Poveži se s nama

CityLIGHTS

Postani glazbeni producent, pisac, umjetnik, programer ili poduzetnik – online radionice za mlade u rujnu

Donosimo besplatne online radionice za djecu i mlade koje će se održati u rujnu.

Objavljeno

Nove prilike za stjecanje vještina, usavršavanje ali i zabavu uz stvaranje vlastitog sadržaja u online formatu, ovog rujna, osigurale su brojne organizacije. U različitim radionicama europskog projekta Art(ve)šeraj, Udruge Ime Dobrote, Coca Coline akademije i Sveučilišnog računskog centra mladi mogu sudjelovati potpuno besplatno.

“Ja i drugi” – Coca Colina akademija za mlade na platformi Leap Academy

Coca Cola od 2017. sponzorira niz besplatnih radionica za mlade kojima je cilj povećanje konkurentnosti mladih na tržištu te samim time pad broja nezaposlenih. Programi su namijenjeni uzrastu od 18 do 30 godina, a sastoje se od četiri modula; osobni razvoj, interakcija i umrežavanje, komunikacija i zapošljavanje.

Od lipnja ove godine program je potpuno digitalan. Predavanja se odvijaju preko Zooma, a kroz materijale se prolazi samostalno, pomoću Leap Academy platforme. Lekcije se mogu pogledati kada to polazniku najviše odgovara, a dostupni su i dodatni materijali. Na kraju svakog modula dostupan je i kviz kako bi polaznik mogao provjeriti svoje znanje.

Idući Webinar na Zoomu naslova “Moj CV neće u smeće” predviđen je za 9. rujna u 17 sati, a održat će ga predavačica Martina Raškaj.

Foto: Coca-Cola HBC Hrvatska

Broj mjesta na ovim tečajevima i predavanjima je neograničen, a registracija se može obaviti u dva kratka koraka na Leap Academy.

Radionice glazbene produkcije i radionice kreativnog pisanja Art(ve)šeraja

Radionice se odvijaju se u sklopu europskog projekta Art(ve)šeraj te su namijenjene osobama od 15 do 25 godina.

Radionice glazbene produkcije namijenjene su za one koji sviraju i produciraju glazbu, koji uz vodstvo mentora žele razviti svoj osobni i prepoznatljiv glazbeni stil. Predavanja će se odvijati online, putem Zooma, a prvo predavanje počinje 13. rujna u 19 sati. Nastava će se odvijati ponedjeljkom, srijedom, petkom i nedjeljom do kraja listopada, a svaka će radionica trajati 2 sata.

Voditelj radionice je mladi hrvatski glazbeni producent Lovro Baletić.

Prijaviti se možete preko obrasca.

Foto: Art(ve)šeraj

Radionice kreativnog pisanja namijenjene su mladima koji posjeduju afinitet prema pisanju i koji, uz vodstvo mentorice, žele razviti svoj osobni i prepoznatljiv stil.

Radionice kreativnog pisanja će se također odvijati posredstvom aplikacije Zoom, a počet će 13. rujna u 19 i 30. Odvijat će se svakog ponedjeljka, srijede i četvrtka do kraja listopada, a radionice će trajati 3 sata. Polaznici će tijekom radionice imati priliku upoznati se sa svim formama i oblicima, a poseban će naglasak biti na kreativnom pisanju za film i vizualne medije.

Voditeljica radionice je hrvatska redateljica i scenaristica Marina Tetarić Prusec.

Svi zainteresirani za radionice kreativnog pisanje mogu se prijaviti na poveznici

Obje radionice vrijednosti su 2500 kuna po osobi no za polaznike su potpuno besplatne zahvaljujući europskim fondovima iz kojih su osigurana sva financijska sredstva za provedbu ovih radionica.

Foto: Art(ve)šeraj

Progledaj srcem, online projekt Udruge Ime dobrote

Projekt je osmišljen za djecu i mlade do 25 godina, a uključuje radionice iz područja umjetnosti i kulture. Primarni cilj je osvijestiti važnost razvoja talenata kod mladih. Provodi se u sklopu operativnog projekta Europskog socijalnog fonda Umjetnost i kultura: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

U sklopu projekta predviđene su 33 besplatne aktivnosti, a sve se provode online te obuhvaćaju; panele, radionice, koncerte, izložbe, ali i druženja sa stručnjacima i umjetnicima iz područja glazbe, glume, slikarstva, kiparstva, umjetnosti i kulture. Tako će na panelima i radionicama nastupiti i glumac Robert Kurbaša, mladi kipar Luka Stipić, međimurska akademska slikarica Eva Vukina te mnogi drugi.

Projekt nosi i religiozni predznak pa će mladi imati priliku čuti nadahnjujuće priče i poslušati koncerte duhovne glazbe.

Prijave za sudjelovanje u projektu traju do 6. rujna 2021. Sva zainteresirana djeca, njihovi roditelji i mladi do 25 godina mogu se javiti za prijavu na adresu e-pošte: progledajsrcem@laudato.hr.

Foto: Zagrebačka županija

Webinari Sveučilišnog računskog centra

“Srce” je i ove akademske godine pripremilo različite online radionice za sve zainteresirane.

Na njihovoj online platformi za učenje možete se prijaviti na napredne tečajeve, u dobro poznatim programima, kao što su “PowerPointiranje ili kako izraditi moćne prezentacije” i “Proračunske tablice – ekspertna razina”, ali i naučiti montirati video u Shotcutu te snimanje i obradu zvuka u Audacityju. Kao i uvijek dostupni su tečajevi različitih programskih jezika, bazne razine i one naprednije. 

Iako webinari nisu besplatni, cijene sa (velikim) studentskim popustom iznose od 120 do 180 kuna, ovisno o izabranom webinaru. Na mrežnim stranicama “Srca” dostupni su i kratki, besplatni webinari koji su predviđeni za samostalno učenje.

 

 

CityLIGHTS

U Turopolju i Buševcu pale se lampioni za Vukovar

Tradicionalno će se paliti lampioni kako u Velikoj Gorici, tako i u okolici…

Objavljeno

on

Vijeće Mjesnog odbora Turopolje, poziva sve udruge koje djeluju u mjestu, kao i sve mještane Turopolja da sutra 17.studenog u 18 sati dođu do raspela u Park turopoljskih branitelja kod Društvenog doma.

– Pomolit ćemo se i zapaliti lampaše u znak sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradalih u Domovinskom ratu. Lampaši će se paliti kod raspela, a nakon toga i duž ulice Drage Lučana, od željeznice prema Rakitovcu. Da se nikad ne zaboravi! – poručili su iz Mjesnog odbora

Isto tako, tradicionalno će sutra u sjećanje na žrtve Vukovara lampione zapaliti i u Buševcu. Udruga Moj Buševec za ovu je prigodu pripremila 550 lampiona.

– Lampione besplatno možete preuzeti na našem štandu kod crkve gdje ćemo upaljene postaviti na predviđeno mjesto ispisivanjem riječi Grada heroja” VUKOVAR” kao i na 3,5 m visokog postolja u obliku Vukovarskog vodotornja. Početak je u 17 sati – ističu iz Udruge.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

“Grga traži obitelj” slikovnica je koja progovara o djeci u domovima za nezbrinutu djecu

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

Objavljeno

on

Nakon “Lukasove plesne pustolovine” poznati gorički trener Tomislav Odžić svima dobro znani Tomo Vega napisao je još jednu slikovnicu. I ovoga puta posegnuo je za temom o kojoj se malo priča, a izuzetno je važna. Riječ je o djeci u domovima za nezbrinutu djecu.

U programu City radija ispričao nam je kako je nastala slikovnica “Grga traži obitelj”.

-Nakon odličnih kritika na prvu slikovnicu, odlične prodaje i činjenice da se “Lukasova plesna pustolovina” nalazi u svim knjižnicama diljem Hrvatske odlučio sam ići dalje. “Grga traži obitelj” je nova priča, bilo ju je vrlo teško pisati, osjetljiva je to tematika-kaže Vega.

Kako ističe slikovnice nije lako pisati jer se njima autor obraća najmlađoj publici koja mora razumjeti o čemu je riječ, i mora im biti zanimljivo, a pogotovo kada je riječ o temama o kojima on piše, o kojima se inače šuti.

-Tko je Grga, kakve su njegove nade, snovi, strahovi i kroz kakva emotivna stanja prolazi ispisano je na stranicama ove slikovnice.

Tijekom pisanja najviše ga je brinulo što će biti ako napiše samo jednu pogrešnu riječ, pa se nakon što je napisao rukopis obratio udruzi za potporu posvajanju Adopta i Antoniji Skender i Marti Divjak iz Inicijative Moramo vam nešto reći. Na njegovo veliko olakšanje reakcije su bile odlične.

-To su ljudi koji su tamo i koji znaju sve o toj tematici. Bilo je intervencija u tekstu, ali ne na priču, nego, napisao bih kako je Grga doručkovao zobene pahuljice, ali onda su mi rekle, ne, najčešći doručak je palenta s mlijekom-prepričava Tomo.

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

-To je meni važno naglasiti, jer tek sad se počelo govoriti da je sve više djece s tim poteškoćama. Zadatak je roditelja i škole da se to prepozna. Takvoj djeci plešu slova dok čitaju. U ovoj slikovnici su posebni fontovi, određeni su tonovi podloge, ilustracije su na jednoj, a tekst na drugoj stranici. Pokušajte zamisliti radost djeteta kad uspije pročitati stranicu, pa još jednu, i još jednu…To dijete će dobiti daljnji poticaj za čitanje.

I ovoga puta Mirna Savić svojim je  ilustracijama udahnula vizualni život ovoj priči, Dorotea Šušak  je uredila rukopis i bila važan dio Tominom kreativnom zanosu.

Više o slikovnici potražite OVDJE.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO 20.Gastro Turopolja – ukusan, humanitaran i zabavan

Ovogodišnje izdanje najdugovječnije goričke manifestacije popratio je Gastro tjedan, 3.Gospodarski sajam i 5.Festival craft piva…

Objavljeno

on

Objektivom naše kamere zabilježili smo kako je prošao ovogodišnji 20.jubilarni Gastro Turopolja. Iako u nešto izmijenjenom izdanju, raznovrsne ponude nije nedostajalo..Kako je to bilo ove godine pisali smo ovdje, a više pogledajte u videu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

20. Gastro Turopolja: Vjerni domaćim specijalitetima, uz craft festival, stižu Pips Chips&Videoclips

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana na koji stiže devet pivara…

Objavljeno

on

Domaća hrana, štrukli s tartufima, sirom ili višnjama, sarma to go, domaći sir, kolači, kesteni, kuhani gin i druge delicije domaćih proizvođača i obrtnika potražite za vikend 16. i 17. listopada u Velikoj Gorici! Gastro Turopoljaove godine obilježava 20 godina, i dalje jednako atraktivan i ukusan.

Na otvorenom, na platou oko Muzeja Turopolja predstavit će se 30-ak obrtnika i poduzetnika te domaćih proizvođača i OPG-ova s područja Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i šire koji će u sklopu Gospodarskog sajma ponuditi rukotvorine, suvenire, prehrambene domaće proizvode. Bit će tu domaćeg sira, ulja, prirodnih sokova, kruha, kolača i slastica, a u sklopu Dana meda i finog meda i mednih proizvoda. Čeka vas i Humanitarka, a sav prihod ide za malenog Nou kojem je potrebna hitna terapija desnog oka.

Na prostoru oko Muzeja bit će prilike za brzu hranu, grickalice s nogu, ali i fino domaće pivo jer čeka vas Velikogorički festival craftana koji stiže devet pivara: Devetka craft – Zabok, Podrum pivovara – Karlovac, Lokalna craft pivovara – Zagreb, Crafters brewery – Dugo Selo, Mlinarica pivovara i pivnica – Zagreb, Walkow craft brewery – Vukovar, Beckers craft brewery – Osijek, Pivovara Hajsonberg – Hrvatski Leskovac i Pivovara Hrvačić – Sisak. A fino hladno pivo odlično paše u večernjim satima, od 20 sati koncert ima grupa Pips Chips&Videoclips, dok je nedjelja rezervirana za kulturno -zabavni program uz velikogoričke tamburaše i dječji zbor.

Pips Chips&Videoclips – (C) Sasa Huzjak

Do kraja tjedna i dalje traje Gastro tjedan po restoranima u koji je uključeno jedanaest restorana s područja Velike Gorice i okolice koji po pristupačnim cijenama nude specijalitete domaće turopoljske ili mediteranske kuhinje. Za više informacija posjetite web ili Facebook stranicu Turističke zajednice grada Velike Gorice kao i Facebook stranicu Gastro Turopolja.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo što donosi Studija nove organizacije javnog prijevoza na području grada

Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima…

Objavljeno

on

Stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti danas su prezentirali Studiju nove organizacije lokalnog prijevoza na području grada Velike Gorice. Prijedlozi Studije rezultirali su nekim poboljšanjima poput uvođenja četiri nove linije, povezivanja  željezničkog kolodvora s lokalnim linijskim prijevozom putnika te su usklađeni polasci sa željezničkim polascima prema Gradu Zagrebu. Izmijenjene su pojedine trase linija radi prilagođavanja putnicima te je povećan broj polazaka na pojedinim linijama. Osim toga, povezana su i naselja koja prije nisu imala javni prijevoz.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima. Kada govorimo o lokalnom prijevozu, on će biti jeftiniji od ZET-a, a cijena karata će biti ista. No, kada je u pitanju međužupanijski prijevoz, nadam se da ćemo se uspjet dogovoriti oko cijene međužupanijske linije sa ZET-om – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ovo je idealan period da se napravi nova organizacija javnog prijevoza i da se linije prilagode građanima koliko je to moguće. Svrha je ovoga povezivanje prijevoza unutar grada, a gdje smo detektirali nova naselja koja bi ovim rješenjem se povezala i omogućila građanima da dođu u administrativno središte. Ključno je i to da se zadovoljstvo korisnika poveća. Mnogi su nezadovoljni s tim ZET-ovim autobusima, a današnji suvremeni trendovi idu k tome da vozila budu klimatizirana ili imaju aplikaciju putem koje će građani moći vidjeti gdje se u pojedinom trenutku nalazi – istaknuo je Marko Slavulj, voditelj katedre za tehnologije gradskog prometa FPZ-a, a koji je sudjelovao u izradi studije.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz studije se vidi kako je povećan broj linija s 13 na 16, kao i broj polazaka radnim danom s dosadašnjih 307 povećan je na 346, broj polazaka subotom s 141 povećan je na 176, a nedjeljom s 51 na 60.

– Realizacija ovakvog načina prijevoza uvelike ovisi o javnom savjetovanju i o pristiglim primjedbama/prijedlozima građana koje će se uzimati obzir te na kraju njihovo implementiranje u Studiju. Do tada, bez obzira na sve dosadašnji prijevoz će ostati isti kao i cijena – poručio je Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na prezentaciji je predstavljena i mogućnost osnivanja vlastite tvrtke lokalnog prijevoza putnika. Gruba cijena, bez pomnije analize, pokazuju da bi investicijski trošak bio do 30 milijuna kuna.

– Nova tvrtka iziskuje posebnu studiju i pristup, no iz neformalnih razgovora sa strukom to bi bilo moguće ukoliko bi se povezali s nekim većim gradom ili općinom te bi zajedničko autopoduzeće imalo smisla i bilo likvidno – dodao je gradonačelnik.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ova cijela prometna Studija biti će objavljena na službenoj stranici Grada te ide na javno savjetovanje sa svom zainteresiranom javnošću građana Velike Gorice da oni daju sve svoje prijedloge i primjedbe, jer ipak ljudi koji putuju svaki dan mogu meritornije iznijeti svoju problematiku, a koju ćemo mi svakako ukoliko bude moguće i prihvatiti – zaključio je gradonačelnik Ačkar.

14.10.2021. – Velika Gorica – Prezentacija Studije javnog lokalnog linijskog prijevoza putnika Grada Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Iz Grada pozivaju sve građane da svoje prijedloge i komentare na studiju pošalju na e-mail adresu: javni.prijevoz@gorica.hr.

Pregled organizacije linija i broja polazaka možete pronaći u priloženom dokumentu: Studija javnog lokalnog linijskog prijevoza

 

 

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno