Povežite se s nama

Vijesti

Prehranom, tjelesnom aktivnošću i boravku na otvorenom spriječite proljetni umor

Do umora dolazi zbog prilagodbe našeg organizma na vremenske promjene i produljenje dnevnih sati.

Objavljeno

na

Proljetni umor fiziološko je stanje koje ne spada u bolesti, ali ima simptome koje je potrebno nekako prevenirati ili ublažiti. Riječ je o skupu simptoma koji se najčešće javlja tijekom ožujka, a njegovo prisustvo može potrajati sve do svibnja.

Do umora dolazi zbog prilagodbe našeg organizma na vremenske promjene i produljenje dnevnih sati. Povećanje Sunčeve svjetlosti uzrokuje hormonalne promjene u organizmu i promjenu ritma bioloških funkcija u tijelu, pa oni koji su time zahvaćeni osjećaju simptome proljetnog umora.

Koji su načini prevencije ili ublažavanja simptoma proljetnog umora?

1. Zdrava i raznovrsna prehrana

Iako je u današnje vrijeme ponuda namirnica veća nego ikada i povrće i voće mogu se naći i izvan sezone, je li prehrana koju konzumiramo zapravo dovoljna?
Ljudi uglavnom dnevno unesu više kalorija i energije nego što im je potrebno, ali bitno je i kakve kvalitete je hrana koju unosimo u organizam, a ne sama kvantiteta. Vitamini i minerali koji se prirodno mogu dobiti iz hrane gube se već i samom pripremom i kuhanjem namirnica, pa prosječan čovjek zapravo ne unosi dovoljno nutritivno bogatih namirnica dnevno. Time dovodi organizam u stanje nedostatne količine esencijalnih tvari.

Esencijalne tvari nužne su za normalno funkcioniranje našeg organizma, ali ih naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unositi hranom i/ili suplementacijom.

Za početak u svoju prehranu uvrstite više svježeg voća i povrća. Počastite se sokom od iscijeđenog voća, pojedite ukusnu voćnu salatu, umjesto teške zimske hrane pripremite salatu od miješanog povrća i piletine ili popijte revitalizirajući čaj od đumbira i metvice.

S obzirom na to da je hranom teško nadomjestiti taj nagli manjak esencijalnih tvari i povećanu potražnju organizma, preporučljivo je u proljeće uzimati dodatke vitamina i minerala.

  • Vitamin C:

Manjak vitamina C uzrokuje iscrpljenost i umor, stanice slabije troše kisik te je i imunološki sustav oslabljen. Zato u proljeće ljudi često boluju od viroza i respiratornih infekcija.

Vitamin C nalazi se u voću i povrću (špinat, blitva, maline, borovnica…) kojih nema mnogo u zimskim mjesecima pa se u proljeće osjeti njegov manjak u organizmu.

Nadomjestiti ga se može u raznim oblicima, od tekućeg dodatka prehrani, šumećih tableta, prašaka do kapsula ili tableta za žvakanje. Može ga se uzimati kao zaseban vitamin ili u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima, a dnevna potreba vitamina C kod odrasle je osobe 500-1000 mg.

  • Vitamini B skupine:

Vitamini B kompleksa služe kao koenzimi. Koenzimi su molekule vezane za enzime i potrebni su za njihovu normalnu biološku funkciju pa ih stoga možemo zvati „pomagačima“ enzima.

Manjak vitamina iz skupine B, njih 8, uzrokuje umor, poremećaje spavanja, nemir, depresiju, gubitak apetita, probleme s kožom i nedostatak energije.

Oni su poznati i kao antistresni vitamini jer utječu na raspoloženje i rad živčanog sustava. Kao dodaci prehrani dolaze uglavnom kao kompleks vitamina B. Sadrže ih također i multivitaminski preparati, a mogu se uzimati i pojedinačno.

• Magnezij:

Magnezij je makromineral koji je uključen u metabolizam ATP-a, ključne energetske molekule. Važan je i za tonus krvnih žila te djelujući kao snažan vazodilatator, sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka.

Vezan je i za promet i regulaciju kalcija pa je bitan i kod mineralizacije kosti. Njegov manjak osjeti se kroz slabost i grčenje mišića, tremor, nervozu i depresiju.
Magnezij kao dodatak prehrani postoji u nekoliko oblika, ali najčešće kao oksid, citrat, glicinat ili malat te ga se može uzimati u dozi 375-400 mg u obliku kapsula, šumećih tableta ili direkt prašaka.

  •  Kalcij:

Kalcij je jedan od minerala koji imaju i funkcionalnu i strukturnu ulogu u našem organizmu. Potreban je za izgradnju kostiju, ali sudjeluje i u metaboličkim aktivnostima organizma.

Najvažniji izvor kalcija jesu mlijeko i mliječni proizvodi, a za njegovu apsorpciju potreban je vitamin D. Kalcij se kao i magnezij može naći u ljekarni u različitim oblicima, te stoga svatko može izabrati najprikladniji za sebe.

  • Koenzim Q10:

Koenzim Q10 ima važnu funkciju u pretvorbi energije prehrambenih tvari u tjelesnu energiju. Njegov manjak dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i drugih funkcionalnih poremećaja. Ujedno je i snažan prirodni antioksidans.

Njegova je uloga da štiti membrane stanica od slobodnih radikala koji nastaju različitim procesima prilikom stvaranja energije u mitohondrijima.

Najbolji izvori koenzima Q10 u hrani jesu orašasti plodovi, biljna ulja i crveno meso, a minimalna dnevna potreba kod odraslog čovjeka jest 30 mg. Može ga se nadomjestiti dodacima prehrani te se kao takav nalazi u multivitaminskim preparatima, ali i kao zaseban nutrijent u dozama od 60 ili 120 mg.

2. Boravak na otvorenom – Sunce je najbolji prijatelj dobrog raspoloženja

Izlazak na svjež zrak, odnosno boravak na otvorenom dokazano je jedan od najvažnijih čimbenika dobrog raspoloženja.

Boravak na dnevnoj svjetlosti, pogotovo ako je lijep i sunčan dan, povisuje razinu hormona serotonina, tzv. hormona sreće, a inhibira razinu melatonina, hormona koji uvodi u san.

No osim toga, Sunčeva svjetlost potrebna nam je zbog sinteze vitamina D, vitamina koji sudjeluje u imunološkom odgovoru i obrani organizma kao i u apsorpciji kalcija potrebnog za izgradnju i mineralizaciju kostiju.

Vitamin D troši se u zimskim mjesecima zbog učestalih viroza i bolesti, a teško se nadomješta zbog manjka Sunčeve i dnevne svjetlosti pa ga se može uzimati i u dodacima prehrani.

3. Tjelesna aktivnost

U svoju svakodnevicu uključite i neku tjelesnu aktivnost. Osim što na taj način doprinosite svom zdravlju, smanjujete tjelesnu težinu, prevenirate kronične bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, tjelesna aktivnost također podiže razinu energije i utječe na bolje raspoloženje.

Krenite s vožnjom bicikla, laganom šetnjom, uključite se u neki fitness ili plesni klub te na taj način aktivirajte svoj organizam i olakšajte mu prijelaz iz zimskog turobnog vremena u duže i sunčane dane.

4. Nahranite i svoju kožu

Često zaboravimo da promjena godišnjeg doba, osim iznutra, ostavlja tragove i izvana.

Naša koža isušena centralnim grijanjem tijekom hladnih mjeseci, oštećena hladnim zimskim zrakom, iscrpljena i dehidrirana, također treba revitalizaciju u proljeće.

Nagradite se novom kremom za lice i nahranite svoju kožu i vratite joj potrebnu elastičnost. Također, ne zaboravite i na zaštitni faktor ako se dulje izlažete suncu.

Naslovna: Image by Khusen Rustamov from Pixabay

Vijesti

Vatrogaskinja Lea iz Ribnice obožava seosku kuhinju, a evo što će spremiti ekipi za večeru

Za svoju večeru Lea odabrala sljedeće sastojke: koprive, gljive, kruške, mascarponea, pljukanaca, teletine i crnog vina.

Objavljeno

na

Ekonomistica Lea Hader (28) ugostit će ekipu ovotjedne ‘Večere za 5’ u svojoj kući u Ribnici pored Velike Gorice. Voli kuhati i družiti se, udana je i majka je djevojčice. Jednog dana voljela bi imati svoju slastičarnicu. Bavi se vatrogastvom i vrtom, a prije toga bavila se i folklorom. Omiljeno jelo joj je sarma te obožava tradicionalnu seosku kuhinju.

– Moju malu obitelj sačinjavaju suprug i kći, muž mi je velika podrška u svim segmentima. Držim se tog da mi je obitelj na prvom mjestu. Svakodnevno kuham, održavam dvorište i okućnicu, čistim kuću, svakodnevni dan jedne mame – rekla je Lea.

Foto: RTL.hr

– Ljudi me doživljavaju zločestom i drže distancu od mene, a kad me upoznaju kažu da nisam takva! Smatraju me strogom – ispričala je o sebi Lea.

– Natjecateljski sam tip, volim pobjedu i mislim da laže onaj koji to kaže – dodala je i otkrila da bi, ako pobijedi, odvela supruga na odmor.

Večeru je Lea odlučila spraviti od zanimljivih sastojaka – koprive, gljive, kruške, mascarponea, pljukanaca, teletine i crnog vina.

– Gljive obožavam u gulašu, u kajgani – ispričao je Zvonko!

– Neke stvari uopće ne znam što su, primjerice pljukanci, ne znam što je to – komentirala je Branka.

– Znamo napraviti salatu od koprive – dodao je Ivan.

Ekipa očekuje ukusnu hranu od Lee, a Branka je dodala i da smatra da ih očekuje luda atmosfera.

Foto/izvor: RTL

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorička poduzeća na meti lopova, provaljeno u Velikoj Kosnici i Novom Čiču

Ukraden alat, električni mopedi i kablovi.

Objavljeno

na

Iste večeri provljeno je u prostore poduzeća na području Velike Gorice. Provale su bile između 19. i 20. studenoga. Jedna je bila u Velikoj Kosnici, gdje je nepoznati počinitelj provalio u prostore poduzeća koje se nalazi u Zagrebačkoj ulici. Ukrao je električne mopede i alat. U tijeku je kriminalističko istraživanje te za sada visina materijalne štete nije utvrđena.

Nedaleko Kosnice, provaljeno je u prostor poduzeća u Novom Čiču. Ukradeni su naponski kablovi, a šteta je više tisuća eura.

Podsjetimo i kako je nedavno provaljeno na gradilište u poslovnoj zoni Meridian 16 gdje su ukradeni elektro materijali i kablovi. Oštetili su tvrtku za više desetaka tisuća eura.

Nastavite čitati

Najave

Vani je novi Reporter! Oproštaj od župnika, povratak kući i put za Kuče…

Na dobro poznatim lokacijama po gradu i okolici potražite svoj besplatan primjerak Reportera

Objavljeno

na

Zakoračili smo već u drugu polovicu studenog, jesen se sve ozbiljnije pretvara u zimu, ali to ne znači da se život u gradu uklopio u to sivilo, maglu, sad i kišu… Sve što je događalo u tjednima iza nas skupili smo na 32 stranice novog broja vašeg omiljenog lokalnog mjesečnika, ukupno već 443. broja Reportera.

Na gradskim stranicama donosimo izvještaje o učinjenom, ali i planove i najave onoga što će se događati. Prvi tako donosimo što nas sve čeka na ovogodišnjem Adventu, a donosimo i plan za dječji park u Cvjetnom naselju, koji ide u veliku obnovu.

Oprostili smo se još jedanput od velečasnog Stjepana Tenšeka, župnika župe u Šćitarjevu, koji je preminuo u 52. godini. Doznali smo kakav je bio župnik, čovjek, što je sve ostavio iza sebe, kako je otišao…

Donosimo i priču o zatvaranju lanca trgovina Modiana, predstavljamo novi projekt u našem gradu, nazvan “Kuća kreativnosti”, a otkrivamo i tko od naših sugrađana najlošije stoji na famoznoj “listi srama” Porezne uprave.

U sklopu serijala reportaža “Reporter u gostima” zaputili smo se u Kuče, jedno od najvećih sela u našem kraju, a sve o prošlosti i sadašnjosti sela ispričao nam je Branko Berković, 79-godišnji mještanin, predsjednik pjevačkog društva… Ima u toj priči svega, i velikana, i nadmorskih visina, i dresiranih gusaka, i došljaka s vlastitim kvartom…

Nakon pregleda aktualnosti iz gradskih tvrtki i savjeta iz naših ljekarni, na sportske stranice smjestio se veliki razgovor s Ivanom Prelecom, 37-godišnjim nogometnim trenerom, domaćim dečkom i stručnjakom koji sve bolje kotira. I samo je privremeno doma, sa svojim curama, jer novi projekti već su u pripremi.

Tu je i priča o nekadašnjim golmanima HNK Gorice, o uzletu karijera Kristijana Kahline i Dominika Kotarskog, tu je i pregled zbivanja u nižim ligama, tu je i malo rukometa, ali i malo upoznavanja sa sportom u Ivanić Gradu.

Ukratko, za svakoga po nešto. Potraži svoj primjerak…

Nastavite čitati

Vijesti

Predstavnici VG Čistoće na međunarodnom sajmu ECOMONDO u Italiji

Upoznali su se s najnovijim tehnološkim rješenjima koja omogućuju učinkovitije i održivije gospodarenje otpadom.

Objavljeno

na

Sajam ECOMONDO u Riminiju jedan je od vodećih europskih događaja posvećenih ekološkim inovacijama i održivom upravljanju resursima. Ovaj prestižni sajam, koji se tradicionalno održava u studenom, okuplja stručnjake, donositelje odluka, istraživače i poduzetnike iz cijelog svijeta.

Na ovogodišnjem sajmu, održanom u Rimini Expo Centru, sudjelovalo je 1622 izlagača iz čak 65 zemalja, koji su predstavili najnovije tehnologije na području kružnog gospodarstva, gospodarenja otpadom, obnovljivih izvora energije, zaštite tla i vode te prilagodbe na klimatske promjene. Sajam je posjetilo više od stotinu industrijskih i institucionalnih delegacija, a naglasak je bio na inovacijama i tehnologijama temeljenim na umjetnoj inteligenciji i velikim skupovima podataka, s ciljem prilagodbe na klimatske promjene i ublažavanja klimatskih promjena.

Predstavnici VG Čistoće bili su među sudionicima ovog značajnog događaja. Tijekom posjeta imali su priliku upoznati se s najnovijim tehnološkim rješenjima koja omogućuju učinkovitije i održivije gospodarenje otpadom. Poseban fokus posjeta stavljen je na primjenu IoT tehnologija, automatizaciju i digitalne alate koji olakšavaju prijelaz prema kružnom gospodarstvu.

ECOMONDO je pružio priliku za razmjenu iskustava i uvida u najbolje europske prakse, što će dodatno pridonijeti razvoju VG Čistoće. Sudjelovanje na ovom sajmu posebno je važno zbog prilagodbe poslovanja najnovijim EU direktivama te osiguravanja visoke kvalitete usluga za korisnike.

Osim obilaska izložbenih prostora, predstavnici VG Čistoće prisustvovali su na velikoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Next Generation EU and Circular Economy“, organiziranoj u suradnji s talijanskim Institutom za zaštitu okoliša i Ministarstvom okoliša i energetske sigurnosti Republike Italije. Konferencija je pružila uvid u ključne strategije Europske unije za tranziciju prema održivom gospodarstvu.

Sudjelovanje na sajmu ECOMONDO potvrđuje predanost VG Čistoće inovacijama i kontinuiranom razvoju u sektoru održivog gospodarenja otpadom, čime se osigurava zelenija budućnost za postojeće i nove generacije

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.