Poveži se s nama

HOTNEWS

Proračun rebalansom smanjen za 73 milijuna kuna, najveći teret na komunalnom odjelu, najavljen i nadzor

Ministarstvu financija podnesen zahtjev za proračunski nadzor.

Objavljeno

Izglasavanje rebalansa proračuna za 2020. godinu, kojim su umanjeni ukupni prihodi i primitci za 44,8 milijuna kuna, a ukupni rashodi za 73 milijuna kuna prethodilo je usvajanju prijedloga proračuna za 2021. godinu s projekcijom za 2022. i 2023. godinu.

-Novim je planom prvotni proračun umanjen za 8,4 posto što se tiče ukupnih prihoda i primitaka te 13,66 posto ukupnih rashoda. Uz to, pokriven je manjak iz protekle godine u visini 29 milijuna i 759 tisuća kuna, a 2 milijuna 204 tisuće kuna prenesenog je proračunskog viška.- pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić.

-Činjenica je da Grad Velika Gorica s rebalansom za 2020. godinu ulazi zadnja od svih gradova u Republici Hrvatskoj. To je potpuno neprihvatljivo. Ovaj rebalans je sfera znanstvene fantastike. Kada smo imali polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za ovu godinu, tamo smo ustanovili da imamo manjak poreznih prihoda od 31,5 milijuna kuna. Tada sam rekao da druga polovica godine neće biti puno bolja, te da može biti eventualno jednaka i da očekujem manjak po toj stavci minimalno 40 i više milijuna kuna. I evo nam rebalansa, a Grad po poreznim prihodima 2020. godine ima korekciju od 0,00. Što nam to govori? Kad se radio proračun za ovu godinu da je netko predvidio lockdown, uhićenje gradonačelnika, i ne da nije planirao lipu manjka, nego ni lipu viška. Želim napomenuti da proračun nije šala, reguliran je zakonom o proračunu koji se bazira na proračunskim načelima. Smatram ovaj proračun krivotvorinom i jutros sam podnio zahtjev za proračunski nadzor Ministarstvu financija. – rekao je vijećnik Alan Šembera.

– Ova godina bila je turbulentna, napravljen je ozbiljan rez što se tiče proračuna, prihodi su smanjeni za 44 milijuna kuna, a rashodi na 73 milijuna kuna. Obzirom na sve što se događalo u ovoj godini, kako je krenulo od ožujka, a traje i danas ovaj rez bilo je jedino logično rješenje. Komunalni odjel podnio je najveću žrtvu s 45 milijuna kuna. Većina projekata iz ove godine prebačena je na slijedeću godinu i njihova realizacija ne bi trebala biti upitna. Drago mi je što plaće zaposlenicima nisu dirane, i da je to ostalo isto, no menadžment, pročelnici i ravnatelji su podnijeli teret rezanja. Svi zaposlenici će dobiti božićnice, a dobit će ih i umirovljenici. Socijalna komponenta proračuna nije dirana. Također, treba istaknuti kako Grad uredno podmiruje svoje obveze, otplata kredita nije došla pod upitnik, projekti koji su napravljeni su plaćeni. – istaknuo je vijećnik Darko Bekić.

Vijećnik Damir Šimunić u ime kluba SDP-a smatra kako proračun nije ispunio svoju svrhu, te je podsjetio da je na to upozoravano kada se donosio proračun za ovu godinu. Također, istaknuo je da je danas kasno za donošenje rebalansa, te je istaknuo kako je to trebalo biti učinjeno još u lipnju, a sada ići možda već i u drugi rebalans.

-Ovo je samo dokaz koliko ste nesposobni i neučinkoviti. Rashodovnu stranu smanjujemo za 73 milijuna kuna, a to znači da se aktivnost grada smanjuje za taj iznos. Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo na početku godine tvrdili da je to bila samo lista želja. Danas izvorni proračun režemo za 15 posto, a onda ćemo predložiti novi za sljedeću godinu koji prelazi onu magičnu brojku od 500 milijuna kuna. Nije ovaj grad u situaciji da ima takav proračun. Planirane investicije se prebacuju iz godine u godinu, a neke će čekati bolja vremena. Groblje Kušanec radite deset godina, jedan Kučki most od par metara ste radili duže nego što će biti  građen Pelješki. Samo nemojte reći da je ovakvo rebalansiranje izazvala COVID situacija.

Ono što Šimunića posebno smeta što se puno toga planira, a ne rade se predradnje iz čega je jasno zašto se mnogi projekti nisu mogli realizirati.

-U Velikoj Mlaki kod čardaka nije postignut dogovor s mjesnim odborom i župnikom, a stavili ste ga bili u proračun, pa ste sad odlučili to skinuti. Ili recimo obrazloženje kako nije započetk projekt uređenja Šetališta Franje Lučića s uređenjem dječjeg igrališta radi novonastale situacije. Tamo je pisalo pandemija, ovdje novonastala situacija.

Da ovo nije prvi put kako se svake godine raspravlja o stihijski prenapuhanom proračunu, bez ikakvog plana, vizije i strategije, bez da smo pripremili projekte, a onda se radi rebalans, ove godine kasnije no ikad, istaknuo je vijećnik Pero Josipović.

-Ponekad mi to sliči na igru djece s Lego kockicama. Jedna kockica amo, jedna tamo, pa što ispadne. Otprilike tako izgleda vaš rebalans, a jednako tako izgleda i proračun. I pitam se do kad tako? I zašto komunalne djelatnosti uvijek moraju stradati kod rebalansa? A svi znamo kakva nam je komunalna infrastruktura, prije svega ceste koje smo zapustili i ne znam ima li jedan grad, jedna općina zapuštenije ceste kao što mi imamo.

Poduzetničkom inkubatoru sredstva su umanjena za dva milijuna kuna jer natječaj nije raspisan 12 mjeseci. Je li i za to kriv COVID upitala je vijećnica Katarina Šeravić Lovrak.

– Ono što mi je jako smiješno kada se svi pozivamo na COVID da se odustalo od gradnje ulice Petra Zrinskog, a pitam što je onda bilo 2018. i 2019. otkad je to u planu. 28. studenog 2018. godine pročelnik je tada rekao da radovi započinju u proljeće 2019., tada korone nije bilo. Zanima me radi li uopće tko u tim odjelima, jer svi projekti su zaustavljeni, a oni koji su napravljeni nisu prošli bez neke afere. Također, komičan mi je i Pčelinji park, koji je strahoviti primjer kako se planira, jer naime, piše da su za njega odvojena sredstva, ali se ne zna gdje ga smjestiti. Zašto odvajate novac, ako ne znate kuda ćete?

Na velikogoričke poduzetnike koji traže da im se pomogne u ovoj situaciji osvrnuo se Damir Slojšek.

-Ja to kroz rebalans proračuna ne vidim. Lockdown je krenuo krajem jedanaestog mjeseca, što ćemo napraviti, hoćemo opet dizati kredite?- upitao je.

Sa 17 glasova za, 9 protiv i jednim suzdržanim izglasan je rebalans ovogodišnjeg proračuna Grada Velike Gorice.

 

CityTV

VIDEO City puls: Do 1.srpnja u Muzeju Turopolja razgledajte novu izložbu

Objavljeno

on

Obišli smo neke radove na području Grada i okolice, a dječji parkovi dobit će nova igrala za djecu s invaliditetom. Gorički vatrogasci dobili su nova pick-up vozila, a u Mraclinsku Dubravu pristižu nove posude za plastiku i papir. Bili smo i na otvorenju izložbe “Povijest obrtništva velikogoričkog kraja” koju možete razgledati do 1.srpnja…

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Ovako će izgledati budući Centar za starije osobe u Velikoj Gorici

Sve predispozicije za izgradnju Centra, a koje zahtjeva Europska unija, su zadovoljene…

Objavljeno

on

Velika Gorica u budućnosti bi mogla dobiti Centar za starije osobe. Idejni projekt, s obzirom da Grad Velika Gorica ne može biti osnivač Doma za starije osobe, v.d.gradonačelnika Krešimir Ačkar predstavio je ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću.

– Posljednjih mjeseci proveli smo istraživanje koje je pokazalo potrebu da upravo Zagrebačka županija i Velika Gorica zaslužuju dobiti jedan takav sadržaj koji je do sada bio u privatnim manjim smještajima i kapacitetima, a koji nisu zadovoljavali potrebe našeg grada – rekao je Ačar te dodao kako su sve predispozicije za izgradnju Centra, a koje zahtjeva Europska unija, zadovoljene.

– Idejni projekt je već napravljen, a zemljište na lokaciji Podložnica, nedaleko Gradske sportske dvorane i Rakarja, kupljeno. Zahvaljujemo se ministru Aladroviću i njegovim suradnicima na suradnji te se nadam da će to u Velikoj Gorici, kroz naredni period biti i realizirano – dodao je Ačkar.

14.05.2021. Velika Gorica – Ministru Aladroviću prezentiran projekt budućeg Centra za starije osobe foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Upravo za izgradnju takve vrste Centara, Ministarstvo je kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti predvidjelo oko 370 milijuna kuna.

– Ti centri imaju za svrhu povezivanje institucionalizacije i deinstitucionalizacije osoba treće životne dobi, kroz usluge dnevnog boravka, smještaja i pomoći u kući. Inače, Zagrebačka županija nalazi se u visokom prioritetu potreba za ovakvim sadržajima, a Grad Velika Gorica je najaktivnije sudjelovao u samoj pripremi sadržaja – naglasio je ministar Aladrović te pohvalio pozitivan trend brige za starije osobe u Velikoj Gorici.

– Pored COVID dodatka koji je osigurala Vlada RH, isplaćene su i uskrsnice i to je sigurno jedan vid kvalitetne suradnje i države i lokalne samouprave, ali i kvalitetan vid lokalne samouprave koja brine o najstarijim građanima i onima koji imaju najveću potrebu s obzirom na vlastita primanja. Ja sam siguran da ćemo ovaj projekt koji smo imali priliku danas vidjeti, realizirati u kratkom periodu i siguran sam uz uspješnu suradnju ćemo jedan takav sadržaj ponuditi građanima Velike Gorice – zaključio je na kraju ministar.

14.05.2021. Velika Gorica – Ministru Aladroviću prezentiran projekt budućeg Centra za starije osobe foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prema riječima Ačkara, Centar će biti dostupan cjelokupnoj velikogoričkoj trećoj životnoj dobi gdje će moći rješavati svoje dnevne potrebe, od medicinske primarne zdravstvene skrbi do društvenog aspekta, a koji će im omogućiti dodatni standard kvalitete života. Ostali dio Centra bi bio namijenjen noćenju i cjelodnevnom boravku starijih osoba.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Stiže 14 kamiona s ukupno 8,5 tisuća posuda za plastiku i papir

Posude će biti zapremnine od 240 litara, a doći će i do manjih promjena u odvozu otpada…

Objavljeno

on

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu žute i plave posude za razvrstavanje papira i plastike na kućnom pragu. Sveukupno bi trebalo stići 8 500 tisuća posuda, a do sad je pristiglo i oko 4 tisuće smeđih posuda za razvrstavanje bio-otpada.

– Išli smo na nabavu malo većih posuda od 240 litara s obzirom da smo uvidjeli potrebu građana zbog povećane potrebe za razvrstavanjem, posebno plastike. Do sada je pristigla četvrtina posuda, a dolazit će još narednih dva tjedna jer očekujemo 14 velikih kamiona koji će dostaviti te posude na reciklažno dvorište – ispričao nam je predsjednik uprave VG Čistoća, Ivan Rak.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora između Grada i Fonda za zaštitu okoliša gdje će Fond prenijeti vlasništvo, odnosno tu imovinu, u vlasništvo Grada Velika Gorica. To bi sve trebalo biti gotovo do kraja lipnja kada bi se i krenulo s podjelom posuda.

– Svi građani od sada će moći razvrstavati otpad na kućnom pragu te će se smanjiti potreba odlaska na reciklažno dvorište. Zapravo tako i je cijeli sustav zamišljen da svaki vlasnik kućanstva odnosno domaćinstva na svojem pragu ima posudu za razvrstavanje svih vrsta otpada – dodaje Rak.

Kako doznajemo odvoz u urbanom dijelu grada, ostat će za sada isti. Po podjeli posuda u ruralna naselja, povećat će se broj odvoza, sa sadašnjih četiri odvoza miješanog komunalnog otpada uvest će se, ovisno o rasporedu, dva puta mjesečno odvoz plastične ambalaže, jednom odvoz papira dok će se bio-otpad odvoziti samo iz onih kućanstava koji su uzeli smeđu posudu.

Inače, posude su sufinancirane od strane Fonda u iznosu od 6,9 milijuna kuna dok će Velika Gorica za kante izdvojiti milijun kuna.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno