U hladovini stoljetnih stabala parka Plemenite općine turopoljske, jučer je održan prvi veliki BBQ Masterclass u Velikoj Gorici, jedinstveni kulinarski događaj koji je privukao više od stotinu sudionika iz cijele regije. Radionica je organizirana u suradnji Hrvatskog BBQ Društva, Turističke zajednice Velike Gorice i Grada Velike, čime je, uoči Gastro Turopolja, otvorena nova kulinarska stranica u promociji turopoljske gastronomije.

Poseban gost bio je Sterling Smith, član BBQ Kuće slavnih, svjetski prvak iz 2022. godine i osnivač slavnog Loot N’ Booty BBQ tima. U Veliku Goricu stigao je iz Arizone, gdje inače roštilja pod pustinjskim suncem, a boravak u zelenilu Turopolja, kako je istaknuo, iznimno ga je ugodno iznenadio. Posebno ga se dojmila klima, bujna vegetacija i gostoprimstvo domaćina. Smith je naglasio kako Hrvatska već ima bogatu tradiciju roštiljanja, ali ovom je prilikom želio prenijeti američki BBQ duh i tehnike koje ga čine jednim od najboljih na svijetu.

Jučer, prije samog početka BBQ Masterclassa, održan je Great Welcoming za goste iz Sjedinjenih Američkih Država – Sterlinga Smitha, BBQ chefa i člana Kuće slavnih te Mariju i Waynea Lohmana, predstavnike Kansas City Barbeque Societyja. U ime Grada Velike Gorice i Turističke zajednice, goste je dočekala direktorica Turističke zajednice Maja Toth, ujedno i izaslanica gradonačelnika Krešimira Ačkara. Tom prigodom, kao znak dobrodošlice i simbol lokalne tradicije, Smithu je uručila turopoljsku podgutnicu – službeni suvenir i simbol identiteta Velike Gorice, koji se tradicionalno poklanja zaslužnim i dragim gostima našeg kraja.

– Ovdje sam kako bih pokazao kako mi Amerikanci roštiljamo. Hrvatska ima snažnu roštilj-kulturu, ali želim podijeliti drugačiji pristup – od pripreme mesa, začina i temperature, do same izvedbe. Uživam ovdje – klima je divna, ljudi su nevjerojatni i zahvalan sam na ovako toplom dočeku – izjavio je Sterling.

Inače, Masterclass je bio podijeljen u četiri glavna slijeda: piletina, rebarca, brisket i pulled pork. Svako jelo pripremano je detaljno – od mariniranja i injektiranja mesa do začinjavanja i glaziranja. Uz edukaciju, sudionici su imali priliku degustirati svaki pripremljeni specijalitet i naučiti kako reproducirati profesionalne BBQ okuse u vlastitom dvorištu.

Organizatori iz hrvatskog tima BBQ Hot Yard, koji je trenutačno u top 10 u svim kategorijama europskih BBQ natjecanja, izrazili su veliko zadovoljstvo odazivom, atmosferom i kvalitetom radionice. Istaknuli su kako je ovo tek početak – u planu su nove radionice i natjecanja koja će dodatno pozicionirati Veliku Goricu na europskoj BBQ mapi.

BBQ Masterclass još je jedna potvrda da Velika Gorica ima što za ponuditi u segmentu gastronomskog turizma – kombinaciju tradicije, inovacije i vrhunske atmosfere, a ovaj događaj uvertira je u jesensku gradsku manifestaciju Gastro Turopolja.
