Povežite se s nama

Vijesti

Vuzem ili zapovedani svetek – turopoljski običaji i vjerovanja za Uskrs

Ana Plehinger, predsjednica Matice hrvatske Velika Gorica i članica Etno udruge Kurilovec, podsjetila je na neke od starih običaja i vjerovanja u ovo, za vjernike, najznačajnije litrugijsko vrijeme.

Objavljeno

na

Brojni turopoljski uskrsni običaji, pa i neka vjerovanja u rituale koji upravo u danima Svetog uskršnjeg trodnevlja donose ljepotu, zdravlje i blagostanje, zadržali su se sve do današnjih dana. Blagoslov jela koja se nose u pletenim košaricama, prekrivenim najljepšim izvezenim krpama ili stolnicama mogu se vidjeti gotovo u svakoj crkvi u rano nedjeljno jutro na Uskrs. Iako smo okruženi svim mogućim vrstama uskrsnih ukrasa i naljepnica za pisanice, još uvijek se jaja farbaju na prirodan način, a pisanicom se u nekim krajevima još uvijek naziva ona snaha koja na Uskrsno jutro stigne prva s mise do kuće s blagoslovljenim jelom.

Foto: Blagoslov jela na Veliku subotu/Višnja Huzjak, fotodokumentacija Muzeja Turopolja

Ana Plehinger, predsjednica Matice hrvatske Velika Gorica i članica Etno udruge Kurilovec, o starim običajima za Uskrs ispričala nam je neke od starih običaja i vjerovanja u ovo, za vjernike, najznačajnije litrugijsko vrijeme.

– U vrijeme od Pepelnice do Uskrsa, tj. Vuzma kak’ mi to u Turopolju govorimo, bilo je nekoliko vrlo posnih dana u vremenu od Pepelnice do Uskrsa  U to vrijeme nije se pjevalo, nije se glasno veselilo, nisu se održavale zabave niti svadbe, petkom se išlo u crkvu, na križni put i jako mnogo se molilo.

U Turopolju se kaže da je Vuzem zapovedani svetek, od negda. Što znači da je Sveta stolica od davnina odredila, uz nedjelju, posebne obavezne blagdane, tijekom kojih su vjernici obavezni sudjelovati na svetoj misi i uzdržavati se od radova koji priječe iskazivanje štovanja Bogu. Od velikog četvrtka u podne sve do nakon Uskrsnog ponedjeljka, zemlja se ne smije obrađivati.

Na Veliki četvrtak u podne zvona na svim crkvama bi se povezivala i nisu zvonila sve do Uskrsa. Danas nema toga, jer je sve na struju, a nekad su to ručno radili zvonari. Na petak, dan kad je Isus položen u grob, djeca su u Turopolju brala poljsko cvijeće, većinom ljubičice, pa su ih slagali u buketiće i stavljali u čašice s vodom, pa bi kuće prekrasno mirisale.

Na Uskrs, snahe iz svake kuće su rano ujutro išle u crkvu na blagoslov jela, a na glavi su nosile košaru s hranom. Te košare nisu bile nimalo lagane, u njima su bile pisanice, sol, kruh, šunka, gibanica, već kako je tko imao. Košare su bile pokrivene najljepšim ručnim radovima, sa stolnicama, kak’ se to kod nas u Turopolju kaže. Čim bi svećenik blagoslovio hranu, snahe bi potrčale kući, jer se vjerovalo da ona koja prva stigne donosi sreću toj kući u toj godini. Onda bi kućedomaćin počastio  susjede s rakijom, jer mu je snaha donijela sreću u kuću. Nakon toga bi se okupili oko stola i doručkovali tu blagoslovljenu hranu. Potom bi se svečano obukli i zajedno otišli na podnevnu misu, a zvona bi zvonila i zvonila..Doma bi ostajale bake koje bi pripremale svečani obed za uskrs, nakon čega bi se s pisanicama išlo susjedima, prijateljima i rodbini čestitati Uskrs – ispričala nam je Plehinger.

Foto: pexels.com

Djeci posebno draga preduskrsna aktivnost je svakako – bojanje jaja.

– Kod nas u Turopolju su se pisanice najčešće bojale tak’ da su se jaja kuhala s lupinama od crvenog luka koje su se cijele zime prikupljale za tu svrhu. Uz to bi se brali listovi i  cvjetovi biljaka u rano proljeće, pa bi se pričvrstili na jaja i ostajali bi njihovi oblici. Na kraju bi se ohlađene pisanice istrljale s malo špeka da bi bile sjajne i još ljepše – kaže.

Za sreću, zdravlje i ljepotu biralo se proljetno cvijeće, no nekad to baš i nije bilo jednostavno za izvesti. 

Vjerovalo se da se djevojke trebaju umivati u vodi s potopljenim cvjetovima proljetnog cvijeća kako bi bile lijepe i zdrave za Uskrs. Međutim, u to vrijeme je bilo zima i rijetko bi bilo toliko proljetnog cvijeća..Pokojni Jože Pavišić mi je znao pripovedati da je u vrijeme Uskrsa znalo biti toliko hladno i puno smrznutog visokog snijega da je jednog takvog Uskrsa njegovoj snahi, koja se vraćala s blagoslova hrane, ispao iz košare suhi sir i po smrznutim bregima se otkotrljao predaleko..Zime nisu bile ovakve kakve mi imamo zadnjih par desetljeća – zaključuje Ana Plehinger, predsjednica Matice hrvatske Velika Gorica i članica Etno udruge Kurilovec.

Dodajmo ovome, kako se u nekim krajevima u večernjim satima na Veliku subotu palio i prigodni krijes zvan vuzmica, a već spomenuta najbrža snaha nazivala se i – pisanica.

Sve o tradicionalnim turopoljskim običajima za Uskrs možete poslušati i u jutarnjem programu Gianne Kotroman na frekvencijama Cityradija – 88,6 Mhz!

 

Foto: pexels.com

Moja županija

Županija daje do 10 tisuća eura potpore za poduzetničke manifestacije

Javni poziv vrijedan je 50 tisuća eura, a otvoren je do 29. studenog ili do iskorištenja sredstava.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija raspisala je 50 tisuća eura vrijedan javni poziv za dodjelu potpora manifestacijama u vezi s poduzetništvom, zajedničkog nastupa poduzetnika na manifestacijama u Hrvatskoj ili inozemstvu te za organizaciju jubilarnih obljetnica udruženja obrtnika s područja županije u 2024. godini.

Pravo na potporu mogu ostvariti udruženja obrtnika s područja Zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Gospodarska komora Zagreb i Obrtnička komora Zagreb.

Maksimalni iznos potpore koji se može ostvariti za organizaciju manifestacije iznosi do 10 tisuća eura, za organizaciju zajedničkog nastupa poduzetnika do 4 tisuće eura tj. za organizaciju jubilarne obljetnice do 7 tisuća eura.

Potpore se mogu koristiti za zakup, uređenje i opremanje izložbenog prostora, izradu promidžbenih materijala, izradu web stranica manifestacije, medijsko oglašavanje, troškove voditelja, popratnog kulturno umjetničkog i stručnog programa te druge troškove neposredne organizacije.

Natječaj je otvoren do 29. studenoga ili do iskorištenja sredstava.

Naslovna fotografija ilustracija: Pexels/fauxels

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Zvuk Rafala postaje sinonim sigurnosti pa piloti poslali poruku građanima

Svjesni činjenice kako njihovo daljnje usavršavanje često podrazumijeva i neugodnu buku.

Objavljeno

na

Tijekom posljednjih mjeseci piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provodili su letačke aktivnosti nad cijelim teritorijem Republike Hrvatske, a slična dinamika ovakvih aktivnosti očekuje se i u nadolazećem razdoblju. Rafalei su svoj novi dom pronašli u Velikoj Gorici u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu pa ih Velikogoričani čuju češće prilikom uzlijetanja i slijetanja za vrijeme svojih vježbi i letačkih aktivnosti.

Naime, piloti Rafala nastavljaju svoju obuku na ovim moćnim avionima, a svjesni činjenice kako njihovo daljnje usavršavanje često podrazumijeva i neugodnu buku, piloti Rafala poslali su svim hrvatskim građanima poruku s nadom i uvjerenjem kako ćemo svi zajedno nastaviti jačati sigurnost i čuvati mir naše Domovine.

– Dragi sugrađani, buka koju čujete prilikom leta naših aviona Rafale je zvuk koji čuva hrabro izborenu hrvatsku slobodu. Raduje nas što će u idućim danima, mjesecima i godinama taj zvuk biti sinonim za sigurnost Hrvatske i svih njenih građana u svako doba dana i noći. Lijep pozdrav od pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona – poručili su iz zraka iz kabine ovog moćnog aviona.

Pojačana buka očekuje se i tijekom srpnja diljem Hrvatske, danas su u planu letačke aktivnosti od 14 do 19 sati tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida odnosno pojačana buka.

Također, provodit će se i noćni letovi od 21 do 23 sata tijekom kojih se može očekivati pojačana buka na području Slavonije, Istre, Banovine i Like.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Obnavlja se Zagrebačka ulica, evo kako će se odvijati promet

Predviđeno trajanje radova je 30 dana.

Objavljeno

na

Sutra kreću radovi na sanaciji Zagrebačke ulice, javljaju iz VG Komunalca. Radovi obuhvaćaju frezanje i presvlačenje dijela Zagrebačke ulice od i Trga kralja Tomislava od Zagrebačke banke sve do Javne vatrogasne postrojbe.

Kako bi se promet mogao normalno odvijati, radovi će se izvoditi u dvije faze tako da će se u prvoj fazi voziti desnom stranom ceste, a u drugoj fazi lijevom stranom kolnika.

– Radovi će obuhvaćati frezanje postojećeg sloja asfalta, rušenje deniveliranih rubnjaka i ugradnja novih, prilagođavanje poklopaca šahtova, presvlačenje dionice novim slojem asfalta te iscrtavanje horizontalne signalizacije. Predviđeno trajanje radova je 30 dana. Molimo sugrađane za strpljenje i zahvaljujemo na razumijevanju za vrijeme trajanja radova – ističu iz VG Komunalca.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od danas ZET-ova ‘brza linija’ ima novo stajalište

Sve dok traju radovi na izgradnji novog perona, linija 330 stajat će na peronu 10.

Objavljeno

na

Od danas pa se do završetka izgradnje dodatnog perona na terminalu Velika Gorica, ZET-ova ‘brza linija’ ima novo stajalište. Zbog radova se neće koristiti peron 9 već peron 10 koji je ujedno i stajalište ZET-ove  ‘spore linije’ 268.

Iz ZET-a putnike mole za razumijevanje.

Nastavite čitati

Vijesti

Velikogoričan Alan Hadžić Mate srebrni na Plazma sportskim igrama te putuje na Međunarodnu završnicu

Veliku Goricu predstavljaju ekipe El primosi, KK Gorica i HOK Gorica, a uz Alan tu su još i Ana Trčak, Luka Živanović, Korina Ćurković, Adrian Petrani, Niko Karamarko i Katarina Benić.

Objavljeno

na

Velikogoričan Alan Hadžić Mate, osvojio je srebro u utrci na 60 metara na Državnoj završnici Plazma Sportskih igara koje se do kraja srpnja održava u Rijeci. S obzirom na ostvareni rezultat Alan putuje na Međunarodnu završnicu u Splitu.

– Natjecanje je bilo odlično, upoznao sam puno novih prijatelja i veselim se putovanju u Split – rekao je Alan po završetku natjecanja.

Igre pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se potpuno besplatno natječu u 10 sportskih disciplina. A u Rijeci se trenutno više od 2 tisuće djece i mladih iz cijele Hrvatske bore za titulu državnih prvaka 28. sezone najveće sportsko amaterske manifestacije u Europi.

Foto: Karlo Šutalo

Natjecanja su započela jednom od najpopularnijih sportskih disciplina – graničaru, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju, a iz Velike Gorice natjecala se ekipa El primosi. Skupine u kojima se natječu ekipe graničara su kao i na svim velikim natjecanjima izvučene u live ždrijebu. Tijekom prve smjene zaigrao se i stolni tenis te odbojka na pijesku. Igrat će se još turnir u odbojci, turnir u košarci 3×3, te Telemach Dan sporta za 2015. i mlađe. Dok nas u trećoj smjeni očekuju utakmice turnira u malom nogometu, kup u šahu, tenisu, i napete utakmice turnir u rukometu.

Uz Alana i ekipu graničara El primose, iz Velike Gorice na završnici sudjeluju još i Ana Trčak i Luka Živanović koji će trčat će na 60 metara, ekipa KK Gorica, zatim Korina Ćurković, Adrian Petrani, Niko Karamarko i Katarina Benić koji će odmjeriti snage u šahu, a HOK Gorica ima predstavnike u muškoj i ženskoj kategoriji na turniru u odbojci.

Foto: Karlo Šutalo

Ekipe u Rijeci traže prolaz na Međunarodnu završnicu Plazma sportskih igara mladih koja se održava u Splitu od 19. do 24. kolovoza, gdje će sudjelovati djeca iz 4 zemlje u kojima se Igre održavaju Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. U sklopu Međunarodne završnice održat će se i All-star Dan spota na kojem će sudjelovati ambasadori i prijetelji Igara te će zajedno sa sudionicima sudjelovati u promociji sporta i sportskog načina života.

U 28. sezoni Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupile su više od 110.000 djece i mladih.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno