Poveži se s nama

Kultura

Vid Lacković se oženio po deseti puta u Buševcu

Objavljeno

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Netko je jučer u šali i u zbilji prokomentirao svadbu turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića rečenicom: “ovo mi je deseti puta da sam mu na svadbi”. Oni pak kojima kultura i tradicija Turopolja nije svakodnevica teško će povjerovati da će se za dvije godine navršiti punih pedeset godina štovanja tradicije “svadbovanja” i njegovanja starinskih svadbenih običaja pod ravnanjem Ogranka “Seljačke sloge” u Buševcu. Prva svadba u Buševcu, ma koliko taj podatak danas zvuči nestvarno, održana je davne 1967. godine u režiji Josipa Kovačevića i u svojem neskraćenom obliku trajala je cijeli dan, a prikaz tradicije i običaja događao se u Mraclinu i Buševcu. Mladenac je bio iz Mraclina, a po mladenku, snahu ili kako to turopoljci kažu “sneju” se išlo u Buševec gdje se svadba i održavala. Pripovjetku Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića s detaljnim opisom svadbenih običaja prikupljenih ne samo iz Buševca već i iz nekoliko drugih turopoljskih sela Mraclina, Kuča, Gornjeg Podotočja, Rakitovca i Lomnice izdao je Josip Kovačević godinu dana nakon uprizorenja prve Turopoljske svadbe.

Kiša i dvojica gradonačelnika najavili svate

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Turopoljska svadba 2015 foto: Dora Črnko

Kiša koja je nepuna dva sata ranije dobro zaprijetila organizatorima ipak nije pokvarila događaj koji se u Buševcu spremao mjesecima, ali je sigurno osvježila vrijeme i sunce koje je nepunih sat vremena pred svadbu zasjalo i stvorilo gotovo idealne vremenske uvjete samo je poslalo dodatnu pozivnicu da će svadbe u Buševcu ipak biti. Sve je krenulo svetom misom u 17:00 sati, a tradicionalno uz gvirc, slatko i proštenje obilježavao se dan svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika mjesta. Među gotovo tisuću posjetitelja, gostiju i uzvanika, najvažniji svat i gost bio je ipak velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić sa suprugom Nikolinom koji se na početku obratio uvodnom riječi i pozdravima okupljenima. Ništa manje simpatija među okupljenim gledateljima nije pokupio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je prihvatio poziv organizatora i posjetio ovaj veliki kulturni događaj u našem gradu, a obzirom da je ipak po prvi puta i službeno bio u Buševcu i on je prigodnim riječima pozdravio posjetitelje. Svadba u kojoj su uz domaćine Ogranak “Seljačke sloge” Buševec, sudjelovali i KUD “Dučec” iz Mraclina i KUD “Nova zora” iz Donje Lomnice, te članice i članovi HKPD Kučani u svoja dva sata izvedbe oduševila je sve prisutne. Pejzaž kolora u živopisnim narodnim nošnjama, dvije pozornice i autentična okruženja uprizorenja, konji i zaprežna kola na kojima su se prevozili “svati” i škrinje – sve su to detalji koji su živopisno iscrtali tradiciju i običaje ovog kraja koji doista uz ovakva njegovanja nikad neće izumrijeti i prenosit će se generacijama.

Turopoljska svadba – najveće dramsko dostignuće Ogranka “Seljačke sloge” od osnutka do danas

“Turopoljska svadba” u svim elementima tradicije i kulture ovoga kraja opravdala je sva očekivanja i uloženo. Jedna od tradicija “buševskih ogrankaša” je i štovanje i prikazivanje Turopoljske svadbe svakih pet godina, što je na kraju i najavljeno porukom “vidimo se opet za pet godina”. No, pedeset godina od prvog uprizorenja Turopoljske svadbe je već za dvije godine i uvjereni smo da u Buševcu taj događaj nitko neće propustiti tim više što je upravo Turopoljska svadba bila i ostala najveće ogrankovo dramsko dostignuće do danas. Upravo ovaj događaj objedinio je sve sekcije društva u jedinstvenu cjelinu svih ovih pedeset godina, a kao što je to bilo i davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je svadba snimljena i za potrebe Hrvatske televizije zanimanje javnosti je sve veće što nam je potvrdilo i jučerašnje deseto uprizorenje svadbe. Danas u svim sekcijama Ogranka “Seljačke sloge” Buševec djeluje gotovo 250 aktivnih članova svih uzrasta, a život i duh društva utjelovljuje se u svim generacijama ljudi koji su bar na trenutak proživjeli dio ogrankove povijesti što se na kraju neizbrisivo iscrtava i na tradiciji samog mjesta. Iz ovih gena potekla su mnoga poznata imena u Hrvatskoj koja ne smijemo zaboraviti, od pokojnog Zvonimira Črnka koji je svojom glumom u šezdesetim i sedamdesetim godinama pobrao mnoge međunarodne simpatije i stigao čak i do Hollywooda, buševskim genima poznatih režisera i glumaca Renea i Svena Medvešek čija je majka rođena i odrasla u Buševcu (djevojački se prezivala Črnko), Vande Winter koja je rođena i odrasla u Buševcu…. I baš neka od ovih imena možda su buduća prilika svima da zajedno još jednom i nakon pedeset godina dočaramo tradicije mladim pokoljenjima ovoga kraja i regije koje se nikada ne smiju zaboraviti. I sam gradonačelnik ne samo da cijeni i pomaže ovakve projekte koji iscrtavaju i kulturnu sliku Velike Gorice, već je i potpisniku ovog teksta najavio još čvršće uključenje grada Velike Gorice u dovršetak etno parka u Buševcu, pa možda je i to prigoda da na dva kolosjeka zajednički i Ogranak i Velika Gorica isplaniraju veliko uprizorenje svadbe u Etno parku Buševec već 2017. godine i tako proslave velikih pedeset godina prikazivanja svadbenih običaja Turopolja.

Galerija fotografija – Turopoljska svadba Buševec 2015 (foto: Dora Črnko)

Nastavi čitati

Kultura

Kći Ive Pukanića imat će izložbu fotografija u Galženici

Poznati novinar i publicist Ivo Pukanić, koji je poginuo u atentatu 2008. godine, počeo je kao novinar i fotograf, a upravo se fotografijom bavi i njegova kći, danas studentica…

Objavljeno

on

Smrt poznatog novinara Ive Pukanića, Velikogoričanina koji je krenuo iz svoga grada pa na kraju pokrenuo tjednik Nacional, šokirala je hrvatsku javnost tog 23. listopada 2008. godine. Pukanić je poginuo u atentatu, zajedno sa suradnikom Nikom Franjićem, i ostavio svoje najbliže u dubokoj boli…

Kći Sara tad je bila djevojčica, koja je odrastala uz oca novinara, poznatog po drugim stvarima, ali nekadašnjeg fotografa. I tu se negdje vjerojatno rodila ljubav. Sara Pukanić danas je studentica diplomskog studija fotografije pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. I od kraja ovog mjeseca imat će izložbu u svome gradu.

Na Noć muzeja, 28. siječnja, otvara se izložba naziva “Toga su dana svi u kući bili sretni”, koja uključuje tri serije analognih fotografija koje, kako je opisano, obilježava intimistički pristup obiteljskom naslijeđu, sjećanju na preminule članove obitelji i ispitivanju fragmentarnosti vlastita identiteta. Svaka je serija jedan “čin” priče o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji, ali u cjelini funkcioniraju kao prolog za budućnost.

Izložba ostaje otvorena do 4. ožujka.

Nastavi čitati

Kultura

Muzej Turopolja postao filmska kulisa!

Središnje mjesto kulturnog života našega grada, Muzej Turopolja, odglumio je “Muzej Grada Nuština”, izmišljenog gradića iz serije Dalibora Matanića. “Područje bez signala” prikazuje se ponedjeljkom u 21.05 sati…

Objavljeno

on

U prethodne tri sezone HTV je prikazivao iznimno uspješnu, nagrađivanu seriju Dalibora Matanića “Novine”, a od ove sezone isti redatelj izašao je s novim proizvodom. “Područje bez signala” priča je koja se odvija u izmišljenom hrvatskom gradiću, a snima se najvećim dijelom u Dugoj Resi.

Međutim, svoj doprinos dala je i Velika Gorica, odnosno jedna naša kultna građevina…

“Pratite najnoviju i nagrađivanu seriju ‘Područje bez signala’, koja se prikazuje na Prvom programu HRT-a svakog ponedjeljka u 21:05 sati? Onda ste možda primijetili da su pojedine scene snimane u Muzeju Turopolja!

Serija ‘Područje bez signala’ djelo je redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, a nastala je prema istoimenom romanu Roberta Perišića. U šest epizoda pratimo priču dvojice Zagrepčana koji dolaze u od svih zaboravljen gradić Nuštin, s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. Serija okuplja istaknuta glumačka imena poput Renea Bitorajca, Krešimira Mikića, Tihane Lazović, Gorana Bogdana, Jovane Stojiljković i brojnih drugih.

Prvi kat našeg muzeja postao je Muzej grada Nuština! Prostorije muzeja možete vidjeti u drugoj i trećoj epizodi koje su već emitirane, a ako ste ih slučajno propustili pogledajte ih na platformi HRTi”, objavio je Muzej Turopolja na svojoj Facebook stranici.

Eto, možda je i to dodatni razlog da obratite pažnju na novi uradak Dalibora Matanovića. Koji je, usput rečeno, ponovno odličan…

Nastavi čitati

Kultura

Gorička književnica Zdenka Mlinar osvojila prvo mjesto na međunarodnom literarnom natječaju

Okrunila se i certifikatom europskih top 100 najkreativnijih haiku autora u 2021. godini.

Objavljeno

on

ZDENKA MLINAR

Na 5. međunarodnom literarnom natječaju Haiku kraj mogile 2021. u Oroslavju, koji organizira Gradska knjižnica Oroslavje, od pristiglih gotovo četiristo radova, u kategoriji odrasli domaći autori, na zadanu temu i na standardnom rukopisu, 1. mjesto pripalo je velikogoričkoj književnici Zdenki Mlinar.

Na istom natječaju i u istoj kategoriji, ali na kajkavskom dijalektu, Zdenka Mlinar dobila je pohvalu, kao i godinu ranije.

No, naša uspješna književnica svoje je haiku djelovanje na međunarodnoj razini, po treći puta zaredom, okrunila i certifikatom europskih top 100 najkreativnijih haiku autora u 2021. godini. (Organizator, nezavisni poljski književnik Krzyztof Kokot)

 

Nastavi čitati

Kultura

Od danas možete kupiti ulaznicu za predstavu “Guja u njedrima”

Predstava Gradskog kazališta Požega je 26.siječnja u Dvorani Gorica, a cijena ulaznice je 60 kuna…

Objavljeno

on

U Veliku Goricu 26.siječnja stiže Gradsko kazalište Požega s predstavom „Guja u njedrima“, a od danas su u prodaji ulaznice.

Na kazališne daske Dvorane Gorica stat će glumice Ines Bojanić, Jasna Palić Picukarić, Hana Hegedušić / Ružica Maurus, a koje će u priči kroz više obrata donijeti studiju obiteljskih odnosa između tri žene kompleksnih i „pomaknutih” karaktera.

U izazovnim glumačkim interpretacijama, kroz crni humor i u duhu napetog psihološkog trilera, pratimo potpuno neočekivane smjerove, zaplete i rasplete. Inače, “Guja u njedrima” (“Snake In The Grass” 2002.) kazališni je tekst poznatog i svjetski priznatog autora Alana Ayckbourna, a u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa dok ju je na scenu postavio Rajko Minković.

Ulaznice po cijeni od 60 kuna možete kupiti na blagajni Učilišta ili online.

Nastavi čitati

Kultura

Do kraja tjedna traju prijave na natječaj za Književnu nagradu za mlade LUG

Čiji je rad najbolji i tko će biti prvi dobitnik ove Nagrade, trebalo bi se znati do 30. ožujka…

Objavljeno

on

S ciljem afirmacije mladih književnika, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica objavilo je Natječaj za Književnu nagradu za mlade LUG, odnosno literarni uradak godine. Natječaj je otvoren već neko vrijeme, a svoje radove mladi u dobi između 18 i 30 godina mogu prijaviti do ovog petka, 15.siječnja.

Osim toga, prijaviti se mogu isključio mladi koji žive na području Grada Velike Gorice te općina Orle, Pokupsko i Kravarsko.

–  Time ih želimo potaknuti na ljubav prema pisanoj riječi te im pružiti mogućnost da prezentiraju svoje literarno stvaralaštvo. Književna nagrada sastoji se od novčane nagrade u neto iznosu 2 000 kn, tiskanja nagrađenog djela, promocije, plakete i dvadeset autorskih primjeraka nagrađenog djela – ističu iz Pučko učilišta.

Čiji je rad najbolji i tko će biti prvi dobitnik ove Nagrade, trebalo bi se znati do 30. ožujka. Više detalja potražite ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 411 - 16.12.2021.

Facebook

Izdvojeno