Povežite se s nama

HOTNEWS

Velika inspekcija! Istražili smo za vas gdje je u Gorici najbolje kupovati…

Obišli smo svih šest velikogoričkih velikih trgovina, svih šest isti dan, 17. rujna, pri čemu smo se trudili pronaći proizvode koji nisu bili na bilo kakvom sniženju. I, na koncu, dobiti odgovore gdje je najugodnije i najpovoljnije kupovati u našem gradu…

Objavljeno

na

Talijanski trgovački lanac Eurospin, poznat po diskontnim cijenama, stigao je nedavno u Veliku Goricu. Konkurenciji je to bio znak da još jače krenu u borbu za svakog kupca, pa je Lidl osmislio akciju kojom bi dodatno zadržao svoje kupce. Naime, prilikom svake kupovine iznad 120 kuna, na blagajni su građani dobili kupon kojim se ostvaruje popust za kupnju tjedan nakon. I dok supermarketi pokušavaju privući kupce sniženjima i uvjeravaju nas u kvalitetu svojih proizvoda, zapitali smo se gdje se u Gorici najviše isplati kupovati, pa smo krenuli u trgovine provjeriti cijene.

Obišli smo šest najvećih trgovina u našem gradu – Maxi Konzum, Lidl u Ulici kneza Ljudevita Posavskog, Kaufland, Eurospin, Spar kod Doma zdravlja te KTC na Tržnom centru. Naša košarica sadržavala je 12 proizvoda, a pokušali smo naći najjeftinije u svakoj od trgovina. Trudili smo se i pronaći proizvode koji nisu na sniženju kako bi saznali što realnije cijene, no to nije uvijek bilo moguće. Naime, taj dan, baš je sav krumpir u Kauflandu bio na sniženju. Na kraju se pokazalo kako se 17. rujna najviše isplatilo kupovinu obaviti u novootvorenom Eurospinu. Financijski najlošije ste prošli ako ste iste stvari taj dan kupili u KTC-u. Razlika između ta dva računa bila je 13,25 kuna.

Konzum je, po nama, pak pobjednik kategorije izbora proizvoda. Jedina zamjerka ponudi bile su “crne” banane, ali u ovoj trgovini zadovoljavajući je izbor voća i povrća. Tu je i velik broj proizvoda za kućanstvo, bebe, kozmetike… Po raznolikosti ponude, među goričkim konkurentima najsličniji mu je Kaufland. KTC, osim cijenom, nije zadovoljio niti kvalitetom voća i povrća, kao ni općenitom ponudom.

Treba uzeti u obzir i kako je ovo najmanja od svih trgovina koje smo posjetili, pa ne čudi ni manji broj proizvoda. No ono na čemu bi, unatoč veličini, trebali poraditi su kvaliteta. U vijeme našeg posjeta ovoj trgovini i krumpir i banane vapili su za natpisom “sniženje zbog isteka roka valjanosti”, a izbor mesa i kruha također je nešto čime se ova trgovina na taj dan nije mogla pohvaliti.

Nije nas se dojmio ni raspored artikala u trgovini, a minus je i lokacija ukoliko kupnju obavljate automobilom. Naime, vrećicu sa stvarima morat ćete nositi iz podruma Tržnog centra do nekog od obližnjih parkirališta. Ostale trgovine, pa čak i Spar na Tržnom centru, tu su u nešto boljoj poziciji. Osim velikih trgovačkih kolica, kupovinu će vam olakšati i to što nema stepenica, pa bile one i pokretne.

Lidl, inače, po uređenju i poslovnoj filozofiji najsličniji Eurospinu, na ovaj je dan bio skuplji od Spara, ali zauzeo je visoko treće mjesto najjeftinijeg trgovačkog centra u Gorici. Trgovina je odnedavno i preuređena pa su voće i povrće sada na samom ulazu. U Lidlu ponudu ne možemo nazvati lošom, ali često od nekog proizvoda imaju tek jednu ili dvije marke, pa ova trgovina ne pripada onima najbolje opremljenima. Pohvale svakako zaslužuje za veličinu parkirališta, kao i natkriveni dio istoga te, osim uobičajenog mjesta za osobe s invaliditetom, mjesta za roditelje s djecom koje se nalazi odmah pored ulaza.

Ovo potonje ima još jedino Spar. Dojma smo i kako Eurospinov parking nije dovoljno velik. No talijanski trgovački lanac svakako ima najuredniju trgovinu. Razlog tome može biti i to što je tek nedavno otvoren, pa ćemo čistoću prostora moći procijeniti tek u narednim mjesecima. KTC, Kaufland i Konzum, u kojemu je neuredno izgledao dio sa svježim voćem i povrćem, također nas nisu impresionirali čistoćom prostora, ali Maxi Konzumu idu pohvale za raspored proizvoda. Prednošću smatramo i to što su osnovne namirnice, po koje najčešće idemo, poprilično logično organizirane, a velik dio trgovine moguće je preskočiti ukoliko s tog odjela ništa ne trebamo.

Organizacijski, ne oduševljavaju ni KTC, Kaufland i Spar. Lidl i Eurospin u ovoj su kategoriji tek za nijansu “lošiji” od Konzuma. Manji je izbor proizvoda različitih proizvođača, no u trgovinama se lako snaći i pronaći ono po što ste došli. Iz ove ocjene isključit ćemo dio trgovine gdje se nalaze razne kućanske potrepštine, odjeća, namještaj i ostalo što čini periodičnu ponudu trgovina. Istini za volju, ne znamo tko se tu može snaći niti isprve pogoditi gdje bi mogle stajati, na primjer, muške potkošulje.

Zanimljivo je bilo provjeriti i porijeklo proizvoda, a po deklaracijama na kutijama, na taj dan u Lidlu i Kauflandu mogli ste pronaći rajčicu istog hrvatskog dobavljača po identičnoj cijeni od 7,99 kn/kg. Najskuplju rajčicu tog je dana prodavao Konzum po cijeni od 9,99 kn/kg, a radi se o proizvodu iz Poljske. Kilogram rajčice taj dan najmanje je koštao u Eurospinu. Proizvod je, kaže deklaracija, uzgojen u Hrvatskoj, čak na istom području kao one iz Lidla i Kauflanda, ali od drugog dobavljača, i cijena mu je bila dvije kune jeftinija od konkurentskih Lidla i Kauflanda – koštala je 5,99 kn/kg. Općenito smo dojma kako je Eurospinov odjel voća i povrća, iako ne pretjerano raznolik ili velik, cijenom jedan od povoljnijih od ovih trgovačkih lanaca.

Što se tiče ostalih proizvoda, trgovci uglavnom imaju vrlo slične, a često i iste cijene određenih proizvoda. Očito prate konkurenciju i prilagođavaju se. No ono na čemu se na dan naše kupovine moglo najviše osjetiti razlika u cijeni je kilogram riže. I dok je njegova cijena u ostalim trgovinama od 7,79 do 7,99 kuna, u KTC-u je kilogram riže koštao čak 11,99 kuna. U ovom trgovačkom lancu naći ćete i najskuplji dodatak jelima, kojeg uglavnom čine sušeno povrće i sol. Vrećica od 250 grama ovdje će vas koštati 5,39 kuna.

Kaufland će vam istu stvar, ali svoje robne marke, prodati za 4,79 kuna, a ostali trgovci to će vam naplatiti ispod četiri kune za 250 grama. Zapravo, kada pogledamo račun, u KTC-u niti jedan proizvod s naše liste nije bio najjeftiniji u usporedbi s drugim trgovinama. Najnižu cijenu imali su u dva slučaja – ulje i brašno, ali i tu im konkurencija nije dopustila primat, pa jednake cijene imaju i neki od konkurencije. Najjeftinija jaja na taj dan nudio je Lidl, a bila su za 50 lipa do 1,50 kuna jeftinija od ostalih trgovina.

U inspekciji po trgovačkim centrima promatrali smo i zaposlenike trgovina. Najlakše ćete do pomoći trgovca doći u Konzumu i Eurospinu, a u najnovijem trgovačkom centru u Velikoj Gorici i osoblje je bilo najljubaznije. Zamjerke nemamo ni na Konzumove zaposlenike s kojima smo razgovarali taj dan. Ukoliko ste u potrazi za nekim artiklom ili pomoći, najteže ćete, po našem iskustvu, do informacije doći u Kauflandu i Lidlu. U KTC-u su zaposlenici bili ljubazni i i spremni pomoći.

Na kraju, svatko ima svog favorita i trgovinu u koju najradije odlazi, a za značajnije uštede jednostavno je potrebno pratiti letke i akcije trgovaca. Većina je sada dostupna i putem interneta, na stranicama trgovina, a mnoga kućanstva letke dobiju i u poštanske sandučiće. No kako se ne bi previše zanijeli popustima, stručnjaci ipak savjetuju da prije odlaska u kupovinu napravite popis potrebnih stvari i kupujete zaista samo to što se na njemu nalazi.

U planiranju će vam pomoći i ako unaprijed odredite budžet za namirnice te u trgovinu ne nosite previše novca. Dobro je popis napraviti na temelju tjednog jelovnika koji ste unaprijed osmisili, a koji će osim uštede donijeti i racionalnijoj iskorištenosti namirnica te tako višak neće završiti u smeću. Nije loše imati na umu i kako trgovci često stavljaju proizvode koje najviše žele prodati u visinu očiju, što je samo jedan od “trikova” koji se koristi u praktički svim trgovačkim centrima na svijetu.

To je još jedna zamka u kojoj će vam pažljivo izrađen popis namirnica značajno pomoći. Također, savjet stručnjaka je da u trgovinu ne odlazite umorni i gladni jer ćete tada prije posegnuti za slatkišima, grickalicama i nepotrebnim namirnicama. Uštedjeti se može i ako svaki put u kupovinu odlazite sa svojom vrećicom jer ju tada ne morate kupovati.

HOTNEWS

FOTO Vrijedne žene Pokupske uz vosak i lukovice pripremaju najljepše pisanice za ‘Vuzem’

Članice Kluba žena Pokupsko izradit će više od 250 pisanica za ovogodišnji ‘Vuzem u Pokupskom’.

Objavljeno

na

Objavio/la

Članice Kluba žena Pokupsko krenule su s pripremama za tradicionalnu manifestaciju ‘Vuzem u Pokupskom’ u sklopu projekta ‘Mali ljudi velikog srca’, a među aktivnostima su i radionice izrade pisanica na tradicionalan način.

– Zasad smo ih izradile stotinjak, a sveukupno ćemo imati više od 250 komada pisanica koje radimo voskom i farbamo lukovicom. Pisanice će onda djeca na Uskrs djeca tražiti u parku. Imat ćemo još dvije radionice, jedna za odrasle sad u petak u podrumu vrtića i imat ćemo jednu radionicu izrade pisanica na ovaj tradicionalan način za djecu iz vrtića – rekla nam je predsjednica Kluba žena Pokupsko, Zorica Šestak i pozvala sve zainteresirane da im se jave.

Foto: Klub žena Pokupsko

Foto: KŽ Pokupsko

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija traži očevice prometne nesreće na goričkoj obilaznici

Dvije su osobe ozlijeđene.

Objavljeno

na

Objavio/la

Policija traži očevice prometne nesreće koja se dogodila jutros oko 9 sati na raskrižju Avenije pape Ivana Pavla II i Državne ceste D30 u Velikoj Gorici.

U sudaru automobila Hyundai I30 bijele boje i Peugeot kombija bijele boje, dvije su osobe ozlijeđene.

– Zbog utvrđivanja okolnosti koje su dovele do ove prometne nesreće, molimo očevice da se jave s informacijama u goričku Policijsku postaju osobno ili na brojeve telefona 01/6221144 ili 192 – pozivaju iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dan oralnog zdravlja: Gorički vrtićarci na ‘pregledu’ kod Ljubice Zubice

‘Danas sam najsretniji stanovnik najboljeg grada u Hrvatskoj, jer prvi krećemo s kompletnim programom prevencije oralnog zdravlja u svim našim vrtićima i vjerujem da ćemo za par godina moći reći kako Velikogoričani imaju najljepši osmijeh, jer imamo zdrave zube’, poručila je inicijatorica programa redovitog nadziranog pranja zuba u vrtićima, dr.Kaja Gmaz. 

Objavljeno

na

Objavio/la

Svjetski je dan oralnog zdravlja, a kako sve ne bi ostalo samo na prigodnom obilježavanju, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica i Grad u suradnji s Udrugom za prevenciju karijesa promovirali su početak jedinstvenog programa redovitog, kontroliranog pranja zubi u svim vrtićima na našem području.  Čitava priča pokrenuta je zahvaljujući inicijativi dr.Kaje Gmaz, o čemu smo nedavno i pisali.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica, Ana Katulić i dr.Kaja Gmaz/cityportal.hr

Jutros su tako brojni vrtićarci pogledali autorsku predstavu Ane Katulić, ‘Ljubica Zubica’, u Domu kulture Galženica i POUVG. Predstava je nastala 2018.godine, a osmišljena je upravo u suradnji s Udrugom za prevenciju karijesa Grada Velike Gorice.

– Povodom ovog dana sam najsretniji stanovnik najboljeg grada u Hrvatskoj, jer prvi krećemo s kompletnim programom prevencije oralnog zdravlja u svim našim vrtićima što će sigurano dati rezultate za koju godinu i mislim da se s time možemo svi ponositi. Nije bilo lako posložiti sve te ‘kotačiće’ da bi ovaj mehanizam profunkcionirao. Zahvaljujem svima, posebno doktorima dentalne medicine koji su dali svoje vrijeme za dobrobit ovog grada, kao i svim zdravstvenim voditeljima vrtića koji su prepoznali ovaj program. I želim da za par godina možemo reći kako Velikogoričani imaju najljepši osmijeh, jer imamo zdrave zube – rekla nam je dr. Kaja Gmaz.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica/cityportal.hr

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, predstava Ljubica Zubica/cityportal.hr

Vrtićarci su izuzetno aktivno sudjelovali u predstavi u kojoj ih Ljubica Zubica, pomoćnica Zubić Vile, koja je u potrazi za izgubljenim zubom, upoznaje sa svijetom zubi, pokazuje im kako ih pravilno njegovati i četkati.

– Dosta je malo predstava koje govore o oralnoj higijeni i zdravlju zubi, pa sad to znanje koje mi je o tematici prenijela dr.Gmaz kroz jednu interaktivnu predstavu prenosim djeci. Klinci sjajno prihvaćaju, reakcije su odlične, javljaju se i s crtežima, odgojiteljice mi šalju poruke, jako mi je drago zbog toga – rekla nam je autorica i izvođačica predstave, Ana Katulić.

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u vrtićima/cityportal.hr

Foto: Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u velikogoričkim vrtićima. Za sve vrtićarce osigurane su besplatne četkice za zube/cityportal.hr

Po završetku predstave klinci su bez imalo straha Ljubici Zubici pokazali svoje zubiće, a svaki od njih dobio je na poklon i četkicu za zube, koje su osigurane baš za svu djecu iz velikogoričkih vrtića, pa roditelji neće snisiti nikakav dodatni trošak.

Foto: v.d. proč. N.Topolnjak, dr.Kaja Gmaz, savjetnica A.M.Tintor, Svjetski dan oralnog zdravlja, početak nadziranog pranja zuba u vrtićima/cityportal.hr

– Jako nam je važna inicijativa dr.Kaje Gmaz koja je na razini lokalne zajednice inicirala da svi dječji vrtići i gradski i privatni susdjeluju u ovom projektu. Temeljeno na znanstvenim istraživanjima koji dokazuju da je oralno zdravlje temeljeno na pravilnoj higijeni zuba, a vrtići su idealna mjesta na kojima to vrijedi započeti. Tako da smo jako sretni što su svi vrtići otvorili svoja vrata, što krećemo jedinstveno istovremeno s tim projektom i što smo na ovaj način obilježili Svjetski dan oralnog zdravlja – rekla nam je Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velika Gorica. Početak ovog programa došao je podržati i priv.pročelnik Upravog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Neven Topolnjak.

I zato za kraj, poruka Ljubice Zubice!

– Znate da zube trebamo prati svaki dan, ujutro za ljepotu, a uvečer za dobar san. I kad jedete slatkiše zube treba prati češće i više. I, ne zaboravite, zubara posjetite, to vam ništa ne boli! On će vam pokazati kako se zube -voli!

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Karate klub Velika Gorica sa 16 medalja najsupješniji klub na “Tigar Kupu” u Sisku

Najuspješniji natjecatelj iz KK Velika Gorica bio je Vito Hulina koji je osvojio dva zlata.

Objavljeno

na

Uspješan sportski vikend je iza članova Karate kluba Velika Gorica. Jučer, 19. ožujka, nastupili su na turniru “Tigar Kup Igor Malek” u Sisku i zbog svojih rezultata bili su najuspješnji klub natjecanja. Osvojili su čak 16 medalja i to 6 zlatnih, 4 srebrne i šest brončanih.

– U ukupnom poretku klubova završili smo na prvom mjestu, izuzevši domaćina koji nije bio u konkurenciji. Najuspješniji naš natjecatelj je bio Vito Hulina koji je osvojio dva zlata, u uzrastu mlađi kadeti -54kg i kadeti -52kg – rekli su iz kluba.

Osvajači zlata bili su još i Petar Tibor, Noel Jeromić, Ema Jukić i Ema Filković, dok su se srebrom okitili Mara Gusić, Nika Budinski, Nikola Huzjak i Katja Braica. Broncu su osvojili Luka Radić, Mia Čunčić, Matej Čarakovac, Luka Lukačić, Mara Gurisć i Matea Kordić.

Inače, turnir je okupio 427 natjecatelja iz 41 kluba, a ovaj gorički klub predstavljao je 21 natjecatelj.

Foto: KK Velika Gorica

Foto: KK Velika Gorica

Foto: KK Velika Gorica

Foto: KK Velika Gorica

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Depresija i anksioznost sve češći i kod djece i mladih u Velikoj Gorici, stručnjaci započeli edukacije po školama

Stručnjaci Centra za djecu, mlade i obitelj učitelje i roditelje educiraju kako prepoznati djecu i mlade koji imaju probleme s mentalnim zdravljem

Objavljeno

na

Objavio/la

U jednom razredu petero djece ili mladih ima problema s mentalnim zdravljem. Od njih pet, četvero se ne otkrije tijekom školovanja otkrije. Dramatičan je ovo podatak Svjetske zdravstvene organizacije koji opisuje stanje mentalnog zdravlja mladih u cijelom zapadnom svijetu. Statistika je nemilosrdna, a odnosi se i na Hrvatsku i Veliku Goricu.

– Zanimljivo je da obično otkrijemo one koji imaju problema u ponašanju, koji su nasilni i agresivni jer se to jako vidi, a ove koji pate u tišini i internaliziraju, njih ne vidimo – objasnila je ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović koja je, potaknuta lošom statistikom, odlučila krenuti u akciju i dati svoj doprinos.

Prvi korak je odlazak stručnjaka iz Centra u škole kako bi educirali učitelje da prepoznaju djecu koja imaju poteškoće te ih upute u stručne službe koje mogu pomoći. Za sada su predavanje održali u OŠ Nikole Hribara te Hrvatskom zavodu za socijalni rad – područni ured Velika Gorica.

– Cilj projekta je bio da obratimo pozornost nastavnicima da smo svi odrasli odgovorni, i da je potrebno reagirati ako primijetimo da se nešto događa s nekim djetetom i mladom osobom. Nastavnici su puno u kontaktu s njima i važno je da uoče što se s djecom u razredu događa i da reagiraju i upozore stručnu službu u školi – ako vide da je dijete anksioznost, da je jako uplašeno dulje vrijeme i slično – kazala je Puljiz Vidović.

Više je problema koje su stručnjaci uočili kod djece i mladih, a sve se pojačalo tijekom pandemije koronavirusa i nakon potresa. Već se u pandemiji počelo pričati kako su stroge mjere loše za mentalno zdravlje, a onda su se dogodili potresi i sve je to, primjećuju stručnjaci, loše utjecalo na mentalno zdravlje koje je, posebno kod mladih, bilo loše i prije pandemije.

– Veliki problem je depresivnost koja se očituje kroz bezvoljnost. Kroz glavu im prolaze negativne misli poput „život nema smisla“ i sl. i sniženog raspoloženja, ali može biti povezana i uz probleme u ponašanju. Nekada depresivnost može biti uzrok agresivnosti. Ono što vidimo je i da su djeca i mladi jako anksiozni. Anksioznost se očituje kao neodređeni strah od nečega što se potencijalno može dogoditi, na pr. Dobiti lošu ocjenu, a pojačava ju pritisak tijekom školovanja zbog toga što su ocjene realno važne za upis u dobru školu. Poneki roditelji dodatno pojačavaju taj pritisak jer djeci nameću brojne aktivnosti, pa djeca nemaju slobodno vrijeme za druženje i slobodnu igru. Neki si i sami nametnu visoke kriterije – kaže ravnateljica Centra i dodaje kako se u ovakvim slučajevima mogu javiti panični napadi, koji su česti i kod odraslih.

Foto: Alexa from Pixabay

– Djeca i mladi su iscrpljeni, jako ozbiljno shvaćaju školu jer žele nešto postići, što je u redu, ali onda ih to jako opterećuje i dovodi do izrazito stresnih reakcija. Čest je i perfekcionizam, želja da sve bude savršeno i da sve drže pod kontrolom, što je nemoguće. Vidimo i da je dosta mladih usamljeno. Nemaju prijatelje, ne druže se i tako ne uče razvijati socijalne odnose. Uočljiv je i izostanak osjećaja smisla – upozorava Sanda Puljiz Vidović.

Ne treba zanemariti ni trend ovisnosti o ekranima čije ćemo posljedice tek vidjeti. Psiholozi upozoravaju kako puno djece provodi previše vremena na ekranima i zapravo pokazuju ovisničke simptome, a da roditelji toga nisu ni svjesni. Uz to se vežu i teškoće s održavanjem pažnje, što je danas čest problem.

No, ono što posebno brine je velik porast suicidalnih ideja i samoozljeđivanja kod djece i mladih. Na ovo bi, upozorava Puljiz Vidović, posebno trebali pozornost obratiti roditelji. Ono što u posljednje vrijeme stručnjaci uočavaju kod mladih je i preispitivanje spolnih uloga i seksualne orijentacije.

Prvi korak u brizi za djecu i mlade, vezan uz njihovo mentalno zdravlje, je praćenje djeteta i prisutnost roditelja. U obitelji se najlakše mogu uočiti promjene kod djece i mladih, a psihologinja Puljiz Vidović navodi na što se sve treba obratiti pozornost.

– Ako dijete povraća prije odlaska u školu ili ako se vraća prljavo iz škole, vrlo je vjerojatno da ga netko maltretira. Ako neko dijete slučajno gurne drugo dijete na hodniku, ili se dvoje djece posvađaju, to nije mjesto gdje roditelji trebaju reagirati, to djeca moraju riješiti samostalno. Drugo je ako dijete je žrtva zlostavljanja starijih i jačih. Teško je točno odrediti granicu kada je potrebno reagirati a kada ne, to je često pitanje osjećaja i zdravog razuma, kada reagirati, a kada ne – objašnjava i dodaje kako roditelji moraju pustiti dijete da doživi neke frustracije i da se nosi s njima jer će tako i tako biti spremnije za životne izazove koji ga čekaju.

– Taj trend da roditelji sve obavljaju umjesto djece, da razrješavaju sukobe zapravo je put u probleme s mentalnim zdravljem – ističe psihologinja Centra za djecu, mlade i obitelj.

Foto: WOKANDAPIX from Pixabay

Za kraj, Puljiz Vidović je naglasila kako se u razvoju djece nikako ne smije zapostaviti ni fizička aktivnost. Izuzetno je važno provoditi vrijeme u igri s drugom djecom i to u prirodi, na otvorenom.

– Na igralištu dijete nauči više nego na bilo kojem tečaju, jer se s tjelesnim aktivnostima razvijaju i povezuju i stanice u mozgu, dijete se razvija intelektualno, razvijaju se socijalne vještine – dijete uči kako brinuti o sebi i drugima, uči se pravilima pojedinih igara i još puno toga. Jednog dana kad bude tražio posao, poslodavac će od njega tražiti socijalne vještine, kreativnost, sposobnost rješavanja sukoba i sklonost timskom radu. A ako to ne nauči kao dijete ili mlada osoba, to je kasnije već malo teže – kaže Sanda Puljiz Vidović.

Zbog svega ovoga, Centar za djecu, mlade i obitelj intenzivno radi na edukacijama u goričkim školama, a putem medija želja im je potaknuti i roditelje da obrate veću pozornost i reagiraju već na prve znakove problema.

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno