Poveži se s nama

Vijesti

Ulovili servala iz Turopolja! Već jede iz ruke, vlasnici stižu iz Slovenije

Devet dana smo ga pratili, ostavljali mu hranu i promatrali kako će reagirati. Tek kad smo shvatili da nas se ne boji, postavili smo mu klopku, u koju je i ušao, prepričao je akciju lova na servala veterinar Branimir Reindl

Objavljeno

Afrički serval, životinja iz porodice mački poznata po tome što može skočiti čak tri metra u zrak (?!), iznenadio je prije mjesec dana stanovnike Turopolja. Za naše podneblje neobičnu životinju ugledali su na nekoliko lokacija, a od tad traje i potraga za njim. Doznalo se u međuvremenu i kako je riječ o životinji koja je pobjegla vlasnicima u Sloveniji, prešla granicu i lutala našim krajem. Konačno je simpatični serval uhvaćen u ponedjeljak u blizini mjesta Križevčec, u blizini Svete Helene, gotovo 25 kilometara daleko od Velike Gorice.

– Ulovili smo ga u 15 sati u klopku kod Križevčeca, kod Svete Helene. Od pojavljivanja u Turopolju do dan prije Stare godine izgubio mu se svaki trag – rekao je za 24sata veterinar Branimir Reindl, koji je s kolegom Vedranom Slijepčevićem ulovio servala.

Iako ova životinja nema previše zajedničkih karakteristika s risovima koji su nastaljeni na našem području, upravo su stručnjaci za risove pomogli u lovu na kućnog ljubimca koji je pobjegao vlasnicima. Akcija hvatanja trajala je više od tjedan dana, veterinari su cijelo to vrijeme pratili životinju i postepeno joj prilazili.

– Prvo smo ga promatrali, da vidimo gdje se kreće, a onda smo mu devet dana ostavljali hranu i promatrali ga sa udaljenosti od 200 metara, da vidimo hoće li prići hrani. Tek je peti dan krenuo prilaziti hrani i povezivati da mu je mi ostavljamo, što nam je bilo znak da nas se ne boji. I na kraju smo mu pripremili klopku, u koju je i ušao – kaže veterinar Reindl, dodavši kako je serval bio u kavezu samo četiri sata te da mu je, kad ga je pokušao nahraniti, bez razmišljanja jeo iz ruke.

On će i pričuvati životinju do dolaska vlasnika iz Slovenije, koji će ga zatim odvesti kući.

Nastavi čitati

Vijesti

Kroz interpretacijske šetnje posjetitelji upoznali povijest Turopolja

A u Turopolju je na prve dvije ture, pod nazivom “Plemenito ispisane stranice povijesti”, sudjelovalo 20-tak posjetitelja….

Objavljeno

on

Počela je Kulturama! Projekt interpretacijskih šetnji po Zagrebačkoj županiji koji su pokrenule udružene turističke zajednice, a koji za cilj ima ponuditi drugačiju turističku sliku mjesta, kraja, povijesti, kulture i običaja.

– Kulturni turizam na kontinentu je važan potencijal. Mi se to trudimo razviti u konkretan turistički proizvod, istaknula je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Milada Mesarić.

A u Turopolju je na prve dvije ture, pod nazivom “Plemenito ispisane stranice povijesti”, sudjelovalo 20-tak posjetitelja. Posjetitelje je kroz povijest Turopolja vodila plemenita Ana koja je ispričala zanimljive detalje i crtice iz života i povijesti Turopolja i Turopoljaca. Tura je obuhvatila i neke likove iz slavne turopoljske prošlosti poput Augusta Šenoe, Franje Lučića, a posjetitelji su doznali i nešto više o povijest Plemenite općine Turopoljske…

– Građani su prošetali perivojem, uz dozu mistike i tajanstvenosti koje su pratile kompletnu šetnju prošli su Šetalištem Franje Lučića, uz crkvu NBDM, Muzej Turopolja, svratili u Šenoinu, Zagrebačku ulicu te kuću na Trgu kralja Tomislava, a lagana šetnja obuhvatila je i razgledavanje interpretacijskog Centra za posjetitelje TZVG – rekli su iz Turističke zajednice.

 

Nastavi čitati

Vijesti

Legacy ponovno u akciji, ovoga puta razveselili štićenike Doma za nezbrinutu djecu

Pripremili su personalizirane poklon pakete za tridesetak štićenika, proslavili s njima kraj školske godine, ali i jedan rođendan..

Objavljeno

on

Nakon što su svojim najmlađim članovima, humanitarcima, priredili iznenađenje, ekipa VG Legacya odradila je još jednu akciju u kojoj je fokus ponovno bio na djeci.

Naime, prikupljali su sve od slatkiša, igračaka do kozmetičkih proizvoda, a Velikogoričani su još jednom pokazali svoje veliko srce i zahvaljujući kojima su Legacyevci uspješno iznenadili i razveselili tridesetero djece u Domu za nezbrinutu djecu u dobi od 7 do 18 godina.

Obukli su svoje kostime superjunaka i krenuli ih razveseliti. Proslavili su tako s njima uspješan kraj školske godine i rođendan jednog od štićenika. Bilo je veselo, plesalo se i pjevalo, baš kako i priliči jednom rođendanu.

– Klinci su nas u startu oborili s nogu s dobrodošlicom, dobrom voljom i pozitivnom energijom, tako da je fešta odmah krenula. Osim što smo svojim kućama otišli punih srca, dobili smo i predivne anđele koje u Domu izrađuju sestre Karmelićanke zajedno sa štićenicima – istanknuli su iz Legacya.

foto: VG Legacy

Nastavi čitati

Vijesti

Učenici OŠ Velika Mlaka osvojili srebro na robotičkoj olimpijadi

Dvije djevojčice i dva dječaka, uz potporu jednog profesora, oduševili su na World Robot Olympiad

Objavljeno

on

Ivan Borić, Tena Zujić, Angela Šunjerga i Viktor Balenović učenici su 3. A razreda Osnovne škole Velika Mlaka, prijatelji iz klupa koji su pronašli zajednički interes u – robotici. Pa su osnovali tim, nazvali se “MiniMlaka” i uključili se u Svjetsku robotičku olimpijadu. Na kraju priče, za sve ono što su napravili, za sav trud koji su uložili, ovi klinci nagrađeni su – olimpijskim srebrom!

Riječ je o natjecanju koje se održava posljednjih 17 godina, a funkcionira tako da se na posebnoj platfori natječu mladi robotičari iz cijeloga svijeta, svatko na svom nacionalnom natjecanju. Najbolji od najboljih nakon toga završe na WRO (World Robot Olympiad), a upravo to uspjelo je i Angeli, Teni, Ivanu i Viktoru, uz podršku profesora Ivana Mudrija. Tema je bila borba protiv klimatski promjena, a djeca iz Velike Mlake osmislili su robota vrijednog drugog mjesta u kategoriji od prvog do petog razreda.

“Naglasak na natjecanju je u smišljanju robota i programa da samostalno savlada razne izazove na robotskoj stazi. U ovako poticajnom okruženju natjecatelji napreduju usvajajući nova znanja i vještine”, pojasnili su iz škole.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno