Povežite se s nama

Kultura

Turopolje u nedjelju priprema veliku feštu, jer 111 im je godina, tek!

Očekuju vas vatrogasno natjecanje, stare dječje igre, besplatni grah i cirkus  

Objavljeno

na

turopolje trupac godina

Nakon izgradnje pruge Zagreb-Sisak 1862. godine intenzivirala se eksploatacija turopoljskih šuma (Turopoljski lug). U blizini Rakitovca i Buševca podignuto je skladište kojim su upravljali Francuzi, izgrađeni su smještajni objekti za radnike i ubrzo je izraslo moderno radničko naselje koje dobiva ime Turopolje. Drvna industrija počela je s radom 1911. godine, pa se ta godina uzima i kao godina nastanka mjesta. Zbog svoje povijesti i zbog radnih ljudi skromnih životnih prilika, za zaštitnika mjesta izabran je Sv. Josip Radnik, koji se slavi se 1.svibnja, kada se slavi i  dan mjesta, te Međunarodni praznik rada.

Turopolje

Foto: Drvna industrija Turopolje, arhivska/FB Turopolje

Mjesto Turopolje netipično je za ovaj kraj, jer to je oduvijek bilo radničko naselje izraslo uz drvnu industriju u kojoj brojni mještani rade i danas.

– Specifični smo po tome, jer smo staro radničko naselje, nema poljoprivrednika niti plemenitaša, većina i danas radi u okolnim pilanama, dio ih radi i u Velikoj Gorici, Zagrebu..Dobra je povezanost s metropolom, tamo smo za dvadesetak minuta. Imamo i dosta djece, područna škola je u Rakitovcu i imamo četiri razreda, a u nogometnom klubu imamo dvije selekcije mladeži – ističe predsjednik Mjesnog odbora Turopolje, Zoran Smrekar.

Turopolje

Foto: Turopolje danas/FB Turopolje

U mjestu se nalaze željeznički – ranžirni kolodvor, drvna industrija, ambulanta, društveni dom, zgrada nogometnog kluba s igralištem, trgovina, kafić. Danas tamo živi oko 800 stanovnika, koji su vrlo aktivni u brojnim udrugama. Tu djeluje i jedan od najstarijih nogometnih klubova u našem kraju, NK Turopolje, osnovan 1924. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Turopolje osnovano 1941. godine, Udruga umirovljenika Turopolje, Belot klub Turopolje, Športsko ribolovni klub Ribomanija i Društvo žena TUR, Turopolje.

turopolje vjezba mali vatrogasci

Foto: DVD Turopolje, mlade snage vježbaju za najtjecanje Kup Sv.Josipa Radnika/FB Turopolje

Uz Mjesni odbor, kao glavnog organizatora, svi oni sudjeluju u pripremi proslave povodom 111.obljetnice Turopolja. Sinoć je održan i sastanak Organizacijskog odbora, pa doznajemo i detalje proslave ove nedjelje u Turopolju, koja će biti održana u Parku turopoljskih branitelja.

– U prijepodnevnim satima s početkom u 10 sati imat ćemo vatrogasno natjecanje za djecu i mladež, 8. Kup sv. Josipa Radnika u organizaciji DVD-a Turopolje, očekujemo više stotina sudionika. Istovremeno će se održavati i stare dječje igre, što pripremaju članice Društva žena TUR. Ekipa iz Nogometnog kluba Turopolje oko 13 sati će tradicionalno spremiti besplatni ručak za sve, to će biti prvosvibanjski grah. Slijedi svečana sjednica Mjesnog odbora, a u 16:30 sati Sveta misa u našem Društvenom domu. Od 20 sati bit će cirkus, a ulaz je besplatan – otkriva Smrekar.

turopolje park branitelja e1650964828339

Foto: Park turopoljskih branitelja, Turopolje/FB Turopolje

Novost u prvosvibanjskoj proslavi Dana mjesta Turopolje svakako su stare dječje igre, a za njih su zaslužne članice Društva žena TUR .

– Planiramo skakanje u vrećama, povlačenje užeta, gumi gumi, utrke u paru povezanim nogama i prenošenje jajeta. Plan nam je da djeca koja završe s vatrogasnim natjecanjem dođu k nama na igre dok čekaju proglašenje pobjednika. Igre su za djecu i mlade, za sve koji žele sudjelovati i vidjeti kako se nekad igralo i družilo bez mobitela.

Društvo žena TUR

Foto: Društvo žena TUR priprema stare dječje igre/DŽT

– Za svako dijete smo pripremile neku slatku sitnicu, a dobile smo i donaciju jabuka za klince od Distributivnog centra za voće i povrće iz Rakitovca. Bit će tu i kolače za posjetitelje, da se malo zaslade – otkriva nam predsjednica Duštva žena TUR, Ana Kovačević.

 

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja kolovoza gorička Gradska knjižnica ima ljetno radno vrijeme

Knjižnica će raditi dvokratno sve do 31.kolovoza…

Objavljeno

na

Gradska knjiznica Velika Gorica

Gradska knjižnica Velika Gorica od petka ima ljetno radno vrijeme, a radit će dvokratno.

Središnji i Dječji odjel, ponedjeljkom, srijedom i petkom radit će u jutarnjim satima od 8 do 14, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati. S obzirom da Dječji odjel subotom ne radi, knjige iz tog odjela možete vratiti u Središnji odjel za odrasle od 8 do 12 sati.

Kada je u pitanju Područna knjižnica Galženica ona će ponedjeljkom, srijedom i petkom raditi od 14 do 20 sati, a utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati. Subotom će biti otvorena od 8 do 12 sati.

Ovakvo radno vrijeme knjižnice potrajat će do kraja kolovoza.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Žiri odlučio: Ogranak Seljačke sloge Buševec ide na državnu smotru

Grad Veliku Goricu na smotri su predstavljala čak dva kulturno-umjetnička društva. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca.

Objavljeno

na

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 19

Ogranak Seljačke sloge Buševec predstavljat će Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na državnim susretima.

Odlučio je tako, tročlani žiri Županijske smotre koreografiranog folklora, održanoj večeras u Domu kulture u Buševcu. U konkurenciji je bilo pet kulturno-umjetničkih društava od čega su dva s područja Velike Gorice. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca, a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Livanjskog kraja.

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 10

26.06.2022. – Buševec – Županijska smotra koreografiranog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz društvo iz Buševca i Lukavca, iz Zagrebačke županije nastupili su još i KUD “Oštrc” iz Ruda, KUD “Preporod” iz Dugog Sela i KUD “Sveta Jana” iz Gorice Svetojanske.

Ogrankaši će pobjedničku koreografiju “Lepi Ivo krešu kreše”, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u mađarskom dijelu Podravine, pokazati publici u Županji gdje će se krajem kolovoza održati državna smotra.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Sjajne izvedbe mažoretkinja na Europskom prvenstvu u Novigradu-Cittanova

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0283
DSC 0541 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja – otvorenje (četvrtak, 23.06.2022.). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0544 2

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Marta Pavelkova, Anteo Milos i Vlado Palac. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Međunarodne federacije mažoret sporta (IFMS) i Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT) održano je u Novigradu-Cittanova (Istra), u Gradskoj sportskoj dvorani, od 22. do 25. lipnja 2022. godine. Prvog dana održan je 2. Europski kup, a u sljedeća tri dana više od 1500 mažoretkinja izvelo je preko 550 koreografija na 15. izdanju Europskog prvenstva.

DSC 0039 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – seniorke. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0176

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – kadetkinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedbe mladih sportašica ocjenjivao je sudački žiri od 6 sudaca u kojem su svoje mjesto imali međunarodni suci Milosava Katić i Vlado Palac, predsjednik HUMT-a. Na otvorenju četverodnevne manifestacije mažoretkinje i posjetitelje kratkim govorom pozdravili su Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova, Marta Pavelkova, predsjednica IFMS-a (Prag, Češka), a prvenstvo je otvorio Vlado Palac.

DSC 0067

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Gradska sportska dvorana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0146

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Sudački žiri. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0234 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. PK Barbara – 1.mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Plesni klub Barbara (Velika Mlaka, Velika Gorica) i Mažoretkinje Dubrovčan (Općina Veliko Trgovišće) bili su vrlo uspješni u Europskom kupu: Barbarice su uzele zlatne medalje u konkurenciji seniorki i kadetkinja, a Dubrovčan je bio još uspješniji osvojivši cijelu paletu medalja (zlatne, srebrne i brončane) s nizom koreografija u nekoliko kategorija.

DSC 0584

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – najveće ugodno iznenađenje prvenstva. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0646

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Mažoretkinje Dubrovčan – pozdrav zastavi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Češki timovi koji dominiraju na europskoj mažoret sceni ponovo su, nakon dvije ”pandemijske” godine, demonstrirali svoju perfektnu uvježbanost i svekoliku talentiranost, a koreografije velikih formacija posljednjeg dana prvenstva bile su poslastice za oko svih poklonika mažoret sporta. Kada na otvorenoj sceni doživite tu silinu tempa, vrhunsku izvedbu i reprezentativne odore, tek vam onda bude jasno zašto je mažoret sport u Češkoj uvijek u tri najpopularnija nacionalna sporta (druga dva su hokej na ledu i nogomet).

DSC 0599

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0678 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0502

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje su bile aktivne i na otvorenom, sudjelovale su u defileu ulicama u staroj gradskoj jezgri (praćene Puhačkim orkestrom ”Naša sloga” Babići), plesale su na koncertu na prostoru kod zvonika i bile su ‘glavne’ prigodom kreiranja milenijske fotografije meštra Šime Strikomana. Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrada priredili su večeru za vodeće osobe 15. Europskog prvenstva i predstavnike zemalja učesnica te predstavnike medija.

DSC 0995 1

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Kreacija za milenijsku fotografiju ‘Novigrad-Cittanova’ Šime Strikomana. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0899

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0159

22.-25.06.2022. Novigrad-Cittanova (Istra). Europsko prvenstvo mažžoretkinja. Flekica i Riči. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Europsko prvenstvo nakon podjele medalja za posljednje izvedene koreografije i završnog pozdrava Marte Pavelkove, kratkim govorom zatvorio je Vlado Palac. Kompletan program prvenstva vodio je moderator Richard Riči Wagner (Češka). Ton majstori bili su Flekica i Leon (Croatia). Odlični domaćini Europskog prvenstva bili su Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

FOTO: Stotine folkloraša na ‘Ivanju u Novom Čiču’, pogledajte dio atmosfere!

‘Jedno veliko hvala svim volonterima, mještanima, članovima društva, roditeljima, naša nagrada su zadovoljni gosti i brojna publika’, rekao je predsjednik KUD-a Čiče, Stipo Duvnjak

Objavljeno

na

Objavio/la

ivanje cice svi

Folkloraši su jučer zavladali Novim Čičem, koje su povodom 17. Međunarodne smotre folklore i istoimene manifestacije ‘Ivanje u Novom Čiču’ došli posjetiti brojni gosti.

ivanje cice ljudi e1656233590841

Posjetitelji su cijeli mogli razgledati Etno naselje Novo Čiče, izložbe, radionice, degustirati turopoljske delicije i proizvode, a selom je prošao I tradicionalni mimohod svih sudionika. Smotra folklora je okupila nekoliko stotina folokloraša iz Hrvatske, Slovenije, BIH i Mađarske.

ivanje cice dolazak scaled e1656233724207

– Sve možeš osmisliti, isplanirati, ali provesti bez velikog broja volontera i prijatelja, sumještana, članova društva , roditelja teško je. Zato svim jedno veliko hvala !!!!! Naša nagrada su zadovoljni gosti i mnogobrojna publika – rekao je predsjednik KUD-a Čiče Novo Čiče, Stipo Duvnjak. 

ivanje cice tamburasi scaled e1656233808827

ivanje cice mladi

ivanje cice plesu scaled e1656233987868

ivanje cice kotlovina scaled e1656234182928

ivanje cice ljudi1 scaled e1656234084552

ivanje cice kuca scaled e1656234320651

ivanje cice saran scaled e1656234381740

Foto: KUD Čiče – Novo Čiče

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno