Povežite se s nama

HOTNEWS

Zapovjednik Maceković: ‘Prošle godine najveća i najzahtjevnija intervencija bio je požar u Mraclinu’

Prošle godine vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica odradili su 441 intervenciju.

Objavljeno

na

Prošle godine vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica odradili su 441 intervenciju. Što je nešto više od ukupnog prosjeka u proteklih deset godina, odnosno za 30 intervencija više, doznali smo od zapovjednika goričke JVP, Ivice Macekovića.

Prema objavljenim brojkama, spomenimo kako je bio 51 požar objekta, 72 požara na otvorenom, 14 požara u prometu i 3 požara u industriji. Uz tih 140 požara, imali su i 301 tehničku intervenciju.

No, svjedoci smo da posljednjih desetak godina, vatrogasci imaju sve manje intervencija kada su u pitanju požari, dok se broj tehničkih intervencija vidljivo povećao. Razlog tome su, kako ističu iz Javne vatrogasne postrojbe, brojna događanja poput covida-9, potresa, sve češća nevremena…

– Nekako u skladu sa svime time radimo obuku naših vatrogasaca kako bi bili spremni na sve izazove današnjice. Tako su neki završili obuku za vođenje i zapovijedanje, spašavanje iz dubina i visina, zatim spašavanje iz ruševina, ali imali smo i obuku potražnih pasa. Baš jedan naš kolega ima psa s kojim prolazi obuku, a u budućnosti bi to za naše goričko područje bio velik doprinos u vidu spašavanja – govori Maceković te dodaje kako su osim toga odradili i obuke spašavanje iz liftova, radovi na vodi na Savi, obuka tehničkih intervencija u prometnim nesrećama, a bila je tu i obuka gašenja požara električnih vozila koja ih definitivno u budućnosti čeka sve više.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Najveći dio požarnih intervencija otpada na požare raslinja i niskih trava, a posebno će iz 2023. pamtiti požar u tvornici PPS Galeković u Mraclinu gdje su na terenu bili čak tri dana.

– Naših 25 vatrogasaca s pet vozila gasilo je taj požar, a veliku pomoć smo imali i od naših dobrovoljnih vatrogasaca. Njihovih je bilo 14 vozila i 80 vatrogasaca. Na žalost, požar je imao veliku materijalnu štetu i smrtnu posljedicu. Po mnogo aspekata to je sigurno najveća i najzahtjevnija intervencija koju pamtimo unazad 20 godina – dodao je Maceković.

Još jedan događaj koji je obilježio prošlu godinu je bilo veliko srpanjsko nevrijeme koje je pogodilo Veliku Goricu i okolicu, a koje je prouzročilo veliku štetu.

– U tih četiri dana odradili smo više od 100 tehničkih intervencija s dobrovoljnim vatrogasnim društvima, a koja su odradila veliki posao i moramo ih posebno pohvaliti – naglašava zapovjednik te ističe kako je u protekloj godini kada se ukupno zbroji na intervencijama sudjelovalo 1706 vatrogasaca s 560 vozila.

Foto: Vatrogasci na intervenciji zbog olujnog nevremena 19.7.2023./čitateljica

Uz sve odrađene intervencije, gorički su vatrogasci bili su po prvi puta na terenskoj vježbi ‘Spašavanje u prometu 2023.’ koja je održana u Karlovcu. Riječ je o svojevrsnom natjecanju gdje su sudjelovali s pet vatrogasaca i osvojili brončanu medalju. Uz to pet vatrogasaca bilo je i na izvanrednoj dislokaciji u Karlovačkoj županiji i pomagali kolegama vatrogascima u obrani od poplava.

Organizirali su tradicionalno natjecanje Plamen Turopolja i Memorijal Ivan Galeković-Gale, kao i Dane otvorenih vrata koji se ponovno pokazao kao pun pogodak jer je okupio velik broj znatiželjne djece i roditelja.

Nabavili su i obnovili novu opremu u vrijednosti od 282 tisuće eura zahvaljujući Fondu solidarnosti, a koja im je uništena prilikom intervencija za vrijeme petrinjskog potresa.

Foto: Petra Škrinjarić/Citypotal.hr

Spomenimo veliku županijsku vježbu civilnih snaga održanu u listopadu na jezeru Čiče, a u kojoj je sudjelovalo više od 250 vatrogasaca sa 63 vozila.

– Gorička vatrogasna zajednica i JVP bili su nositelji te vježbe i sudjelovali smo sa 124 vatrogasaca i 30 naših vozila. Mogu reći da smo odradili odličan posao, a bila je to ujedno i jedna od najvećih županijskih vježbi – dodaje zapovjednik.

Kada su u pitanju planovi za ovu godinu, Maceković ističe…

– Planiramo godinu završiti s najmanje intervencija u zadnjih 10 godina, da budemo ispod prosjeka. U ovoj godini zaposlit ćemo nove vatrogasce, dio njih odlazi u mirovinu. Također, ove godine želja nam je uz pomoć Grada Velika Gorica nabaviti novu autocisternu jer nam je to prijeko potrebno s obzirom na veličinu grada, gospodarske zone i sve više stanova. Planiramo i dalje provoditi obuke naših vatrogasaca – za kraj će zapovjednik goričke Javne vatrogasne postrojbe.

HOTNEWS

Jurjevo kuca na vrata: Krijesovi će gorjeti na 12 lokacija, a čeka vas i koncert Gazdi

Program proslave Turopoljskog Jurjeva počinje već u nedjelju 21. travnja u Mraclinu, Dubrancu, Velikoj Mlaki i Kurilovcu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ove će godine jurjevski krijesovi gorjeti u 11 sučija Plemenite općine turopoljske te u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici. Tradicionalna je ovo manifestacija kojom dozivamo proljeće, a vatrom tjeramo tminu koja odlazi sa zimom, kako kažu organizatori.

Program proslave Turopoljskog Jurjeva počinje već u nedjelju 21. travnja u Mraclinu, Dubrancu, Velikoj Mlaki i Kurilovcu.

Mraclinci će se okupiti na Šabariću od 18 sati. Prije samoga paljenja nastupit će najmlađe skupine Dučeca, bit će tu scenski prikaz pogodbe sluge i gospodara, a ujedno je to i prilika za najavu nove knjige akademika Željka Cvetnića “Sveci, životinje i legende”. Uz paljenje, hrabri i spretni Mraclinci okušat će se u preskakanju krijesa, a za dobru zabavu pobrinut će se Dobre duše.

Program u Dubrancu počinje u 19 sati kod Društvenog doma, a nastupit će i folkloraši iz KUD-a Vrhovje.

Velika Mlaka priprema proslavu kod Zadružnog doma od 19:30 sati, a programu će doprinijeti nastup folkloraša iz KUD-a Velika Mlaka.

Jurjevo će se proslavit i u Kurilovcu gdje ga organizira Etno udruga u suradnji s Gradskom četvrti Kurilovec i to na livadi između Lomničke i Jelačićeve ulice.
Program počinje u 17 sati pokaznom vježbom kurilovečkih vatrogasaca, a u 19 sati zapjevat će Ansambl Jane koje ove godine slave 20 godina postojanja. Paljenje krijesa bit će u 19:30 sati.

Krijesovi uz popratni program, gorjet će i u Donjoj Lomnici, Hrašću, Lukavcu, Kobiliću, Rakitovcu, Plesu i Kučama.

Veliko centralno slavlje će biti u nedjelju 28. travnja od 18 sati u Tuđmancu. U programu sudjeluju Turopoljski banderij i Turopoljska udruga skauta ‘Tur’, a na pozornici će nastupiti FA Turopolje, KUD Ščitarjevo, KUD Mičevec, KUD Čiče, KUD ‘Nova zora’ Donja Lomnica i KUD Stari grad Lukavec.

Po završetku kulturno-umjetničkog programa Velikogoričane će zabavljati Gazde.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica dala najveću podršku HDZ-u, a evo i kako su prošli gorički kandidati prema preferencijalnim glasovima

Najviše preferencijalnih glasova u Velikoj Gorici dobio je gradonačelnik Krešimir Ačkar, njih 6 386.

Objavljeno

na

Državno izborno povjerenstvo obradilo je gotovo sva biračka mjesta, a prema dosad objavljenim rezultatima HDZ je na parlamentarnim izborima osvojio 61 mandat, a SDP-ova koalicija Rijeke pravde 42 mandata, Domovinski pokret 14 osvojenih mandata, Most 11, a Možemo 10 mandata.

Po dva mandata osvojili su IDS i Nezavisna platforma Sjever, a jedan je mandat osvojila koalicija Fokusa i Republike. Ovi parlamentarni izbori svakako će ostati zapamćeni s najvećom izlaznošću do sada od 2000. godine.

Kada je u pitanju Velika Gorica obrađena svu sva biračka mjesta, a prema podacima DIP-a glasovalo je 36 085 Velikogoričana i Velikogoričanki što je izlaznost od 66,72 posto od ukupnog broja birača.

Građani su najveće povjerenje dali listi HDZ-a i partnera, a za koju je glasovalo 12 328 Velikogoričana. Na toj se listi na 4. mjestu nalazio i gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je u svom gradu ujedno dobio 6 386 preferencijalna glasa. To je za 3 752 glasa više u odnosnu na prošle parlamentarne izbore kada ga je posebno na listi zaokružilo 2 634 sugrađana.

Inače, ukupno u cijeloj I. izbornoj jedinici prvi čovjek grada osvojio je 7 406 preferencijalna glasa. Shodno tome Krešimir Ačkar će i u naredne četiri godine zastupati nacionalne interese, ali prvenstveno interese svoje Velike Gorice.

No, nije jedini gradonačelnik Ačkar bio u utrci za mandat u Hrvatskom saboru, to je htjelo još nekoliko Goričana i Goričanki.

Tako su se na listi koalicije Rijeke pravde na čelu sa SDP-om našli Ivana Mlinar koja je dobila 254 preferencijalna glasa, a Ivo Jelušić 287. Za ovu je listu glasovalo ukupno 7 874 sugrađana.

Za Domovinski pokret u Velikoj Gorici je glasalo 3 881 birača, a na čijoj je listi bilo troje goričkih predstavnika. Zvonimir Lovrić koji je osvojio 453 preferencijalna glasa te Marijana Peher sa 117 preferencijalnih glasova.

Politička platforma – Možemo! U Velikoj Gorici je dobila 3 747 glasova, a gorički predstavnik Jan Kruhak ostvario je 245 preferencijalna glasa. Slijedi ju Most i partneri s 3 488 glasova. Gotovo pola Mostove liste činili su gorički članovi ove stranke. Njih troje je dobilo više od 100 preferencijalnih glasova, a to su Ivan Bekavac s 306, Antono Kuliš iz Suverenista sa 171, Valentina Dorotić sa 123 te Damir Slojšek sa 114 preferencijalna glasa.

Ostali gorički kandidati koji su se nalazili na listama nisu ostvarili više od 100 preferencijalna glasa. Lista HSP-a na kojoj su također bili naši Velikogoričani, ukupno je glasovalo 196 birača te nije prešla izborni prag.

Spomenimo i kako je Velika Gorica među gradovima rekorderima po izlaznosti birača.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Pučko učilište slavi rođendan! Šest dana zabave uz kino, kazalište, glazbe…

Od 22. do 27. travnja odvijat će se slavljenički program.

Objavljeno

na

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica slavi 64. rođendan! Tom prigodom pripremili su razne sadržaje za sugrađane u razdoblju od 22. do 27. travnja, koji će se odvijati u Pučkom učilištu i Domu kulture Galženica.  Posjetitelji će moći uživati u brojnim besplatnim programima gotovo svih djelatnosti kojima se Učilište bavi, od kazališta, kina, izdavaštva, obrazovanja i glazbe.

Slavljenički program počinje u ponedjeljak, 22. travnja na Dan planeta Zemlje i tom prigodom organiziramo besplatne radionice za djecu i odrasle. Najmlađi će moći sudjelovati u izradi eko detergenta, sadnji proljetnog cvijeća i školi crtanja. Oni malo stariji kreativci, u petak 26. travnja imaju priliku okušati se u oblikovanju gline na Kiparskoj radionici u 19 sati.

Utorak, 23. travnja je dan za kino. Možete pogledati sinkronizirani crtić „Patke selice“ i ovogodišnju Oscarom nagrađenu komediju „The Holdovers“, a koje možete pogledati u 18 i 20 h.

Tu je još i izložba u Galeriji Trumbetaš, koncert sopranistica koje će izvesti operne duete i arije, a veliki slavljenički tulum predviđen je za subotu 27. travnja ispred Pučkog učilišta. Bit će plesa, svirke i pjesme, zanimljivih dječjih radionica kao i performansa. Više o programu pročitajte ovdje. 

– Besplatne ulaznice za predstavu, kao i kino projekcije možete podići na blagajni Učilišta sat vremena prije početka. Vjerujemo da će u ovom raznovrsnom i bogatom programu svatko pronaći nešto za sebe. Dođite, uživajte i proslavite s nama rođendan Učilišta – pozivaju iz ove goričke kulturno-obrazovne ustanove.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gradonačelnik Ačkar jedini Velikogoričan koji ulazi u Sabor

Kako neslužbeno doznajemo dobio je više od 6 tisuća prefernecijalnih glasova.

Objavljeno

na

Hrvatska je danas rekla svoje, a rekla je i Velika Goric! Gorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, nakon velikog uspjeha na parlamentarnim izborima 2020. godine kada je osvojio ukupno 3050 preferencijalnih glasova, još je jednom dokazao da u Velikoj Gorici uživa najveće povjerenje od svih kandidata na izbornim listama za Sabor.

Kako neslužbeno doznajemo s osvojenih više od 6 200 glasova “pomeo” je kandidate sa svih ostalih lista. Inače, u Velikoj Gorici HDZ je dobio najveći broj glasova i tako se ponovno dokazao kao “plavi grad”.

S više od 12 tisuća glasova HDZ je u Gorici pobjednik ovih izbora, a Krešimir Ačkar jedini Velikogoričanin koji ulazi u Sabor.

– Velika pobjeda večeras. Ponosan na Goricu i hvala svima od srca! – kratko je komentirao Ačkar zahvaliviši se građanima na podršci.

Nastavite čitati

HOTNEWS

DIP obradio 58 posto biračkih mjesta, evo kako je glasala Velika Gorica

Trenutno je vodeći HDZ i partneri za koje je glasovalo 38,02 % Velikogoričana.

Objavljeno

na

DIP je do 22:15 sati obradio 58,71 posto biračkih mjesta, a prema privremenim rezultatima izbora mandati su raspodjeljeni ovako:

HDZ – 64
SDP – 42
Domovinski pokret – 13
Most – 9
Možemo! – 8
IDS – 3
Fokus – 2
NP Sjever – 2

U Velikoj Gorici, koja se nalazi u I. izbornoj jedinici, do sada je obrađeno 55,88 biračkih mjesta, odnosno 38 od 68.

Za HDZ i partnere glasovalo je 38,02%,
Za SDP i partnere 21, 27%
Za Domovinski pokret i partnere 11,10 %
Za Možemo! je glasalo 9,52 %
Za Most 8,57%

Podsjetimo kako je u Velikoj Gorici do 16:30 sati ukupno glasovalo više od polovice građana, a u brojkama je to 26 845 Velikogoričana i Velikogoričanki odnosno 56,75 posto građana od ukupnog broja s pravom glasa,

DIP ažurira rezultate svakih 15 minua, a pratiti ih možete ovdje. 

Naslovna fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno