Povežite se s nama

Kultura

Počinju upisi na tečaj gitare

Objavljeno

na

Od 19. do 23. rujna, od 8 do 20 h, na info pultu Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Zagrebačka 37, trajat će upisi na tečaj gitare.

 

Nastava će se odvijati 60 sati, a na raspolaganju su početni i napredni tečajevi. Svi će početi 1. listopada. Voditeljica je Sabina Mikša.

 

Kultura

U Velikoj Gorici održana prva smotra usmenog pripovijedanja djece i mladih

Predstavilo se petero mladih goričkih pripovjedača.

Objavljeno

na

Po prvi puta u Velikoj Gorici je održana je Državna (pred)Smotra usmenog pripovijedanja za djecu i mlade na kojoj se predstavilo petero mladih pripovjedača. Kako bi se uključio što veći broj djece, smotra je održana istovremeno u više hrvatskih gradova, a smotra za cilj ima njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja.

– “Prijateljstvo”, “Legenda o jezeru Vrana”, “Hrvatske legende”, “Kraljeva kći”, “Djevojčica plavih očiju” priče su kojima su naši hrabri pripovjedači u usponu prezentirali svoje vještine usmenog jezičnog izražavanja, kulturu govorenja i slušanja, ljubav prema domovini, tradicijskoj baštini i povijesti te sposobnost i pripremu za javni nastup – govori nam Maja Trupčević, organizatorica događanja u našem gradu te dodaje kako je simbol goričke predsmotre bilo stablo koje su posebno za ovu priliku izradila djeca iz skupine Artići, DV Ciciban.

Izvedbe je pomno pratilo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Maja Trupčević i Andrea Krenek, profesionalne pripovjedačice te dvije djevojčice s iskustvom pripovijedanja i javnog nastupa, Jana Deverić i Lucija Habulinec.

– Pripovijedanje je moćan alat u obrazovanju i odgoju, a igralački i pripovijedalački elementi sastavni su dio uspješnoga rada s djecom i mladima – naglasila je Trupčević.

Inače, tema ovogodišnje smotre je “Zajedno:Možemo sve!”, a gorički pripovjedači predstavit će Veliku Goricu 25. travnja na glavnoj smotri u Varaždinu

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prvo mjesto za djecu iz FA Šiljakovine na dječjoj smotri folkora

Evo i ostalih rezultata…

Objavljeno

na

Djeca iz Folklornog ansambla Šiljakovina s koreografijom “Devojčica kolo vodi” – pjesme i plesovi Turopolja, osvojila su prvo mjesto na Gradskoj smotri dječjeg folklora. Prema selektoru Goranu Kneževiću, koji je pomno pratio sve dječje izvedbe na prošlotjenoj smotri, a na kojoj je sudjelovalo 14 društava s 21 skupinom, odnosno izvedbom.

– Ovakav koncert je kulturološki, umjetnički i scenski vrijedan jer smo vidjeli ljepotu, znanje, umješnost, razigranost i radost. To je univerzalna vrijednost. Dječje stvaralaštvo i postignuća nisu, dječja – manje vrijedna ili samo za djecu i roditelje, već svojom kvalitetom staju uz bok „odraslima“i vjerujem da ću dočekati trenutak kad će to biti shvaćeno i društveno prihvaćeno – istaknuo je u svom izvješću, selektor Knežević.

Drugo mjesto na ovoj smotri pripalo je djeci iz KUD-a Kravarsko s koreografijom “Ajde doma dekle mile” – pjesme i plesovi Podravine, a djeca iz OSS Buševec s koreografijom “Prvo leto služim”, igrama, pjesmama i plesovima iz Međimurja bila su treća. Četvrta su bila djeca iz KUD-a Ščitarjevo s pjesmama i plesovima iz Moslavine “Stara stupa stalno lupa”, a peta su djeca iz KUD-a Čiče s koreografijom “Zginula je pikuša”.

Čestitamo svima na uspjehu i sretno na predstavljanju Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

Naslovna foto: FB FA Šiljakovina

Nastavite čitati

Kultura

Čuvari tradicije pokazat će raskoš plesova, pjesmi i nošnji na Smotri folklora

Tko je najbolji i tko će naš grad predstavljati na Županijskoj smotri folklora odlučit će tročlano povjerenstvo

Objavljeno

na

Nakon što su ljubitelji kulturno-umjetničkih društava prošlog vikenda uživali u nastupima djece, svojevrsni turopoljski festival folkora se nastavlja i ovog vikenda. U Pučkom otvorenom učilištu u nedjelju, 26. ožujka, od 17 sati nastupit će odrasle sekcije gradskih kulturno-umjetničkih društava na 23. Smotri izvornog i koreografiranog folklora. Posjetitelji će vidjeti 11 koreografija i četiri izvorne točke, a sve će izvesti 338 izvođača.

– Zna se da je Velika Gorica grad folkora, grad mladosti i sretni smo i ponosni da Velika Gorica ima toliko KUD-ova u svojoj zajednici i da oni funkcioniraju jako dobro, a gdje god da se pojave, i na državnim i na međunarodnim festivalima, uvijek su pohvaljeni i uvijek su prepoznatljivi – kazala je Zlatica Krznarić, tajnica Zajednice.

Tko je najbolji i tko će naš grad predstavljati na Županijskoj smotri folklora odlučit će tročlano povjerenstvo.

 

Nastavite čitati

Kultura

Putopisna i radionica o kajkavskom narječju za 100 godina škole u Mraclinu

Kako bi obilježili veliki jubilej u Mraclinu planiraju razne radionice, a glavno događanje trebalo bi biti u lipnju

Objavljeno

na

Objavio/la

Povodom obilježavanja 100 godina izrgradnje zgrade mraclinske škole, Mraclinci su u proteklih tjedan dana održali dvije radionice. Prvo je na redu bila radionica i putopisno predavanje koje je održao putopisac, avanturist i fotograf Damir Vujnovac u petak u prostorijama Dučeca. Gost je autor dviju putopisnih knjiga za djecu (Djeca Sahare i Djeca Kurdistana) te autor mnogih putopisnih tekstova objavljenih u časopisima i na internetskim portalima.

Foto: Josip Kos/Mraclin.hr

– Mraclinski školarci mogli su čuti brojne priče o mjestima, ljudima i običajima iz nama udaljenih krajeva, od Irana i Iraka, Turske, Jordana pa do Meksika. Cilj ove radionice je donijeti djeci informacije o životu njihovih vršnjaka u dalekim dijelovima svijeta, koji odrastaju u različitim kulturama. Time širimo horizonte naših mladih mještana i učimo ih toleranciji i prihvaćanju različitosti. Radionici su prisustvovale i učiteljice – Vlasta Šunko i Galja Trbić Vašić – pišu iz KUD-a Dučec za Mraclin.hr.

U četvrtak, 23.ožujka, održana je i druga po redu radionica u sklopu stote obljetnice škole u Mraclinu. Ovoga puta tema je bila kajkavsko narječje, a radionicu je vodila Marija Kos. Cilj radionice bio je poticanje navike čitanja kod djece, a uz to približavanje kajkavskog narječja, koje se pomalo zaboravlja. Kroz čitanje zabavnih priča, igru i kvizove, djeca su imala priliku upoznati raznolikost narječja.

Foto: Josip Kos, Tomislav Krešimir Hubak/Mraclin.hr

– Možemo reći da je radionica bila uspješna, djeca su pozorno slušala priču, a i sama su kroz kviz i igru pokazala svoje znanje mraclinskog govora. Dobro smo se zabavili i nešto novo naučili, na kraju se počastili sokom i kiflicama – kažu iz Dučeca.

Iduća radionica je u petak, 31. ožujka, kada će Maja Ergović iz Muzeja Turopolja održati radionicu tradicijskog ukrašavanja jaja voskom.

Nastavite čitati

Kultura

Ansambl Jane koncertom će Goričane podsjetiti na bogatstvo hrvatskih folklornih pjesama

Ostalo je još jako malo ulaznica

Objavljeno

na

Ansambl Jane pripremio je veliki cjelovečernji koncert pod nazivom “Drag je dragoj”, po istoimenoj pjesmi za koju su Jane nedavno snimile i video-spot.

Ansambl izvodi pjesme koje obuhvaćaju područje cijele Hrvatske, a načinom izvedbe iznimno je naglašena raznolikost i bogatstvo folklornoga glazbenog izričaja. U istom stilu pripremile su i repertoar za koncert, koji će se u subotu, 25. ožujka, 19 sati održati u Dvorani Gorica. Ulaznice su besplatne, a ostalo ih je još jako malo. Kako bi nabavili svoju, potrebno je javiti se Ansamblu Jane na njihovoj Facebook stranici.

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno