Povežite se s nama

CityTV

VIDEO S ove plantaže u Petrovini godišnje stiže čak 40 tona najslađih jagoda

Bili smo u berbi jagoda kod jednog od najvećih uzgajivača jagoda Zagrebačke županije, Božidara Hrenkovića.

Objavljeno

na

Na poznatim velikogoričkim lokacijama, na štandovima na Radićevom trgu i kod gradske uprave, početkom tjedna stigli su najslađi plodovi proljeća – prve jagode. Stoga smo se zaputili do imanja jednog od najvećih proizvođača jagoda u Zagrebačkoj županiji, koje se nalazi upravo u našem kraju, OPG Jagodar iz Donje Lomnice, gdje je berba u punom jeku.

Foto: Božidar Hrenković, OPG Jagodar, Donja Lomnica/G.Kiš, cityportal.hr

Inžinjer agronomije, Božidar Hrenković, koji već 20 godina vodi obiteljsko gospodarstvo i proizvodnju jagoda koja je smještena na plantaži veličine 8 tisuća kvadrata u Petrovini, otkriva kako je berba ove godine počela ranije, zbog toplije zime.

– Krenuli smo s berbom ove godine krajem travnja i ona nam traje do kraja mjeseca listopada, tako da sve do početka studenog imamo jagode u ponudi. Godišnje ova plantaža sa 75 tisuća sadnica daje oko 40 tona jagoda, a osim na našim štandovima možete ih naći i na policama u trgovačkim centrima. Odlučili smo se za sortu mjesečarke, jer daje velike ukusne plodove i izrazito je atraktivnog izgleda. Kod njih berba traje šest mjeseci i to mi je bitno, jer sam htio zaposliti ljude kroz cijelu godinu, pa imamo pet stalno zaposlenih radnika i toliko sezonaca. Trudimo se da nam jagode budu među najboljima, jer biramo najbolje sorte, druge ni ne želimo saditi – ističe Hrenković.

Foto: berba jagoda, OPG Jagodar, Donja Lomnica/G.Kiš, cityportal.hr

Kako bi postao jedan od najuspješnijih županijskih jagodara bilo je potrebno puno odricanja, ulaganja, jer, ističe, većinu toga što bi se zaradilo investiralo se ponovo u usavršavanje proizvodnje, jer to je investicija na dugi rok. Kako bi se proizvodnja jagoda na ovom području još bolje organizirala bio je i jedan od inicijatora osnivanja udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije, Jagodni prsten, 2002. godine, kojoj je nekoliko godina bio i predsjednik.

Na imanju u Petrovini jagode se uzgajaju u plastenicima koji su obloženi specijalnim folijama koje pružaju idealne mikro-uvjete za rast jagoda, a Hrenković se odlučio i za malo drugačiji pristup – hidroponski uzgoj. Ističe kako je bolja klima u takvom plasteniku, jagoda nema doticaj s tlom, čišća je, a i nema opasnosti od voluharica. Također je i berba lakša, jer nije na tlu, nego na visini.

Foto: stigle prve jagode, štand OPG Jagodar na Radićevom trgu/G.Kiš, cityportal.hr

Krenuli su s cijenom od 3 eura za mjericu od pola kile jagoda.

-To je neka početna cijena s kojom bi svi proizvođači trebali biti zadovoljni. Cijena će padati, sad je mala ponuda, a veća je potražnja, kasnije će pasti i to je normalno i tako je svake godine. Prednost naših jagoda u odnosu na one iz uvoza iz Španjolske, Italije, Grčke, pa i Turske, je u tome što su naše jagode svježe. Isti dan beremo, isti dan prodamo, ne radimo zalihe, jer kad jagoda danima stoji u hladnjači izgubi na kvaliteti – kaže Hrenković.

 

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

CityTV

VIDEO Čudesna priča o odbojci po selima. I o jednom posebnom profesoru…

Sa šarenom loptom u rukama, profesor Matija Ribić poveo nas je na odbojkaško putovanje po našem kraju. Naoružani kamerom, zaputili smo se prvo u Kravarsko, a onda i prevalili 18 kilometara do Šćitarjeva…

Objavljeno

na

Objavio/la

Kravarsko i Šćitarjevo, mjestašce u srcu Vukomeričkih gorica i mjestašce nastalo na temeljima rimske Andautonije, dijeli točno 18 kilometara. A spaja ih, s druge strane, jedan sport i jedan čovjek.

Odbojka i Matija Ribić.

Neupućenijima su frapantno morale zazvučati vijesti koje su u posljednje vrijeme stizali iz jednog, odnosno drugog mjesta. Prvo ona koja kaže da su učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Slavka Kolara iz Kravarskog završili kao drugi na državnom prvenstvu u odbojci. Pa malo zatim i ona koja kaže da su učenici petih i šestih razreda Osnovne škole Šćitarjevo prvaci Hrvatske u odbojci…

Zašto? Kako? Odakle sad to? Sva ta pitanja imaja samo jedan odgovor. Matija Ribić.

Velikogoričanin, profesor kineziologije, došao je 2007. godine predavati “tjelesni” u Kravarsko i – počeo raditi. Odabir je bila odbojka, koju većina te djece dotad nisu ni pokušala igrati. Njegovim dolaskom su je upoznali, a ubrzo i zavoljeli. I počeli raditi. Desetljeće i pol kasnije, školarci iz Kravarskog izazivaju respekt u odbojkaškim osnovnoškolskim krugovima, svi jako dobro znaju za selo u kojem je odbojka postala i ostala totalni hit.

Desetljeće i pol kasnije, također, Matija Ribić više nije u Kravarskom. Prepustio je mjesto prijatelju i kolegi Leonu Levaru, koji je nastavio njegovim putem, pa ove godine, uz veliku pomoć svog prethodnika, potpisao to srebro na prvenstvu Hrvatske. A Ribić je prešao u Šćitarjevo i tamo se poslužio istim receptom. I u selu 18 kilometara dalje klinci su se ozbiljno navukli na odbojku, na treninge i, najljepše od svega, na pobjede.

Poput one koju su proslavili u petak sa svojim prijateljima iz školskih kluba.

Bili smo tamo s našim kamerama, bili smo još i prije toga na jednom neobičnoj odbojkaškoj turneji po našem kraju, u društvu profesora koji je odlučio biti drukčiji. I raditi, žrtvovati se, ponuditi djeci nešto više.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u ovih šest minuta pred vama…

 

Nastavite čitati

CityTV

FOTO/VIDEO Najbolja fešta u kraju: 5.Turopoljski chill & grill privukao brojne posjetitelje i opet oduševio!

Ekipa Spice Girls iz Čiča ovogodišnji su pobjednici i najbolji majstori roštilja, a najvještija u pripremi gibanice je Lidija Rožić iz Buševca.

Objavljeno

na

Objavio/la

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u pripremi najboljeg roštilja u Turopolju je ekipa Spice Girls iz Čiča, na drugom mjestu su Udruga mladih Općine Orle, a treće mjesto je zauzela ekipa turopoljskih skauta TUR. Pobjednica u spremanju najbolje gibanice je Lidija Rožić iz Buševca. Petu godinu zaredom, turistička gastro manifestacija, Turopoljski chill&grill održan na dobro poznatoj lokaciji u Etno naselju Novo Čiče, opravdao je sva očekivanja! Pa i više od toga. Brojni posjetitelji stigli su iz čitavog velikogoričkog kraja, a nemali broj je potegnuo i iz Zagreba, a manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

Za titulu najboljih majstora roštilja borilo se 30 ekipa, a ove godine je uvedeno i natjecanje u pripremi najbolje gibanice, za što se prijavilo rekordnih 34 majstorica i majstora, što zasigurno nije olakšalo posao stručnom žiriju.

– Žene su se jako potrudile, birale smo po tri kriterija, a to su izgled, okus i količina file, doista nam nije bilo lako odlučiti i sve čestitke pobjednici Lidiji Rožić iz Buševca. Prvi put sam ovdje, doista je bogat program, puno ekipa se natječe, ima za svakoga ponešto, sve pohvale organizatorima, svakako jedna manifestacija kojoj želim dug život! -istaknula je direktorica TZ Velike Gorice, Maja Toth.

Organizatori, KUD Čiče i Gorički klub mladih, doista su se potrudili da baš svatko za sebe pronađe zabavu, pa su tako najmlađe animirali i turopoljski skauti sa zanimljivim igrama, domaći OPG-ovci su imali bogatu ponudu hrane i pića, tu su bili i uvijek atraktivna oldtimer vozila, te odličan glazbeni program. Vidimo se i iduće godine!

 

 

Naslovna i fotografije u članku: 5. Turopoljski chill grill/G.Kiš, cityportal.hr

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO ‘Najviše ćemo pamtiti ekipu, a čim prije zaboraviti gradivo!’

Nakon veselog jutarnjeg ‘norenja’ u svom gradu, velikogorički maturanti su krenuli prema zagrebačkom Bundeku, gdje će sa zagrebačkim maturantima proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uz puno glazbe, plesa, pjesme, nezaobilaznog prskanja vodom, ali i lagani hakl na Tuđmancu, održana je mini-norijada velikogoričkih maturanata. Na pitanje što će najduže pamtiti, a što će čim prije zaboraviti iz srednjoškolskih dana, redom su nam odgovorili kako će im ekipa i druženja, ali i pojedini profesori, ostati zauvijek u sjećanju, a većina će najprije zaboraviti školsko gradivo. Kreativnost su tradicionalno pokazali natpisima na majicama, poput ‘E, mala, ja sam rotor ti si stator, a zajedno smo generator’, ‘Di su ispričnice?’, ‘Činili čuda, a išli na muda’, ‘Bakarić nas je oborio s nogu, natjerao na alkohol i drogu’. Nakon veselog jutarnjeg druženja u svom gradu, gorički su se maturanti uputili put središnje proslave u Zagrebu, u park Bundek.

 

 

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO ‘Žao nam je Intera, ali tako je moralo biti. Imamo se mi i dalje čime pohvaliti…’

U novom izdanju emisije “Sport Zagrebačke županije” o aktualnom trenutku u sportu u Zaprešiću razgovarali smo sa Željko Kiseljakom iz šahovskoga kluba i Matijom Teurom iz rukometnog….

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon vodstva Županije i Zajednice sportskih udruga, pa onda i kombinacije velikogoričkog i dugoselskog sportskog doajena, u novom izdanju emisije “Sport Zagrebačke županije” pozabavili smo se sportskim životom grada Zaprešića.

U goste nam je stigao predsjednik Šahovskog kluba Ban Jelačić Željko Kiseljak, ali i dopredsjednik Muškog rukometnog kluba Zaprešić Matija Teur, koji je ujedno i dopredsjednik gradske sportske zajednice, ali i predsjednik Gradskog vijeća.

– Jako sam zadovoljan stanjem u kojem je sport u Zaprešiću. Bio sam 18 godina i tajnik gradske Zajednice sportskih udruga, sudjelovao sam u svemu tome, a danas mi je drago što su se mlađi ljudi uključili u rad Zajednice, kao i što se uključuje sve više sportova. Posebno mi je drago što je Zaprešić veliki sportski grad, budući da se više od deset posto građana aktivno bavi sportom, što ima malo gradova u Hrvatskoj – kazao je uvodno Željko Kiseljak.

Nadovezao se i Matija Teur.

– Gledajući iz moje pozicije, stanje u zaprešićkom sportu je nikad bolje. Sinergija rada Zajednice i klubova doprinosi tome da Zaprešić doista stavljamo na nacionalnu mapu kao pravi sportski grad. Imamo više od 2500 sportaša uključenih u Zajednicu, čime dobivamo količinu ljudi koji svakodnevno promoviraju naš grad po Hrvatskoj, ali i šire. Prošla godina jedna je od najuspješnijih uopće, imali smo razloga nagraditi cijeli niz naših sportaša za postignute uspjehe čak i na svjetskim i europskim prvenstvima. Imamo i naš kuglački klub, s kojim se stvarno možemo ponositi, iako ne zanemarujemo niti jednu od 35 članica Zajednice. To pred nas stavlja dodatan izazov po pitanju financija, ali zato smo u posljednje dvije godine i povećali izdvajanja za sport za nekih 20-ak posto. Nismo još došli do limita, bio je on svojevremeno još i veći, a mi se želimo vratiti na te razine – istaknuo je Teur.

Razgovarali smo i o nesretnoj sudbini nogometnog kluba, dugogodišnjeg sportskog brenda u ovom gradu, ali i situacije u rukometu, šahu…

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO U školi u Veleševcu učenici sami pripremaju svoje zdrave obroke

Trenutno školu pohađa 22 učenika i svi uživaju kada jednom tjedno u maloj školskoj kuhinji vrijedno sjeckaju, miješaju, pune kalupe i pripremaju svoju užinu. Iskoriste i voće koje bi inače završilo u otpadu…

Objavljeno

na

Objavio/la

Učenici Područne škole Veleševec sami pripremaju svoje zdrave obroke i u tome uživaju. Ukusne voćne grickalice i kolače od prošlog mjeseca još će brže izrađivati jer su zahvaljujući natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja uspjeli kupiti dehidrator za voće, pećnicu, mikser i kuhalo. Zašto vole izvannastavnu aktivnost domaćinstvo, što vole jesti i kako su uspjeli smanjiti količinu otpada ispričali su u videuu.

*Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.