Povežite se s nama

Obrazovanje

Uspjeli smo! Ema ušla u finale izbora za stipendiju od 250.000 dolara!

Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija.

Objavljeno

na

Ema Donev scaled e1663498669581

Srednjoškolka iz Ivanić-Grada, 14-godišnja Ema Donev, uspjela je ući u finale izbora u globalnom natjecanju mladih znanstvenika, Breakthrough Junior Challenge!

Nakon objave vijesti o njezinom učestvovanju u ovom natjecanju, trebali su joj glasovi tj.lajkovi što većeg broja podupiratelja iz Hrvatske za njene video klipove, odaziv je bio sjajan i Ema Donev prikupila je najviše lajkova i osigurala direktan plasman u finale!

Hrvatska je za Emu osigurala 156.100 ukupnih lajkova na Youtube i Facebook videima, pa je Hrvatska  još jednom dokazala da ne postoji nemoguće kada se ujedini oko istog cilja.

Natjecanje još nije gotovo. Ema je prvi potvrđeni finalist u TOP 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija. Pobjednika odabire stručni žiri u kojem sjedi 14 vrhunskih stručnjaka iz NASA-e, International Space Universityja, kao i Harvarda, Berkleyja..

Ema zahvaljuje svima koji su joj pomogli do finala, što možete pogledati OVDJE.

 

Obrazovanje

Učenici OŠ Eugena Kumičića i učenice OŠ Eugena Kvaternika pobjednici gradskog natjecanja u stolnom tenisu

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0983
DSC 0976

04.10.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje osnovnih škola u stolnom tenisu. Prvo mjesto: OŠ Eugena Kumičića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0961

04.10.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje osnovnih škola u stolnom tenisu. Prvo mjesto: OŠ Eugena Kvaternika. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gradsko natjecanje osnovnih škola Velike Gorice u stolnom tenisu za dječake i djevojčice održano je danas (utorak, 04.10.2022.) u sportskoj dvorani Osnovne škole Eugena Kvaternika. U konkurenciji dječaka natjecale su se: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Jurja Habdelića, OŠ Nikole Hribara i OŠ Vukovina. Djevojčice iz OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Jurja Habdelića su u međusobnom susretu odlučile o pobjedniku na gradskoj razini.

DSC 0934

04.10.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje osnovnih škola u stolnom tenisu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0967

04.10.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje osnovnih škola u stolnom tenisu. 2.mjesto: OŠ Eugena Kvaternika. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Tri prvoplasirane ekipe nagrađene su medaljama i diplomom, a pobjedničkim ekipama uručeni su i pehari. Pobjednici u obje konkurencije plasirali su se na županijsko natjecanje.

DSC 0939

04.10.2022. Velika Gorica. Gradsko natjecanje osnovnih škola u stolnom tenisu. Voditelj natjecanja i voditelji ekipa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditelj natjecanja bio je Ivica Herceg, prof.

Galerija fotografija

Gradsko natjecanje osnovnih škola u stolnom tenisu za dječake i djevojčice 2022./2023.

UČENICI  Predkolo OŠ Vukovina (voditelj Josip Piličić) – OŠ Eugena Kumičića (voditelj Boris Opačić) 0:3.  Polufinale: OŠ Eugena Kumičića – OŠ Jurja Habdelića (voditelj Stipe Todorić) 3:0, OŠ Eugena Kvaternika (voditelj Stanko Čudić) – OŠ Nikole Hribara (voditelj Božidar Šaban) 3:1. Za 3.mjesto: OŠ Jurja Habdelića – OŠ Nikole Hribara 3:0.  Finale: OŠ Eugena Kumičića – OŠ Eugena Kvaternika 3:1.  Pobjednička ekipa: Josip Matušin, Luka Habijanec, Mihael Mikec i Josip Hrkač. Voditelj: Boris Opačić.

UČENICE OŠ Eugena Kvaternika – OŠ Jurja Habdelića 3:0. Pobjednička ekipa: Eva Bošnjak, Dora Bošnjak, Tena Tkalec i Mia Čunčić. Voditelj ekipe: Stanko Čudić.

Nastavite čitati

Obrazovanje

Vatrogasci na usavršavanju koje im doslovno – život znači!

U organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice do kraja godine je planirano usavršavanje za sveukupno 70  vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s našeg područja.

Objavljeno

na

Objavio/la

DVD usavrsavanje vjezba

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice od početka godine provodi usavršavanje članova dobrovoljnih vatrogasnih društava za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’. Cilj je unaprijediti dosadašnja znanja i sposobnosti, te usavršiti vatrogasce za teže oblike požara. Do kraja godine planirano je usavršavanje za sveukupno 70  vatrogasaca.

– Sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja grada i okolice unutar naše Vatrogasne zajednice poslalisu svoje predstavnike na usavršavanje za  dišne sprave. Započeli smo u siječnju, specijalizaciju je do sada prošlo 30 ljudi, kroz dvije grupe, a do kraja godine planiramo još dvije grupe po 20 vatrogasaca. Po potrebi ćemo organizirati i petu grupu – rekao nam je zapovjednik Vatrogasne zajednica Grada Velike Gorice, Ivica Maceković.

DVD Mraclin usavrsavanje s maskama

Foto: vatrogasci DVD-a Mraclin na usavršavanju za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’/JVP GZ

Obzirom kako su brojni DVD-ovi putem natječaja i donacija nabavili zaštitnu opremu, logičan slijed je i dodatna obuka.

– Potrebno je učestalo vježbanje, da se naviknu i na sprave i maske. Usavršavanje se provodi kroz teroijski i praktični dio. Dva dana teorije se održava kod nas u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, a dva dana su u JVP Grada Zagreba, gdje postoji specijalno vježbalište.

DVD N.Cice usavrsavanje dvojica e1664879695915

Foto: DVD Novo Čiče, specijalizacija ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’

Neki od DVD-ova su se i putem društvenih mreža pohvalili uspjehom svojih članova, te otkrili detalje obuke.

– Danas su dvojica naših vatrogasaca, Božidar Božo Zetković i Luka Čučuković, uspješno položila usavršavanje za specijalnost aparati za zaštititu dišnih organa. Teorijski i praktični dio, koji je, između ostalog, uključivao vježbe fizičke spremnosti s izolacijskim aparatima, kao i pronalaženje, te iznošenje plinske boce iz zamračenog i zadimljenog prostora. Čestitke kolegama! Zahvaljujemo Vatrogasnoj zajednici grada Velike Gorice što su nam omogućili predmetno usavršavanje, te instruktorima Javne vatrogasne postrojbe Zagreb na profesionalnom i kvalitetnom pristupu kod obuke – objavili su iz DVD-a Novo Čiče.

Rezultatima se pohvalio i DVD Mraclin.

– Dvojica naših članova, Nikola Galeković i Jurica Kodrnja, položili su zahtjevni ispit za baratanje aparatima za zaštitu dišnih organa. Osposobljavanje u JVP-u Velika Gorica i JVP-Grada Zagreba završio je teorijskim i praktičnim dijelom, a naši su se vatrogasci pokazali doraslima tom izazovu.

 

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

Tu se trenira mozak: ‘Ono što naša djeca mogu, nama odraslima je nezamislivo…’

U pokušaju da pronađemo odgovor na pitanje što je to točno mentalna aritmetika, otišli smo do velikogoričkog Aloha centra, u kojoj su nam trenerice Maja i Ana pokušale približiti ovaj koncept, s razlogom namijenjen djeci…

Objavljeno

na

Objavio/la

aloha 1 scaled

Svaki prosječni bjegunac od nepoznatog i apstaktnog, a takvih nas ima koliko hoćeš, vjerojatno je nekad u životu naletio na sintagmu “mentalna aritmetika”. I, u značajnom broju slučaja, ostao na tome. Zvuči prekomplicirano, to je nešto vezano uz matematiku, što znači – bježi od toga što dalje možeš…

A mi smo, eto, udarili kontru. I odlučili doznati o čemu se tu točno radi, pogotovo zato što već neko vrijeme takva aktivnost postoji i u našem gradu. Pod nazivom “Aloha” krije se ideja neuroznanstvenice Branke Novosel, koja je na temelju rezultata istraživanja u kojem su sudjelovali psiholozi i neuroznanstvenici uspostavila metodu koja se pokazala učinkovitom za ono što se, najjednostavnije rečeno, zove…

– Trening mozga! I, odmah da kažemo, pogrešna je predrasuda da je ovo neka vrsta matematike.

Tako će nam to za početak objasniti Ana Deverić i Maja Trupčević, Aloha trenerice u velikogoričkom centru. Iako, priča je puno dublja, uključuje cijeli niz pojašnjenja i upitnika iznad glava koji ostaju, ali Maja i Ana će to opet malo drukčije objasniti.

– Da, djeluje apstraktno, ali zapravo je vrlo jednostavno – pokušat će nas za početak uvjeriti Ana i Maja, dok sjedimo pokraj tog čuvenog abakusa, kuglica koje su pomiče i time trenira mozak.

IMG 0508 scaled

– Ove kuglice su samo alat, za koji je utvrđeno da funkcionira kod razvoja mozga. Točnije, razvoja sinapsi i puteva koji su potrebni mozgu da bi surađivale desna i lijeva polutka. Školski sustav koncipiran je tako da koristimo samo jednu stranu mozga – lijevu, logičku – jer rijetko se potiče ta suradnja. Zato smo možda sporiji, zato su nam teže neke stvari. Kod nas i u igri i u radu na abakusu dvije strane mozga stalno surađuju. I tako dolazi do toga da djeca u par sekundi, zamišljajući te kuglice, mogu mentalno računati toliko uspješno da je nama odraslima to neshvatljivo – objašnjava nam osnovni princip Maja Trupčević.

– Čak ni nas trenere na edukacijama ne traže da mentalno računamo, jer mozak odraslih ljudi nema takve kapacitete, nije toliko prilagodljiv kao kod djece. To je ta neoplastičnost mozga, sposobnost upijanja informacija, zbog koje je sve ovo njima jako jednostavno. Nama odraslima je to teško jer je tu puno radnji odjedanput, ali kad surađuju obje polutke mozga, nije teško. A ovo je alat koji trenira taj način rada mozga – nadovezuje se Ana Deverić.

Aloha je program namijenjen za djecu od četiri do 13 godina, prolazi se osam razina, svaka traje četiri mjeseca… I već na trećoj se uglavnom događa da djeca računaju višeznamenkaste brojeve – zbrajaju, oduzimaju, množe i dijele – u samo nekoliko sekundi.

– Nevjerojatno je to vidjeti, ali oni koji završe svih osam razina stvarno tako računaju. Ima čak i onih koji izmisle neke svoje načine računanje, a tu se možda najbolje vidi ta suradnja polutki u mozgu, kad dijete nadogradi ono što si mu dao kao temelj – kaže trenerica Maja.

Istraživanja znanstvenika, ali i iskustva roditelja, kažu da djeca koja se bave mentalnom aritmetikom brže razmišljaju, puno lakše usvajaju informacije, puno bolje zapažaju… I sve to, kako nam objašnjavaju trenerice, zbog suradnje dviju polutki u mozgu. Pomažu tu i živčani završeci na prstima, kojima djeca pomiču kuglice, budući da su istraživanja pokazala da mozak puno bolje pamti uz pokret. Pa djeca već po pokretu prstima znaju o kojem se broju radi, prije nego i počnu računati.

aloha 3 scaled

U višim razinama mentalne aritmetike radi se na razvoju dugoročnog i kratkoročnog pamćenja te prostornu orijentaciju, ali prije svega je važno riješiti se problema kojeg mnogi roditelji imaju.

– Često nam dolaze djeca s poremećajima koncentracije, s raspršenom pažnjom, jer danas to muči jako velik broj djece. A takav problem povlači i puno toga lošega za sobom… Za takvu djecu Aloha je idealna, jer imamo puno alata osmišljenih od stručnjaka kojima djetetu možemo i vratiti koncentraciju, pomoći s tim problemom – ističe trenerica Ana.

U grupama je, kažu cure, po desetak djece, cijeli koncept osmišljen je tako da se djeca prije svega zabave, ali i treniraju mozak. Čak i kad se zabavljaju, čak i kad je riječ o superjunacima.

– Kod nas mozak cijelo vrijeme mora raditi. Zna to djecu i umoriti, zato imamo i naše kratke pauze koje zovemo “brain breaks”, ali poanta je da mozak i tad bude u pogonu. U tim pauzama dajemo im zabavne igre, kod kojih oni ni ne kuže da također vježbaju – ističe trenerica Ana.

– Recimo, kad nam djeca tek dođu, nakon što ih upoznamo s abakusom, upoznamo ih i s knjigama, pa tako i s junakom koji se zove John Neuron. Njegove supermoći su pažnja i koncentracija, a njegov zadatak pomoći djeci da istjeraju Distraktora. On najčešće dolazi kad više ne možeš računati, uđe ti u glavu i tjera te na neke druge stvari. Ako koristiš tehnike Johna Neurona, koji živi u galaksiji Braintrix, možeš pobijediti Distraktora. Na taj način lakše je shvatiti da nisi ti kriv što imaš problem s pažnjom, nego Distraktor, kojega sad znam pobijediti – objašnjava trenerica Maja.

aloha abakus e1562947880784

I tu su negdje dvije trenerice pokušale jednom novinaru u kratkim crtama objasniti kako se računa na abakusu, koji je to princip razmišljanja, ali dim iz novinarskog mozgića krenuo je već nakon nekoliko sekundi. Malo nakon toga i gospodin Distraktor je zauzeo svoje mjesto u tom skučenom prostoru, pa je na kraju postalo i pomalo besmisleno pokušati prenijeti taj proces na papir. Vjerovat ćemo da je djeci jednostavno, ali odraslima definitivno nije…

A kad smo već kod odraslih, ali u ovom slučaju kod onih koji su se kao djeca upoznali s mentalnom aritmetikom, benefiti apsolutno ostaju.

– Sve sinapse koje čovjek uspije probuditi u ranoj fazi djetinjstva ostaju budne i kasnije u životu. Ovo su, slikovito rečeno, temelji. Ako se čovjek u životu bavi nečim što zahtjeva kreativnost, a takvih poslova je sve više, bit će u prednosti. Prostorna orijentacija, brzo razmišljanje, rješavanje problema, pamćenje… Sve to donosi takvo funkcioniranje mozga, a posebno važno je to što se razvija stav da se ne odustaje od traženja rješenja problema, što može biti jako korisno u životu. Uz to dolazi i samopouzdanje, sposobnost da se možeš verbalno izraziti, izreći svoj stav… – nabrajaju trenerice sve prednosti onoga što pokušavaju prenijeti djeci.

I tu je negdje naše vrijeme isteklo. Sve je bilo spremno za prezentacijski sat, nova sezona Alohe u Velikoj Gorici taman je trebala krenuti, pa je došao trenutak da novinar ode svojim putem. I prepusti ovakve stvari onima koji su u tome neusporedivo bolji, klincima koji dolaze.

– Ima nevjerojatne djece, dolaze nam čak i klinci koji u drugom razredu osnovne škole računaju potencije, ali naravno da su dobrodošli i svi ostali. A mi ćemo, naravno, dati sve od sebe da ih što bolje, ljepše i ugodnije uvedemo u ovaj svijet – zaključile su naše druženje trenerice.

Nastavite čitati

Obrazovanje

Udruga Lomnica: Priključite se i olakšajmo zajedno djeci učenje

Udruga Lomnica organizira instrukcije za djecu, a u potrazi su i za instruktorima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Instrukcije Udruga Lomnica

Kako bi svojim malim sumještanima olakšali školovanje i uljepšali đačko doba, Udruga Lomnica organizira instrukcije za osnovnoškolce.

Instrukcije kreću od utorka 4.listopada (okvirni termin 18-20h) u prostorijama Društvenog doma u Donjoj Lomnici, pa pozivaju roditelje da prijave svoje dijete na e-mail: lomnicausrcu@gmail.com s podacima djeteta, predmet, razred i gradivo oko kojeg dijete treba pomoć.

– Gradimo individualni pristup djetetu pa ohrabrujemo roditelje na dolazak s djetetom barem prvi put, kako bi nam dali dodatne informacije o djetetu. Što im se čini da ga/ju najviše muči, i da dogovorimo zajednički pristup radu i napredovanja djeteta kroz godinu. Škola ne bi trebala biti bauk te nam je želja vratiti osmijeh na zabrinuta dječja lica – ističu iz Udruge.

A kako bi to sve mogli odraditi, u potrazi su i za dodatnim snagama. Traže matematičare, jezičare, kemičare, fizičare, povjesničare, studente i umirovljenike, koji imaju volje i vremena pomoći djeci i olakšati im učenje.

– Nisu potrebne nikakve posebne pripreme, a maksimalno bi se odrađivao jedan sat tjedno. Znamo da to traži određenu vremensku žrtvu, ali svaka uložena minuta u budućnost, vraća se desetorostruko. Gradivo je većinom osnovnoškolsko, nudimo rad na (ne)određeno, a plaća je dječji smijeh i veselje dok su dodatni benefiti ovog rada promijeniti nečiji život na bolje – stoji u simpatičnom pozivu i opisu posla za instruktora koji je Udruga „raspisala“.

Ako smo vas potaknuli da se prijavite i priključite, može to učiniti na mail: lomnicausrcu@gmail.com.

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Projekt pravilne prehrane u djetinjstvu i adolescenciji u OŠ Novo Čiče

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0072
DSC 0080

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predavanjem za roditelje i učenike u Osnovnoj školi Novo Čiče (utorak, 27.09.2022.) započela je prezentacija Projekta ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog života’.

DSC 0075

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Kristina Vujnović, Dora Babić Cikoš i Mirna Trumbetaš. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0083 2

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma i Grad Velika Gorica ovim projektom nastavljaju edukaciju mladih na temu pravilne prehrane. Projekt je smješten u OŠ Novo Čiče, domaćin je bila psihologinja dr.sc. Kristina Vujnović. Predviđena su četiri predavanja: predavanje za roditelje i učenike, predavanje za nastavnike, rad sa stručnim osobljem u školskoj kuhinji i radionica kuhanja za učenike.

DSC 0074

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0081

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na prvom predavanju voditeljica projekta dipl.ing.nutricionist Mirna Trumbetaš  i dr.sc. Dora Babić Cikoš dotakle su se osnovnih i općih tema o pravilnoj prehrani, hranjive tvari, pravilan tanjur, glavni i sporedni obroci, voda. Naglašena je štetnost dodanih šećera, slatkih pića, energetskih pića i kofeina, koje mladi danas previše unose.

DSC 0089

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0073

27.09.2022. Velika Gorica, Novo Čiče. Projekt ‘Pravilna prehrana u djetinjstvu i adolescenciji kao temelj kvalitetnog žživota’. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cilj projekta je potaknuti mlade na pravilan izbor namirnica i pića, educirati roditelje, a s nastavnicima i stručnim osobljem u kuhinji doći do što bolje i kvalitetnije školske prehrane.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno