje da hobi pretvore u posao.

– Supruga Paula i ja smo prije nekoliko godina došli na ideju da se počnemo baviti proizvodnjom jakih alkoholnih pića. Prva misao i početna istraživanja su išla u smjeru proizvodnje rakija s obzirom na to da smo imali određena znanja i iskustvo u procesima proizvodnje voćnih rakija. Istražujući svijet jakih alkoholnih pića zaintrigirao nas je gin koji je svojom prepoznatljivošću osvojio cijeli svijet. Prije godinu i pol dana počeli smo aktivno istraživati gin kroz literaturu, edukacije i pokuse te smo nakon godinu dana i 22 pokušaja dobili kombinaciju s kojom smo se otisnuli u profesionalne vode – prepričao nam je Ivan, čiji je gin Raven’s 23, u studenom na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića na Agronomskom fakultetu osvojio šampionsku titulu.

Ivan Gavran na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića u Zagrebu – foto: Ivan Gavran

Mala, za sad, garažna destilerija u sklopu obiteljske kuće, koja je službeno s radom krenula prije nepunih dva mjeseca je Ivanov i Paulin cijeli svijet, od istraživanja, proizvodnje, odležavanja, pakiranja…S obzirom da je riječ o obiteljskom poslu, naš sugovornik ističe kako nema podjele poslova već svi rade sve. 

–  Kad imate redovan radni odnos i otvorite dodatni obrt najveći problem s kojim se susrećete je vrijeme. To je trenutno najvažnija stvar i u narednom periodu bit će izazovno iskoristiti kvalitetno vrijeme koje imamo. Moram naglasiti kako je supruga preuzela kompletnu brigu o kućanstvu koja nije mala, a kako bi ja svoje slobodno vrijeme posvetio razvoju i rastu destilerije. Ovim putem joj želim zahvaliti na trudu, ali i kada su rokovi u pitanju onda oboje radimo sve potrebne poslove od proizvodnje preko pakiranja pa do dostave – naglašava Ivan te nam prepričava kako su se zajednički pri odluci da naprave proizvod koji će plasirati na tržište, dogovorili kako neće biti kompromisa oko finalnog proizvoda te da moraju dobiti, savršeno nesavršen proizvod.

Foto: Ivan Gavran

– Naš gin definiramo kao spoj nespojivog. Otuda i vizija stvaranja savršeno nesavršenih proizvoda. Upravo taj spoj nespojivog daje mu jednu prepoznatljivost u širokoj paleti ginova na našem tržištu. Nastao je kombinacijom modernog i tradicionalnog, ruralnog i urbanog, inspiriran hrvatskom prirodom i orijentalnim pričama, obogaćen domaćim sastojcima i egzotičnim aromama… Tradicionalne začine vrhunske kvalitete dobavljene isključivo iz obiteljskih gospodarstava (borovica, limun, naranča, korijander, lavanda, kadulja, matičnjak) spojeni su s čistom egzotikom – s đumbirom i pupoljcima perzijske ruže. Ta raznolikost mirisa i okusa stvorila je izuzetno aromatičan dry gin. Malo destilera bi se odlučilo na takve kombinacije – kaže Ivan.

U 20 kvadrata garaže pokrenuli su vlasititu destileriju – Foto: Ivan Gavran

Proces dobivanja njihovog, kako ga vole nazvati “savršeno nesavršenog proizvoda” i dobitne kombinacije nije bio nimalo lak. No, ipak, 23 pokušaj pokazao se kao pravi. A da je to “to”, shvatili su uz pomoć prijatelja.

– Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju, po 5 komada, a koji su bili označeni samo brojevima i u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod. Moram napomenuti da su među uzorcima bili samo premium ginovi, tako da je konkurencija bila žestoka – sa smiješkom će Ivan.

S obzirom na to da je posao tek pokrenut i da su ograničeni godišnjim proizvodnim kapacitetima, a to je oko 3 300 boca (0,7 lit) gina, svoj  šampionski gin plasiraju tek u nekoliko ugostiteljskih objekata te surađuju s jednim manjim distributerom koji se bavi ekskluzivnim pićima, no pregovaraju s još nekoliko distributera te se nadaju kako će u narednih mjesec dana svoj gin učiniti pristupačnijim širem krugu potencijalnih kupaca.

Foto: Ivan Gavran

Na pitanje što je potrebno za proizvodnju gina, Ivan nam je odgovorio je da je na prvom mjestu definitivno znanje te tehnike destiliranja.

– Što više znate i što ste pedantniji kvaliteta vašeg finalnog proizvoda bit će bolja. Preporučujem svakom tko se upušta u proizvodnju destilata bilo kojeg tipa da se prvo educira. Jako puno ljudi proizvodi npr. rakije, a griješe u nekim elementarnim stvarima, znam to jer sam i sam bio takav. Također tu je i sirovina, jer ako želite vrhunski proizvod koristi se isključivo najbolje. Osnovi sastojak gina je borovica (u nekim krajevima se kaže klek, smreka…), a ono što je zanimljivo je da su ostali sastojci stvar naše mašte. Možete staviti sve što želite. Jedan od najpoznatijih ginova na svijetu koristi krastavac u proizvodnji. Uobičajeno se koriste razni začini i trave te citrusi…Najčešći i najjednostavniji način proizvodnje gina jest maceracija navedenih sirovina u nekom alkoholu poljoprivrednog porijekla. Nakon određenog vremena destiliramo taj alkohol u pripadajućim kotlovima za destilaciju. Napominjem da skuplji, moderniji kotao nije preduvjet za kvalitetu gina. Vrhunski destilati se mogu napraviti i na najjednostavnijim kotlovima za destilaciju. Po završetku destilacije sirovi gin mora neko vrijeme odležati kako bi destilat postao mekši i harmoničniji za piće. Zadnji korak je razrjeđivanje destilata destiliranom vodom i punjenje u boce. Svaki od ovih koraka zahtjeva određeno znanje i također traži iskustvo u svakom koraku kako bi s nizom pravovremenih reakcija dobili piće u kojem možemo uživati – objašnjava nam Gavran.

Foto: Ivan Gavran

Iz ove male rakitovečke destilerije trenutno se u malim bocama distribuira samo gin, no kako kažu vlasnici, svoju destileriju gradit će korak po korak.

– Cilj nam je proizvesti i prodati 3 tisuće boca te sklopiti ugovor s nekoliko distributera i postati prepoznatljivi na području Zagrebačke županije sa svojim nagrađivanim ginom. U godinama pred nama planiramo rasti i širiti se na našu obalu te također proširiti paletu proizvoda. Upravo smo razvili liker – medicu koju ćemo možda plasirati na tržište već u ovoj godini, a od 2023. godine planiramo proširiti kapacitete na proizvodnju voćnih rakija. Također intenzivno proučavamo i votku… – otkrio nam je Ivan planove za buduće razdoblje, a mi se nadamo kako ćemo uskoro u našim goričkim kafićima i restoranima imati prilike kušati ovaj šampionski gin.

 

 

 

HOTNEWS

Crometeo: Ušli smo u klimatološku jesen – početak je miran, ugodan i pitom

Iza nas je (pre)vruće ljeto, rujan iznad prosjeka

Objavljeno

na

Objavio/la

Iako kalendarska jesen dolazi 23. rujna, ona klimatološka računa se od prvog dana rujna, podsjetio je prognostičar s portala Kad će kiša Kristijan Božarov.

Tako je i ljeto iza nas klimatološki počelo 01. lipnja.

–Iza nas su tri ljetna mjeseca koje smo pošteno odradili, obzirom na sušu i temperature zraka. Možda se neki od vas više ni ne sjećaju koliko je šesti mjesec bio vruć. I ne samo to, nego i suh. Tijekom lipnja u većini Hrvatske nije uopće bilo neke spomena vrijedne kiše, a kad se to spoji s najdužim danima u godini i ekstremnim vrućinama rezultat je da su već tada krenuli prvi problemi sa sušom, osobito za poljoprivrednike – kaže Božarov što potkrepljuje i tablicom izmjerenih temperatura.

Najtopliji dan lipnja bio je zadnji dan u mjesecu kada je izmjereno 38 Celzijevih stupnjeva.

Srpanj je također bio vruć, no odstupanja od normalnih temperatura za taj mjesec bio je samo jedan stupanj.

–Povremena kiša i pljuskovi malo su popravili bilancu i možemo reći da je taj period bio primjeren našem podneblju. Kolovoz je krenuo s osvježenjem, no brzo smo se ugrijali do sredine mjeseca kada su temperature skočile na 35 Celzijevih stupnjeva. Iako je druga polovica mjeseca bila promjenjivija, temperature se ostale visoke, tako da je ukupna kolovoška temperatura ipak bila iznad prosjeka, dodaje Božarov.

Time je ljeto iznad nas dobilo opet etiketu ekstremno vrućeg i spada u Top 10 vrućih ljeta od kada postoje mjerenja.

–Prve prognoze za rujan pokazuju da će i on biti topliji od prosjeka osobito do sredine mjeseca kada očekujemo dosta lijepih i toplih dana, unatoč pokojem pljusku sredinom ovoga tjedna – najavio je prognostičar.

Foto: Marija Vrbanus

Nastavite čitati

HOTNEWS

Drama u Mraclinu, Stupnik preokreće i odnosi pobjedu

Objavljeno

na

Objavio/la

U susretu koji je označio početak novog prvenstva, domaći Mraclin doživio je razočaranje, jer su gosti iz Stupnika, unatoč slabijem prvom poluvremenu, na kraju odnijeli sva tri boda.
Domaćini su poveli u 35. minuti nakon lijepo izvedene akcije. David Marjanović je s desne strane uposlio Igora Hajduka, koji je uputio loptu prema golu. Na tu loptu utrčao je Bruno Dandić i zakucao je u mrežu s nekoliko metara – 1:0 za Mraclin.
Međutim, Stupnik se brzo vratio u drugom dijelu. U 57. minuti, nakon snažnog udarca gostiju, lopta je pogodila prečku, odbila se u glavu domaćeg braniča Marjanovića i završila u mreži za izjednačenje. Samo tri minute kasnije, Marijan Matija, koji je ušao u igru tek nekoliko minuta prije, svladao je domaćeg golmana briljantnim pogotkom iz daljine. S gotovo 25 metara, pogodio je desne rašlje domaćeg gola – 1:2 za Stupnik.
Iako je na utakmici bilo još uzbuđenja, rezultat se više nije mijenjao. Mraclin je pokušao doći do izjednačenja, ali Stupnik je držao stečenu prednost i na kraju slavio pobjedu začinjenu s tri boda.

 

IV. NL SREDIŠTE ZAGREB – B , 1. kolo

MRACLIN – STUPNIK 1:2

SRC Nova graba. Gledatelja 100. Sudac: Šoufek (Novska). Pomoćnici: Krnic i Križe.

STRIJELCI: 1:0 – B. Dandić (35), 1:1 – Marjanović (57 -AG), 1:2 – Marijan (60).

MRACLIN: Zagorac, Marjanović, Strunje (od 75. M. Paradžik), Matić (od 61. J. Domitrović), Rajić, B. Dandić (od 75. Smajić), Borovac, Đurašić (od 71. Jančić), Perić (od 71. Sudar), Tokić, Hajduk (od 61. Ivanković). Trener: Milan Marinić.

STUPNIK: Madžar, Balen, Andrašec, Plantak, Piškor, Ante Gudelj (od 82. Grgetić), Pernar, Vrbnjak (od 90. Hodak), Čondrić (od 54. Kufrin), Andrija Gudelj (od 54. Marijan), Jozić (od 54. Pršlja). Trener: Renato Jurčec.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Završena 4. besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara

Objavljeno

na

Objavio/la

Jednotjedna 4. plesna radionica i igraonica za školarke Velike Gorice (od 25. do 29.08.2025., od 09:30 do 13 sati) u organizaciji Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka – Velika Gorica), uz potporu Srednje strukovne škole Velika Gorica i Gradskog bazena, završena je jučer (petak, 29. kolovoza 2025.).

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Besplatnu zabavu, druženje i učenje plesnih vještina za djevojčice od 7 do 12 godina vodile su tri trenerice. Polaznice radionice i njihove trenerice dobile su diplome za sudjelovanje.

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Diplome su im uručene u maloj sportskoj dvorani Srednje strukovne škole (11:30), a onda je uslijedila vodena fešta u  Gradskom bazenu i uživanje u kupanju do 13 sati.

Velika Gorica,29.08.2025. 4.besplatna radionica i igraonica Plesnog kluba Barbara. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zadnjeg dana radionice zbog obveza nije bilo Štefice Krilčić, predsjednice PK Barbara. Roditelje je pozdravio Vlado Palac, predsjednik Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) i Europske asocijacije mažoret timova (EMTA).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO „The Flying Dish“ doveo novu energiju u grad! Trdelnik, Spud Bud krumpiri, Jellyfish zalogaj – i pljesak Cveku

Food and music festival traje do 7. rujna.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jučer je velikogorički Park dr. Franje Tuđmana postao gastro magnet za ljubitelje dobre hrane, koju ne možemo okusiti baš na svakom uglu, inovativnih slastica i dobre glazbe.

Brojni Velikogoričani ali i gosti iz Zagreba, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, nikako nisu propustili otvorenje food and music festivala u našem gradu.

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

“The Flying Dish” već od 18 sati je bio zaslužan za podugačke redove ispred 10-tak kućica u kojima nastaju prefini burgeri, kokteli, palačinke, „pufasti“ kroasani, spiralno pecivo Trdelnik… no, sve s dozom raskoša, zanimljivih namirnica, šarenih ukrasa, royal punjenja…ukratko, na jednome mjestu ponuda koju inače možete vidjeti u svjetskim metropolama.

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Najduže se čekalo na Spud Bud krumpire s raznim nadjevima, zbog popularnosti, ali i bogatstva okusa, za sve one koji do sada nisu uspjeli doći do njihove lokacije na zagrebačkom Dolcu.

Lokacija u Tuđmancu sljedećih deset dana trajanja festivala bit će „must go“, jer osim gastro užitka, nudi i odličan ambijent s raznim instalacijama, osvjetljenjem i naravno, koncerte urbane glazbe.

Foto: Renato Glogovčan

Foto: Renato Glogovčan

Foto: Renato Glogovčan

Otvorenje festivala sinoć je začinio Matija Cvek & The Funkensteins, a u najavi je Miach i Baks, kao i „stara škola“ – Stoka i Edo Majka.

Turistička zajednica Grada Velike Gorice osigurala je besplatne ulaznice za sve Velikogoričane, koje se preuzimaju u njihovom sjedištu.

Foto: Marija Vrbanus

Foto: Marija Vrbanus

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Pobjeda Klasa na startu nove sezone

Objavljeno

na

Objavio/la

Klas je u odgođenoj utakmici prvog kola Premier lige pobijedio Slogu iz Križa rezultatom 2:1 golovima Leonarda Mikića, pogodak za Slogu postigao je kapetan Lovro Krivec.

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na startu nove sezone obje momčadi prezentirale su dobar nogomet i pokazale dobru pripremljenost. Domaći su nakon uvodne faze došli u vodstvo pogotkom Mikića i to je dovelo do obostrano otvorene odnosno napadačke igre.

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti su izjednačili u 35.minuti kada je Krivec izbjegao zaleđe i pored vratara prizemno pogodio za 1:1. Osim toga u prvom poluvremenu nisu realizirane po dvije zrele prigode na obje strane.

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mičevec,27.08.2025. Premier liga-01.kolo: Klas-Sloga 2:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pojačani napadi domaćih u završnici rezultirali su drugim golom Mikića za zasluženu pobjedu Klasa.

Galerija fotografija

Premier liga NSZŽ-e 2025./2026., 01. kolo

NK Klas – NK Sloga (Križ) 2:1 (1:1)

Mičevec. Stadion: ŠC Mičevec. Gledatelja: 70. Srijeda, 27.08.2025., 17:30 sati. Sudac: Mario Stanić. Pomoćni suci: Jurica Šarić i Štefo Bićanić (svi iz Dugog Sela). Delegat: Mario Fabečić (Gradići). Strijelci: 1:0 – Mikić (12), 1:1 – Krivec (35), 2:1 – Mikić (89).

KLAS: Petrović, Kovačić (od 64. Gredelj, od 86. Kulušić), Perša, Petir, Županić (od 64. Janić), Mikić, Matić (od 46. Hadaš), Jambrišak (od 74. Matić), M.Tadić (od 74. Orlović), Maričević, Celčić. Trener: Josip Tadić.

SLOGA: Leš, Matković, Tomić, Supan, Anić, Krivec (od 82. Mihaljević), Gršić, Oković (od 90. Janeković), Dragić, Ćosić, Korečić. Trener: –

Nastavite čitati

Reporter 451 - 31.07.2025.

Facebook

Izdvojeno