Poveži se s nama

HOTNEWS

Po dobivanju novog prijevoznika, ZET napušta garaže u centru grada

ZET je koristio garaže za nulti kilometar…

Objavljeno

Kao treća točka na dnevnom redu, 4.sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica našlo se Izvješće o organizaciji javnog prijevoza na području grada, a niti ova točka nije prošla bez velike rasprave vijećnika.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar, uvodno je istaknuo kako su prilikom sagledavanja ove problematike vodili računa o nekoliko stvari.

– Stručnjaci s Prometnog fakulteta koji su radili Studiju napravili su prijedlog koji je bio najbolji mogući, a o njemu su mogli raspravljati i sami građani. Oko 95 posto ideja koje su bile predložene u sklopu javne rasprave su uvrštene u intergralnu verziju studije. Cijena karte ostala je ista, četiri kune. ZET je nudio opcije da karta bude 12 ili 15 kuna, no mi to nismo dopustili – ističe Ačkar.

Podsjetimo, po prvi puta jedna linija biti će usmjerena prema Velikoj Mlaki i Mičevcu, a autobus koji vozi prema Cerovskom Vrhu imat će stajalište i u Gudcima. Iz studije se vidi kako je povećan broj linija s 13 na 16. Više o studiji pisali smo ovdje.

– Problematika je vrlo jednostavna. ZET daje vrlo nepovoljne uvjete i svi gradovi okolo gledajući tu analizu nisu ponudili niti približno tako skupu cijenu koju nudi ZET. Ali, postoji jedno veliko ALI…naši sugrađani navikli su na ZET, mi smo naslonjeni na Zagreb i ne možemo bježati od njega. Ne možemo neke stečevine koje su građani imali već desetljećima sada ukinuti, niti to želimo, niti je to intencija. Plan je da međužupanijske linije prema Zagrebu ostanu, da zadržimo te linije, ali da pojačamo infrastrukturu. Najgore što nam se može dogoditi je da ostanemo upravo na onome na čemu smo sada – rekao je Ačkar.

– Tražimo realnu i prihvatljivu cijenu po kilometru, a koju nam ZET trenutno ne nudi te iskorištava svoj položaj. ZET uporno sve gubitke koje je doživio akumulira, ne uvodi reda kroz kontrolore, kroz mini buseve ili kombije, nego prebacuje na teret gradskog proračuna. Karta je ostala 4 kune, a subvencija se povećala dvostruko – naglasio je gradonačelnik te predložio Gradskom vijeću da se izađe u susret svakom sugrađaninu te da dok se ne nađe adekvatno rješenje za poboljšanje ovih uvjeta da je najgora opcija da ostane upravo ovako kako je.

Potom je pročelnik za promet i komunalnu infrastrukturu Dubravko Katulić izvijestio malo detaljnije o ovoj tematici. Podsjetio je kako je ugovor sa ZET-om potpisan još davne 2009.godine i to na 10 godina.

– I dalje smo u pregovorima sa ZET-om s obzirom da naš ugovor koji imamo vrijedi do kraja godine, a teško je da ćemo do tada uspjet odraditi natječaj za lokalni prijevoz tako da ćemo subvencije za siječanj i veljaču iduće godine platiti prema dosadašnjem ugovoru koji iznosi od 3,6 milijuna kuna – istaknuo je katulić.

– Kako bi se dugoročno riješio problem izrađena je Studija, a ono što je FPZ prepoznao je premalo iskorištavanje željezničkog prometa. Predviđeno je kako će te linije na godišnjoj razini imati milijun i 230 tisuća kilometara, a kolni kilometar iznosi otprilike 16 kuna prema čemu bi bio trošak svih lokalnih linja oko 20 milijuna kuna. U taj iznos ne ulaze prodane karte, one se odbijaju pa bi tako subvencija koju bi Grad, po provedbi natječaja, platio budućem prijevozniku bila znatno manja.

Vlak – Željeznička postaja Velika Gorica

– Obzirom da željeznica može prevesti puno više putnika, nego samo jedan autobus, mi smo prebacili tendenciju upravo na taj željeznički promet. S HŽ Putnički prijevoz Grad je potpisao u tu svrhu i sporazum. Za sam komunalni prijevoz prema Studiji osiguralo bi se 20 milijuna kuna, za međužupanijski prijevoz izdvojili bi maksimalno 12 milijuna kuna te onih 3,6 milijuna kuna koji su predviđeni prema ugovoru sa ZET-om na početku iduće godine – zaključio je Katulić.

Na upit vijećnika Damira Slojšeka, što je s izmještanjem ZET-ovih garaža, pročelnik Katulić mu je odgovorio…

– Kako ZET već dugi niz godina ne želi voziti lokalne linije unutar područja grada te graže služe upravo za te lokalne linije. Mi ćemo raspisati natječaj za nove linije za novi komunalni linijski prijevoz unutar Velike Gorice. On je koristio te garaže za nulti kilometar, a na kraju krajeva mogli su voziti autobuse sa Žitnjaka tada bi kolni/nulti kilometar bio puno skuplji što znači veća subvencija Grada Velika Gorica, zato je ta garaža i korištena unutar područja. Po dobivanju novog prijevoznika ZET će napustiti garaže – naglasio je Katulić.

 

 

 

HOTNEWS

Fina: Gorički poduzetnici šesti po ukupnim prihodima i sedmi po broju zaposlenih u Hrvatskoj

S ostvarenih 13,2 milijarde kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Velike Gorice u ukupnim prihodima županije bio je 23,3% (56,9 milijardi kuna)

Objavljeno

on

Poduzetnici Velike Gorice, njih 1.820, u 2020. godini imali su 12.775 zaposlenih, što je u odnosu na 2019. godinu povećanje broja zaposlenih za 150 ili 1,2%, stoji u izvješću Fine. U razdoblju od 2011. do 2020. godine, poduzetnici Velike Gorice ukupne su prihode povećali za 42,2%, s ostvarenih 9,3 milijarde kuna u 2011. godini, na 13,2 milijarde kuna u 2020. godini. Konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini iznosio je 205,1 milijun kuna, što je 65,1% manje u odnosu na 2019. godinu. Prosječna mjesečna neto plaća obračunana zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Velikoj Gorici, u 2020. godini, iznosila je 7.701 kuna i 25,3% je veća u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunanu zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem na području Zagrebačke županije (6.144 kune) i 22,5% veća u odnosu na prosjek na razini zaposlenih kod poduzetnika u RH (5.971 kuna).

Udio poduzetnika sa sjedištem u Velikoj Gorici u broju poduzetnika Zagrebačke županije bio je 19,7% u 2020. godini, u broju zaposlenih 20,3%, u ukupnim prihodima 23,3%, u dobiti razdoblja 18,9% te u izvozu 14,5%. U usporedbi s poduzetnicima u drugim gradovima i općinama RH, poduzetnici Velike Gorice su šesti po ukupnim prihodima, sedmi po broju zaposlenih, deveti po broju poduzetnika i petnaesti po neto dobiti.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Velikoj Gorici, prema ukupnim prihodima u 2020. godini, prvi je LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. sa 6,1 milijardom kuna (udio od 45,8% u ukupnim prihodima poduzetnika županije). Društvo je ostvarilo i najveću dobit razdoblja u iznosu od 274,8 milijuna kuna te imalo najviše zaposlenih (2.377). Druga po visini prihoda je ZUBAK GRUPA d.o.o. Najveći izvoznik je Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., s 512,5 milijuna kuna prihoda od izvoza.

Izvor: Fina

Nastavi čitati

HOTNEWS

Policija danas nadzire korištenje pojasa, mobitela i dječjih sjedalica

Akcija traje do 19 sati…

Objavljeno

on

Plavci su ponovno u akciji! Danas do 19 sati na području Policijske uprave zagrebačke provest će se preventivno-represivna akcija „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, mobitela i dječjih sjedalica“! Policija će u akciji nadzirati i sankcionirati nekorištenje sigurnosnog pojasa kao i korištenje dječjih sjedalica i mobitela.

– Osim prema vozačima i putnicima na prednjim sjedalima, mjere će se poduzimati i prema putnicima na stražnjim sjedalima vozila, kao i u slučaju nepropisnog prijevoza djece, sukladno važećim zakonskim odredbama. Ovim također putem pozivamo vozače i putnike u cestovnom prometu da se pridržavaju zakonskih odredbi – ističu i pozivaju iz policije.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Grad je osigurao 100 tisuća kuna za programe i projekte zaštite okoliša i prirode

Iznos financiranja koji se može zatražiti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je od 3 tisuće kuna do najviše 20 tisuća kuna,..

Objavljeno

on

Grada Velike Gorice objavio je Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode u 2022. godini, a za što je osigurano sto tisuća kuna.

Pozivaju se udruge da podnesu prijavu za ostvarivanje financijske podrške, a prioritetna područja ovog Natječaja obuhvaćaju razvoj inovativnih modela, tehnologija i rješenja u zaštiti prirode i okoliša, utemeljenih na načelima održivog razvoja, osobito u području povećanja energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i ekološkog graditeljstva, zatim očuvanje i revitalizacija zaštićenih prirodnih područja, i drugih prirodnih vrijednosti, detekciju onečišćenih lokacija i onečišćivača na području Grada, čišćenje „divljih“ odlagališta otpada uz uspostavu mjera za sprječavanje njihovog ponovnog nastajanja, edukacija građana, naročito djece i mladih,…

Iznos financiranja koji se može zatražiti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je od 3 tisuće kuna do najviše 20 tisuća kuna, a planira se ugovoriti dodjela financijskih sredstava za okvirno 6 programa/ projekata. U okviru natječaja može se podnijeti samo jedna prijava za financijsku podršku za razdoblje provedbe do 31.prosinca 2022.,godine.

Rok za podnošenje prijava traje do 15.veljače do 15 sati. Više informacija potražite na službenim stranicama Grada. 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

Volonteri Kumičića kupili dvije kravice koje će prehranjivati djecu u Tanzaniji, a nazvali ih Štefica i Gorica

Članovi Volonterskog kluba OŠ Eugena Kumičića kroz svoju akciju prikupili su 13 960 tisuća kuna…

Objavljeno

on

Skoro 14 tisuća kuna prikupili su mali volonteri Volonterskog kluba Osnovne škole Eugen Kumičić, za kupnju krave u Tanzaniji koju će pokloniti školi De Paul u gradu Mbinga u Tanzaniji.

– Prikupili smo 13 960 kuna, što je dovoljno za kupnju dvije krave i proširenje štalice. Inače, svi učenici te škole boluju od HIV-a, a zdrava prehrana im je izrazito važna kako bi lijekovi djelovali. Krave će kupiti brat Leopold koji je voditelj škole, a izrazio je veliku zahvalnost i sreću zbog donacije jer krave su u Tanzaniji vrlo skupe, ali vrlo cijenjene i važne radi mlijeka koje je dostupno jedino na ovaj način – istaknuli su iz OŠ Eugena Kumičića.

Foto: OŠ Eugen Kumičić

Riječ je o posebnoj vrsti krava koje su navikle na klimatske uvjete koji vladaju u Tanzaniji i daju do 15 litara mlijeka.

– Klima u Tanzaniji nije toliko vruća kao u nekim drugim dijelovima Afrike, tako da ima dovoljno zelenila koje služi kravama kao hrana. Za razliku od naših krava, one imaju grbu na leđima u koju pohranjuju masti i njihovo mlijeko je vrlo bogato mliječnim mastima. O kravama će se brinuti brat Leopold i časne te zaduženi djelatnici škole, ali pomagat će i djeca koja su u Tanzaniji naučena raditi sve poslove već od vrtićke dobi o čemu su naši učenici imali priliku čuti kroz predavanja i prezentacije volonterki Udruge RAFIKI – pojasnili su iz škole te zahvalili svima koji su sudjelovali u akciji i podržali je od samog početka.

– Bilo je iznimno zadovoljstvo gledati koliko su se učenici, ali i djelatnici, roditelji, čak i bake i djedovi, naše škole angažirali i svakodnevno informirali o tijeku akcije i saživjeli s njom. Učenici su čak inicirali i biranje imena za krave. Tako da će imena Štefica i Gorica odzvanjati i u Tanzaniji – poručili su.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Od danas nove cijene goriva. Puni spremnik benzina platit ćete 12 kuna više

Cijene variraju od crpke do crpke…

Objavljeno

on

Jutros su mnoge na benzinskim crpkama zatekle nove cijene goriva. Kako piše portal cijenegoriva.info plaćamo najskuplji benzin u povijesti!

Benzin je tako poskupio 24 lipe za litru što znači da ćete za puni spremnik od 50 litara platiti 12 kuna više. Dizel je poskupio za 21 lipu pa ćete tako za puni spremnik morati izdvojiti 10,50 kuna više.  Autoplin je skuplji za 3 lipe, a može se naći po cijeni od 5,75 do 6,17 kuna.

S obzirom na to da cijene variraju od crpke do crpke, ovdje pogledajte popis cijena po crpkama.

 

 

Nastavi čitati

Reporter 411 - 16.12.2021.

Facebook

Izdvojeno