turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Vijesti

Vijećnici podržali mogućnost izgradnje kampa HNS-a u Gorici

Sjednica Gradskog vijeća započela je konferencijom za medije o aglomeraciji, a nastavila se izglasavanjem odluke o promjeni urbanističkog plana

Objavljeno

na

Nakon današnjeg Aktualnog sata, a prije nastavka sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, oporba je zajednički nastupila kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo informacijama o projektu aglomeracije koje su kao posljednja točka stavljene na dnevni red današnje sjednice. Naime, smatraju kako je ova točka najvažnija točka dnevnog reda te kako na dokumentu nema dovoljno informacija da se građane izvijesti o napretku “najvažnijeg projekta u gradu u zadnjih nekoliko desetljeća”. Kako bi se o toj temi ozbiljno porazgovaralo, oporba je predložila pet točaka.

Prvo, žele da se na iduću sjednicu Gradskog vijeća uvrsti izvješće gradonačelnika i VG Vodoopskrbe o provedbi projekta, umjesto točke pod nazivom informacija. Izvješće bi trebalo sadržavati iscrpne informacije s obrazloženjima, a ta bi točka, kažu, trebala biti na vrhu dnevnog reda.

28.02.2023. – Velika Gorica – 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Drugo, u tom izvješću tražimo da se navede što je nadzorni organ učinio dosad. On je plaćen javnim novcem i želimo vidjeti što on konstatira da je napravljeno na terenu. O tome do sada nismo dobili niti riječi – kazao je ispred ujedinjene oporbe SDP-ov Ivo Jelušić te dodao kako žele znati i koliko je ukupno prijavljeno nedostataka na svim gradilištima aglomeracije te jesu li neki od tih poslova preuzeti i, ukoliko jesu, jesu li pokrenute garancije na izvedene radove.

– Četvrto, evidentno je da se kasni. Projekt je cijeli trebao biti gotov krajem studenog prošle godine. Zanima nas postoji li zakonska mogućnost za penale da se naplatimo od izvođača za kašnjenje i je li Grad što poduzeo vezano uz to. Peto, pročistač. On još nije ni započet, on još nema ni raspisanog natječaja. Dva puta je poništen, a zadnji koji je poništen razmatran je par mjeseci da bi se na koncu konstatiralo, gle apsurda, da jedan ponuditelj nije podoban jer ima porezni dug. To konstatiraju par mjeseci nakon proučavanja dokumentacije. To se trebalo uočiti čim se uzelo papire u razmatranje. Naprosto se to previdjelo pogledati, to je traljavo odrađen posao. Mi tražimo iscrpnu informaciju kada očekuju da će biti završen natječajni postupak, kada će započeti radovi i hoće li to isfinancirati Europska unija, kao i dosadašnje radove te može li to imati ozbiljnih financijskih posljedica za Grad Veliku Goricu ukoliko dođe do problema – objasnio je Jelušić.

Bojazan kako će teret otplate projekta aglomeracije ipak pasti na teret građana Velike Gorice podijelio je i MOST-ov Ivan Bekavac.

– Iz odgovora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda jasno je kako projekt mora biti gotov do konca ove godine, inače će izgubiti mogućnost sufinanciranja EU sredstvima. I drugo, osobito zabrinjavajuće, je to što iz istog odgovora Ministarstva stoji kako nisu još odlučili hoće li nakon tog perioda od konca 2023. nadalje, projekt uopće biti sufinanciran iz sredstava EU fondova ili će biti financiran iz nacionalnih i lokalnih sredstava. Dakle, javnost mora biti upoznata s tom činjenicom – zaključio je Bekavac.

Odluka o socijalnoj skrbi

Prvu točku na sjednici Gradskog vijeća pod nazivom Prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi Grada Velike Gorice vijećnici su jednoglasno prihvatili. Radi se zapravo o  utvrđivanju novčanih i pomoći u naravi te socijalnih usluga za koje se sredstva osiguravaju iz gradskog proračuna. Kako je prošle godine donešen novi zakon o socijalnoj skrbi, sada je na red došlo da se odluka na lokalnoj razini uskladi s tim zakonom.

Novi zakon omogućuje jedinicama lokalne samouprave da umanje postotak za izračun naknade za troškove stanovanja s 50 posto na 30 posto iznosa minimalne zajamčene naknade. Imajući u vidu cijenu energenata, prijedlog Grada je da naknada ipak ostane 50 posto, odnosno na dosadašnjoj razini, a vijećnici su to i prihvatili. Osim toga, Odlukom je predviđeno i kako poklon bonove za korisnike minimalne zajamčene naknade sada dijeli Gradsko društvo Crvenog križa umjesto Centra za socijalnu skrb, kao što je bio slučaj do sada. Nadalje, novost je i iznos subvencije troškova prijevoza osoba s invaliditetom te on umjesto dosadašnjih 0,13 eura iznosi 0,27 eura.

Smanjuje se iznos mjesečne naknade za dječje vrtiće

Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili i prijedlog Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za određivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica. Odlukom je uređeno kako će umjesto dosadašnjih 78,30 eura, roditelji dječji vrtić sada plaćati 75 eura mjesečno.

Kamp HNS-a u Velikoj Gorici?

Gradski vijećnici jednoglasnom su odlukom podržali i Prijedlog izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Velika Gorica te s tim u vezi i izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada, kojim se omogućava prostor da HNS u Velikoj Gorici izgradi nacionalni kamp.

– Velika Gorica jedan je od najvećih favorita za nacionalni nogometni kamp. Ova parcela u Rakarju se pokazala idealnom za Hrvatski nogometni savez. Uvrstili smo ovu točku po žurnom postupku jer smo tek jučer od 27 javnih tijela dobili i zadnje mišljenje i suglasnost, a jako je bitno da ovu točku izglasamo kako bi mogli što adekvatnije konkurirati  za lokaciju za nogometni kamp – objasnio je odluku o uvrštenju ove točke na dnevni red gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Sadržaj sportsko-rekreacijskog centra činili bi nogometni tereni s tribinama te pratećim sadržajima za funkcioniranje sportskog centra (upravna zgrada, medicinski centar s dijagnostikom i skladište).

Vijesti

Slovenci najbolji na plesnom natjecanju Dance Warz u Velikoj Gorici

Najdraži trenutak je bio kada je tata break dancer nastupio u paru s petogodišnjom kćeri.

Objavljeno

na

Dance Warz u Velikoj Gorici za vikend je okupio 80 plesača koji su pokazali svoje plesne vještine u holu Srednjih škola. Za titulu prvaka natjecali su se plesači iz Irske, Slovenije, Srbije, Venezuele, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i Francuske.  Pobjednici ovog natjecanja su Slovenci, drugo mjesto zauzeli su Irci, a na trećem mjestu su također Slovenci.

– Sama ideja eventa je bila ta da po prvi puta dopustimo da se klinci betlaju s odraslima te pokažu svoje znanje tako da su 2 Slovenke od 14 godine uzele 3 mjesto jer su apsolutno razvalile i najdraži trenutak je bio kada se tata ( break dancer ) pojavio s kćeri od 5 godina te nastupio prvi puta u paru – rekao je Iven Mastin, organizator događanja.

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO/VIDEO Goričkoj Kraljici vraćena kapa, a prije Božića zazvonit će i zvona!

Ovime je završena prva faza konstruktivne obnove crkve Navještenja BDM, a zajednički su je financirali Ministarstvo kulture i Zagrebačka županija s gotovo 645 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vraćanjem kape zvonika okončana je prva faza konstruktivne obnove crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, jednog od gradskih simbola, koji je bio teško oštećen u potresu.  Zahtjevnu akciju djelatnika tvrtke Gradel pozorno su pratili župnik Norbert Ivan Koprivec, gradonačelnik Krešimir Ačkar i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Foto: Crkva Navještenja BDM/Krešimir Ačkar FB

Foto: Župnik Koprivec, gradonačelnik Ačkar, dožupan Kolarec i pročelnica Krunić Lukinić/G.Kiš, Cityportal.hr

Ali i brojni okupljeni građani, većinom stanovnici obližnjih kuća na Šetalištu Franje Lučića, koji su nam otkrili kako su jedva čekali današnji dan.

– Ovo je naša gorička katedrala i drago nam je da se toranj vratio, čekamo od osam ujutro. Prvi smo susjedi, gledali smo i kad su skidali toranj, žao nam je bilo što se to sve dogodilo i ne ponovilo se! Jedva smo dočekali da se toranj opet vrati – rekla nam je gospođa Daliborka.

Foto: Susjeda Daliborka od ranog je jutra pratila akciju vraćanja kape zvonika/G.Kiš, Cityportal.hr

Posebno se veselo glasao najmlađi gledatelj današnje akcije, osmomjesečni Toma, čija nam je mama također otkrila svoje dojmove.

– Nisam gledala kad su skidali jer me malo bilo i strah, jer smo tu prvi susjedi. Mali Toma se tada nije ni rodio, mama i tata su se vjenčali u crkvi bez tornja, mali Toma se krstio u crkvi bez tornja i danas smo jako sretni i veseli zbog toga što je crkva opet kakva je bila – rekla nam je Ana-Marija Bogičević koja je s osmomjesečnim sinčićem pozorno pratila sve što se događa iz ‘prvog reda’, jer stanuju u kući u neposrednoj blizini.

Foto: Dječačić Toma i mama Ana Marija vesele se povratku zvonika/G.Kiš, Cityportal.hr

Projekt su zajednički financirali Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture, a za prvu fazu rekonstrukcije crkve NBD izdvojeno je gotovo 645 tisuća eura.

– Na ovom mjestu našli smo se u mjesecu svibnju kako bi najavili obnovu zvonika crkve Navještenja BDM koja je nažalost oštećena u potresu, a danas s ponosom svjedočimo podizanju zvonika na crkvu. Zajedno sa svim župljanima ove župe veselim se trenutku kada će zvona na crkvi ponovno zvoniti. Prema riječima izvođača radova to bi bilo za Božić i mislim da će nam svima zajedno ovdje u župi i Velikoj Gorici to biti najljepši božićni poklon. Za ovu obnovu putem javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom Zagrebačka županija župi je dodijelila gotovo 645 tisuća eura – rekao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Foto: Župnik Koprivec, gradonačelnik Ačkar i dožupan Kolarec/G.Kiš, Cityportal.hr

Dodaje kako je od travnja prošle godine, kada je Zagrebačka županija raspisala javni poziv za obnovu, do danas potpisano 100 ugovora u vrijednosti gotovo 30 milijuna eura, a preko 50 ugovora je u potpunosti realizirano. Gradu Velikoj Gorici dodijeljena su 23 ugovora od kojih je najveći broj bio namijenjen za manje sanacije škola i dječjih vrtića, a među većima vrijedi istaknuti gotovo 3 milijuna eura vrijedan ugovor za izgradnju Područne škole Dubranec. Župe na području Velike Gorice podnijele su tri prijave za koje je dodijeljeno ukupno 1,1 milijun eura. Gledajući ukupno za područje Velike Gorice dodijeljeno je 4,6 milijuna eura. Pohvaljujem gradonačelnika Krešimira Ačkara i njegove suradnike koji su pripremali sve te projekete, a zahvale Vladi koja nam je oslobodila da koristimo decentralizirana sredstva za obnovu – rekao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Ističe i kako je u tijeku i obnova unutarnjih pročelja župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije (233 tisuće eura), te obnova Kapele sv. Vida u Mraclinu (I. faza 227,5 tisuća eura).

– Ovo je prekrasan trenutak za sve Velikogoričane, a ne samo vjernike, jer crkva NBD je uistinu simbol našega grada. Kao društvena zajednica pristupit ćemo i renovaciji interijera crkve – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Radujem se što se obnovlja i što su dignuta zvona, a sad i kapa zvonika, svi župljani se raduju. Dalje ćemo vidjeti s uređenjem kako će ići sa sredstvima. Crkva je stabilno i mise se održavaju cijelo vrijeme, a nadamo se i kako će crkvena zvona uskoro ponovo pozivati vjernike – rekao je župnik Ivan Norbert Koprivec.

 

*Članak je dio programske suradnje sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Jednake mogućnosti za sve: Novo kombi vozilo za sugrađane s invaliditetom, a rješava se i problem neadekvatne rampe kod policije

A gradonačelnik Ačkar naglasio je i kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sve do subote u Velikoj Gorici provode se programi u sklopu akcije “Volim život”, kojom se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u našem gradu. Tako je danas u Pučkom otvorenom učilištu održan susret osoba s invaliditetom i gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima i provedenim mjerama iz Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Velika Gorica.

– Hvala svima koji nesebično dajete sebe te svojim djelovanjem, unatoč otežanim životnim okolnostima i invaliditetu, dajete svijetli primjer, optimizam i budućnost svima onima kojima je teško te budite vjeru i nadu koja može proizaći samo iz toploga srca i plemenitih osoba koje vi definitivno jeste – poručio im je gradonačelnik Ačkar te istaknuo kako je iduće godine u planu donošenje Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od problema koje je mučio je naše sugrađane s invaliditetom je bio pristup goričkoj policijskoj postaji i neadekvatno postavljena rampa.

– Imamo od ministra obećanje da će se krenuti u javnu nabavu i da će se taj dio ubrzo riješiti – rekao je gradonačelnik.

A članove Udruge Suncokret uskoro će odahnuti, dugogodišnji problem oko prostora ubrzo će biti riješen.

– Malo smo zakasnili s prostorom, ali dogovor je konačno postignut. Imali smo malih zapreka, no to smo riješili i prostor kada bude adaptiran s tim danom će se ući u njega – dodao je Ačkar i naglasio još kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan, a povećan je i broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskoj upravi, javnim ustanovama i poduzećima.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Još jedna dobra vijest je i nabavka novog kombi vozila u suradnji s Društvom Crvenog križa Velika Gorica.

– Uskoro ćemo nabaviti treće takvo vozilo. Odradili smo javnu nabavu i vozilo bi trebalo stići u siječnju iduće godine. Cijena mu je oko 70 tisuća eura, a mora još ići na doradu kako bi se prilagodilo osobama s invaliditetom. Nadamo se da će u ožujku biti u pogonu – rekla je Renata Deak iz Crvenog križa.

Neka od postavljenih pitanja gradonačelniku bila su i obnova Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj, uvođenje božićnica i uskrsnica osobama s invaliditetom, a istaknut je i problem pronalaska asistenta osobama s teškoćama.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A u Galeriji Trumbetaš prisutni su imali priliku razgledati izložbu radova članova Udruge Suncokret koju su nazvali ‘Kreativa s posebnim dodirom – to smo mi’. Radovi su nastali na radionicama koje su namijenjene članovima Udruge, njihovim roditeljima i skrbnicima kao i svim drugim članovima koji se žele uključiti u rad. Bit će tako izložene slike Eleonore i Ivice, skulpture Krešimira Habljaka i kreativni radovi Štefice Dianežević. Izložbu možete pogledati do 6. prosinca.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Vijesti

Odron na Jakuševcu: Radniku ‘Čistoće’ amputirana ruka, Tomašević zabranio odlaganje otpada

U tijeku je policijski očevid, a zatvorena je i Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca.

Objavljeno

na

Tri tjedna nakon ogromnog odrona brda smeća na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec, o kojemu je javnost doznala tek nakon nekoliko dana i to zahvaljujući ekološkim udrugama, poput Ekologije grada, koje su objavile video zapis i fotografije s mjesta incidenta, rano jutros došlo je do nove nesreće, ovog puta s teškim posljedicama po radnike s odlagališta.

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu. Tko god da je odgovoran, bit će sankcioniran. Odlaganje je suspendirano i bit će onako kako kažu državne institucije. Tražim hitno sastanak s Vladom da utvrdimo što se sve može napraviti da se Jakuševec zatvori – rekao je na mjestu nesreće zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Foto: Udruga Ekologija grada

Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec,Ratko Bedeković, aktivist koji 50 godina živi na Jakuševcu, rekao je nakon odrona smeća da je vrijeme za ‘neopozivu ostavku gradonačelnika i nesposobne gradske uprave’, javlja HRT.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji Hitne pomoći teško ozlijeđeni radnik zagrebačke Čistoće preživio je nesreću, jer se radi o ozljedi nakon koje dolazi do velikog gubitka krvi. Prema informacijama koje je Jutarnji dobio iz KBC-a Zagreb, radnik je ostao bez podlaktice, te se trenutno nalazi u operacijskoj sali.

Na temama Jakuševca trenutna je vlast osvojila zadnje lokalne izbore u Zagrebu, a sada taj isti sustav dovode do potpunog kaosa i alarmantnog stanja te velike opasnosti za Zagrepčane. Ti ljudi jednostavno ne mogu, ne znaju, ne razumiju, ali ono što je najgore, svjesno obmanjuju javnost i time ugrožavaju živote svih nas. Ovim putem pozivamo i sve nadležne institucije na žurno djelovanje jer je situacija na Jakuševcu alarmantna današnjom potvrdom da je Jakuševec tempirana bomba punjena biootpadom – stoji, među ostalim, u priopćenju koje je javnosti uputio zagrebački HDZ.

U tijeku je policijski očevid, a zatvorena je i Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca.

 

Naslovna fotografija: Udruga Ekologija grada

Nastavite čitati

Moja županija

U Zagrebačku županiju stigle dvije povelje i posebno priznanje ‘Suncokret ruralnog turizma’

Svaki od dobitnika dio je brenda destinacije sa snažnim naglaskom na održivost i očuvanje lokalnog identiteta.

Objavljeno

na

U Zagrebačku županiju su i ove godine stigle nagrade ‘Suncokret ruralnog turizma Hrvatske’. Dodjela prepoznatih nacionalni nagrada održana je prošlog četvrtka 30. studenog u Osijeku, a u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Osječko-baranjske županije.  Čak dvoje dionika Zagrebačke županije dobitnici su zlatne i srebrne povelje, a ove godine tu je i posebno priznanje.

Restoran Korak, kojemu je ovog ljeta dodijeljena Mixhelinova zvijezdica i posebna Michelin zelena zvjezdica za održivost, dobitnik je zlatne povelje u kategoriji „Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka“.  Srebrna povelja u kategoriji „Moderna ruralna domaćinstva“ dodijeljena je Kući za odmor „David“ koja se nalazi tek nekoliko kilometara od metropole na parceli okruženoj zelenilom, a pruža sve i mnogo više od toga što je potrebno za privatan i vrhunski odmor.

No, posebno priznanje pripalo je Udruzi “Marijagorička zipka” iz Zaprešićkog kraja u kategoriji “Tradicijska ruralna gastronomija”. Udruga je organizator mnogobrojnih gastronomskih manifestacija poput Štruklijade, štrudlijade i kestenijade, a pritom stotine posjetitelja manifestacija imaju priliku uživati u tradicionalnoj gastro ponudi.

– Čestitam svim dobitnicima nagrada koje su svojim radom i postignućima u ovoj godini itekako zaslužili. Doprinos dobitnika je itekako velik za cijelu turističku destinaciju, a svako od njih dio je brenda destinacije sa snažnim naglaskom na održivost i očuvanje lokalnog identiteta. Vjerujem da će ova priznanja svim dionicima destinacije biti na poticaj za ideje i planove u sljedećoj godini – ponosno je istaknula direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Foto:Dino Spaić/D MEDIA.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno