Povežite se s nama

HOTNEWS

Zavirili smo u garažu obitelji Gavran u Rakitovcu gdje se proizvodi šampionski džin u Hrvatskoj

Gavran: “Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju označene samo brojevima, a u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod.”

Objavljeno

na

U posljednjih nekoliko godina gin osvaja svijet te postaje sve popularnije piće koje se pije na mnogo načina. No, jeste li znali da se najbolji gin proizvodi, ni više ni manje nego u Rakitovcu? U svojih 20 kvadrata garaže, obitelj Gavran, napravila je pravu malu obiteljsku destileriju i pokrenula proizvodnju gina. Kako nam priča vlasnik Destilerije Gavran, Ivan, sve je krenulo od ideje da hobi pretvore u posao.

– Supruga Paula i ja smo prije nekoliko godina došli na ideju da se počnemo baviti proizvodnjom jakih alkoholnih pića. Prva misao i početna istraživanja su išla u smjeru proizvodnje rakija s obzirom na to da smo imali određena znanja i iskustvo u procesima proizvodnje voćnih rakija. Istražujući svijet jakih alkoholnih pića zaintrigirao nas je gin koji je svojom prepoznatljivošću osvojio cijeli svijet. Prije godinu i pol dana počeli smo aktivno istraživati gin kroz literaturu, edukacije i pokuse te smo nakon godinu dana i 22 pokušaja dobili kombinaciju s kojom smo se otisnuli u profesionalne vode – prepričao nam je Ivan, čiji je gin Raven’s 23, u studenom na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića na Agronomskom fakultetu osvojio šampionsku titulu.

Ivan Gavran na 3.međunarodnom ocjenjivanju jakih alkoholnih pića u Zagrebu – foto: Ivan Gavran

Mala, za sad, garažna destilerija u sklopu obiteljske kuće, koja je službeno s radom krenula prije nepunih dva mjeseca je Ivanov i Paulin cijeli svijet, od istraživanja, proizvodnje, odležavanja, pakiranja…S obzirom da je riječ o obiteljskom poslu, naš sugovornik ističe kako nema podjele poslova već svi rade sve. 

–  Kad imate redovan radni odnos i otvorite dodatni obrt najveći problem s kojim se susrećete je vrijeme. To je trenutno najvažnija stvar i u narednom periodu bit će izazovno iskoristiti kvalitetno vrijeme koje imamo. Moram naglasiti kako je supruga preuzela kompletnu brigu o kućanstvu koja nije mala, a kako bi ja svoje slobodno vrijeme posvetio razvoju i rastu destilerije. Ovim putem joj želim zahvaliti na trudu, ali i kada su rokovi u pitanju onda oboje radimo sve potrebne poslove od proizvodnje preko pakiranja pa do dostave – naglašava Ivan te nam prepričava kako su se zajednički pri odluci da naprave proizvod koji će plasirati na tržište, dogovorili kako neće biti kompromisa oko finalnog proizvoda te da moraju dobiti, savršeno nesavršen proizvod.

Foto: Ivan Gavran

– Naš gin definiramo kao spoj nespojivog. Otuda i vizija stvaranja savršeno nesavršenih proizvoda. Upravo taj spoj nespojivog daje mu jednu prepoznatljivost u širokoj paleti ginova na našem tržištu. Nastao je kombinacijom modernog i tradicionalnog, ruralnog i urbanog, inspiriran hrvatskom prirodom i orijentalnim pričama, obogaćen domaćim sastojcima i egzotičnim aromama… Tradicionalne začine vrhunske kvalitete dobavljene isključivo iz obiteljskih gospodarstava (borovica, limun, naranča, korijander, lavanda, kadulja, matičnjak) spojeni su s čistom egzotikom – s đumbirom i pupoljcima perzijske ruže. Ta raznolikost mirisa i okusa stvorila je izuzetno aromatičan dry gin. Malo destilera bi se odlučilo na takve kombinacije – kaže Ivan.

U 20 kvadrata garaže pokrenuli su vlasititu destileriju – Foto: Ivan Gavran

Proces dobivanja njihovog, kako ga vole nazvati “savršeno nesavršenog proizvoda” i dobitne kombinacije nije bio nimalo lak. No, ipak, 23 pokušaj pokazao se kao pravi. A da je to “to”, shvatili su uz pomoć prijatelja.

– Prijateljima smo slali uzorke na degustaciju, po 5 komada, a koji su bili označeni samo brojevima i u kojima su se nalazila četiri gina drugih proizvođača i naš gin. Kada je naš uzorak odabran kao najbolji shvatili smo da imamo pravi proizvod. Moram napomenuti da su među uzorcima bili samo premium ginovi, tako da je konkurencija bila žestoka – sa smiješkom će Ivan.

S obzirom na to da je posao tek pokrenut i da su ograničeni godišnjim proizvodnim kapacitetima, a to je oko 3 300 boca (0,7 lit) gina, svoj  šampionski gin plasiraju tek u nekoliko ugostiteljskih objekata te surađuju s jednim manjim distributerom koji se bavi ekskluzivnim pićima, no pregovaraju s još nekoliko distributera te se nadaju kako će u narednih mjesec dana svoj gin učiniti pristupačnijim širem krugu potencijalnih kupaca.

Foto: Ivan Gavran

Na pitanje što je potrebno za proizvodnju gina, Ivan nam je odgovorio je da je na prvom mjestu definitivno znanje te tehnike destiliranja.

– Što više znate i što ste pedantniji kvaliteta vašeg finalnog proizvoda bit će bolja. Preporučujem svakom tko se upušta u proizvodnju destilata bilo kojeg tipa da se prvo educira. Jako puno ljudi proizvodi npr. rakije, a griješe u nekim elementarnim stvarima, znam to jer sam i sam bio takav. Također tu je i sirovina, jer ako želite vrhunski proizvod koristi se isključivo najbolje. Osnovi sastojak gina je borovica (u nekim krajevima se kaže klek, smreka…), a ono što je zanimljivo je da su ostali sastojci stvar naše mašte. Možete staviti sve što želite. Jedan od najpoznatijih ginova na svijetu koristi krastavac u proizvodnji. Uobičajeno se koriste razni začini i trave te citrusi…Najčešći i najjednostavniji način proizvodnje gina jest maceracija navedenih sirovina u nekom alkoholu poljoprivrednog porijekla. Nakon određenog vremena destiliramo taj alkohol u pripadajućim kotlovima za destilaciju. Napominjem da skuplji, moderniji kotao nije preduvjet za kvalitetu gina. Vrhunski destilati se mogu napraviti i na najjednostavnijim kotlovima za destilaciju. Po završetku destilacije sirovi gin mora neko vrijeme odležati kako bi destilat postao mekši i harmoničniji za piće. Zadnji korak je razrjeđivanje destilata destiliranom vodom i punjenje u boce. Svaki od ovih koraka zahtjeva određeno znanje i također traži iskustvo u svakom koraku kako bi s nizom pravovremenih reakcija dobili piće u kojem možemo uživati – objašnjava nam Gavran.

Foto: Ivan Gavran

Iz ove male rakitovečke destilerije trenutno se u malim bocama distribuira samo gin, no kako kažu vlasnici, svoju destileriju gradit će korak po korak.

– Cilj nam je proizvesti i prodati 3 tisuće boca te sklopiti ugovor s nekoliko distributera i postati prepoznatljivi na području Zagrebačke županije sa svojim nagrađivanim ginom. U godinama pred nama planiramo rasti i širiti se na našu obalu te također proširiti paletu proizvoda. Upravo smo razvili liker – medicu koju ćemo možda plasirati na tržište već u ovoj godini, a od 2023. godine planiramo proširiti kapacitete na proizvodnju voćnih rakija. Također intenzivno proučavamo i votku… – otkrio nam je Ivan planove za buduće razdoblje, a mi se nadamo kako ćemo uskoro u našim goričkim kafićima i restoranima imati prilike kušati ovaj šampionski gin.

 

 

 

HOTNEWS

Zanimljivi malonogometni turniri krajem tjedna u Kosnici

Objavljeno

na

Objavio/la

Krajem ovoga tjedna (petak, subota – 16.-17. svibnja 2025.) biti će organizirani malonogometni turniri na igralištu u Kosnici u muškoj, ženskoj i dječjoj kategoriji.

Prema riječima organizatora Miki Nesvanulice, turniri ovakvog formata biti će prvi put održani na goričkom području. Igra se na igralištu modificiranih košarkaških dimenzija (28×17), 4×4 igrača, veličina vrata 170x100cm.

Velika Gorica, 13.05.2025. Najava – Malonogometni turniri u Kosnici

Kid’s open – godište 2013. i mlađi;

1.ženski Kosnica Open – 4 ekipe;

3.noćni Kosnica Open – 12 ekipa.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

STRATEŠKI PROJEKT RH Započela gradnja objekata Imunološkog zavoda za proizvodnju antitoksina u Rugvici

Dokaz da Hrvatska može stajati ne samo na zaleđu Europe, nego biti i predvodnica Europe.

Objavljeno

na

Još jedna investicija od nacionalnog značaja realizira se na području Zagrebačke županije. Riječ je o najavljivanoj revitalizaciji Imunološkog zavoda, koji će nove pogone smjestiti u Općini Rugvica. 

Radi se o prvom od ukupno šest planiranih objekata, gdje će se, među ostalim, proizvoditi i antitoksini protiv ugriza zmija otrovnica.  

Foto: Zagrebačka županija

Kamen temeljac za izgradnju, zajedno s ministricom zdravstva Irenom Hrstić te  županom Stjepanom Kožićem, položio je premijer Andrej Plenković prilikom čega je istaknuo kako je revitalizacija Imunološkog zavoda, uz pokretanje novih suvremenih proizvodnih pogona, strateški projekt Vlade Republike Hrvatske, što čini veliko ulaganje u Zagrebačku županiju i Rugvicu koje su dugogodišnja referentna točka za brojna ulaganja i sjedište niza velikih kompanija. 

Foto: Zagrebačka županija

–Stvorili smo preduvjete kako bi ova investicija učinila ozbiljan korak u obnovi biološke proizvodnje, čime posljedično jačamo i nacionalnu sigurnost u području zdravstva te pozicioniranju Hrvatske kao zemlje koja cijeni vlastito znanje, neovisnost i strateške kapacitete. Zadali smo okvir kojim hrvatsko zdravstvo kreće u zamah koristeći nikada veći proračun Ministarstva zdravstva u visini 7,5 milijardi eura – rekao je Plenković. 

Pogonom biotehonologije hrvatsko zdravstvo stvara dobru bazu samodostatnosti, navela je ministrica zdravstva Irena Hrstić. 

Foto: Zagrebačka županija

–Ne samo za nas, već i za regiju, ali i Europu. Uvođenjem biotehnoloških procesa proizvodnje moraju se ozbiljno pratiti europske direktive i normative, a to je dokaz da Hrvatska može stajati ne samo na zaleđu Europe, nego biti i predvodnica Europe. Iako se misli da je zmijski antitoksin proizvod koji se ne koristi često, on je izuzetno bitan jer je riječ o imunoserumu namijenjenom za ljudsku i veterinarsku uporabu – dodala je Hrstić. 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo što se ovakva investicija realizira na području županije. 

Foto: Zagrebačka županija

– Ovime se otvaraju nova visokotehnološka radna mjesta u našoj županiji čime se jača njen položaj u smislu gospodarski najrazvijenije županije. Ovaj projekt će nas pogurati još jače, još više, tako da me zaista raduju procesi koji jamče napredak i tehnološki razvitak – istaknuo je Kožić. 

U protekle dvije godine Općina Rugvica puno je radila kako bi danas mogla započeti izgradnja.  

Foto: Zagrebačka županija

– Kroz čak desetak sjednica općinskog vijeća donosili smo odluke vezane uz projekt i u konačnici je Općina darovala 80 tisuća kvadrata zemljišta Imunološkom zavodu, jer smo svjesni da ovakvi projekti, projekti nacionalnog interesa, pružaju nove mogućnosti za općinu – rekao je načelnik Mato Čičak. 

Proces revitalizacije Imunološkog zavoda ključan je za jačanje zdravstvene neovisnosti, biotehnološke snage i pozicioniranje naše države kao vrijednog biofarmaceutskog proizvođača – naglasio je ravnatelj Zavoda Vedran Čardžić. 

Foto: Zagrebačka županija

– Na ovom zemljištu u prvoj fazi koja će trajati dvije do tri godine, gradit će se biološki laboratorij i pogon za proizvodnju lijekova iz krvne plazme, nakon čega slijedi proizvodnja virusnih cjepiva – najavio je  ravnatelj.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Turopoljski Chill and Grill – fantazija okusa i odlično društvo

Tijekom dana kroz manifestaciju će proći oko 1000 posjetitelja!

Objavljeno

na

Objavio/la

KUD ČIČE još se jednom dokazao kao odličan organizator manifestacija u Turopolju, a ovogodišnji Turopoljski Chill and grill u Novom Čiču pun je pogodak za ljubitelje chillanja i grillanja. 

Foto: Gianna Kotroman

Ovu gurmansku manifestaciju KUD ČIČE organizira uz potporu Grada Velike Gorice te gradske Turističke zajednice, a okupljene je došao pozdraviti i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je organizatorima čestitao na odličnom poslu i poželio svima dobar tek na zajedničkom objedu. 

Foto: Renato Glogovčan

Osim natjecanja u pripremi roštilja, domaćice su za ocjenu pripremile i tradicionalne gibanice, bira se najbrojnija i najveselija ekipa te ekipa s najljepše uređenim stolom, no ono što je još važnije, brojni posjetitelji danas su ručak imali – na otvorenom u dobrom društvu. 

–Na sedmom izdanju ove manifestacije imamo 28 ekipa koje se natječu u pripremi roštilja i bore se za titulu roštilj-majstora, a nešto manje od 30 uzoraka gibanica. Također, imamo i goste iz Okučana i Krapine, tako da je manifestacija prerasla granice Turopolja. Dan je upotpunila i pokazna izložba oldtimer vozila iz Oldtimer kluba Turopolje, tako da je naše dvorište puno, lijepo je vrijeme i sretni smo da imamo na ručku ovolik broj ljudi – ispričao je predsjednik KUD-a ČIČE Stipo Duvnjak. 

Foto: Gianna Kotroman

Desna ruka organizacije je član KUD-a Zdravko Jukić koji je već iskusni griller, od samih početaka manifestacije. 

–Ja sam zadužen da pripremim roštilj za članove društva koji su u organizaciji i drago mi je vidjeti da ljudi uživaju kod nas. Po uzoru na velikogorički Gastro Turopolja, mi imamo svoj Chill and grill i mogu reći da je atmosfera odlična – rekao je Jukić. 

Priliku za okusiti izvrstan roštilj i druge delicije imate do večeri! 

Foto galerija: 

Renato Glogovčan: 

Gianna Kotroman:

Nastavite čitati

HOTNEWS

Naš grad domaćin velikog europskog judo spektakla

EJU Velika Gorica Get Together adapted – prijateljstvo, lijepe uspomene i još više motivacije za buduće pobjede – i na tatamiju i u životu!

Objavljeno

na

Velika Gorica prepoznata je kao grad koji njeguje uključivost i uspjehe sportaša s invaliditetom koji unatoč svojim ograničenim sposobnostima dokazuju da invaliditet nije prepreka, ne predstavlja ograničenje, već je motiv za nove uspjehe i rušenje barijera.

I zaista se možemo ugledati u njih jer nam šalju životnu poruku da su granice samo u našim glavama. 

Foto: Judo klub Fuji

To me u prilog ide i veliki europski događaj koji je Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji” doveo u Veliku Goricu.

Jučer je grad bio centar judaša iz Europe, na velikom međunarodnom EJU Velika Gorica Get Together adapted judo turniru, na kojem je gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo važnost ovog iznimnog događaja. 

    Foto: Judo klub Fuji

–Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u Velikoj Gorici, gradu sporta, zajedništva i velikog srca, na ovom izvanrednom događaju. Ovaj turnir nije samo sportski događaj – on je simbol inkluzije, ustrajnosti, ljudske snage i prijateljstva koje prelazi granice. Danas ovdje ne gledamo samo borbe na tatamiju – gledamo priče hrabrosti, odlučnosti i istinskog sportskog duha – rekao je gradonačelnik i posebno naglasio ulogu predsjednice kluba, Marine Drašković. 

Njena vizija, energija i neumorna predanost omogućili su da ovaj turnir preraste u jedan od najvažnijih događaja u regiji za sportaše s invaliditetom. Marina, Vaša strast prema judu i jednakim mogućnostima za sve inspiracija je svima nama – i kao ljudima i kao čelnicima zajednica koje žele bolje i pravednije društvo. Velika Gorica zaista je ponosna što može biti domaćin turnira koji okuplja sportaše iz raznih zemalja, gdje svi dijelimo isti cilj – podržati, potaknuti i proslaviti različitosti kroz sport – poručio je Ačkar. 

Dodajmo da je na prestižnom turniru sudjelovalo 150 judašica i judaša iz 12 država, uz naše velikogoričke članove Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“, koji su zajednički pokazali ustrajnost, kvalitetu i nevjerojatnu borbenost. 

Foto: Judo klub Fuji

 –Ovo  je poseban sportski događaj od europskog značaja, posvećen našim judašima s invaliditetom, koji su danas pred publikom pokazali koliko je ovaj sport važan za njihove živote, za njihov razvoj. Oni su primjer da je sve moguće! Zahvaljujem Gradu Velikoj Gorici koji nam je financijski omogućio održavanje turnira koji slavi različitost – istaknula je Marina Drašković. 

Foto: Judo klub Fuji

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički branitelji svečanim programom u Tuđmancu obilježili svoj dan

Prikazan je i film o ratnom putu naših branitelja i njihovom doprinosu slobodnoj Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogorički branitelji dali su izniman doprinos obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata, uz pijetet onima koji su za slobodu dali svoje živote.

Stoga su svečana okupljanja uvijek prilika za zahvalu i duboko poštovanje onima koji su branili u ratu naše domove – našim braniteljima.  

Iako je od završetka rata prošlo 30 godina, sjećanja na te dane još uvijek su svježa, jer ti su trenuci, dani, mjeseci i godine, bile ključne za samostalnost Republike Hrvatske. 

Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Svečano obilježavanje branitelji su započeli polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša za sve poginule suborce kod spomenika Golubica predvođeni potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom, zamjenikom gradonačelnika Nevenom karasom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Velike Gorice Darkom Bekićem. 

Središnja svečanost održana je u velikom šatoru u Parku dr. Franje Tuđmana gdje se braniteljima pridružio i gradonačelnik Krešimir Ačkar. 

Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

– Prilika je to za reći jedno veliko HVALA našim braniteljima koji su toliko toga dali da bi mi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. Svojim dolaskom ministar Medved pokazuje podršku ljudima koji su na bojištu branili domovinu, pokazuje da je uz branitelje ne samo danas nego svakoga dana, kada bilo što zatrebaju odgovara na poziv, posjećuje ih i to im puno znači. Naši branitelji su primjer pravog herojstva, koje nam pokazuju i u ovo mirnodopsko doba. Uključeni su u humanitarne akcije, volonterski rad i društveni život naše zajednice čime nas obogaćuju na poseban način. Želim im sretan njihov dan i da ih još puno godina prati zdravlje – poželio je gradonačelnik. 

Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Posebna je čast biti ovdje među okupljenim braniteljima i prilika da se poklonimo njihovom doprinosu i žrtvi za slobodu – izjavio je ministar Medved, zahvalivši Velikogoričanima na pozivu. 

–Zahvaljujem gradonačelniku Ačkaru na podršci koju Grad Velika Gorica pruža braniteljima Domovinskog rata, čime daje primjer poštovanja prema sugrađanima koji su obranili naše domove. Ovo je dan sjećanja na organizirano okupljanje postrojbi koje su tijekom Domovinskog rata dale nemjerljiv doprinos obrani Velike Gorice, no i grada Zagreba. Ne zaboravimo da su branitelji s područja Velike Gorice bili u svim postrojbama Hrvatske vojske, policije, u našim gardijskim brigadama, kao i u 153. brigadi koja je djelovala ovdje iz Velike Gorice, kao i na nizu hrvatskih bojišta diljem Hrvatske. Svojim životima stali su u obranu svojega grada i glavnog grada Republike Hrvatske na Pokupskom bojištu – rekao je ministar. 

Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Podsjetio je kako ove godine obilježavamo 30.-tu obljetnicu Vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja, zahvaljujući kojima danas možemo uživati u slobodnoj državi. 

–Zahvalnost i podrška naša je obaveza, jer im to hrvatski narod duguje. Ministarstvo branitelja je partner i podrška u svim projektima koje branitelji kreiraju okupljeni u svojim udrugama. Kada vidim ovdje tolike branitelje na okupu i njihovo zajedništvo, zajedno sa svojim obiteljima, u društvu članova obitelji poginulih, nestalih i preminulih branitelja, kao ministar sam ispunjen radošću i upućujem osobnu zahvalu predstavnicima braniteljskih udruga Grada Velike Gorice – poručio je Meved. 

Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Mnogi branitelji tijekom rata su prošli kroz ranjavanja i danas su članovi velikogoričke udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida. Predsjednik Željko Klasnić, ističe kako udruga broji 700 članova od kojih ih je oko 150 aktivnih. 

– Na čelu gradske Koordinacije braniteljskih udruga je zamjenik gradonačelnika Neven Karas, a ovaj datum je izabran u spomen na naše organizirano djelovanje u obrani Hrvatske. Ove godine ćemo prvi puta organizirati susrete za članove obitelji poginulih, nestalih i preminulih branitelja naše udruge krajem ovog mjeseca, a u listopadu imamo naš maraton u kojem povezujemo prvu crtu bojišnice u Pokupskom s Velikom Goricom na kojem nam se svake godine pridruže i paraolimpijci i drugi sportaši. Kraj godine zaključujemo s malonogometnim turnirom u prosincu na koji nam ove godine dolaze ekipe iz susjedne BiH, a okupit će oko 40 ekipa – najavio je Klasnić. 

Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Dodajmo kako će od 20 sati za okupljene u šatoru pjevati tamburaški sastav Gazde. 

Foto galerija:

Nastavite čitati

Reporter 447 - 17.04.2025.

Facebook

Izdvojeno