Povežite se s nama

Vijesti

Veliki vodič Turističke zajednice: Evo kako provesti godišnji odmor u Turopolju…

U opširnom vodiču kroz turopoljske turističke destinacije možemo doznati što se to posebno isplati posjetiti…

Objavljeno

na

Velikogorička Turistička zajednicu, na čije će čelo od 1. kolovoza i službeno zasjesti nova direktorica, Maja Toth, pripremila je veliki vodič za godišnji odmor u Turopolju. Navedene su tu sve prednosti koji nudi naš kraj, sav turistički potencijal, ali i istaknuta mjesta koja se posebno isplati posjetiti…

“Odlučite li ovoga ljeta posjetiti Turopolje, jednu od najslikovitijih hrvatskih manjih regija, naići ćete na bogatstvo kulturno – povijesnih spomenika, narodne baštine te očuvanih prirodnih krajolika koji se skladno isprepliću. Kao srce Turopolja razvija se grad Velika Gorica, okružena stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima te pitomim Vukomeričkim goricama”, stoji u tekstu Turističke zajednice, uz nastavak:

“Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Tu su dvije biciklističke rute na kojima uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno – povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja.

Po cijelom našem kraju cijeli je niz atraktivnih i ugodnih biciklističkih staza… Foto: TZVG

Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica je idealan izbor. Staza se proteže u dužini od 9 kilometara, povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a laganim hodom staza se prijeđe za dva sata. Šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade, uz potoke Curek i Kozara te seoska dvorišta i kuće Žitkovčice do vidikovca Lakovica nedaleko Kozjače. Duž staze nalaze se informativni panoi koji govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta na kojima u hladovini u mirnoj prirodi, uz fini domaći ručak i brojne aktivnosti za najmlađe možete uživati na svježem zraku. Doživjet ćete zeleno i toplo srce ovoga kraja gdje svatko može naći nešto za sebe. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva velegrada udaljena tek nekoliko kilometara.

Izletište Ključić Brdo
Udaljeno samo desetak kilometara od Velike Gorice, a ipak dovoljno daleko da osjetite atmosferu seoskog života, prekrasne prirode i svježeg zraka, izletište Ključić brdo (www.kljucic-brdo.hr) smješteno je na prekrasnim brežuljcima Vukomeričkih gorica. Kompleks izletišta obuhvaća brojne brežuljke, pašnjake, šume, voćnjake, vinograde, kao i zoo park gdje možete pogledati uzgajališta divljih svinja, konja, muflona, srna, jelena, fazana, divljih patki i domaćih životinja. Za svakog, pa i najizbirljivijeg gosta, naći će se bogat izbor hrane iz domaće kulinarske ponude.

Izletište Odranski Ribič
Odranski Ribič nalazi se 10km od Velike Gorice, u stoljetnoj šumi turopoljskog hrasta i tik uz rijeku Odru do koje možete prošetati stazom koja se nalazi na prostranom posjedu iza restorana. Idealno mjesto za odmor, rekreaciju, obiteljske ili poslovne izlete i ručkove, a za najmlađe tu se nalazi i bogato dječije igralište koje će im pružiti sate nesmetane zabave.

Etno kuća Novo Čiče
Etno kuća Novo Čiče nalazi se u neposrednoj blizini stare Pučke škole te učiteljskog doma koji su pod zaštitom Ministarstva kulture. Etno kuća sastoji se od unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora. Unutarnji prostor čini stara centralna prostorija s kuhinjom, spavaća soba i radna soba s tkalačkim stanovima, mašinama za šivanje, kolovratima. Tavanski prostor je namjenjan za izložbu pisanih materijala iz prošlosti, kao i za izložbu alata opreme i pribora. Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, pribor i mnoštvo upotrebnih predmeta.

Western ranch “Cowboy”
Ranch se nalazi na 10min od Novog Zagreba, na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica. Uz prekrasnu prirodu ranč nudi obilje gastronomskih užitaka, svako jelo pripremljeno je od kvalitetnih namirnica. Svaki recept pomno je osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora kako bi sva vaša čula uživala – kako u čarobnom pogledu na prirodu, konje i šumu tako i u zvukovima country glazbe.

Ranch Kurilovec
Ranch Kurilovec je predivan ranč za konje. Pronaći ćete ga samo nekoliko kilometara južno od centra Velike Gorice, u neposrednoj blizini glavne ceste Zagreb-Sisak, odnosno 20-ak kilometara od centra Zagreba. Ranch Kurilovec trenutno se proteže na 55.000m2. Ovdje ćete pronaći konje različitih boja, veličina i karaktera, a neki od njih dresirani su za školu jahanja u sklopu čega nude individualne sate jahanja, terensko jahanje te školice jahanja za djecu stariju od deset godina.

Na ranču se nalaze i dvije grijane drvene kuće uređene za održavanje vjenčanja, momačkih i djevojačkih večeri te svih ostalih vrsta zabava i proslava. Za one malo aktivnije i željne team buildinga, u sklopu ranča su i dva terena za paintball, a imaju i klasične društvene igre poput biljara, pikada i stolnog nogometa.

Turopoljski grunt obitelji Dianežević
Tradicionalno turopoljsko obiteljsko gospodarstvo s prekrasnom okućnicom idealno za proslavu vaših rođendana, krstitki te ostale razne domjenke. Posjetiteljima se nudi smještaj i autohtona turopoljska jela.

Nemojte zaboraviti pogledati i neke od naših najvažnijih znamenitosti: Arheloški park Andautonija, dvorac Lukavec, Muzej Turopolja, Vrata od krča ili neku od prekrasnih drvenih kapelica, kurija i čardaka.”

Vijesti

Bolestan i bez obitelji, Mato treba vašu pomoć

VG Legacy prikuplja uloške za inkontinenciju te vodonepropusne plahte i zaštite za madrac. 

Objavljeno

na

Kroz svoje humanitarne akcije VG Legacy susreće i pomaže mnogim ljudima. A jedan od njih je i Mato, kojeg su upoznali i pomogli mu nakon velikog razornog petrinjskog potresa. Ovih dana primili su vijest kako je njihov štićenik i prijatelj Mato bolestan te mu je potrebna pomoć. Mato je već čovjek u godinama i živi sam, a iz udruge ističu kako će se boriti do kraja kako bi u njima imao barem tračak obitelji.

– Kada smo pomogli dedi Mati, doživjeli smo i najveću moguću zahvalnost. On je jedva dočekao nama ponuditi pomoć gdje je trebalo, donirao je i svoje domaće proizvode za svadbu štićenika Doma za nezbrinutu djecu u čijoj smo organizaciji sudjelovali.  To prijateljstvo i međusobno pomaganje se nastavilo i dan danas – navode iz Legacyja i pozivaju sve koji mogu pomoći ovom usamljenom starcu.

S obzirom na to da je jedna od posljedica bolesti koju Mato ima, inkontinencija, prikupljaju uloške za inkontinenciju te vodonepropusne plahte i zaštite za madrac.

Pomoći možete i uplatom na račun HR9124840081135191457 – “Za dedu Matu”, a iz Legacyja ističu kako će kupiti sve što je potrebno i što prije dostaviti prijatelju Mati.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Poskupljuje gorivo: Vlada objavila nove cijene

Cijena litre benzina bit će viša za sedam centi i iznositi 1,41 euro, dok će litra dizela poskupjeti za pet centi, na 1,51 euro

Objavljeno

na

U ponoć poskupljuje gorivo. Odluka je to koju je Vlada donijela na telefonskoj sjednici. Cijena litre benzina bit će viša za sedam centi i iznositi 1,41 euro, dok će litra dizela poskupjeti za pet centi, na 1,51 euro. Jednako toliko raste i cijena plavog dizela koji će se prodavati za 1,01 euro.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:
1,41 EUR/l (10,62 kn/l) za benzinsko gorivo (povećanje 0,07 EUR/l)
1,51 EUR/l (11,38 kn/l) za dizelsko gorivo (povećanje 0,05 EUR/l)
1,01 EUR/l (7,61 kn/l) za plavi dizel (povećanje 0,05 EUR/l)
1,38 EUR/kg (10,40 kn/kg) UNP za spremnike (povećanje 0,08 EUR/kg)
1,95 EUR/kg (14,69 kn/kg) UNP za boce (povećanje 0,08 EUR/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:

1,63 EUR/l (12,32 kn/l) za benzinsko gorivo
1,76 EUR/l (13,29 kn/l) za dizelsko gorivo
1,13 EUR/l (8,52 kn/l) za plavi dizel
1,63 EUR/kg (12,28 kn/kg) UNP za spremnike
2,26 EUR/kg (17,02 kn/kg) UNP za boce.

Nastavite čitati

Vijesti

Iz prve ruke doznajte iskustva i izazove školovanja u inozemstvu

Na predavanju u POU VG poslušajte sve o programima mobilnosti za mlade.

Objavljeno

na

U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica u četvrtak 02. vejače, bit će održano predavanje za mlade koje zanimaju programi mobilnosti za u inozemstvu. Iz prve ruke moći ćete čuti osobna iskustva mladih koji su studirali u inozemstvu.

Program je namijenjen za učenike srednjih škola od 1. do 4. razreda, a program razmjene ima mnogo izazova, ali svakako ima i svoje prednosti. Učenici se kroz proces integracije upoznaju s kulturom, tradicijom i jezikom druge zemlje. Svi učenici koji idu na razmjenu također će redovito pohađati srednju školu u stranoj zemlji kojoj su dodijeljeni – to je obavezan dio kulturne integracije.

Dugoročni program razmjene u pravilu traje jednu akademsku godinu, tijekom koje pohađate školu i živite s jednom ili nekoliko obitelji u zemlji domaćinu. Kako biste stekli bolje razumijevanje kulture, tijekom svog boravka živjet ćete u Rotary obitelji zemlji domaćina.

Predavanje će biti u vijećnici, a počinje u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Foto: Pixabay/StockSnap

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Sara Slade osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju barmena

Objavljeno

na

Objavio/la

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

Sara Slade učenica 2. razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica osvojila je 3. mjesto na 3. državnom natjecanju barmena ”Badel barmen Junior cup” u organizaciji Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu (27.01.2023.).

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

Na natjecanju je sudjelovalo 53 natjecatelja iz 27 škola. Natjecali su se u tri discipline: 1. priprema kratke barske mješavine, 2. priprema duge barske mješavine i 3. flair tehnika. Iz Srednje strukovne škole Velika Gorica sudjelovale su: Sara Slade, Matea Štimac, Laura Kos (sve 2.h razred) i Aleksandra Kos (3.h razred). Njihova mentorica je Sanja Gršetić, stručna učiteljica.

Sara je osvojila 3. mjesto u disciplini najbolja kratka barska mješavina.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

Troje vozilo pod utjecajem alkohola, najviše imao 50-godišnjak zaustavljen na obilaznici

Najveći broj prekršaja ovog vikenda odnosi se na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje

Objavljeno

na

Prometna policija objavila je rezultate svoje posljednje vikend-akcije “Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda. U vremenu od 27. do 30. siječnja policajci su zabilježili 21 prometna prekršaja. Najviše se prekršaja odnosi na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, a policija je zbog tog prekršaja opomenula 10 vozača. Još šest kazni policija je ispisala zbog prebrze vožnje, tri zbog vožnje pod utjecajem alkohola, jednu zbog nekorištenja pojasa i jednu zbog prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Najveću koncentraciju alkohola kod vozača ovog vikenda policija je zabilježila u petak u 23.05 sati u Aveniji pape Ivana Pavla II. Nadzorom prometa kod raskrižja s D-30 zaustavili su 50-godišnjaka kojem su alkotestiranjem izmjerili 1,84 promila alkohola u organizmu.

– Muškarac je smješten u prostorije za zadržavanje ove policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva do 12 sati i protiv istog je podignut Optužni prijedlog – kažu iz policije i dodali kako su se u vrijeme provođenja akcije dogodile četiri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno