Povežite se s nama

HOTNEWS

Talijanski trubač Andrea Tofaneli i Jazz orkestar OSRH otvaraju 18. VG Brass festival

Festival počinje sutra koncertom u 20 sati u Dvorani Gorica, a trajat će sve do 6. svibnja.

Objavljeno

na

Na četiri dana Velika Gorica će ponovno postati prijestolnica glazbe. Već nadaleko poznat Velikogorički brass festival koji za cilj ima senzibilizaciju javnosti za limena puhačka glazbala i educiranje publike o vrijednosti ozbiljne glazbe, ove godine broji svoje punoljetno izdanje.

– Lijepo je uživati u ovoj dobi festivala kada se čovjek osvrne i vidimo što smo sve napravili. Na festivalu su nastupili brojni renomirani umjetnici i mnogo je publike prošlo, ali posebno je zanimljivo vidjeti mlade naraštaje koji su prije 18 godina bili djeca, a danas sjede u orkestru koji će nastupiti na otvorenju festivala. Stvarno je jedan predivan osjećaj kada vidiš da si napravio nešto što je podiglo nivo kulture u zemlji u kojoj živiš – govori nam Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj festivala.

Pučko otvoreno učilište koje je organizator ove glazbene manifestacije, nastavlja tradiciju dovođenja vrhunskih domaćih i svjetskih umjetnika koji će zasigurno oduševiti publiku svojom virtuoznošću i bogatim glazbenim iskustvom. Već sutra, na samom otvorenju festivala koji će sutra biti u 20 sati u Dvorani Gorica nastupit će talijanski trubač Andrea Tofaneli u pratnji Jazz orkestra ORSH-a.

– Čovjek je to koji je poznat po svojim visokim tonovima, a snimao je i glazbu za filmove. Mentor mu je bio glazbenik koji je snimao glazbu za film ‘Rocky’. Tofaneli trenutno radi u rimskom jazz bandu radio-televizije. A uvijek je lijepo kada se znanje prenosi na mlađe naraštaje. Tko je i Tofaneli kada je vidio da dolazi Gileno Santana, glazbenik iz Brazila, a koji trenutno živi u Portugalu, rekao da bi mu on mogao biti gost jer se radi o umjetniku mlađe generacije. Njih dvoje će dijeliti pozornicu na otvorenju festivala. To su se spontano tako dogovorili , a mi smo objeručke prihvatili – priča nam Špoljar.

Inače, ulaz je slobodan za otvorenje festivala i koncert koji će biti u crkvi blaženog Alojzija Stepinca. Za koncerte u Dvorani Galženica u subotu i ponedjeljak ulaznice će se naplaćivati, a moći ćete ih kupiti na dan koncerta ili na blagajni Učilišta.

U okviru ovogodišnjeg Brassa, sada već tradicionalno, bit će organizirane i radionice za studente i polaznike glazbenih škola.

– Ove godine imamo i radionice koje su jako dobra stvar. Ovako izvrsni umjetnici s puno iskustva kad dođu ovdje naravno da ih učenici, studenti i mi profesori hvatamo za rukav i tražimo savjete. Super je kad djeca imaju priliku pred njima nešto izvesti i od njih dobiti konkretan savjet za svoje sviranje. To podiže kvalitetu i amaterizma i profesionalizma – naglašava Špoljar i poziva sve Velikogoričane da dođu na koncerte.

Detaljan program možete vidjeti ovdje.

HOTNEWS

Kreće četverodnevno zaprašivanje letećih krvopija na području Velike Gorice i okolice

Evo rasporeda po naseljima, a akcija će se provesti u ranim jutarnjim satima.

Objavljeno

na

Naredna četiri dana, od sutra pa sve do 22. lipnja djelatnici Eko deratizacije provest će dezinsekciju komaraca na području Velike Gorice i okolice.

Zamagljivanje će sutra od 5 do 7 sati biti u ovim naseljima:

I. Velika Gorica (omeđeno ulicama: Zadarska, Ulica kneza Ljudevita Posavskog, Kolodvorska ul., Ul. Bratstvo I., Matice Hrvatske, Ul. kralja Zvonimira (do Zagrebačke ul.), Kurilovečka ul. (do Zagrebačke ul.), Trg kralja Tomislava, Sisačka, Ul. Seljine brigade, Vjekoslava Majera, Zagrebačka, Jurja Dobrile, Šetalište Franje Lučića, 2 Ul. kralja Zvonimira, Rakarska ul. do Av. Pape Ivana Pavla II., Pleška ulica do Av. Pape Ivana Pavla II., Hrvatske bratske zajednice)

II. Velika Gorica (omeđeno: Ul. bana Josipa Jelačića, Josipovićeva, Lomnička, Kurilovečka ul., Nikole Tesle, Ruđera Boškovića, Andrije Kačića Miošića, Kolodvorska, Ruđera Boškovića, kneza Porina, Slavka Kolara, Ljudevita Gaja, Horvatova, Stjepana Fabijančića Jape, Braće Radić odv., Emilija Laszowskog (do Ul. Matice Hrvatske))

III. Gradići (omeđeno: Ul. kralja Tomislava, Vukovarska, Silvija Strahimira Kranjčevića, Vladimira Nazora, Drniška, Kijevska, Prigorska, Zagrebačka, Primorska, Gradićka, Braće Radića, Ljudevita Gaja, Matije Gupca (oko igrališta i park), Hercegovačka, Dalmatinska, Slavonska (do crkve), Baranjska, Augusta Šenoe)
IV. Velika Mlaka (omeđeno ulicama: Sv. Barbare, Kovači, Prilaz Kovačima, Smendrovićeva, Dobriše Cesarića, Tina Ujevića, Turopoljska, Školska, Pažuli, Bradašićeva, Vlatka Mačeka, Nikole Tesle, Fra Grge Martića, Ivana Gorana Kovačića, Nikole Kramarića, Pavlinska, Vladimira Nazora, Antuna Grahovara, Napredak, Munđeri, Karla Weingärtnera (do kraja), Jocina, Dolenec, Ivana Lackovića V. Naselje Velika Gorica Omeđeno: Pleso (Vladimira Nazora, Mikulićeva, Pleška do Av. Pape Ivana Pavle II.), Klarići, Ilovnjak, Rakarska do Av. Pape Ivana Pavla II.)

U četvrtak 20. lipnja od 4 do 7 sati na redu su Mičevec, Velika Kosnica, Petina, Mala Kosnica, Selnica Ščitarjevska, Lazina Čička 2, Ščitarjevo, Drenje Ščitarjevsko, Obrezina, Sasi, Novaki Ščitarjevski, Lekneno, Trnje, Strmec Bukevski, Zablatje Posavsko, Sop Bukevska, Črnkovec, Bapča i Kobilić.

U petak 21. lipnja, u isto vrijeme, akcija će se provoditi u Novom Čiču, Jagodnom, Donjem Podotočju, Ribnici, Poljani Čičkoj, Gornjem Podotočju, Starom Čiču, Vukovini, Kučama, Okuju, Kušancu, Mraclinu, Lazima Turopoljskim, Ogulincu, Turopolju, Rakitovcu i Buševcu.

Posljednji dan akcije, u subotu 22. lipnja, od 4 do 7 sati, na red će doći Gornja Lomnica, Lukavec, Donja Lomnica, Petrovina Turopojska, Šiljakovina, Kozjača, Ključić Brdo, Velika Buna, Mala Buna, Gudci, Markuševec Turopoljski, Dubranec, Bukovčak, Vukomerić, Petravec, Prvonožina, Jerbić, Cerovski Vrh, Cvetković Brdo i Gustelnica.

Iz tvrtke upozoravaju građane, posebno one osjetljivije osobe, da za vrijeme tretmana bez potrebe ne izlaze na ulice. Upozorenje se odnosi i na pčelare, odnosno preporuka je da na dan suzbijanja komaraca onemoguće pčelama izlaz iz košnica.

Suzbijanje krilatica obavljat će se u naseljenim područjima hladnim zamagljivanjem, a nakon svake akcije pratit će se brojnosti krilatica kako bi se procijenila njihova uspješnost.

Ilustracija: Pexels/Jimmy Chan

Nastavite čitati

Crna kronika

Naletio na motociklista u Buzinu pa pobjegao s mjesta nesreće

Nakon naleta motocikl je nastavio s nekontroliranim kretanjem te je sletio na meki teren nakon čega je vozač pao i ozlijedio se. Pomoć mu je pružena u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, 17. lipnja oko 18 sati. Kako su izvijestili u ovom trenutku još uvijek nepoznati vozač upravljao je osobnim automobilom marke Volkswagen južnom kolničkom trakom Velike ceste u smjeru jugoistoka.

Dolaskom do raskrižja s Ulicom Mladosti 1. odvojak, skretao je u lijevo u smjeru sjevera na kolnik Ulice Mladosti 1. odvojka, a da pritom, iako je bio dužan, nije propustio vozilo koje dolazeći iz suprotnog smjera zadržava smjer kretanja.

Tom je prilikom uslijed nepoštivanja prednosti prolaska prednjim lijevim djelom vozila naletio na bočnu lijevu stranu motocikla marke Kawasaki, kojim je upravljao 51-godišnjak, a koji se kretao iz suprotnog smjera sjevernom kolničkom trakom Velike ceste u smjeru sjeverozapada, a u trenutku prometne nesreće zadržavao je smjer kretanja u raskrižju za ravno i u odnosu na osobni automobil imao prednost prolaska.

Nakon naleta motocikl je odbačen te je bočnom desnom stranom naletio na prednji dio osobnog automobila Renault, riječkih registarskih oznaka kojim je upravljao 58-godišnjak koji se kretao zapadnom kolničkom trakom Ulice Mladosti 1. odvojkom u smjeru jugozapada i u trenutku prometne nesreće bio je zaustavljen na kolniku pred raskrižjem s Velikom cestom.

Nadalje, nakon naleta, motocikl je nastavio s nekontroliranim kretanjem u smjeru sjeverozapada te je sletio na meki teren nakon čega je vozač pao i ozlijedio se. Liječnička mu je pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Nakon prometne nesreće koju je prouzročio vozač s osobnim automobilom marke Volkswagen, zagrebačkih registarskih oznaka, napustio je mjesto događaja, propustio je pružiti liječničku pomoć osobi u opasnosti i nije o prometnoj nesreći obavijestio najbližu policijsku postaju.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, poduzetim mjerama i radnjama utvrdili su o kojem se vozilu radi te se nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem potvrde tko je u kritično vrijeme njime upravljao.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Najbolji u generaciji: Gradonačelnik Ačkar nagradio goričke osnovnoškolce i srednjoškolce

Na tradicionalnom prijemu bilo je 15 osnovnoškolaca i 19 srednjoškolaca iz goričkih škola, a koji su ostvarili najbolje uspjehe u svojoj generaciji.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mnogo truda i zalaganja uložili su gorički učenici osnovnih i srednjih škola kako bi na kraju školske godine imali što bolje rezultate i ocjene te im to pomoglo pri upisu u željene srednje škole i fakultete. Tradicionalno na kraju školske godine, učenici su bili na prijemu kod prvog čovjeka grada, a koji im je čestitao na postignutom uspjehu. U pratnji svojih roditelja, učitelja, ravnatelja škola u Gradsku vijećnicu Pučkog učilišta stiglo je 15 osnovnoškolaca i 19 srednjoškolaca najboljih u svojoj generaciji.

– Iznimna je čast, ponos i zadovoljstvo je pred sobom imati najbolje učenike s područja grada. Kvaliteta, trud, rad i pristup dovelo vas je danas do ovoga. Samo vi znate koliko ste se morali posvetiti tome da bi danas bili ovo što jeste te da bi u životu postigli ono što želite. Mnogi su talentirani i imali jednake predispozicije kao vi, ali vi ste uspjeli. Vi ste budućnost našega grada. Kada čujem vaše uspjehe, mislim da se mi u Gradu ne moramo brinuti. Želim vam da ostvarite svoje zacrtane ciljeve i da pružite društvu u kojem živite dio sebe i svoje kvalitete kako bi i društvo bilo bolje. Da bi mijenjali svijet, moramo mijenjati sebe. Kao i da bi napravili promjene, mi moramo biti ta promjena u svojoj okolini – ponosno je istaknuo gradonačelnik Krešimir Ačkar i čestitao im uz prigodan poklon velikogoričkim učenicima.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nikolina Nestć, učenica 8. d razreda iz Osnovne škole Eugena Kvaternika među najboljima je u svojoj generaciji.

– Mislim da ima još mnogo učenika koji zaslužuju ovu priliku i vjerujem da jednoga dana hoće. Nadam se da ćemo svi koji smo bili ovdje ostvariti svoje želje i planove. Ja bih voljela pomagati ljudima jer vidim kolika je potreba za time. Planiram upisati zdravstveno učilište kako bi na kraju radila u zdravstvu i pomogla mnogim ljudima – rekla je Nikolina te poželjela svima puno sreće na upisima u srednje škole i na fakultete.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Među nagrađenima je i Tihana Panić, koja je kako bi pohađala željenu školu u Veliku Goricu stigla iz Nove Gradiške. Kako kaže, veliki je zaljubljenik u zračni promet stoga je i upisala Zrakoplovno tehničku školu Rudolf Perešin.

– Želim se zahvaliti svim profesorima i ravnatelju koji su mi omogućili ovo predivno iskustvo. Želim nastaviti u istom tonu stoga planiram upisati Prometni fakultet smjer zračni promet za koji sam ujedno ostvarila izravan upis na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola World Skills. Nadam se da ću biti uspješan inženjer zračnog prometa na nekoj zračnoj luci. Voljela bi naravno ostati u Hrvatskoj, ali ne izbjegavam ni inozemstvo. Vidjet ćemo – kazala je na kraju Panić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Galeriju fotografija možete vidjeti na našoj društvenoj mreži.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uskoro odzvonilo ilegalnim objektima za odlaganje otpada: Grad uputio zahtjev za njihovim uklanjanjem

Kako bi stali na kraj nelegalnom odlaganju otpada na područjima Mjesnih odbora Šćitarjevo i Kosnica, Grad je dio područja pokrio kamerama te smo u postupku ishođenja dozvola za korištenje drona.

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica službeno je od Državnog inspektorata i ostalih nadležnih institucija zatražio poduzimanje dodatnih aktivnosti na suzbijanju ilegalnog odlaganja otpada na administrativnom području Velike Gorice, a prije svega uklanjanje ilegalnih objekata za prikupljanje otpada koji su izgrađeni na području Kosnice.

– Unazad par godina upozoravamo na gorući problem nastajanja sve većeg broja divljih deponija na području katastarskih općina Kosnica i Obrezina, a na području Mjesnih odbora Kosnica i Šćitarjevo, a o čemu smo obavijestili i nadležno ministarstvo prijavom navedenog područja kao lokacije koje su potencijalno onečišćene opasnim otpadom (“crna točka”) na području Republike Hrvatske. Budući da se radi o području II. i III. zone Vodocrpilišta Kosnica, Grad je dio područja pokrio kamerama te smo u postupku ishođenja dozvola za korištenje drona kako bismo brže reagirali te stali na kraj nelegalnom odlaganju otpada. No sve navedeno neće riješiti situaciju već nelegalno izgrađenih objekata, uz izliku sanacije poljoprivrednog zemljišta, odnosno, uz izliku postavljanja zahtjeva za prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Napominjemo da je navedene zahtjeve nemoguće prihvatiti budući da se radi o vodozaštitnom području koje je potrebno sanirati i vratiti u prvobitno stanje – navodi se u službenom dopisu koji je upućen Državnom inspektoratu iz Grada Velike Gorice.

Naime, iako je sveukupna situacija po pitanju ilegalnog odlaganja otpada na području grada puno bolja nego prije, zahvaljujući nizu poduzetih mjera, kao glavni problem sada je aktualan dovoz građevinskog otpada sa područja Zagreba. Na području Kosnice podignuti su i ilegalni objekti koji zaprimaju dio takvog otpada, dok se ostatak odlaže u okoliš. Kako su takvi objekti podignuti i djeluju protuzakonito, Grad je zatražio njihovo rušenje, odnosno uklanjanje.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Pijani motociklist u Velikoj Mlaki izazvao prometnu pa završio na triježnjenju

Očevidom je utvrđeno kako je 57-godišnji motociklist imao 1,71 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

Ukupno 27 prometnih prekršaja gorička policija zabilježila je u vikendu od 14. do 17. lipnja u sklopu pojačanog nadzora vozača i vozila. Najviše ispisanih kazni bilo je za prekoračenje brzine, ali i nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje.

Vikend rekorder po promilima ovoga puta bio je 57-godišnjak koji se vozio motociklom po Zagrebačkoj ulici u Velikoj Mlaki te je izazvao prometnu nesreću u kojoj se sudario s automobilom.

Bilo je to u subotu 15. lipnja u 16:40 sati, a očevidom je utvrđeno kako je motociklist vozio s 1,71 promila alkohola u krvi. Muškarac je potom smješten u policiju  do otrežnjenja te je protiv njega podnijet Optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

 

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno