Povežite se s nama

HOTNEWS

U sjećanje na hrvatske branitelje, 5. memorijalna utrka okupila najviše sudionika

Rezultat nije bio važan već je bilo važno da se utrka održala u znak sjećanja na žrtvu za sve naše poginule i umrle hrvatske branitelje.

Objavljeno

na

Nedjeljno maglovito jutro na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom, okupilo je brojne sudionike koji su se odazvali 5. memorijalnoj utrci u čast poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima, u organizaciji goričke HVIDRE. Sve je počelo u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Foto: Maraton klub Velika Gorica

– Ovom utrkom simbolično povezujemo most na rijeci Kupi sa spomen obilježjem Golubica u Velikoj Gorici jer Kupa je bila prva crta bojišnice na velikogoričkom području, a spomen obilježje je mjesto gdje počivaju hrvatski branitelji. Ove godine imamo najviše natjecatelja koji su trčali sve od Pokupskog do Velike Gorice, a pridružilo nam se i devet grupa i klubova poput članova Atletskog kluba Žumberak, Maraton kluba Velika Gorica, Hrvačkog kluba Velika Gorica 1991., JVP Velika Gorica … to nam i je cilj da ova memorijalna utrka poprimi širi oblik i da u njoj sudjeluje što više trkača i trkačice – rekao je Slavko Tolić, voditelj za sport u goričkoj HVIDRi.

Foto: Maraton klub Velika Gorica

Trčalo se više od 36 kilometara, a utrka je podijeljena na dvije dionice. Prva od Pokupskog do Kravarskog, a druga od Kravarskog pa sve do spomen obilježja Golubica u Velikoj Gorici.

– Dojmovi su i više nego dobri! Ovo je bila naša peta utrka na koju se odazvao i najveći broj sudionika.. Na kraju, rezultat nije bio važan. Važno je bilo da se utrka održala u znak sjećanja na žrtvu za sve naše poginule i umrle hrvatske branitelje koji su na rijeci Kupi branili, ne samo Pokupsko, već Veliku Goricu, Zagreb i cijelu Hrvatsku. Za iduću godinu imamo još veće planove i očekujemo još veći broj sudionika – poručio je predsjednik HVIDRA Velika Gorica, Željko Klasnić.

Foto: Maraton klub Velika Gorica

Proslavljeni dugometražni trkač Drago Paripović.

– Iz godine u godinu je sve bolje i bolje. Mi smo iz Maraton kluba Žumberak došli podržati ovu utrku. To je najmanje što možemo učiniti, da istrčimo od mosta na rijeci Kupi u Pokupskom, preko Kravarskog do Velike Gorice, u znak sjećanja na naše branitelje koji su dali svoj život kako bi mi sad slobodno trčali i hodali zemljom. Svake godine dolazimo na ovu utrku, a vjerujem kako ćemo se odazvati i iduće godine – rekao je Paripović.

30.10.2022. – Velika Gorica – 5. memorijalna utrka HVIDR-e – foto: David Jolić/Cityportal.hr

Od poznatih, zvučnih imena, utrci se priključio i naš paraolimpijac Velimir Šandor.

– Izuzeto sam ponosan jer sam na ovaj način mogao prisustvovati ovoj utrci. Priključio sam se utrci ovdje u Velikoj Gorici kako bi dao podršku hrvatskim braniteljima. Ponosan sam i pun emocija kada se sjetim što je sve Hrvatska prošla da bi došla do ovoga gdje smo danas – ponosno će Šandor.

30.10.2022. – Velika Gorica – 5. memorijalna utrka HVIDR-e – foto: David Jolić/Cityportal.hr

30.10.2022. – Velika Gorica – 5. memorijalna utrka HVIDR-e – foto: David Jolić/Cityportal.hr

30.10.2022. – Velika Gorica – 5. memorijalna utrka HVIDR-e – foto: David Jolić/Cityportal.hr

 

 

HOTNEWS

Kreće zamjena cjevovoda u centru grada, promet će na nekim dionicama biti obustavljen

Rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda u Zagrebačkoj ulici od križanja s ulicom Hrvatske bratske zajednice do ulice Rudolfa Fizira, ukupne duljine 1 350 metara.

Objavljeno

na

Idućih nekoliko mjeseci, počevši od utorka 16. srpnja, kreću radovi na zamjeni cjevovoda na području grada stoga će Zagrebačkom ulicom biti otežan promet, javljaju iz VG Vodoopskrbe. Prvi radovi kreću na na dionici križanja HBZ-a i Kolodvorske gdje će promet u potpunosti biti obustavljen do 25. srpnja kada se očekuje završetak dionice.

– Molimo građane za razumijevanje, jer radi se na poboljšanju usluge opskrbe vodom. Prometovat će se otežano, jednim prometnim trakom, pa apeliramo na građane, koji su u mogućnosti, da koriste alternativne prometne pravce – poručuju iz Vodoopskrbe.

Radovi se izvode u sklopu projekta „Rekonstrukcija vodoopskrbnog cjevovoda Zagrebačka ulica od križanja s ulicom Hrvatske bratske zajednice do ulice Rudolfa Fizira“, ukupne duljine cca 1 350 metara.

–  Postojeći cjevovod je dotrajao, nedovoljnog kapaciteta i sklon puknućima, zbog čega dolazi do prekida u opskrbi vodom te je potrebno izgraditi novi cjevovod od kvalitetnijeg materijala i većeg profila (projektom je određen profil PEHD DN 225 mm). Projektom je predviđeno polaganje zamjenskog cjevovoda u sjeverni (desni) vozni trak Zagrebačke ulice. Kako bi se pronašlo najbolje rješenje za promet, a gužve svele na minimum, trasa je podijeljena na 12 dionica – dodaju iz Vodoopskrbe.

Promet će se odvijati preko postojeće biciklističke staze te djelomično u južnom (lijevom) prometnom traku, što će, nažalost, obustaviti biciklistički promet.

– Najveći problemi u prometu očekuju se na raskrižju HBZ i Kolodvorske, na raskrižju Zadarske i Zagrebačke ulice kao i raskrižje, odnosno desno skretanje iz Zagrebačke u Ulicu Rudolfa Fizira. Na navedenim dionicama bit će ili obustavljen promet ili posebno reguliran, o čemu će sudionici u prometu biti upozoreni putem prometnih znakova i znakova upozorenja – kažu iz Vodoopskrbe.

Tijekom trajanja radova ZET-ove linije 268 i 290 neće se mijenjati, dok će Arriva – Linija 1 u vrijeme izvođenja radova na dionici 12 biti preusmjerena. Promet će iz smjera gradske četvrti Pleso biti preusmjeren sa ulice HBZ na ulice Avenija Ivana Pavla II. – Ulica J.Dobrile – Zagrebačka ulica – Ulica Lj.Posavskog – Kolodvorska. Iz tog razloga će biti ukinute dvije stanice na ulici HBZ.

Prikaz obilazne trase autobusa – Arriva Linija 1 sa stanicama koje se privremeno ukidaju

– Trajanje putovanja linije bit će produljeno za pet minuta pa sve putnike molimo za razumijevanje. Pozivamo građane na strpljenje te apeliramo na sudionike u prometu da koriste alternativne pravce. O svim aktivnostima, terminima radova i obilaznim pravcima, VG Vodoopskrba redovito će obavještavati građanstvo na svojim mrežnim stranicama. www.vgvodoopskrba.hr – poručili su.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mještanin Mičevca spriječio ilegalno odlaganje građevinskog materijala u prirodu

Vozač kamiona pobjegao je nakon što je shvatio da je ‘uhvaćen’ na djelu.

Objavljeno

na

Neodgovorni pojedinci, nikako da nauče. Naime, kod zagrebačke zaobilaznice, na samom ulazu u Mičevec iz Velike Gorice vozač kamiona htio je istovariti veću količinu otpada, staklene vune i stiropora, javio nam je čitatelj.

No, srećom u naumu ga je omeo mještanin Mičevca koji ga je uočio pa je ubrzo i pobjegao s mjesta događaja. Mještanin je zapisao čak i registarske oznake kamiona, no prema riječima čitatelja smatra kako nisu bile odgovarajuće.

Podsjetimo kako je Grad Velika Gorica i komunalno redarstvo želi stati na kraj ovakvim događanjima pa su mnogi već i uhvaćeni na djelu i kažnjeni, a nedavno je građevinska inspekcija zatvorila nekoliko ilegalnih odlagališta otpada na području Kosnice.

Foto: Čitatelj

Nastavite čitati

HOTNEWS

U Novom Čiču teško stradao 19-godišnji motociklist, evo kako je došlo do prometne nesreće

Motociklist je naletio na traktor koji nije propustio automobil iz suprotnog smjera.

Objavljeno

na

U prometnoj nesreći u Novom Čiču jučer je teško stradao 19-godišnji motociklist. Nesreća se dogodila oko 10:40 sati, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke i pojasnili kako se točno zbilo.

Naime, 48-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 0,27 g/kg u organizmu upravljao traktorom marke John Deere zagrebačkih registarskih oznaka sjevernom kolničkom trakom kolnika Posavske ulice u Novom Čiču u smjeru jugozapada. Dolaskom kod kućnog broja 18, skretao je ulijevo na kolni ulaz, a da nije propustio vozilo koje mu je dolazilo iz suprotnog smjera uslijed čega je na prednji bočni dio traktora naletio motocikl marke Honda zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 19-godišnjak bez položenog vozačkog ispita za tu kategoriju vozila, a koji se kretao južnom kolničkom trakom Posavske ulice u smjeru sjeveroistoka, zadržavajući smjer kretanja ravno – objasnili su iz policije.

Ozlijeđenom motociklistu liječnička pomoć mu je pružena u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ljeto u gradu bit će sve, samo ne dosadno! Evo što vas sve čeka, a ima i noviteta

A nakon ljetne pauze, 6. rujna vraća se popularni ‘Petek na Gorice’.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ljeto u gradu zasigurno neće biti dosadno! Danas je u Centru za posjetitelje predstavljen program manifestacija i događanja koje nas očekuju u Velikoj Gorici i okolici kroz srpanj, kolovoz i rujan. Gradonačelnik Krešimir Ačkar uvodno je istaknuo kako se posljednjih nekoliko godina znatno ulaže kako bi društvene aktivnosti i život naši sugrađana bio na jednoj zavidnoj razini.

– Stoga će u ovom ljetnom periodu naši građani, bez obzira na dob i interes, naći svoje zadovoljstvo. Svjedoci ste kako su dobro prošle naše Goričke večeri, a posjećenost na drugim manifestacijama kao što su Gastro Turopolja, Adventa ili Fašnik je najbolji znak da idemo u dobrom smjeru. Mislim da novi programi koji su započeti u našem gradu su pun pogodak i pozivam našu Turističku zajednicu da i dalje budu kreativni u osmišljavanju sadržaja za naše sugrađane – dodao je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ovih dana u našem gradu borave finalistice izbora za Miss sporta Hrvatske, gdje osim što se pripremaju za izbor, svoje će vrijeme iskoristiti i za razgledavanje i upoznavanje goričkog kraja. Tako će se već danas okušati u spravljanju turopoljskih štrukli. Finale će se održati sutra u 20 sati u Pučkom otvorenom učilištu.

– Kraj tjedna nam donosi 23. Međunarodni festival folklora na kojem će uz domaćine FA Turopolje nastupiti i Bugarske, Kosova i Sjeverne Makedonija, ali i folkloraši iz Hrvatske. Ovaj festival dugi niz godina promiče očuvanje i prezentaciju tradicionalne glazbe i plesa različitih kultura – istaknula je direktorica goričke turističke zajednice Maja Toth te podsjetila kako se na gradskom bazenu odvija Ljetni dječji kamp, ali i programi Pučkog učilišta koji su uglavnom vezani za kino projekcije u dvorani.

U Buševcu se kroz srpanj i kolovoz održava popularna ljetna manifestacija ‘Buš-Kuš’ u kojoj uz odličnu gastro ponudu i dobru zabavu možete uživati u filmskim projekcijama na otvorenom. Sve se odvija u Etno zadruzi Buševec.

– Središnji događaj u kolovozu je formula Student Alpe Adria na koji nam stiže čak 60 timova iz cijeloga svijeta. Sve će se odvijati od 20. kolovoza, a u našem gradu boravit će više od tisuću mladih inovatora. I ovoga puta kamp će biti smješten u Kurilovcu. Ovo natjecanje omogućuje studentima inženjerstva, dizajn, konstrukciju, testiranje i utrkivanje prototipova automobila pružajući im priliku za primjenu teorijskog znanja u praksi – ističe direktorica Toth.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

I rujan će biti prepun događanja. Već prvi vikend očekuje vas nacionalna izložba pasa VG Trophy, zatim vikend nakon toga Žirovina, Oldtimer show i nešto novo Flying Dish festival koji će također obogatiti kulturnu ponudu grada.

– Manifestacija je to koja potiče društvenu interakciju stvarajući prostor za uživanje u hrani, piću i glazbi. Bit će to nešto potpuno novo i neviđeno u našem gradu. Festival nudi šest tematskih kućica s hranom i pićem, imat ćemo DJ i live svirke raznih glazbenih žanrova. Osmišljen je tako da će pružiti zabavu za odrasle, ali i naše najmlađe sugrađane – objašnjava Toth.

Nakon ljetne pauze, 6. rujna kreće novo izdanje ‘Peteka na Gorice’.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Jednoglasno ZA besplatne vrtiće! I vladajući i oporba podržali ovu povijesnu odluku

Roditelji će za posebne programe poput Montessori, dramskog, umjetničkog, sportskog, engleskog programa plaćati simbolično od 27 do 34 eura.

Objavljeno

na

Gorički gradski vijećnici na ljetnoj 17. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno su podržali Prijedlog Odluke o besplatnim vrtićima za male Velikogoričane od 1. rujna ove godine. Prijedlog je vijećnicima iznijela pročelnica Lana Krunić Lukinić.

– Riječ je o redovnom 10-satnom programu. Ovom odlukom kvaliteta rada i usluge neće pasti. Moram naglasiti da će dodatne programe roditelji plaćati po simboličnim cijenama. Grad će plaćati punu ekonomsku cijenu dok će za Montessori, dramski, umjetnički, sportski, engleski program plaćati od 27 do 34 eura. Roditelji čija djeca imaju prebivalište u Velikoj Gorici, a polaze u vrtiće u Zagrebu da će Grad također preuzeti plaćanje ekonomske cijene od 344 eura kao i za djecu u goričkim gradskim i privatnim vrtićima – pojasnila je pročelnica Krunić Lukinić te podsjetila kako su materijalna prava djelatnika u vrtićima prethodne godine povećana, a pregovara se sa sindikatima o novom povećanju.

Ispred kluba SDP-a vijećnik Ozren Robić istaknuo je kako će podržati ovu odluku.

– Bilo bi ljepše da je do toga došlo i prije. Slažem se da vrtići nisu samo prostori za čuvanje djece već da se u masu segmenata stvara podloga za kvalitetan razvoj djeteta, veću sigurnost, bolje obrazovanje i sviđa mi se dio rečenice: ‘dječji vrtići su mjesta najisplativijih društvenih ulaganja’ – rekao je Robić.

Ozren Robić

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ispred kluba Domovinskog pokreta, dr. Zoran Lovrić naglasio je kako je ovo ‘ozbiljan zgoditak i dobra pobjeda’.

– Jedino bi molio one koji sudjeluju u pregovorima sa sindikatima o materijalnim pravima djelatnika u vrtićima da budete što popustljiviji u tim pregovorima u korist odgajateljica. Bojim se da ćemo kao u svim segmentima društva, izgubiti ljude – kazao je Lovrić.

Vijećnik Vedran Zobec, ispred kluba HDZ-a, podsjetio je predizbornu kampanju na lokalnim izborima gdje je gradonačelnik kao kandidat istaknuo kako će većinu svog truda, vremena i znanja, uložit da osigura do kraja svog mandata mjesto u vrtiću za svako dijete i da roditelje oslobodi plaćanja naknade.

– To je kod mnogih kolega izazvalo šok i nevjericu jer im je to tada zvučalo kao nemoguća misija. Neki su s ove govornice znali reći da smo lagali i obmanjivali javnost. Ali evo, sada smo u 2024. godini, neka građani prosude sami je li to bilo populizam ili ne. Na nama je da mladim obiteljima koje se doseljavaju u naš grad budemo primjer i damo im podršku da ostaju ovdje kod nas živjeti – komentirao je Zobec.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nekoliko vijećnika javilo se za pojedinačne rasprave, među njima je bio i SDP-ov Ivo Jelušić koji je istaknuo kako je ovo jedna od boljih odluka koje će vijeće donijeti.

MOST-ov Damir Slojšek naglasio je kako će klub Mosta svakako podržati ovaj hvalevrijedan projekata te se veseli i novoj školi i vrtiću u Kurilovcu.

Vijećnik Zvonko Kunić istaknuo je da je ovo jedan veliki financijski trošak za gradski proračun te istaknuo:

– Nemojmo iduće godine kada bude bilo izvršenje Proračuna biti toliko zločesti i očekivati da će proračun biti zdrav i imati višak prihoda nad rashodima. Vjerujem da će gradska vlast imati sreće i dodatnih prihoda u proračun da to na neki način podmiri. Važnost ovakvih programa u demografskoj ulozi sigurno je velika, želim nam svima da ovu djelatnost uspijemo isfinancirati – dodao je Kunić.

Vijećnik Juraj Odrčić usporedio je Veliku Goricu i grad Osijek koji se pohvalio da će njihova sva djeca imati mjesto u vrtiću, a riječ je o svega 3600 djece. Mala je to brojka za velik grad poput Osijeka.

– Mi imamo svega 400 djece manje u vrtićima, a Osijek je duplo veći grad od Velike Gorice. Ovo je sve jedan pokazatelj da je ta potreba u našem zemljopisnom okruženju doista velika i da su ljudi i roditelji s pravom očekivali i dočekali ovaj dan – dodao je Odrčić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

I tako je i bilo, na red je došlo glasanje, a prijedlog odluke na kraju je jednoglasno donesen.

Spomenimo i kako Gradsko vijeće nije prošlo bez stanki i konferencija za medije od strane oporbe. Prvo su stanku zatražili iz SDP-a kako bi na press konferenciji izrazili svoje nezadovoljstvo s prošle sjednice Gradskog vijeća kada se raspravljalo o izvršenju Proračuna. Kažu kako su prihodi proračuna bili manji od planiranih te da je obveza da se rebalans radi kada prihodi ili rashodi odudaraju od planiranih te se tada trebaju uskladiti s očekivanim rezultatima. Prozivaju kako se u ovom slučaju, kako navode u svom priopćenju radi ‘o nestručnom vođenju financija grada, pogrešci struke ili nalogu politike’.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S druge strane, MOST je tražio stanku zbog toga što nisu bili zadovoljni svojim odgovorom na Aktualnom satu na temu pročistača. Pitanje je uputio vijećnik Damir Slojšek, koji nije bio zadovoljan odgovorom direktora VG Vodoopskrbe, Krunoslava Višića.

– Postavio sam pitanje postoji li neki rok, gospodin Višić je odgovorio da nema. Ono što mi znamo je da se ako se ne objavi ili ne odradi natječaj Javne nabave u zadanom roku slijedi novčana kazna. Natječaj je bio otvoren u siječnju, a sada je već srpanj. Želimo znati gdje je zapelo i problem stvari. Svjesni smo da su vrijednosti puno veće i da se trebaju tražiti sredstva, ali ta sredstva ili imamo ili nemamo. Stalno nam je do toga i želimo da se to riješi čim prije – ističe Slojšek.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivan Bekavac spomenuo je kako je izgrađeno 150 kilometara novih kanalizacijskih cijevi koje ne mogu biti u funkciji do izgradnje pročistača te je podsjetio kako je u tijeku treći natječaj za odabir izvođača. Istaknuo je zabrinutost za osiguranjem potrebnih sredstava za njegovu izgradnju te hoće li se u nedostatku sredstva standard izgradnje srozavat.

Vijećnici su još na sjednici glasali o godišnjim izvješćima o radu i financijskim planovima gradskih javnih, kulturnih i društvenih ustanova. Zatim donijeli su odluku o povećanju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika, odluci o organizaciji, načinu naplate i kontroli parkiranja na području grada…

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno