Povežite se s nama

Zdravlje

Predavanje akademika Željka Cvetnića na prepunoj mraclinskoj Zgradi

Objavljeno

na

Još svježe uspomene na “doba korone” bile su, čini se, najbolja pozivnica na predavanje akademika Željka Cvetnića “Bolesti koje su mijenjale svijet”, pa se Zgrada po drugi puta u jedva osam dana pokazala pretijesnom za sve Mraclince i goste koje je prigoda privukla.

Predavanje je organizirao gorički Zavod za znanstveno umjetnički rad HAZU, a akademik Cvetnić, inače voditelj Zavoda, kroz dinamičnu je prezentaciju predstavio svoju knjigu istoga naslova objavljenu 2019, dakle baš uoči pojave koronavirusa. Uzevši popularniji, publicistički ton Cvetnić je u desetak primjera – desetak različitih zaraznih bolesti, poput kuge, kolere, gube, tuberkuloze… pa sve do aktualnih majmunskih boginja – uobličio desetak detekcijskih priča, koje teku baš prema pravilima krimića: imamo masovnog ubojicu koji iza sebe ostavlja nebrojene žrtve, a da često ne znamo odakle je došao, gdje se skriva, kako napada i kad će opet doći.

Žrtava je toliko da one mijenjaju tijek povijesti, ponekad više nego ratovi. Naravno tu su i “detektivi”, danas već slavni znanstvenici poput Kocha, Pasteura, Mary Montague, Edwarda Jennera…, koji bi prvi ušli ubojici u trag, ali su često – baš kao i današnji borci protiv koronavirusa – bili ismijavani ili marginalizirani. Malo što se u našem odnosu prema pošastima promijenilo još od antičkih dana, moglo bi se zaključiti, no znanost, osobito vakcinacija, uspjeva takve bolesti iskorijeniti ili staviti pod kontrolu svugdje – osim među najsiromašnijima.

Priredbu, koju je moderirala upraviteljica Zavoda Katja Matković Mikulčić, otvorila je i zatvorila ženska vokalna skupina Dučeca, najavivši time i predstojeći jubilej 100. obljetnice KUD-a, a nazočnima su se uvodno obratili i dogradonačelnik Neven Karas, te tajnik Medicinskog razreda Akademije akademik Josip Madić. U publici su posebno pozdravljeni vukovinski župnik i kapelan, velečasni Đuro Sabolek i Matija Vragović, akademik i član Upravnog odbora Zavoda Ranko Matasović, a pljesak sumještana dobio je i mraclinski pisac Ratko Cvetnić koji je na izbornoj skupštini HAZU prošloga tjedna iz suradnoga člana Akademije promaknut u redovnoga. Nakon predavanja nazočni su se podružili u Društvenom domu uz turopoljski domjenak što su ga u suradnji sa Zavodom priredile članice mraclinskog Ženskog društva “Anđela Lovreković”.

Izvor: Mraclin hr.

Vijesti

Bolje spriječiti..: Nova aplikacija mjeri lokalne razine UV zračenja

Prekomjerno izlaganje UV zračenju glavni je uzrok raka kože, stoga su u svrhu prevencije Svjetska meteorološka i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule SunSmart Global UV aplikaciju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ljeto je i nije neka vijest kako temperature zraka rastu, a idućih dana idu i debelo iznad 30 Celzijusa. Ovaj sunčani i vrući vikend maksimalac ide i do 33 Celzijusa, a idućeg tjedna još i više, kažu da će nas pržiti i do 40..

Nije novost ni kako se trebamo zaštititi od štetnog UV zračenja, ali zato jest ona o tome kako je pokrenuta nova aplikacija za mobilne telefone, SunSmart Global UV,  kojom se mjere upravo te razine štetnog ultraljubičastog zračenja i to na lokalnoj razini. Aplikaciju su pokrenuli UN, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Aplikacija je dostupna besplatno u Apple App i Google Play trgovinama, a pruža petodnevnu UV i vremensku prognozu, upozorava o periodima kada je potrebna zaštita od sunca, a sve s ciljem smanjenja globalnog terete raka kože i oštećenja očiju povezanih s UV zračenjem.

– Prekomjereno izlaganje UV zračenju glavni je uzrok raka kože. Stoga je od vitalnog značaja da ljudi znaju kada i kako se zaštititi – rekla je dr. Maria Neira, direktorica Odjela za okoliš, klimatske promjene i zdravlje WHO-a.

Ova aplikacija kombinira meteorološku, ekološku i zdravstvenu stručnost, a jedinstvena je jer koristi podatke s vremenskih i UV mjernih postaja na razini zemlje kako bi pružila točna očitanja UV indeksa specifična za lokaciju.

Prekomjerna izloženost UV zračenju odgovorna za ozbiljne zdravstvene probleme, a svake godine se dijagnosticira novih 1,5 milijuna slučajeva raka kože. Trenutačno veliki dijelovi Europe mogu imati vrijednosti UV indeksa veće od 8, što je ocjena ‘vrlo visoka’ i znači da se posljedice mogu pojaviti za samo 15 minuta, ovisno o tipu kože.

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

U Rugvici kreće izgradnja tvornice Imunološkog zavoda

Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za 2 godine…

Objavljeno

na

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica, donesena je odluka kojom Općina Rugvica daruje zemlju Imunološkom zavodu za izgradnju nove tvornice. Riječ je o prostoru koji se nalazi u Radnoj zoni Rugvica-sjever, točnije u Ulici Grada Vukovara, a investicija je vrijedna gotovo 120 milijuna kuna.

– Ovo je povijesna odluka za Općinu Rugvica! Riječ je o investiciji koja je od strateškog značenja za cijelu Hrvatsku, jer znamo koje sve benefite i dobrobiti za zdravstvo donosi revitalizacija Imunološkog zavoda. U samo mjesec dana došli smo do zajedničkog rješenja koje je prihvatljivo svima, a ponajprije za dobrobit naših građana – poručio je Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica.

Nacionalno blago, kako mnogi zovu javno-zdravstvenu ustanovu Imunološki zavod, ubrzo bi trebao započeti s revitalizacijom. Gradnja cjelokupne tvornice počet će najkasnije za 2 godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti 9 mjeseci od pozitivnog završetka javnog natječaja, tj. odabira izvođača po provedenom natječaju.

Imunološki zavod godinama je u Hrvatskoj proizvodio najkvalitetnija cjepiva protiv dječjih bolesti, krvne pripravke, kao i antitoksin protiv ugriza zmija otrovnica.

Godinama se čeka revitalizacija i obnova Imunološkog zavoda, koji je zbog nedovoljnog ulaganja, na žalost propao. Ovim potezom – darovanjem zemlje, početak je nove, svijetle budućnosti ove zdravstvene, istraživačke i obrazovne ustanove, koja nije samo poznata u Hrvatskoj po svojoj dosadašnjoj kvaliteti proizvoda, nego u cijelom svijetu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dan darivatelja krvi: Predsjednik Milanović odlikovao trojicu Velikogoričana

U našem je gradu veliki broj darivatelja krvi, a već u prvih šest mjeseci ove godine prijavilo se i novih 59 darivatelja, otkrivaju iz gradskog Crvenog križa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi ravnateljica velikogoričkog Crvenog križa, Renata Deak, uputila je čestitke i veliku zahvalu svim darivateljima s područja našeg grada.

– To je čin solidarnosti, jer kad nekome darujete krv spašavate život i stoga veliko hvala svim našim darovateljima. Povodom današnjeg dana predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene, dobrovoljnim darivateljima krvi u 2019. godini.  Među njima su i trojica Velikogoričana, Vjekoslav Borković, Marin Martinjak i Ismet Sulejmanagić  – rekla nam je Deak.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske /Tomislav Bušljeta, Dario Andrišek

Ističe kako u Velikoj Gorici imamo veliki broj redovitih darivatelja krvi, uključeno je i dosta mladih, a u ovoj godini se uključilo i 59 novih darivatelja, te je dosad prikupljeno 1530 doza.

– Krv i krvni pripravci bitni su resursi za učinkovito liječenje bolesnika. Potreba za krvi je univerzalna, ali pristup svima onima kojima je potrebna – nije. Kako bi se omogućilo da svi kojima treba transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, svaka zemlja treba imati dobrovoljne neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv – ističe ravnateljica gradskog Crvenog križa.

Ovaj nesebičan čin solidarnosti bitan je za učinkovito liječenje žena koje pate od krvarenja povezanog s trudnoćom i porođajem, za djecu koja pate od teške anemije zbog malarije i pothranjenosti, bolesnicima s poremećajima krvi i koštane srži, nasljednim poremećajima hemoglobina i stanjima imunološkog nedostatka, žrtvama traume, hitne slučajeve, katastrofe i nesreće, kao i za pacijente koji se podvrgavaju naprednim medicinskim i kirurškim zahvatima.

Stiže nam turistička sezona, tijekom koje su povećane potrebe za krvlju i krvnim pripravcima, pa ravnateljica Deak najavljuju nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koje će se održati 27., 28. i 29.lipnja u prostorijama gradskog Crvenog križa u Cvjetnom naselju.

 

Nastavite čitati

Najave

‘Putovanje za život’: Buvljakuše zovu na humanitarnu akciju za Josipu

Cilj je prikupiti 100.000 kuna za auto prilagođen teško stradaloj Josipi Smolčić, a cjelodnevna akcija će se održati u subotu 11.lipnja u središnjem goričkom parku. Akciji se pridružio i hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović donacijom potpisanog dresa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Humanitarna udruga Buvljakuše ponovno je u akciji! Ove subote, 11.lipnja, svi ste pozvani na sudjelovanje u humanitarnoj akciji pod nazivom ‘Putovanje za život’, koja će se održati od 10 do 20 sati u parku dr.Franje Tuđmana.

– Nakon duže pauze, korone i svih ograničenja, opet smo se pokrenule i organiziramo humanitarni buvljak za našu sugrađansku Josipu Smolčić, koja je teško stradala u prometnoj nesreći i ostala nepokretna, pa  prikupljamo sredstva za kupnju posebno prilagođenog auta, čija je cijena oko 100.000 kuna – kaže Gordana Lazić u ime humanitarnih Buvljakuša.

Foto: Humanitarna akcija Putovanje za život/Buvljakuše FB

Sredstva se prikupljaju kroz kotizaciju od 50 kuna za izlagače, te kroz prodaju slastica, pića, bogatu tombolu i razna događanja koja će se čitavog dana odvijati na Tuđmacu i prostoru oko Pučkog otvorenog učilišta.

– Bit će puno sadržaja, za velike i male. Dolazi nam dječji zbor Cvrkutavci, bit će tu i napuhanci, Udruga umirovljenika Zlatna dob imat će nordijsko hodanje, bit će tu I čitanja bajki, dolaze nam vatrogasci, imat ćemo aukcijsku modnu reviju, čekamo potvrde i za glazbeni program – otkriva.

Foto: u akciju se uključio i hrv.reprezentativac Marcelo Brozović koji je darovao potpisani dres za aukciju koja se odvija na FB Buvljakuša/Hum.udruga Buvljakuše

Uoči cjelodnevne humanitarne akcije ove subote na Tuđmancu, Buvljakuše su organizirane i neke manje, poput humanitarne prodaje jagoda, a u tijeku je i aukcija potpisanog dresa hrvatskog reprezentativca i igrača Intera, Marcela Brozovića, koja se odvija na Facebook stranici Buvljakuša.

– I ovim putem pozivamo sve naše sugrađane da nam se pridruže u subotu od 10 do 20 sati u akciji za Josipu. Podružite se, zabavite se, nešto kupite, cilj je da se svi dobro zabavimo i prikupimo što više sredstava – poručuju završno goričke humanitarke.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Crveni križ: Velikogoričani darovali više od 100 litara krvi

Na darivanje se odazvalo 316 darivatelja…

Objavljeno

na

Velikogoričani su još jednom dokazali koliko veliko imaju srce te su se u velikom broju odazvali na posljednju akciju dobrovoljnog darivanja krvi, u organizaciji goričkog Crvenog križa.

– Naša trodnevna akcija završila je prošli petak, a na poziv na darivanje se odazvalo 316 darivatelja. Time smo prikupili 253 doze krvi, a jedna prikupljena doza ima 450 mililitara. Naša obitelj darivatelja, svakim novim darivanjem je sve veća pa je tako bilo i ovoga puta, bogatiji smo za 8 članova, novih darivatelja koji su prvi puta darovali krv – istaknuli su iz Crvenog križa.

Foto: FB Crveni križ Velika Gorica

Koliko je važno darivati krv, najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv! A s obzirom da su ljetni mjeseci pred nama, potreba za ovom plemenitom tekućinom će biti još i veća. Nova akcija u našem gradu bit će krajem lipnja i to 27.28. i 29.lipnja.

 

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno