Povežite se s nama

Priroda

Sat vremena duljeg spavanca – kreće zimsko računanje vremena

U noći sa subote na nedjelju vraćamo kazaljku jedan sat unatrag, s tri na dva sata ujutro. No, možda je to i zadnje sezonsko pomicanje sata.

Objavljeno

na

Posljednje nedjelje u listopadu u Hrvatskoj počinje zimsko računanje vremena, na način da se u noći sa subote, 29. na nedjelju 30.listopada vrijeme u tri sata ujutro vraća za jedan sat unatrag.

Sezonske promjene računanja vremena uvijek se rade vikendom, kako bi se ljudi barem malo prilagodili, jer su istraživanja potvrdila kako pomicanje sata uzrokuje svakojake tegobe, od smanjene koncentracije, povećanog umora, pospanosti i slično.

Foto:Ilustrativna/pixabay.com

Čitavu priču oko zimskog i ljetnog računanja vremena pokrenuo je još davne 1784.g. izumitelj, znanstvenik, kasnije i predsjednik SAD-a, Benjamin Franklin, no zaživjela je tek početkom 20. stoljeća kada su je prihvatili Nijemci. Čini se kako bi se u našem stoljeću moglo i završiti s tom vremenskom zbrkom, jer Europska komisija je prije nekoliko godina predložila ukidanje sezonskog pomicanje sata, a ove godine bi se sve članice EU morale odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Tako da bi se moglo dogoditi kako je pomocanje sata ove nedjelju možda i zadnje. Inače, Hrvatska će se, koliko je zasad poznato, odlučiti za ljetno računanje vremena.

 

 

HOTNEWS

VELIKO OTKRIĆE U Jagodnom živi relikt prošlosti! Crnka je uspjela preživjeti mnoga razdoblja Zemljine prošlosti

“Žabokrečina” u Donjem Podotočju skriva posebnu ribu koja može udisati atmosferski zrak…

Objavljeno

na

Objavio/la

Područje Turopolja, iako relativno maleno površinom, obilježavaju bogate kulturne, tradicijske i povijesne znamenitosti. Tradicijska drvena gradnja, mnogi običaju svojstveni za pojedina mjesta, podgutnica kao preteča kravati, arheološka nalazišta poput Andautonije… samo su jedan dio tog bogatstva. No, uz sve spomenute vrijednosti koje ovo područje čine jedinstvenim, Turopolje obilježava i značajno prirodno bogatstvo.

U prilog tome ide činjenica kako popriličan dio Turopoljskog područja zauzimaju, u nekoj od kategorija, zaštićene prirodne površine. Među najvećim i najpoznatijima je Turopoljski lug. Ova šuma, većinski hrasta lužnjaka, dom je za mnoge vrste životinja i biljaka, stoga i ne čudi da se ovo područje nalazi u tri kategorije zaštite – kao značajni krajobraz i u dvije kategorije ekološke mreže Natura 2000. 

Rijeka Odra ima specifičan tip vodotoka čiji se izvori nalaze u nizini 

Temelj Turopoljskog luga je šuma, no što prihranjuje i održava ovu šumu na životu je ustvari voda, odnosno rijeka Odra. Za većinu rijeka znamo točno izvorište i najčešće ga zamišljamo kao neki manji planinski potočić koji s duljinom postaje moćna rijeka, poput Save, Drave ili Dunava. Međutim, Odra ne pripada takvim rijekama. Naime, rijeka Odra i njezine pritoke izviru u Turopolju, gdje nemamo planina, štoviše uz manje izuzetke govorimo u potpunosti o nizinskom kraju. Stoga, u slučaju rijeke Odre radi se o specifičnom tipu vodotoka čiji se izvori nalaze u nizini i koji ovise o drugim rijekama, za Odru to je rijeka Sava.

Ona naime podzemnim putem prihranjuje izvore Turopoljskog područja iz kojih potom nastaju vodotoci poput Ribnice, Sigeta, Želina, a na kraju i sama rijeka Odra. Ova izvorišna područja privlače i specifične vrste biljaka i životinja, stoga se na području Donjeg Podotočja nalazi još jedno zaštićeno područje – Odra kod naselja Jagodno. Radi se o ekološkoj mreži Natura 2000, što znači da se radi o prirodnim stanišnim tipovima i staništima divljih vrsta od interesa za Europsku uniju koja se štite s ciljem očuvanja. Jednostavno rečeno, radi se o značajnom prirodnom području kojeg štitimo od većih ljudskih zadiranja.  

“Žabokrečina” je dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama 

Važno je napomenuti da je na takvim područjima moguće provoditi različite djelatnosti, no bitno je da ona značajno ne narušavaju prirodno stanje ili ako već narušavaju onda je potrebno provesti prethodna istraživanja te pribaviti potrebne dozvole. No, vratimo se Odri. Ovo izvorišno područje štiti dvije stavke, stanišni tip „Prirodne eutrofne vode s vegetacijom Hydrocharition ili Magnopotamion“ kojeg obilježava sporo tekuća do stajaća voda prekrivena različitim vodenim biljem poput vodene leće, lokvanja i sl. manje poznatih vrsta. Gledano van perspektive biologa, radi se o staništu tipa „žabokrečina“, no važnost takvih staništa, iako su na prvu odbojna, je izrazito značajna. Naime, ovakva područja privlače mnoge biljne i životinjske vrste koje su iz drugih područja nestale baš zbog ljudske odbojnosti prema takvom staništa gdje su onda često isušena, kanalizirana ili na neki drugi način „regulirana“.  

Druga stavka, kojoj se štiti na ovom području je riba crnka (latinskog naziva Umbra krameri) koja je i ujedno glavna tema projekta „Očuvanje ugrožene i strogo zaštićene vrste ribe crnke na području Jagodnog“ financiranog od strane Grada Velike Gorice. 

Kako smo već spomenuli, naš stanišni tip „žabokrečina“ na području Donjeg Podotočja privlači različite vrste, a jedna od njih je riba crnka.   

-Radi se o relativno maloj vrsti ribe koja može narasti do 15-ak centimetara, crne boje koja često obitava u plitkim vodotocima bogatim vegetacijom. Stoga i ne čudi da se radi o manje poznatoj vrsti koju često ni ne vidimo, a ako se i bavimo ribolovom vrlo ju rijetko ulovimo. Crnka, koja je dobila naziv po svojoj tamnoj boji tijela, danas je ugrožena vrsta na području Europe gdje se jedino i pojavljuje. Razlozi njezina nestanka su vezani uz njezin način života, naime kako bira močvarna staništa i svojevrsne „žabokrečine“ koji ljudi često isušuju i „uređuju“ na druge načine, izgubila je dosta životnog prosta te se danas nalazi u manjim područjima no prije. Također, ovu vrstu potiskuju i druge stane vrste koje je čovjek nenamjerno ili namjerno unio u prirodu. Zanimljivo je da se radi o izrazito staroj vrsti, svojevrsnom reliktu prošlosti, koji je uspio preživjeti mnoga razdoblja Zemljine prošlosti. Možda je jedan od razloga njezine dugovječnosti to što za razliku od drugi vrsta riba, crnka može udisati atmosferski zrak. Drugim riječima, ova ribica može preživjeti nepovoljna razdoblja suše ukopana u mulj udišući kisik iz atmosfere. Tko zna možda je ona neki korak evolucijskog niza prema vodozemcima, jer tko je čuo za ribe koji žive bez vode? – ispričao je Ivan Beno, sveučilišni magistar eksperimentalne biologije s PMF-a, koji provodi istraživanje u sklopu udruge Hrvatskog društva za biološka istraživanja. 

Danas u Hrvatskoj, prema trenutačnim saznanjima, ovu vrstu možemo naći uz rijeku Dravu, u šumi Žutici, kod nas u Turopolju te u Lonjskom polju. Nažalost, unazad nekoliko godina crnka nije zabilježena u Lonjskom polju, a njezina brojnost se smanjuje i u šumi Žutici.

Na sreću, populacije crnke na području Donjeg Podotočja su značajne i brojne, možda jedna od najbrojnijih u Hrvatskoj. Stoga je bitno očuvati područja obitavanja crnke, ali i samu crnku jer prema malo podataka istraživanja koja posjedujemo bilježimo nestanak ove ribe iz dijelova Hrvatske, ali također i iz pojedinih područja Turopolja. 

Kako i vi možete pomoći ovoj vrsti ili želite čuti puno više o crnki i rijeci Odri, možete saznati na predavanju otvorenom za javnost u Područnoj knjižnici Galženica u srijedu 29. listopada s početkom u 18 sati. 

(Foto i tekst: Ivan Beno)

Nastavite čitati

Priroda

U potrazi za “šumskim mesom”: Gljivar hobist iz Dubranca s vrelom znanja o moći gljiva

Starčević: Postoji vrsta otrovne gljive koja razvija simptome tek nakon više od 20 dana!

Objavljeno

na

Objavio/la

→S Emanuelom Starčevićem razgovarala: Gianna Kotroman

Najpoznatija izreka o gljivama “Sve su gljive jestive, ali neke samo jednom”, uz svoju duhovitu poruku, upozorava u biti na opasnost od trovanja nejestivim, odnosno otrovnim gljivama. 

Jesensko razdoblje, zbog češćih oborina koje pogoduju njihovom rastu, obiluje rastom gljiva, a pretpostavlja se da u svijetu postoji oko milijun i pol vrsta, od kojih je znanstveno opisano tek oko 70 tisuća. Inače, gljive ne pripadaju ni skupini biljaka ni životinja, već su to posebne vrste heterotrofnih organizama, koji su najrasprostranjeniji živi organizmi na Zemlji. 

Foto: Matea Brenčić

Gljiva na tanjuru – kod Kineza već 1000 godina, u Egiptu i Rimu servirana samo kraljevima 

Dok su u starom Rimu i Egiptu rezervirane bile samo za kraljeve i bogataše, gljive su danas postale namirnica koja se može nabaviti u svakoj trgovini. Kako uzgajati gljive Kinezi poznaju već tisuću godina, a u Europi je uzgoj šampinjona potaknuo francuski kralj Louis XIV.   

Gljive su i u turopoljskoj prošlosti, kada su ljudi živjeli oskudno, bile cijenjena namirnica. I besplatna. Njome su nadopunjavali svoju jednoličnu prehranu. 

Foto: Emanuel Starčević

-Ponajviše o gljivarenju sam naučio od pokojnog Ive Cekovića koji je bio cijeli svoj život lugar i stvarno je bio jedno vrelo informacije i znanja koje mi je prenio. Gljivarenje je bila jedna usputna djelatnost kojom se se bavili djeca, mladi i odrasli. I nekako vrganji i mliječnice su bile uobičajene u prehrani, pa onda i bukovače, posebice zimi kada su druge gljive rijetke – započeo je svoju priču Emanuel Starčević iz Dubranca, inače vlasnik OPG-a i strastveni gljivar-hobist koji nam je otkrio detalje o svijetu gljiva našeg podneblja. 

-Koristi od gljivarenja ima puno. Na primjer, vole vas svi susjedi koji vole jesti gljive! Njima obogaćujete svoju prehranu, jer ti neki sastojci, minerali koje imaju  gljive nemaju nigdje drugdje, a nama su potrebni. I ono što je najvažnije, potraga za gljivama izvlači vas u prirodu da budete zdravi, čili, orni, i onda zavolite i prirodu i gljive – priča Emauel i podsjeća kako su gljive uvijek bile misterij, zato što nisu bile jednostavne za uzgoj.  

Foto: Matea Brenčić

-Iako su još Rimljani znali uzgajati neke vrste, recimo od svježeg stabla napravili su dasku i stavili zrele jablanovače, pokrili slojem zemlje od par centimetara i te gljive su onda rasle. Sličan je način za bukovače, a za brestovače je bio jedan način da se one operu u vodi i onda se tom vodom zalije panj i brestovače bi rasle. Može se uzgojiti čak i vrganj na hrastu, recimo, a moguća je i simbioza lješnjaka i tartufa – otkriva nam gljivar. 

Za gljivarenje je potrebna dozvola? 

Od Starčevića smo doznali da biste trebali izvaditi dozvolu za odlazak u šumu u berbu gljiva, koja je besplatna i može se dobiti putem aplikacije.  

-Na taj način se dobiva povratna informacija koliko ima sakupljača gljiva u Hrvatskoj i koliko se gljiva prikupi tijekom godine, jer znamo da je u svemu, pa tako i u gljivarenju, potrebno imati savjest i držati se zakona, pravila i etike – upozorio je Emanuel. 

Foto: Emanuel Starčević

Riječ je o poštivanju ekosustava u koji kročite i iz kojeg iznosite gljive, odnosno da se s pažnjom odnosite prema staništu gljiva kako ga ne bismo uništili. Emanuel savjetuje da svaku treću zrelu gljivu ostavite na staništu, tako da se ona ima prilike razviti i razmnožavati se. Osjećat ćete se ponosno, jer vam je šuma dala urod, a osigurali ste plodove i u budućnosti. 

-To je poštivanje gljivarske etike, ističe Starčević i objašnjava kako je do 3 kilograma za domaće potrebe ili do 10 kilograma ako ste komercijalni sakupljači, optimalno za obje strane – čovjekove potrebe i prirodnu ravnotežu. 

Gljiva je lijek, no… 

Svaka gljiva je posebna, a pripremljena za jelo ona je i obrok i začin i lijek, no treba biti vrlo oprezan tijekom berbe, jer znamo da obzirom na sličnosti među vrstama, lako može doći do zabune a tada i do neželjenih posljedica, od lakših probavnih poteškoća do trovanja. 

Foto: Emanuel Starčević

-Kod pojedinih vrsta gljiva simptomi se pojavljuju vrlo brzo, no moramo uzeti u obzir da neke vrste poput Kokice ljudima samo teže padnu na želudac, i nisu otrovne. No, recimo ako ne znate raspoznati gljive i pojedete zelenu pupavku, nećete odmah osjetiti trovanje. Njen otrov djeluje tek nakon nekoliko sati od konzumacije, a još je zanimljivije da postoji vrsta otrovne gljive koja razvija simptome tek nakon više od 20 dana! – kaže Emanuel i daje nam popis onih koje su sigurne za komercijalno prikupljanje u Hrvatskoj. 

-Riječ je o nekoliko vrsta koje ispunjavaju 3 osnovna uvjeta: da nije ugrožena vrsta, da postoji tradicija provjerene i sigurne konzumacije i da ne postoji druga zamjenjiva gljiva. Tako da je u našoj zemlji jestiv vrganj, lisičice, tartufi, puze, prosenjaci... nabrojio je Emanuel.  

Foto: Matea Brenčić

Važno je, ukoliko se odlučite na potragu za ovim šumskim blagom, ići u društvu iskusnog poznavatelja gljiva ili se pridružite gljivarskom društvu gdje ćete naučiti “cake” prepoznavanja.  

Dodajmo kako u Zagrebu djeluje najstarije gljivarsko društvo u Hrvatskoj “Kamilo Blagaić” koje redovito organizira determinacije, odnosno određivanja vrste ili roda gljive, stručne izlete i predavanja. 

Na području Zagrebačke županije djeluje još i Gljivarska udruga “Amanita” Sveti Ivan Zelina u čijoj je obližnjoj šumi Raclinjak prije dvije godine otvoren jedinstveni gljivarsko-edukativni park, te ivanićgradsko Gljivarsko društvo “Crveni peharček” koji će u sklopu manifestacije Bučijada imati 11. Izložbu gljiva. 

Nastavite čitati

Najave

Krug od graha i košare od rafije? Dobrodošli na Festival „Naša dobra hrana“ u Vukomeriću!

Festival nudi bogat program predavanja, radionica, sajamski kutak i – Štrudlijadu

Objavljeno

na

Objavio/la

Na Recikliranom imanju u Vukomeriću u subotu, 27. rujna će se održati 9. izdanje festivala „Naša dobra hrana“, posvećenog održivim prehrambenim sustavima, lokalnoj hrani i otpornim zajednicama.

Festival Naša dobra hrana svake godine okuplja proizvođače, stručnjake i građane zainteresirane za agroekologiju, regenerativnu poljoprivredu i nove modele lokalne prehrambene ekonomije, a posjetiteljima nudi bogat program predavanja, radionica i sajamski kutak.

-Krenut ćemo s predavanjem „Pet godina agro-eko svaštarenja – od regenerativnog dizajna i savjetovanja do ekološke proizvodnje meda, shiitake gljiva i povrća“, a posebno će biti zanimljivo predavanje Silvije Kolar Fodor iz Biovrta iz Čakovca koja će prenijeti znanja kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine – najavila je Sanja Petković, voditeljica projekta u sklopu kojeg se održava festival.

Poseban naglasak ovogodišnjeg programa bit će gostovanje Waltera el Nagara iz švicarske organizacije MATER / Good Food For All Geneva, koji će predstaviti Europsku građansku inicijativu „Hrana je ljudsko pravo za sve”.

Inače, samo imanje u Vukomeriću je projekt Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) koji je preuzeo ključnu ulogu u prikupljanju potpisa u Hrvatskoj za osiguravanje zajamčenog pristupa zdravoj, održivo proizvedenoj hrani svakoj osobi u Europi.

Program:

  • Sajam ekološke hrane i domaćih proizvoda te razmjenu sjemena
  • Predavanja domaćih stručnjaka i proizvođača: regenerativna poljoprivreda, kućna izrada tekućih gnojiva, kako imati hranu dostupnu cijele godine
  • Radionice: izrada energetskih pločica, sourdough kruh, prirodne slastice, kruh od graha, košare od rafije i voštani omoti za hranu
  • Štrudlijada – izbor najbolje domaće štrudle festivala uz nagrade za sudionike
  • Vegetarijanske obroke za posjetitelje i glazbeni program

Ulaz na festival je besplatan, a za sudjelovanje na radionicama i Štrudlijadi potrebna je prijava putem mrežnih stranica www.zmag.hr.

Dodajmo kako je Naša dobra hrana od 2016. jedno od ključnih okupljališta agroekološke zajednice u Hrvatskoj te platforma za razmjenu znanja i jačanje održivih i solidarnih prehrambenih sustava, a ove godine ima čast biti i mjesto promocije Europske građanske inicijative „Hrana je ljudsko pravo za sve“.

(Foto: ZMAG/facebook)

Nastavite čitati

HOTNEWS

GRADSKI VRT 14 parcela od danas ima nove korisnike: “Jedva čekamo posaditi svoje povrće!”

Vrt je ograđen i siguran jer su ulazna vrata “pod ključem”.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vrtne parcele u Ulici dr. Jurja Dobrile u Velikoj Gorici spremno dočekuju nove korisnike.

Pripremljene su za sadnju u sklopu projekta “Gradski vrtovi” koji je pokrenut 2014. godine, a dodjeljuju se na dvije godine bez naknade, uz mogućnost produljenja. 

Foto: Sanjin Vrbanus

O ukupno 20 parcela, interes je za sada pokazalo 14 stanovnika Velike Gorice koji su danas s Gradom Velikom Goricom potpisali ugovore. Jedan od njih je i naš sugrađanin Franjo Bogić, koji se za vrtlarenje odlučio nakon odlaska u mirovinu. 

Foto: Sanjin Vrbanus

 – Moj je vrt ovaj tu na prvoj parceli do ograde i posadit ću paradajz, salatu, luk i drugo povrće. Prije nisam imao vremena saditi svoje povrće jer sam radio i većinu toga morao sam kupovati po centrima. Ali to nije to, nije domaće i tek ubrano. Sad kad sam u mirovini ima vremena brinuti o vrtu, jer on zahtijeva brigu, mora biti uredan. A moj će biti kao ogledalo! – poručio je zadovoljno Franjo. 

Danas u Velikoj Gorici postoje četiri uređena gradska vrta, smještena u Zadarskoj, Sinjskoj, Ulici Nikole Tesle te ovaj najnoviji u Dobrilinoj koji se prostire na 2.800 metara kvadratnih. 

Foto: Sanjin Vrbanus

– Korisnicima smo u vrtu osigurali vrte pumpe za vodu, vrtnu kućicu koja se može zaključati za alat i osobne stvari a parcele mogu koristiti sljedeće dvije godine bez naknade. Vrt je ograđen i siguran jer su ulazna vrata “pod ključem” – objasnio je Marko Kos, voditelj Odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice.  

Gradski vrtovi mogu  poboljšati kvalitetu života naših građana u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom i ekološkom smislu, a nove parcele pripremljene su kao odgovor na sve veći interes na području grada. 

Foto: Sanjin Vrbanus

–Kako je ostalo još nekoliko parcela, koje su već pripremljene za sadnju i sjetvu pozivam zainteresirane da se jave u naš resorni odjel. Kada vidim radost i osmjehe novih korisnika, znam da se trud oko pronalaska parcele u urbanom dijelu grada isplatio. Zahvaljujući mojim suradnicima osigurali smo svu potrebnu infrastrukturu; od vode, spremišta, kontejnera i pripreme tla, ali na tome nećemo stati. Ako bude interes i dalje u porastu, spremni smo adekvatno odgovoriti na zahtjeve, jer je to ulaganje u zdraviji život i konzumiranje uzgojenog povrća svojim rukama. I sam imam doma vrt i znam koliko me čini sretnijom osobom raditi i živjeti okružen prirodom – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

FOTO galerija:

Nastavite čitati

Moja županija

Uhvaćeno 14 crvenouhih kornjača kod Starog Čiča, premještene su kako ne bi ugrozile ekosustav

Predsjednik društva, Marijan Ljubas, uhvatio je sve jedinke i kontaktirao Zeleni prsten, čiji su djelatnici preuzeli životinje i organizirali njihovo premještanje.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Jezero Čiče/G.Kiš, cityportal.hr

Čak 14 crvenouhih kornjača uklonjeno je iz jezera kod Starog Čiča, potvrdili su iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, prenosi Jutarnji.hr. Kornjače su premještene u posebno uređeno jezero u zagrebačkom Maksimiru, gdje će nastaviti život u sigurnom okruženju, bez opasnosti po lokalni ekosustav.

To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture uređeno na način da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu – rekao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Do intervencije je došlo nakon što je Zagrebačko ribolovno društvo Vukovina dojavilo o prisutnosti kornjača. Predsjednik društva, Marijan Ljubas, uhvatio je sve jedinke i kontaktirao Javnu ustanovu Zeleni prsten, čiji su djelatnici preuzeli životinje i organizirali njihovo premještanje.

„Dobili smo dojavu od Zagrebačkog ribolovnog društva Vukovina da je njihov predsjednik Marijan Ljubas uhvatio čak 14 crvenouhih kornjača na jezeru Vukovina kod Starog Čiča! Odmah nas je kontaktirao, a naši djelatnici su ih prikupili“, izvijestili su iz Ustanove.

Foto: JU Zeleni Prsten/FB

Crvenouhe kornjače smatraju se invazivnom vrstom jer se hrane ribama i drugim vodenim organizmima, čime ozbiljno narušavaju prirodnu ravnotežu u staništima u koja nisu prirodno pripadale. Premještanjem u jezero namijenjeno isključivo pripadnicima njihove vrste spriječene su moguće štetne posljedice po lokalnu floru i faunu.

„Veliko hvala Marijanu i ZRD-u na odgovornom pristupu i brizi za okoliš. Vaš angažman pomaže očuvanju bioraznolikosti Zagrebačke županije. Zajedno činimo razliku“, poručuju iz Zelenog prstena.

Podsjetimo kako su jezera s područja županije posljednjih su godina nastanile invazivne strane kornjače koje ugrožavaju našu domaću barsku kornjaču. Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje zavičajnim barskim kornjačama. Osim toga, smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

Ove aktivnosti JU Zeleni prsten Zagrebačke županije provodi u sklopu projekta ‘Spas za barske – stop za invazivne kornjače’ koji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira s 265 tisuća eura.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom 

Nastavite čitati

Reporter 453 - 22.09.2025.

Facebook

Izdvojeno