Povežite se s nama

HOTNEWS

Velika inspekcija! Istražili smo za vas gdje je u Gorici najbolje kupovati…

Obišli smo svih šest velikogoričkih velikih trgovina, svih šest isti dan, 17. rujna, pri čemu smo se trudili pronaći proizvode koji nisu bili na bilo kakvom sniženju. I, na koncu, dobiti odgovore gdje je najugodnije i najpovoljnije kupovati u našem gradu…

Objavljeno

na

Talijanski trgovački lanac Eurospin, poznat po diskontnim cijenama, stigao je nedavno u Veliku Goricu. Konkurenciji je to bio znak da još jače krenu u borbu za svakog kupca, pa je Lidl osmislio akciju kojom bi dodatno zadržao svoje kupce. Naime, prilikom svake kupovine iznad 120 kuna, na blagajni su građani dobili kupon kojim se ostvaruje popust za kupnju tjedan nakon. I dok supermarketi pokušavaju privući kupce sniženjima i uvjeravaju nas u kvalitetu svojih proizvoda, zapitali smo se gdje se u Gorici najviše isplati kupovati, pa smo krenuli u trgovine provjeriti cijene.

Obišli smo šest najvećih trgovina u našem gradu – Maxi Konzum, Lidl u Ulici kneza Ljudevita Posavskog, Kaufland, Eurospin, Spar kod Doma zdravlja te KTC na Tržnom centru. Naša košarica sadržavala je 12 proizvoda, a pokušali smo naći najjeftinije u svakoj od trgovina. Trudili smo se i pronaći proizvode koji nisu na sniženju kako bi saznali što realnije cijene, no to nije uvijek bilo moguće. Naime, taj dan, baš je sav krumpir u Kauflandu bio na sniženju. Na kraju se pokazalo kako se 17. rujna najviše isplatilo kupovinu obaviti u novootvorenom Eurospinu. Financijski najlošije ste prošli ako ste iste stvari taj dan kupili u KTC-u. Razlika između ta dva računa bila je 13,25 kuna.

Konzum je, po nama, pak pobjednik kategorije izbora proizvoda. Jedina zamjerka ponudi bile su “crne” banane, ali u ovoj trgovini zadovoljavajući je izbor voća i povrća. Tu je i velik broj proizvoda za kućanstvo, bebe, kozmetike… Po raznolikosti ponude, među goričkim konkurentima najsličniji mu je Kaufland. KTC, osim cijenom, nije zadovoljio niti kvalitetom voća i povrća, kao ni općenitom ponudom.

Treba uzeti u obzir i kako je ovo najmanja od svih trgovina koje smo posjetili, pa ne čudi ni manji broj proizvoda. No ono na čemu bi, unatoč veličini, trebali poraditi su kvaliteta. U vijeme našeg posjeta ovoj trgovini i krumpir i banane vapili su za natpisom “sniženje zbog isteka roka valjanosti”, a izbor mesa i kruha također je nešto čime se ova trgovina na taj dan nije mogla pohvaliti.

Nije nas se dojmio ni raspored artikala u trgovini, a minus je i lokacija ukoliko kupnju obavljate automobilom. Naime, vrećicu sa stvarima morat ćete nositi iz podruma Tržnog centra do nekog od obližnjih parkirališta. Ostale trgovine, pa čak i Spar na Tržnom centru, tu su u nešto boljoj poziciji. Osim velikih trgovačkih kolica, kupovinu će vam olakšati i to što nema stepenica, pa bile one i pokretne.

Lidl, inače, po uređenju i poslovnoj filozofiji najsličniji Eurospinu, na ovaj je dan bio skuplji od Spara, ali zauzeo je visoko treće mjesto najjeftinijeg trgovačkog centra u Gorici. Trgovina je odnedavno i preuređena pa su voće i povrće sada na samom ulazu. U Lidlu ponudu ne možemo nazvati lošom, ali često od nekog proizvoda imaju tek jednu ili dvije marke, pa ova trgovina ne pripada onima najbolje opremljenima. Pohvale svakako zaslužuje za veličinu parkirališta, kao i natkriveni dio istoga te, osim uobičajenog mjesta za osobe s invaliditetom, mjesta za roditelje s djecom koje se nalazi odmah pored ulaza.

Ovo potonje ima još jedino Spar. Dojma smo i kako Eurospinov parking nije dovoljno velik. No talijanski trgovački lanac svakako ima najuredniju trgovinu. Razlog tome može biti i to što je tek nedavno otvoren, pa ćemo čistoću prostora moći procijeniti tek u narednim mjesecima. KTC, Kaufland i Konzum, u kojemu je neuredno izgledao dio sa svježim voćem i povrćem, također nas nisu impresionirali čistoćom prostora, ali Maxi Konzumu idu pohvale za raspored proizvoda. Prednošću smatramo i to što su osnovne namirnice, po koje najčešće idemo, poprilično logično organizirane, a velik dio trgovine moguće je preskočiti ukoliko s tog odjela ništa ne trebamo.

Organizacijski, ne oduševljavaju ni KTC, Kaufland i Spar. Lidl i Eurospin u ovoj su kategoriji tek za nijansu “lošiji” od Konzuma. Manji je izbor proizvoda različitih proizvođača, no u trgovinama se lako snaći i pronaći ono po što ste došli. Iz ove ocjene isključit ćemo dio trgovine gdje se nalaze razne kućanske potrepštine, odjeća, namještaj i ostalo što čini periodičnu ponudu trgovina. Istini za volju, ne znamo tko se tu može snaći niti isprve pogoditi gdje bi mogle stajati, na primjer, muške potkošulje.

Zanimljivo je bilo provjeriti i porijeklo proizvoda, a po deklaracijama na kutijama, na taj dan u Lidlu i Kauflandu mogli ste pronaći rajčicu istog hrvatskog dobavljača po identičnoj cijeni od 7,99 kn/kg. Najskuplju rajčicu tog je dana prodavao Konzum po cijeni od 9,99 kn/kg, a radi se o proizvodu iz Poljske. Kilogram rajčice taj dan najmanje je koštao u Eurospinu. Proizvod je, kaže deklaracija, uzgojen u Hrvatskoj, čak na istom području kao one iz Lidla i Kauflanda, ali od drugog dobavljača, i cijena mu je bila dvije kune jeftinija od konkurentskih Lidla i Kauflanda – koštala je 5,99 kn/kg. Općenito smo dojma kako je Eurospinov odjel voća i povrća, iako ne pretjerano raznolik ili velik, cijenom jedan od povoljnijih od ovih trgovačkih lanaca.

Što se tiče ostalih proizvoda, trgovci uglavnom imaju vrlo slične, a često i iste cijene određenih proizvoda. Očito prate konkurenciju i prilagođavaju se. No ono na čemu se na dan naše kupovine moglo najviše osjetiti razlika u cijeni je kilogram riže. I dok je njegova cijena u ostalim trgovinama od 7,79 do 7,99 kuna, u KTC-u je kilogram riže koštao čak 11,99 kuna. U ovom trgovačkom lancu naći ćete i najskuplji dodatak jelima, kojeg uglavnom čine sušeno povrće i sol. Vrećica od 250 grama ovdje će vas koštati 5,39 kuna.

Kaufland će vam istu stvar, ali svoje robne marke, prodati za 4,79 kuna, a ostali trgovci to će vam naplatiti ispod četiri kune za 250 grama. Zapravo, kada pogledamo račun, u KTC-u niti jedan proizvod s naše liste nije bio najjeftiniji u usporedbi s drugim trgovinama. Najnižu cijenu imali su u dva slučaja – ulje i brašno, ali i tu im konkurencija nije dopustila primat, pa jednake cijene imaju i neki od konkurencije. Najjeftinija jaja na taj dan nudio je Lidl, a bila su za 50 lipa do 1,50 kuna jeftinija od ostalih trgovina.

U inspekciji po trgovačkim centrima promatrali smo i zaposlenike trgovina. Najlakše ćete do pomoći trgovca doći u Konzumu i Eurospinu, a u najnovijem trgovačkom centru u Velikoj Gorici i osoblje je bilo najljubaznije. Zamjerke nemamo ni na Konzumove zaposlenike s kojima smo razgovarali taj dan. Ukoliko ste u potrazi za nekim artiklom ili pomoći, najteže ćete, po našem iskustvu, do informacije doći u Kauflandu i Lidlu. U KTC-u su zaposlenici bili ljubazni i i spremni pomoći.

Na kraju, svatko ima svog favorita i trgovinu u koju najradije odlazi, a za značajnije uštede jednostavno je potrebno pratiti letke i akcije trgovaca. Većina je sada dostupna i putem interneta, na stranicama trgovina, a mnoga kućanstva letke dobiju i u poštanske sandučiće. No kako se ne bi previše zanijeli popustima, stručnjaci ipak savjetuju da prije odlaska u kupovinu napravite popis potrebnih stvari i kupujete zaista samo to što se na njemu nalazi.

U planiranju će vam pomoći i ako unaprijed odredite budžet za namirnice te u trgovinu ne nosite previše novca. Dobro je popis napraviti na temelju tjednog jelovnika koji ste unaprijed osmisili, a koji će osim uštede donijeti i racionalnijoj iskorištenosti namirnica te tako višak neće završiti u smeću. Nije loše imati na umu i kako trgovci često stavljaju proizvode koje najviše žele prodati u visinu očiju, što je samo jedan od “trikova” koji se koristi u praktički svim trgovačkim centrima na svijetu.

To je još jedna zamka u kojoj će vam pažljivo izrađen popis namirnica značajno pomoći. Također, savjet stručnjaka je da u trgovinu ne odlazite umorni i gladni jer ćete tada prije posegnuti za slatkišima, grickalicama i nepotrebnim namirnicama. Uštedjeti se može i ako svaki put u kupovinu odlazite sa svojom vrećicom jer ju tada ne morate kupovati.

HOTNEWS

FOTO Svečanom sjednicom NK Kurilovec proslavio 75 obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio/la

U Pučkom otvorenom učilištu Nogometni klub Kurilovec obilježio je 75. godišnjicu postojanja. U nazočnosti političkih i sportskih djelatnika, gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara i dogradonačelnika Nevena Karasa, predsjednika Gradskog vijeća Darka Bekića, dožupana Zagrebačke županije Ervina Kolarca, predsjednika Sportske zajednice županije Vladimira Bregovića, predsjednika ZŠU GVG Gorana Kovačića, dopredsjednika HNS-a i predsjednika NSZŽ i HNK Gorice Nenada Črnka, predsjednika NSVG Željka Mihaja, i savjetnika predsjednika HNS-a, neizostavnog Zorislava Srebrića te članova kluba, sadašnjih i bivših igrača kao i predstavnika velikogoričkih nogometnih klubova svečanost je programski vodio Zdenko Sovina.

Uvodno se nazočnima obratio predsjednik kluba Dražen Vujnović. Priredba je programski bila koncipirana nizovima – filmom o povijesti kluba gdje je prikazan njegov uvod, sredina i kraj dok će premijera filma koji traje sat i 45 minuta biti u kurilovečkoj Gasilani tijekom ovog mjeseca, pjesmama nadasve poznatih Jana te podjelom priznanja i plaketa zaslužnim članovima i sponzorima. S obzirom kako ih ima stotinjak neke će biti uručene prilikom premijere filma.

Od šest kategorija nagrađenih spomenimo neke.

Zlatni pokrovitelji (naročito u razdoblju 1998-2023): Grad Velika Gorica i HNS.

Zaslužni članovi kluba (naročito u razdoblju 1998-2023): Franjo Leder, Vinko Ceković, Ivan Krmpotić, Zdenko Sovina, Vlado Stepanić, Dražen Vujnović, Ivica Krmpotić, Juraj Odrčić, Senad Harambašić i Josip Mučnjak.

Počasni članovi kluba (naročito u razdoblju 1998-2023): Nenad Stepanić, Mario Pejak, Stjepan Žugaj, Daniel Gorenc, Filip Gabelica, Ivan Novosel, Marija Tomašić, Milan Šunić, Dinko Livada, Tihomir Pereković, Damir Suša, Željko Radočaj, Robert Krmpotić, Darko Janječić i Ivan Mihalić.

Udarničko srce nagradu za vjernost i odanost klubu od početka igračkih dana, volonterskog rada te članstvom u klubu dužim od 50 godina, dobili su Nikola Radočaj Tremunov, Stjepan Veselić Stilac, Josip Barbarić Jožić, Stjepan Mataković Krsto, Ivan Odrčić i Josip Jančić Babriga.

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ženska večer s modnim potpisom Via Vino festivala u kuriji Modić-Bedeković

Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote.

Objavljeno

na

Objavio/la

Malo pjesme, malo vina, predivno okruženje kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, kao i revija novih modnih komada poznatog hrvatskog dizajnera Zorana Mrvoša, bio je to savršen spoj jedne prave ženske večeri. Festival Via Vino, spojio je vino, modu i povijest.

– Smatramo kako je potrebno istaknuti zaštićena područja, koja su ne samo trag prošlosti nego i edukacija za naše mlade i dati im neku novu ulogu. Ovom modnom revijom pokazujemo da možemo oživjeti prostore koji su pomalo zaboravljeni. No, ovo je prije svega jedna ženska večer kojom želimo reći da mi žene stvaramo neku novu priču i energiju baš kao i sestre Bedeković – istaknula je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od zanimljivijih do sada nepoznatih detalja je i taj da je obitelj Bedeković imala u kuriji i vinski podrum, kao i vinograd u Vukomeričkim goricama.

– Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote. Festival ne promiče samo vinski turizam, nego i kulturu ispijanja vina kao i promociju destinacije zaštićenih područja. Ključno je da stvaramo neke nove destinacije i pokazujemo koliko toga je lijepo održivo i kod nas – dodala je direktorica Alilović.

Mrvoš je svoju povratničku trilogiju zaokružio upravo modnom revijom u kuriji Modić-Bedeković koja mu je bila i velika inspiracija, kao i sestre koje su u njoj živjele. Milka i Vilma, svoj su život posvetile umjetnosti, kulturi i obrazovanju, a Zoranova moda postaje bezvremenska i predstavlja simbol ženske snage baš poput legendarnih sestara.

– Samoodrživa moda ne robuje nekakvom trendu, a kod mene je to neka priča koja se uvijek kuha. Uvijek su u fokusu samosvjesne žene i žene s karakterom – istaknuo je Mrvoš.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čarobnu večer upotpunile su članice Ansambla Jane i popularan duo grupe Meritas.

Festival Via Vino se nastavlja ovog petka u Vinariji Puhelek-Purek gdje vas čeka Kraljevski vinski party uz DJ-a Jurki, dok će posljednje ovogodišnje izdanje biti 14. listopada u vinariji Dobra berba.

Galerija fotografija:

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Za tri dana počinje Oglede festival u Velikoj Gorici

Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi okupit će umjetnike koji djeluju u području performansa, vizualnih umjetnosti, kazališnog klauna i neverbalnog teatara.

Objavljeno

na

Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi „Oglede“ u četvrtak, 5.listopada počinje u Velikoj Gorici. Festival otvara performans Siniše Labrovića i Ismaile Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“ koji tematizira pitanje jezika i razumijevanja, ali u širem kontekstu- i dolaska migranata i stranaca u Hrvatsku.

– Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti. A odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, jest simboličko ubojstvo – poručio je Labrović uoči performansa.

Festival će potrajati do subote, 7. listopada, na lokacijama Trga kralja Tomislava, a ponudit će prijepodnevni i popodnevni program. Program festivala u petak započinje Nikolina Majdak performansom „Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta“, dok će festival zatvoriti splitski umjetnik Gildo Bavčević“ akcijom, odnosno intervencijom u javnom prostoru „Unutarnja kontrola“.

Festival prati i interaktivna instalacija „Boli me kuća“ AMV Kolektiva izložena u prostoru Chop Old Housa na festivalskoj ruti, te „Spomenik odrastanju“ rad Mateja Vukovića, vizualnog umjetnika, izložen u Parku Plemenite općine Turopoljske, a svoj će rad predstaviti i umjetnici izvođači: Mia Štark, Adrijana Brčić, Paulina Vukoja, Zoolektiv, Teatar Cirkus Punkt i Triko Cirkus Teatar (KFS Propuh)

„Oglede“ je dio Dana EU baštine Ministarstva kulture i medija RH, u organizaciji velikogoričkih nezavisnih umjetnika (Plartforma, Teatar Studio 9, Štoos Teatar, Trećeprostor) i Galerije Galženica (POUVG) uz potporu Zaklade Zamah i financijsku podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velike Gorice, Zagrebačke županije i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički kralj roštilja Davor Šušković u sklopu Gastro Turopolja naučit će vas kako postati bolji roštilj majstor

Uz Brisket, kralju svih komada mesa prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova. Sve to moći ćete i kušati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Po prvi puta Gastro Turopolja imat će i edukativnu stranu. Velikogoričanin Davor Šušković poznatiji kao kralj roštilja, iz BBY Hot Yarda održat će BBQ Masterclass u sklopu otvorenja najveće gastro manifestacije u gradu.

U dvosatnoj radionici predstavit će jelo koji im je donijelo nevjerojatno 6. mjesto na KCBS BBQ natjecanju u Sloveniji. Riječ je o kralju svih komada mesa, neponovljivom i fantastičnom Brisketu, a uz njega, prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova.

– Broj ljudi na radionici je ograničen do 25 osoba, kako bi radionica mogla biti interaktivna i kako bi svatko moga dobiti i čuti informaciju o svemu što ih zanima. Mi na našim radionicama pričamo apsolutno sve. Od paljenja roštilja, održavanja, metodama pečenja, indirektno i direktno dimljenje, zatim o samom mesu, ali i na koji se način koji komad priprema. Drago nam je da ćemo održati ovakvu radionicu na domaćem terenu – naglasio je Šušković.

Na meniju radionice koja će biti u petak 13. listopada od 17 do 19 sati, naći će se Wagyu Brisket dimljen 12 sati, zatim Short Ribs, juneća rebra dimljena 7 sati, Txogitxu Ribeye Steakovi i steak iznenađenja.

Sve će se odvijati u Turističkoj zajednici Velika Gorica, a cijena masterclassa po osobi je 45 eura, a prijaviti se možete ovdje. U cijenu je uključena sva hrana i piće.

Naslovna fotografija: BBQHotYard

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Europski tjedan sporta: Gorički sportaši građanima pokazali da je vježbanje zdravo i korisno

Velika Gorica je domaćin ovogodišnjeg sportskog sela, a u Tuđmancu se okupilo oko 35 goričkih sportskih udruga. U večernjim satima građane čeka vježbanje pod zvijezdama.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica domaćin je ovogodišnjeg sportskog sela povodom manifestacije Europski tjedan sporta. Od jutra u Parku dr. Franje Tuđmana vlada sportski duh i zajedništvo. Na jednom mjestu okupljeni su gotovo svi gorički sportovi, odnosno 35 sportskih udruga koje djeluju pri Zajednici sportskih udruga Grada Velike Gorice, a tu su i članovi Sportsko rekreacijskog saveza i Para sportskog saveza. Otvorenju manifestacije nazočio je i premijer Andrej Plenković.

– Ovo je sjajna prigoda da pokažete što je vaša svakodnevica. Brojka od 20 tisuća aktivnih sportaša u cijeloj Zagrebačkoj županiji, ali i velik broj sportaša u jednom od najvećih gradova u Hrvatskoj, govori da se vodi računa o tjelesnoj kulturi, vrijednostima koje daje sam sport i kvaliteti življenja – naglasio je premijer Plenković.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Europska komisija započela je ovakve aktivnosti kako bi potaknula građane na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako je u ovih devet godina u sklopu manifestacije uključeno više od 250 tisuća građana.

Budite aktivni, vježbajte jer vježbati se može bilo kada i u bilo koje doba godine – poručila je ministrica.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Tuđmancu se igrao nogomet, košarka, rukomet, plesalo se, mogle su se vidjeti i borilačke vještine. Sve to prezentirali su oni najmlađi članovi goričkih sportskih klubova.

– Sportaši su najveći, najbolji i najkvalitetniji promotori Zagrebačke županije i Velike Gorice zahvaljujući svojim postignućima na svim razinama. Ulaganje u sport je izuzetno bitno, pokazuje to i Vlada koja danas izdvaja 80 milijuna eura na razini godine. Isto tako i sama županija brine o svojim sportašima, a važno je ulagati i u samu infrastrukturu kako bi se što više građana bavilo sportom, prije svega djeca i mladi – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Sport će vas uvijek naučiti kroz život kako podnositi pobjedu i poraz, timskom radu i nemojte nikada odustati – proučio je na kraju sportašima, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Sunčanu jesensku nedjelju možete završiti aktivno, jer u večernjim satima očekuje vas program noćnog vježbanja #BeActive Night.

Građani će imati priliku isprobati 6 različitih fitness disciplina vođeni poznatim fitness trenerima, ali i vježbati na mini trampolinima, plesati zajedno s našim plesačima te za kraj sudjelovati u zajedničkoj plesnoj koreografiji uz poznate hitove. Program počinje u 19 sati.

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno