Poveži se s nama

Vijesti

Tužna druga godišnjica: ‘Prijatelju, kolega, Ivek… Nećemo te zaboraviti!’

Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica objavila je na svom Facebooku tekst u spomen na svog poginulog prijatelja i kolegu Ivana Galekovića

Objavljeno

Dvije godine, već pune dvije godine, prošle su od onog tužnog 20. srpnja 2019. godine, od one večeri kad je gradom prostrujila strašna vijest.

– Poginuo je vatrogasac!

Jedna naizgled obična intervencija završila je kobno za Ivana Galekovića, dečka iz Mraclina zbog kojeg se i danas, dvije godine poslije, liju suze po cijelom našem kraju. Njegovo ime danas nosi vatrogasni dom u njegovu Mraclinu, a na godišnjicu smrti i javno su ga se prisjetili njegovi kolege, koji ga se, onako između sebe, sigurno sjete svaki dan, kod svake intervencije… Ovoga puta to su učinili objavom na Facebooku.

“Prijatelju, kolega, Ivek… Što dodati na ovaj tužan dan. Kada si nas toga teškog ljetnog poslijepodneva napustio, kada je netko drugi imao neke druge i veće planove za tebe.
A nas je ostavio da tugujemo do nekog drugog susreta sa tobom.
Danas je obljetnica tvog odlaska od nas, ali nama je ona svaki dan. Sjećanja na tebe su svakodnevno s nama, u našim hodnicima se čuje tvoj smijeh i svakodnevno nam tjera osmjeh i tugu na lice.
I danas ćemo se opet smijati, ali visoko podignute glave i sa suzom u oku.
Jel ti ne bi htio da bude drugačije.
Prijatelju, kolega, Ivek… Nikada te ova vatrogasna obitelj neće zaboraviti, i da, opet ćemo zajedno biti u nekim nebeskim postrojbama, a do tada osmijeh sa suzom u spomen tebi!
Vidimo se!
‘Stirajte od serca vsak oblak plahosti,
vazmite na se šeit batrivosti,
draže nam budi glas, ime, poštenje
neg hip, magnutje, sramotno živlenje;
navik on živi, ki zgine pošteno.’
F. K. Frankopan”

CityLIGHTS

Krije li Petrovina buduće Rimce?

Objavljeno

on

Vožnja bicikla, čitanje knjiga, sakupljanje satova, sve su to hobiji koji imaju korisne utjecaje na osobu u smislu zdravlja, stjecanja novih znanja i slično.  Antonio Brajdić i Josip Komljenović iz Petrovine Turopoljske odlučili su biti malo više kreativni.

Kao svoj hobi, ova dva studenta FER-a su odabrali slaganje vlastitog automobila na daljinsko upravljanje.

-Već dugo vremena se bavimo slaganjem raznih tehničkih stvari. Izrađivali smo razne vrste proizvoda, kontrolere za mnoge svakodnevne stvari itd., a kao zaljubljenici u auto odlučili smo se napraviti ovaj autić na struju koji je potpuno naš proizvod.- govori Josip.

-Počeli smo se upoznavati Arduino platformom te smo tražili neki projekt koji bi mogli započeti. Nakon malo googlanja, našli smo šasiju automobila  te smo odlučili složiti svoj sustav upravljanja.- dodaje Antonio.

Slaganje autića traje već nekoliko mjeseci, ali najviše zbog dijelova.  -Najveća prepreka pri izradi je nabava dijelova. Veliku većinu nije moguće nabaviti kod nas te smo gotovo sve naručivali iz Kine, što je popraćeno čekanjem tjednima dok dijelovi ne stignu.- kaže Antonio.

Ovaj problem mislili su riješiti nabavom 3D printera, ali naravno to iziskuje malo veća ulaganja, ali naglašavaju da im je to svakako cilj, kako bi smanjili svoju ovisnost o drugima. 

Uz autić imaju i puno drugih ideja koje misle realizirati, ali naglašavaju kako je najveći ograničavajući faktor vrijeme, ali da je volja za rad uvijek prisutna.

-Budući da obojica studiramo na tehničkom fakultetu ovo nam služi kao dobra vrsta prakse za neki budući posao, tako da u svakom slučaju znanje koje koristimo ovdje možemo koristiti i na poslu, a tko zna, možda nam neki proizvod uspije na većoj razini i otvorimo privatni obrt.- rekao je Josip.

Sam autić još nije kompletno gotov, ali smatraju da će biti u funkciji u skoroj budućnosti. Kreativne ideje uvijek su dobrodošle, a osobe kao što su Antonio i Josip pokazuju kako i Velika Gorica ima kreativne i pametne mlade ljude.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Zadovoljstvo u Kosnici zbog dobre suradnje s Gradom

Objavljeno

on

Vrijeme godišnjih odmora u punom je jeku, ali to ne znači da je sve stalo i da radova diljem našeg grada i okolnih naselja nema. Naprotiv, radovi su na sve strane, a zadovoljstvo kako se situacija razvija u Facebook grupi Volim Kosnicu izrazio je tamošnji predsjednik Mjesnog odbora Josip Vlašić.

-Prošli tjedan grad Gorica isporučio je prvi kontejner za sanitarne prostorije na igralištu, a radi se i na pripremi priključka na vodu i kanalizaciju. Uz isporučeni kontejner grad je obećao isporučiti još 4 kontejnera koja bi zajedno sačinjavala prostoriju višestruke namjene odnosno koji bi uz mjesni odbor koristile i sve udruge koje djeluju na području mjesnog odbora, a i sami mještani.- kaže Vlašić.

Kako je naveo Vlašić, sprava na dječjem igralištu ugrađena je na svoje staro mjesto od strane izvođača radova koji je između ostalog na kolektivnom godišnjem odmoru pa su radovi na pripremi ulica za asfaltiranje privremeno stali.

Nastavi čitati

Vijesti

Reciklažna dvorišta na goričkom području sutra zatvorena

Objavljeno

on

Sutra je u Hrvatskoj državni praznik koji će mnogima biti neradni dan, pa ako ste planirali neko ljetno pospremanje i odvoz otpada na reciklažno dvorište, VG Čistoća uputila je obavijest.

-U četvrtak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, reciklažna dvorišta Velika Gorica i Mraclin neće raditi. Komunalni otpad odvoziti će se po redovnom rasporedu za četvrtak. – kažu iz VG Čistoće.

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno