Povežite se s nama

Udruge

Smotra izviđača: Turopoljski skauti na najvećem okupljanju djece i mladih u Lijepoj našoj

U sklopu smotre održat će se i Festival vještina za život otvoren za javnost, a na dvotjednom skautskom druženju sudjeluje više od dvije tisuće mladih iz Hrvatske i svijeta.

Objavljeno

na

tur smotra1 e1658835377805

Iduća dva tjedna u Lovincu vladaju – izviđači! Uz moto ‘Vještine za život – Putokaz za bolji svijet’ u ponedjeljak je službeno otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske, najveće okupljanje djece i mladih u Lijepoj našoj.

tur smotra e1658835333272

Foto: 11. smotra izviđača Hrvatske, Lovinac/SIH

Više od dvije tisuće sudionika iz Hrvatske i svijeta smješteni su u 30-ak izviđačkih kampova organiziranih širom Lovinca i Svetog Roka, a za cijelo vrijeme trajanja Smotre organiziran je program podijeljen u devet centara znanja – preživljavanje, planinarenje, biciklizam, spašavanje, prirodnjaštvo, drvne konstrukcije, plovidba, arheologija, astronomija. U sklopu Smotre, od 29. srpnja do 1. kolovoza održat će se i Festival vještina za život koji će biti otvoren za javnost, a na širem području općine Lovinac bit će organizirano više od 50 volonterskih akcija kojima će izviđači pomoći zajednici.

tur1

Foto: Turopoljski skauti na 11. smotri izviđača Hrvatske, Lovinac/TUR

Osim 50 izviđačkih udruga iz Hrvatske, među kojima je i Turopoljska udruga skauta TUR, na Smotri sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne, Slovenije i Crne Gore.

Organizatori 11. Smotre izviđača su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite i općina Lovinac.

– U naredna dva tjedna Lovinac postaje naš novi dom. Pripremili smo više od stotinu raznolikih aktivnosti širom županije kroz koje će sudionici upoznati lovinački kraj i južnu Liku, od Cerovačkih pećina do najviših vrhova Velebita. U organizaciji sudjeluje preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja, te oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija – izjavio je Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske.

turopoljska udruga skauta tur na smotri e1658835731134

Foto: Turopoljska udruga skauta TUR u Lovincu/TUR

Ravnateljstvo civilne zaštite pomaže u organizaciji smotre logistikom, opremom i ljudstvom, a izviđači su i članovi Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite.

HOTNEWS

Ove subote nosi se ružičasto!

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, obilježit će se šetnjom i informiranjem građana, a sve u organizaciji udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Objavio/la

dan ruzicaste vrpce foto stuban e1664371057941

Više od dva desetljeća udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije podiže svjesnost o ovoj bolesti, putem brojnih edukativnih programa, preventivnih pregleda i prigodnih akcija. Jedna od njih je i tradicionalna humanitarna akcija, Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. U Hrvatskoj se taj dan uvijek obilježava prve subote u listopadu, koji je i Mjesec borbe protiv raka dojke, kada se javnost upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti, pravovremenog liječenja, te skrbi za oboljele.

Kako bi sve te poruke, koje su, doslovno životno važne, prenijele javnosti, vrijedne članice Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije pozivaju sve da im se pridruže ove subote, 1. listopada na Danu ružičaste vrpce u Velikoj Gorici.

– Okupljanje će biti u 10 sati ispred sjedišta naše udruge u Zagrebačkoj 6, kako bi ljudi i vidjeli gdje se nalazimo i da se malo upoznamo. Svi zajedno ćemo se proštetati do Pučkog otvorenog učilišta, tamo će biti organizirano i fotografiranje svih sudionika, a druženje se nastavlja uz kavu. Nošenjem ružičastih vrpci i šetnjom kroz grad želimo skrenuti pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih može izliječiti, ako se bolest otkrije u početnom stadiju. U Hrvatskoj je 2020. godine zabilježeno 2894 novooboljelih žena i bitno je reći kako se broj oboljelih žena, nažalost povećava, ali smrtnost ipak s tendencijom prema dolje, zahvaljujući prevenciji – kaže predsjednica udruge, Đurđa Dehin.

IMG 20211002 WA0018

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Od osnutka do danas kroz provedbu projekata, programa i aktivnosti udruge prošlo je gotovo 70.000 žena sa područja Zagrebačke županije. Moglo bi se reći da u Zagrebačkoj županiji gotovo  i nema žene koja nije prošla ili na neki drugi način bila u kontaktu s aktivnostima koje provodi Udruga. U prosjeku je godišnje obuhvaćeno različitim aktivnostima Udruge oko tri tisuće osoba.

Projekt koji udruga provodi ove godine zove se ‘Snažne i zdrave – zajedno’, a  sufinanciran je od strane Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica.

– Osvješćivanje i senzibilizacija javnosti za brigu o vlastitom zdravlju je cilj u svrhu kojeg će se provoditi mnogobrojne intervencije u okviru projekta. Prva intervencija odnosi se na edukaciju žena o važnosti pravilnog provođenja samopregleda dojki. Samopregled je jedna od najvažnijih metoda prevencije karcinoma dojke, koja uz klinički pregled, te ultrazvučnu i mamografsku dijagnostiku direktno utječe na otkrivanje karcinoma u ranom stadiju bolesti. Inicijalne aktivnosti uključuju usavršavanje i dodatno educiranje osoba koje  provode terensku edukaciju – kaže Dehin.

Naslovna fotografija: Dan ružičaste vrpce u V. Gorici, 2021./V.Štuban, cityportal.hr

 

Nastavite čitati

Kultura

Matičin četvrtak donosi predstavljanje knjige “Po dragomu kraju”

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Podrucna knjiznica Galzenica

U sklopu 273.Matičina četvrtka biti će predstavljena poetska fotomonografija “Po dragom kraju”, autora Marijana Grakalića i Zorana Osrečaka. Naslov knjige preuzet je iz istoimene zbirke pjesama Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“ koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta kulturi i baštini zelinskog kraja.

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije. Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja. Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije, crkve, mlinove, jezera, vinograde. Zanimljivo je da na fotografijama nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

Ako niste u prilici pogledati predstavljanje uživo koje će biti u Knjižnici Galženica u četvrtak u 19:30 sati, snimka će biti dostupna putem mrežne stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Legendarna 153. velikogorička brigada HV-a obilježava dan osnutka

Velikogorička 153. brigada jedna je od postrojbi koja je dala velik doprinos u Domovinskom ratu. Kroz nju je prošlo 5818 branitelja, a 452 pripadnika su ranjeni. Nažalost, 72 ratnika je dalo i svoj život u obrani domovine. Prisjetili smo se njihovog ratnog puta..

Objavljeno

na

Objavio/la

153. brigada e1664365991188

Višednevnim programom u organizaciji Udruge pripadnika 153.brigade HV-a obilježit će se  31.godišnjica osnutka legendarne velikogoričke brigade, a središnji dio programa bit će upravo na sam dan formiranja brigade – 3.listopada i to u Spomen domu i parku u Velikoj Buni.

Velikogorička 153. brigada jedna je od postrojbi koja je dala velik doprinos u Domovinskom ratu. Kroz nju je prošlo 5818 branitelja, a 452 pripadnika su ranjeni. Nažalost, 72 ratnika je dalo i svoj život u obrani domovine. Upravo se zbog sjećanja na sve njih, branitelji, obitelji i prijatelji okupljaju na obilježavanju godišnjice osnutka 153. brigade, kako bi im odali počast, a i prisjetili se svega proživljenog.

– S programom obilježavanja obljetnice krećemo u petak, 30.rujna, misom zadušnicom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije za sve naše poginule pripadnike, kao i sve branitelje. Idući dan, u subotu je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na zapovjednim mjestima 153.brigade – to su Jankeši, most na Kupi u Pokupskom i u Donjem Hruševcu.

153. brigada poginuli e1664366685398

Središnji program obilježavanja je u ponedjeljak, 3.listopada, a prvo ćemo položiti vijence za sve poginule branitelje kod spomen-obilježja Golubice u Velikoj Gorici, te na Spomeniku poginulim pripadnicima 153. brigade HV-a u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni. U Spomen domu i parku 153.brigade u Velikoj Buni imat ćemo središnje događanje, pozdravne govore, prisjećanje na ratni put i druženje – rekao nam je predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV, Ivan Zagorac.

Pa, prisjetimo se ukratko uoči značajne obljetnice, ratnog puta velikogoričke 153. brigade. Idućeg dana od osnutka, već 4. listopada 1991. brigada zaposjeda položaje na pokupskom ratištu od Štefanki preko Zgurić Brda do Hotnje, a 7. i 8. listopada s pripadnicima postrojbi HV-a i MUP-a sudjeluje u oslobađanju vojarne u Velikoj Buni, nakon čega su se nizala ratišta diljem Hrvatske.

Brigada je borbeno djelovala na novljanskom, slavonsko-brodskom i oraškom ratištu, na prostoru Južnog bojišta u dubrovačkom zaleđu te hercegovačkom ratištu. 4. kolovoza 1995. godine, čekajući svitanje na pokupskom pravcu, tog ljetnog jutra zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske i policije bili su spremni za izvršenje ključne borbene zadaće- vratiti sav okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Velikogorička brigada u sklopu vojno-redarstvene operacije „Oluja“ sudjelovala je u oslobađanju Gline, a prva je ušla u Topusko. Uslijedilo je čuvanje državne granice s Bosnom i Hercegovinom sve do 14. rujna 1995. godine kada se slavno vratila u Veliku Goricu, gdje joj je priređen veličanstven doček.

Nastavite čitati

Vijesti

Manifestacija “Po starinski” okupila brojne ljubitelje domaćih delicija

U glavnoj ulozi gastro-ponude bio je bažul koji su “Anđele” ponudile u različitim kombinacijama.

Objavljeno

na

Po starinski1

Iako zbog lošeg vremena odgođena za tjedan dana priredba “Po starinski” pokazala je zašto se već učvrstila u mraclinskom kalendaru: prava domaća kuhinja, dobra kapljica, raspoloženi mužikaši, pišu na stranici Mraclin.hr.

Po starinski2

foto: Mraclin.hr

Društvo žena “Anđela Lovreković” na Drevovom gruntu opet je priredilo jedno vrlo ugodno jesensko popodne, a i odziv gostiju – onih z bližega i z daljnjega – pokazao je da potreba za takvim manifestacijama ne jenjava. Ne samo kao jedan oblik kontinentalnog seoskog turizma, nego i kao prilika da se ljudi malo podruže, razmijene pozitivnu energiju, odmaknu se od prevladavajućeg pesimizma “javnosti”. I da si nekaj pojiju i popiju.

Po starinski3

foto: Mraclin.hr

U glavnoj ulozi gastro-ponude bio je bažul koji su “Anđele” ponudile u različitim kombinacijama. Ni oni koji su probali i varijantu s kobasom i varijantu s kotlovinom teško bi se odlučili koja je bolja. A tu su bili i štrukli i žganci s tropom, domaći kolači i još štošta iz jesenske košare naših domaćica. Za raspoloženje su se pobrinule Dobre duše uz koje su “Anđele” našle vremena i lagano zaplesati i tako proslaviti još jedan odlično odrađen posao.

Foto/Izvor: Mraclin.hr

Po starinski4

foto: Mraclin.hr

Po starinski5

foto: Mraclin.hr

Nastavite čitati

Priroda

DVD V.Buna u eko-akciji: Šest traktorskih prikolica napunili smećem iz šuma

Vrijedni vatrogasci očistili su šume i livade s područja Velike Bune, Krušaka i Podvornice, a među hrpetinom smeća i otpada našla se i čitava kuhinja, četiri WC školjke..

Objavljeno

na

Objavio/la

dvd v.buna smece2

Naši vrijedni vatrogasci, uz sve svoje dužnosti, redovito obavljaju i ekološke akcije, a 12 članova DVD-a Velika Buna zaputila se u jednu i tijekom proteklog vikenda. U nedjelju su očistili šume i livade s područja Velike Bune, Krušaka, te dio Podvornice. I bome su imali što vidjeti!

– Svašta smo našli i odnijeli..Od starih lampi, netko je bacio i jednu cijelu kuhinju, kauče, četiri WC  školjke, hrpetine smeća u vrećicama. Jučerašnji dan smo iskoristili za čišćenje naših šuma i livada od smeća i otpada koji ljudskim nemarom završe u ovoj prekrasnoj prirodi. Sve smo odložili kod našeg DVD-a i s VG Čistoćom dogovorili odvoz.  Također smo pokosili okoliš oko vatrogasnog doma, počistili spremište i oprali vozila – ispričao nam je predsjednik društva, Antonio Grđan.

dvd v.buna smece e1664179612290

Foto: DVD Velila Buna u akciji čišćenja/DVD V.Buna

Ovim putem poručuje svima da svoj stari otpad odlažu na za to predviđena mjesta, kako bi ovakvih prizora u budućnosti bilo što manje.

dvd v.buna smece3 traktor e1664179689246

Foto: DVD Velila Buna u akciji čišćenja/DVD V.Buna

dvd v.buna smece1 e1664179647808

Foto: DVD Velila Buna u akciji čišćenja/DVD V.Buna

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno