turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Udruge

Stari dom u kojem su vježbali je srušen, ali to nije spriječilo Anu i Luciju da nastave trenirati djecu iz DVD-a Novo Čiče

Novi dom i mlade snage DVD-a iz Novog Čiča

Objavljeno

na

Cityportal je pisao o DVD-u Novo Čiče. Posebno o stradavanju starog i legendarnog doma u centru mjesta prilikom potresa, rušenju istog i početku gradnje novog, ne tako daleko od stare pozicije uz prometnicu prema Lazinama Čičkim. Željeli smo otkriti kako teku radovi i drugim aktualnostima u dobrovoljnom vatrogasnom društvu i javili se predsjedniku Zvjezdanu Čurli i zapovjedniku Dariju Munjiću. Zamoljeni smo da se strpimo još malo kako bi neka događanja sjela na svoje mjesto jer DVD Novo Čiče ove godine slavi i 130 godina od osnutka.

Foto: DVD Novo Čiče

Kako ne bi ostali bez posla, preporučeno je da se upoznamo (javnost) s mladim snagama jer one su budućnost cijenjene udruge i najviše će koristiti novi dom. Branka Celjak vodi brigu i radi s onim malo starijima (seniori), a mikrofon su dobile mlade trenerice i učiteljice Ana Azinović i Lucija Paviša. Obje polaze Učiteljski fakultet u Zagrebu, Lucija učiteljski studij, a Ana smjer ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Lucija ima 20, a Ana dvije godine više.

Foto: DVD Novo Čiče

Foto: DVD Novo Čiče

Jedna i druga članice su vatrogasnog društva već 13 godina. Ana se osim toga bavila i folklorom u KUD-u Čiče dugi niz godina, Lucija možda koju godinu manje, ali je uz to trenirala i odbojku u Velikoj Gorici. Prošle su sve selekcije u vatrogasnom društvu i od najmlađih godina sudjelovale na brojnim natjecanjima širom Turopolja i Zagrebačke županije. Osvojene medalje se podrazumijevaju.

Foto: DVD Novo Čiče. Lucija u plavoj, Ana u crvenoj majici

Djevojke su vrlo ambiciozne i sklone novotarijama koje onda i realiziraju. Danas vode podmladak u DVD-u Novo Čiče, a trenutno je aktivno 23 djevojčica i dječaka. Rade i treniraju nekoliko puta tjedno na prostoru srušenog starog doma, ovisno o vremenskim prilikama i na terenima NK Dinama Hidrel te prostorijama KUD-a. Zahvaljuju jednoj i drugoj udruzi koje im pružaju podršku i konkretnu pomoć. Posebno žele naglasiti mogućnost korištenja prostorija KUD-a u zimskim mjesecima gdje mogu organizirati radionice, razne zabavne sadržaje, pa i korištenje vlastitih računala u cilju još veće promidžbe djelovanja.

Foto: DVD Novo Čiče

Rezultati na natjecanjima im nisu veliki imperativ, ali uvijek se želi više i jače. Cilj je osmisliti načine na koje djeca mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Garantiraju zanimljiv i poučan rad, pozitivno i veselo ozračje, privikavanje na timsko djelovanje te stjecanje radnih navika. Zbog svega navedenog Lucija Paviša i Ana Azinoviæ pozivaju i bile bi sretne s upisom novih mladih članova u DVD Novo Čiče. Svi su dobro došli.

Foto: DVD Novo Čiče

Tekst: M.P.

 

 

 

Udruge

Adventu ususret: Dragičina vrijedna ekipa žena uredila središte Kravarskog

‘Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje na paljenje prve adventske svijeće 3. prosinca i zajedničko druženje’, poručuje Dragica Ceković, predsjednica Udruge žena Kravarsko.

Objavljeno

na

Vesela, složna i nadasve marljiva ženska ekipa pod vodstvom Dragice Ceković, predsjednice Udruge žena Kravarsko, koja je zbog sudjelovanja u poznatom TV showu, ali i rijetko viđene energije za sve njene društveno-političke aktivnosti poznata u cijelom našem kraju, javljaju nam kako su uspješno odradile uređenje mjesta uoči adventa i nadolazećeg Božića.
Podno crkve smještene su prekrasne jaslice. Na prvi pogled izgledaju tako stvarno i dojmljivo. Izrađene su od drva, a ukrašene slamom i prigodnim likovima. Ne možete proći središtem mjesta, a ne zaustaviti pogled na njih. Uredile smo i prostor oko lipe i isplele adventski vijenac. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje na paljenje prve adventske svijeće 3. prosinca i zajedničko druženje u Kravarskom – govori nam Dragica Ceković, predsjednica Udruge.

Foto: Vesela, složna i marljiva ekipa iz Udruge žena Kravarsko uredila središte mjesta u blagdanskom duhu

Foto: Božićne jaslice izrađene od drva smještene su podno crkve u Kravarskom

 

Naslovna i fotografije u članku: Udruga žena Kravarsko

 

Nastavite čitati

Udruge

FOTO Sa čak 7300 sadnica hrasta lužnjaka obnovljena pluća našeg Turopolja!

‘Veliko hvala svim volonterima i volonterkama na uloženom trudu i vremenu!’, poručili su organizatori iz udruge LAG Zrinska gora – Turopolje.

Objavljeno

na

Turopoljski lug ili preciznije odsjek 17 d, nekih 300-tinjak metara iza lugarnice Čardak, od jučer je bogatiji za fantastičnih 7300 novih sadnica hrasta lužnjaka, a sve zahvaljujući akciji pošumljavanja u organizaciji udruge LAG Zrinska gora – Turopolje.
– Izrazito smo zadovoljni na prepoznavanju i potpori u provedbi projekta odabranog kroz natječaj 10. Inin Zeleni pojas. Veliko hvala svim volonterima i volonterkama na uloženom trud i vremenu u sadnji sadnica u sklopu projekta ‘Pluća turopoljskog kraja’ – poručili su organizatori.
Ciljevi ove akcije su očuvanje prirodnog bogatstva, smanjenje CO2 na području Turopolja, te očuvanje kopnenih vrsta životinjskog svijeta.
Naslovna i fotografije u članku: Udruga LAG Zrinska gora – Turopolje

Nastavite čitati

Kultura

Dva srebra za Velikogoričke mažoretkinje, a spremaju se i za Gorica Christmas Open

Natjecanje će biti 9.prosinca u dvorani Srednjih škola.

Objavljeno

na

Velikogoričke mažoretkinje ostvarile su odlične uspjehe na internacionalnom Grand Prix natjecanju održanom u nedjelju 19. studenog u Donjoj Stubici.

Lucija Lah, Bianca Potesak i Lana Božićević osvojile su drugo mjesto u kategoriji trio štap kadeti, a srebro su osvojile i članice sastava classic pom pon kadeti u sastavu Marijeta Cvitan, Lucija Lah, Bianca Potesak, Lana Božičević, Matea Buntak, Lana Krilčić, Isabella Troha, Mia Kukec, Zara Stepanić, Lorena Kuridža, Tea Turner, Lucija Sivrić, Tena Rak, Klara Đaković te Pia Mrkonjić.

Foto: Velikogoričke mažoretkinje

Inače, Velikogoričke mažoretkinje ovoga puta su na natjecanju predstavljale kadetkinje i to u četiri različite kategorije. Natjecanje koje je okupilo 24 tima iz pet zemalja, organizirao je Savez mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske u suradnji sa Stubičkim mažoretkinjama “Shelly”.

Velikogoričke mažoretkinje nastavljaju s radom te se pripremaju za Gorica Christmas Open, internacionalno natjecanje u Velikoj Gorici, na kojem će ujedno biti domaćini.

Natjecanje će biti 9.prosinca u sportskoj dvorani Srednje škole te će svoj rad predstaviti kadetkinje, juniorke i seniorke i tako zaključiti 2023. godinu.

 

Nastavite čitati

Udruge

KUD Čiče u potrazi za izvornim turopoljskim poculicama

Na radionicama će se izrađivati replike, a krajnji cilj projekta je izložba fotografija izvornih primjeraka turopoljskih poculica zajedno s izrađenim rekonstrukcijama kako bi se prikazalo bogatstvo i raznolikost uzoraka i materijala u ovisnosti o vremenu i lokaciji nastanka.

Objavljeno

na

Nakon niza projekata vezanih uz tradiciju i osnaživanje lokalne zajednice, KUD Čiče, Novo Čiče pokreće novi projekt istraživanja i očuvanja materijalne i nematerijalne baštine Turopolja pod nazivom – ‘Turopoljska poculica: povijest, sadašnjost i budućnost’.

– Želja nam je ovim projektom, kroz razgovore i komunikaciju u lokalnoj zajednici, pronaći što veći broj izvornih primjeraka turopoljskih poculica sačuvanih do današnjih dana te prikupiti dostupne informacije o njima, njihovom nastanku i korištenju. Izvorni primjerci bi se fotografirali te bi se kroz radionice veza i tkanja pokušala izraditi, koliko je to obzirom na dostupnost materijala, što izvornija rekonstrukcija. Krajnji cilj projekta je izložba fotografija izvornih primjeraka turopoljskih poculica zajedno s izrađenim rekonstrukcijama kako bi se prikazalo bogatstvo i raznolikost uzoraka i materijala u ovisnosti o vremenu i lokaciji nastanka – ističu.

Turopoljska poculica jedan je od najprepoznatljivih i najkarakterističnijih dijelova narodne nošnje ovoga kraja. Predstavlja značajan dio povijesti Turopolja, a svojom simbolikom ponos je svake Turopoljke koja ju nosi za folklorni nastup ili druge svečane prilike.

– Pozivamo sve osobe koje imaju originalnu staru turopoljsku poculicu da nam se jave kako bismo istu mogli fotografirati i zabilježiti poznate informacije o njoj te prema originalu izraditi novu poculicu. Podijelite s nama i priče svojih predaka vezane uz poculice, a slobodno nam pokažete i originalne materijale i predmete vezane uz izradu i nošenje poculice, kao što su drvene „igle“ za učvršćivanje i slaganje poculice – poručuju iz KUD-a Čiče, Novo Čiče.

Planirana izložba fotografija i poculica izrađenih prema originalnim primjercima bila bi krajem 2024. godine povodom Dana grada.

Foto: KUD Čiče, Novo Čiče

Nastavite čitati

Udruge

U akciji ‘Pluća turopoljskog kraja’ naš stoljetni lug će se obnoviti sa 7300 sadnica, traže se volonteri!

Akciju pošumljavanja vodi udruga LAG Zrinska gora – Turopolje iz koje mole sve zainteresirane za sudjelovanje da se prijave do petka, 17.studenog. Detalji u članku.

Objavljeno

na

Udruga LAG Zrinska gora – Turopolje poziva sve lokalne volontere na akciju sadnje sadnica hrasta lužnjaka, a akcija pošumljavanja se provodi u sklopu projekta ‘Pluća turopoljskog kraja’. Projekt uključuje sadnju ukupno 7 300 sadnica hrasta lužnjaka na području Turopoljskog luga. Akcija pošumljavanja će biti u srijedu, 22.studenog, u trajanju 8 do 15 sati na području Turopoljskog luga.

– Molimo sve zainteresirane dionike koji žele doprinijeti očuvanju prirodnog bogatstva i smanjenju ugljičnog dioksida na području Turopolja, kao i očuvanju kopnenih vrsta životinjskog svijeta koja nastanjuju šume Turopoljskog luga i okolice da se odazovu i sudjeluju u akciji pošumljavanja. Zbog organizacije akcije molimo sve zainteresirane dionike da se prijave do petka, 17.studenog do 14 sati (dostaviti ime, prezime i kontakt telefon ili e-mail adresu) na: [email protected]. Sve dodatne informacije se mogu dobiti radnim danom u terminu 8-15 sati na broj: 091 604 8530 ili dolaskom u Područni ured Vukovina, Stara cesta 14 – ističu iz udruge.

Okupljanje će biti u 8 sati kod lugarnice Čardak, a potrebno je prikladno se obući za rad na terenu, obući čizme, ponijeti radne rukavice, a sadnice, alat i stručni nadzor su osigurani.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno