Povežite se s nama

Politika

Oporba se oglasila: ‘Problem vladajućih je neznanje, netransparentnost i bahatost’

Ivo Jelušić, Ozren Robić i Goran Beus Richembergh obratili su se javnosti povodom sjednice Gradskog vijeća koju je oporba napustila…

Objavljeno

na

Nešto manje od sat vremena trajala je konferencija za novinare koju su nakon 3. sjednice Gradskog vijeća sazvali vijećnici velikogoričkog SDP-a, HSS-a i GLAS-a. Kako su oporbeni vijećnici odlučili napustiti sjednicu, ovom prilikom su se Goran Beus Richembergh, Ivo Jelušić i Ozren Robić osvrnuli na sve što se događalo uoči i tijekom sjednice.

– Kao što znate, cijela oporba napustila je sjednicu Gradskog vijeća i nije to bio nikakav hir, što smo ovom konferencijom za novinare odlučili i pokazati. Imali smo itekako što za reći… – započeo je Beus Richembergh, pa nastavio sa sljedećim:

– Sjednica je iznimno loše pripremljena i vođena. Na njoj je bilo nekoliko točaka koji pružaju priliku za pametne i kvalitetne rasprave, no bile su postavljene tako da je to bilo skandalozno. Zapravo, skandalozno je bilo praktički sve, od načina sazivanja sjednice mimo poslovnika i statuta pa na dalje. Iz poziva na sjednicu može se iščitati da ga je predsjednik Gradskog vijeća sazvao bez pozivanja na ijedan članak bilo kojeg propisa. Uljudno i kolegijalno smo ga upozorili da se radi o kršenju propisa, predložili smo da se na samom početku sjednice okupi predsjedništvo Vijeća, kako bi se mogao na propisan način utvrditi dnevni red, no on je to odbio.

– Osim što ne zna voditi sjednicu i ne razumije propise, predsjednik Vijeća pokazao je još jednu lošu karakteristiku. Pokazao je iznimno visoku razinu snishodljivosti prema gradonačelniku, što je apsolutno nedopustivo i skandalozno, jer kao što s jedne strane predstavnik izvršne vlasti, odnosno gradonačelnik, ima prirodnu potrebu da suzi prostor djelovanja predstavničkog tijela, s druge strane je zadaća predstavničkog tijela da to ne dopusti, neovisno o tome tko čini većinu. Radi se tu o poštivanju digniteta predstavničkog tijela, koje ima izborni legitimitet od građana, koje su birali svi građani, za razliku od gradonačelnika, kojeg su izabrali samo oni koji su glasovali za njega. Dakle, već u samom startu strava i užas… S druge strane, u našoj inicijativi prije sjednice upozorili smo koje su teme posebno važne, a oni su to ignorirali i dezavuirali. I inzistirali da slušamo nekakvu prezentaciju o modelu linijskog prijevoza, koja je nedovršena, a u tim okvirima ne može o njoj biti ni raspravljeno.

– Količina bahatosti koja je pokazana prema nama bila je neizdrživa. Gradonačelnik je sretan i zadovoljan što mu je cijela opozicija napustila sjednicu, ali može likovati samo kratkotrajno. Odluke su donesene nelegitimno, tamo je tolika hrpa budalaština i besmislica, a na to ga nije imao tko upozoriti. A to je najgore što se može dogoditi gradonačelniku, jer ovako ostaje uvjeren da je najpametniji na svijetu, naljepši na svijetu… Ako je to način funkcioniranja, onda je već postao novi Dražen Barišić. Ako i nije, postat će uskoro. A znamo kako je završila ta priča.

– Evo nekoliko primjera… U jednoj točki dnevnog reda, koja se tiče vrlo važnog prostornog uređenja, piše da će se financirati iz proračuna grada za 2019. godinu?! Dakle, to nije tipfeler, nego se radi o starom dokumentu kojeg nitko ne čita, koji je bio na stolu prije dvije godine. Druga stvar, samo vođenje sjednice… Mi smo upozoravali da se o 30 točaka ne može raspraviti temeljito i konzistentno, a što su oni napravili? Protrčali su kroz sjednicu, ne dozvoljavajući čak ni ravnateljima ustanova o kojima je bilo riječ, čija su izvješća bila tema, da kažu jednu jedinu riječ. To je ponižavanje tih ljudi, jer mnogima od njih ovo je bila najteža godina u karijeri. Ne dati im da kažu barem jednu riječ kako su preživjeli tu godinu krajnje je bezobrazno. Da ne govorimo da je među njima i ravnateljica Gradske knjižnice, kojoj je ovo posljednja ovakva prilika nakon više od 20 godina vjernog služenja toj ustanovi!

– Nadalje, mi smo u ponedjeljak na Google kartama vidjeli da u Velikoj Mlaki postoji ulica Brune Bušića. Kako je to moguće ako se o tome trebalo raspravljati dan poslije?! Zar Google ne koristi registar ulica i trgova Republike Hrvatske? Je li netko tu nešto falsificirao? Sve su to detalji koji govore o kvaliteti donošenja odluka na ovoj sjednici. Posebna tema je kako je raspravljena točka o Aglomeraciji… Sve samo i isključivo u svrhu glancanja lika i djela novog gradonačelnika, koji je itekako svjestan da se radi o najvećeoj močvari u koju možemo potonuti, o najvećem razvojnom projektu u povijesti grada. Tamo su neki koji glume eksperte izgovorili gomilu bedastoća, kako o rokovima, tako i tome što se događa kad kod svoje kuće zovete majstore. Dakle, potpune besmislice.

– Gradonačelnik je obećao da će barem saslušati što imamo za reći, a onda i prihvatiti ono što smatra da je konstruktivno i pametno. Mi nismo dobili tu priliku. Dapače, čuli smo samo njegovo dociranje s visine i vrhunski bezobrazluk, a mi to ne želimo u političkom životu grada.

Nakon Beusa Richembergha, riječ je preuzeo Ivo Jelušić.

– Željeli smo sudjelovati na sjednici, ali pod uvjetom da ona ima legalitet i legitimitet. Sad znamo da su goričkom HDZ-u poštivanje procedure, zakona i demokracije teret. Oni jedino u nepoštivanju procedure i u totalitarnom načinu vladanja znaju funkcionirati – istaknuo je Jelušić i nastavio:

– Kod izvršenja proračuna opet nisu poštivali zakonsku proceduru i kasnili su s izvješćem. Zakon jasno kaže da se izvješće o izvršenju proračuna mora poslati do 15. rujna, a mi smo ga dobili 18. listopada. Čak i tu idu na trik, jer su napisali da ga gradonačelnik upućuje 13. rujna, a to Gradsko vijeće nije dobilo. To govori ili da ga nije poslao pa ga je poslije antidatirao, ili da ga je izvjesio na nekakvu oglasnu ploču, gdje već… Mi kao vijećnici to dobili nismo. To govori i da je izvješće bilo gotovo kad smo mi tražili sazivanje sjednice, s predloženim točkama. Proračun prema svemu tome nije transparentan, napravljen je s minimalnom zakonskom formom. A gradonačelnik koji ništa ne krije trebao bi dati na uvid svaki račun koji je plaćen.

– U ovom proračun je manjak prihoda i višak rashoda, enormno je povećanje gradskog minusa, a to govori da je riječ o velikom neznanju u vođenju grada, zatim i aljkavosti, neodgovornosti i bahatosti. Veliki grad poput našega, s petim proračunom u državi, zaslužuje da ga vode veliki majstori. A ovdje je riječ o šegrtima i njihovim pomoćnicima. Oni nisu dorasli vođenju ovakvog grada. Rebalans je utvrđen 26. srpnja na Gradskom vijeću, a tada dobro vođena gradska uprava zna kakvo je stanje s 30. lipnjem. Trebali su znati. Ako nisu znali, to je problem, a ako jesu, to je još veći problem.

Osvrnuo se Jelušić i na konkretne brojke u izvješću, upozoravajući na velike razlike između planiranog i ostvarenog.

– Da bi se ispunio očekivani prihod, mora se realizirati 157 milijuna, a realizirano je 104. Je li realno da se dođe do tolike razlike? Manjak je bio 27 milijuna, u prvih šest mjeseci povećan je za još 17 milijuna, a sad je povećan na 44 milijuna. Umjesto da se u rebalansu išlo to sanirati, još će se povećati! Tu su i komunalne naknade, i tu se očekuje povećanje od 50 posto u sljedećih šest mjeseci. Je li to realno? Mislim da nije. I to su trebali znati kad su išli na povećanja. Pa rashodi… Pogledajmo neke stavke. Ostali rashodi za zaposlene, što nisu plaće, povećani su enormno. Prošle godine oni su bili 3,4 milijuna, a ove godine 5,3! Dakle, značajno povećanje za prvih pola godine u odnosu na cijelu godinu prije. Za stručno usavršavanje zaposlenika, a tu se svašta može progurati, u 2020. potrošeno je bitno manje nego u prvoj polovici ove godine. Uredski materijal u 2020. je košta 1,4 milijuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 1,8 milijuna. Je li to moguće?! Ima li tu sumnjivih transakcija? Tako možemo govoriti i o drugim materijalima. Pa onda usluge promidžbe i informiranja… U cijeloj prošloj godini potrošeno je 1,099.000, a za ovih šest mjeseci 1,3 milijuna. Intelekutalne usluge također, prošle godine 1,6, a u prvih šest mjeseci ove 2,1 milijuna! I tu se svašta da progurati, jer tu nema javne nabave. Kome je tu što plaćeno? Zatim reprezentacija, odnosno jelo i pilo, u cijeloj 2020. koštalo je 201.000 kuna, a u prvih šest mjeseci ove 199.000 kuna. Pojelo se i popilo jednako kao u cijeloj prošloj godini. Kome, zašto? Je li time plaćana kampanja? – nabrajao je Jelušić, uz dodatak:

– Sve to nije transparentno jer ne znamo kome je što plaćeno. S druge strane, manji su rashodi za subvencije obrtnicima i poljoprivrednicima, naknade građanima i kućanstvima… Jer što će to njima, bitno je pojesti i popiti. Iza svega toga, a ovo je samo dio, stoje ocjene da nije transparentno, da su prihodi manji od planiranih, da je manjak povećan, da je riječ o neznanju, neodgovornosti i sumnjivom poslovanju. Tako se ne može voditi grad kao što je Velika Gorica, on se mora voditi transparentnije, odgovornije i sa znanjem. Ovi šegrti to očito ne znaju i nije im stalo do toga.

Predsjednik velikogoričkog SDP-a Ozren Robić govorio je o studiji javnog prijevoza, čija je prezentacija bila jedna od točaka dnevnog reda.

– Prvo želim demantirati tvrdnje iz HDZ-a da su prihvaćene naše točke. Tražili smo izvješće o studiji, ali i donošenje zaključka o tome što nakon toga. Tražili smo i status aneksa ugovora između Grada i ZET-a, ponovno uz donošenje zaključaka. O tome se nije pričalo i nije istina da su sve točke koje smo mi tražili stavljene na dnevni red – istaknuo je Robić.

– U proteklom periodu gradonačelnik je sve nas educirao da treba razlikovati javni linijski gradski prijevoz i međužupanijske linije, jer mi to, kao, ne znamo. Međutim, gradonačelnik je izabran da riješi problem. Upozoravamo ponovno da javni linijski gradski prijevoz nije cjelovito rješenje za građane Velike Gorice. Za razliku od velike većine gradova u okruženju, naš grad je iznimno vezan za grad Zagreb, tu govorimo o tisućama ljudi koji dnevno migriraju tamo i nazad. Nismo u istoj situaciji kao neki drugi gradovi iz okruženja.

– Ne bih ulazio u priču o broju kilometara i tipovima vozila, studiju je ipak radio Prometni fakultet i treba joj vjerovati, ali ako dođe do realizacije u bilo kojem obliku, za stanovnike Velike Gorice bit će izuzetno važna kružna gradska linija koja je poveznica do željezničkog kolodvora. No to je samo lista želja. Tko od nas ne bi želio veći broj linija i polazaka, ali što to vrijedi dok nemamo odgovor na pitanje što se konkretno misli poduzeti. A toga nema. Što, kada i za koliko novca? Slušati studiju nije rješenje…

Ova studija nije otkrila ništa novo, već 14 godina traje priča o jednotarifnoj uniji grada Zagreba i županije, to se odavno zna. Nije problem struka, problem je politika, jer 14 godina nije se dogodilo ništa. Osim toga da je subvencija ZET-u povećana nekoliko puta. I pitanje je dana kad će naši građani shvatiti da cijena karte ostaje ista na znači da grad ne troši desetke milijuna kuna njihovog novca više.

– Podsjetit ću na izjavu gradonačelnika od 15. ožujka, dakle prije izbora, s kojom se osobno slažem. Citiram: “Osobno mislim da moramo težiti besplatnom javnom prijevozu jer je u pitanju snažna ekonomska, ekološka i socijalna mjera.” Iskreno, ni to nije neka novost, sve razvijene zemlje tome već desetljećima teže, ali ide li ovo što smo čuli u tome smjeru? Ne ide! Istaknuto je kako za pokretanje vlastite tvrtke treba izdvojiti između 25 i 30 milijuna kuna, a za održavanje između 17 i 19. Očekivati da će u natječaju netko nama ponuditi iznos subvencije od 17 do 19 milijuna kuna je iluzija. Svaka privatna tvrtka mora ostvarivati zaradu. Nitko neće raditi s nulom zašto što voli Veliku Goricu. Govorimo li o tvrki kao što je ZET, kako očekivati da će sve to ponuditi tvrtka koja je u vlasništvu drugoga grada? Po tom pitanju ne radi se ništa osim stava da se mi nećemo dati ucjenjivati. Kako to mislite? Koja nam je B ili C varijanta? Što nam omogućava da možemo kvalitetnije pregovarati? Sve radimo u zadnji tren, a nemamo druge varijante. I problem je sve veći. Što danas možemo osim ponavljati da ZET nije kooperativan? Nemamo ni zaključke, ni viziju… Nemamo ništa. Zadnjih 12 godina ništa se ne čini i tražimo da se pred Gradsko vijeće stavi prijedlog cjelovitog rješenja, koji podrazumijeva sve vrste i oblike usluge javnog prijevoza. Kad je što predviđeno, za koliko novca…

I, za kraj, Robić se osvrnuo i na pogreške u materijalima, kojih ima, kako tvrde govornici, u praktički svakoj točki.

– Što se tiče kvalitete pripremljenih materijala… Prijedlog je bio pripremljen 29. ožujka, sad je došao na Gradsko vijeće, a u obrazloženju stoji ‘zbog navedenog predlažemo da zamjenik gradonačelnika, koji obnaša dužnost gradonačelnika, utvrdi prijedlog…’ Apsolutna aljkavost u pripremi materijala, a toga ima još. Nema točke u kojoj nema takvih stvari – zaključio je Robić.

Cijelo ovo izlaganje zaključeno je najavom kako će mediji i sljedeći tjedan biti pozvani na novu “presicu”, budući da će oporba “o ovoj sjednici Vijeća govoriti sve do sljedeće sjednice”.

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Čestitamo Dan državnosti! Donosimo i snimku s prve konstituirajuće sjednice Sabora, 30. svibnja 1990.godine

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas, 34 godine kasnije, s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske. U našim su mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Objavljeno

na

Čestitamo vam Dan državnosti, državni praznik koji obilježavamo u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog hrvatskog parlamenta, Sabora, predstavničkog tijela građanki i građana i nositelja zakonodavne vlasti naše države, 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa, podsjećaju sa mrežnih stranica Hrvatskog sabora.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Wikipedia

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Tuđman je u tom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako ‘konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji’, podsjećaju arhivski zapisi.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske.

U našim ste mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Koliko se diljem svijeta cijeni naša zemlja, ali i velika žrtva koju su podnijeli svi patrioti kojima ostaje naša vječna zahvala i duboko poštovanje, ali i svi prognanici i svi oni koji su ostali bez svojih najmilijih, pokazao je i Google, najpopularnija Internet tražilica, koji je na svoju početnu stranicu stavio čestitku za jedna od najvećih nacionalnih praznika Lijepe naše!

screnshot Google

 

 

Video: Digital VHS Archive/YouTube

Naslovna fotografija: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/ Neda Orsolić/ arhiva Matica hrvatska

Nastavite čitati

HOTNEWS

Izbori za EU parlament: HDZ predstavio kandidate u Velikoj Gorici

Domaćin Ačkar u ugodnoj atmosferi s premijerom podsjetio na važnost zastupanja hrvatskih interesa u EU.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici predstavila je svoje kandidate za izbor u Europski parlament. Ciljevi zacrtani u programu pod nazivom „Hrvatska snažna i važna“ naglašavaju ciljano jačanje gospodarstva kao ključne stavke od interesa svih građana. – Danas je u Hrvatskoj zaposleno milijun i 720 tisuća ljudi, a broj nezaposlenih manji je od 89 tisuća, što znači da na 20 zaposlenih ide jedan nezaposleni, što je najoptimističniji omjer do sada. Prosječna plaća u dva dosadašnja mandata u porastu je za 577 eura. – istaknuo je premijer i nositelj liste za EU parlament.

Foto: Redakcija Cityportala

Na HDZ-ovoj listi broj 5 za EU parlament je 12 kandidata, a interese Hrvatske u Europskoj uniji u novom mandatu žele zastupati potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Kluba EPP-a u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Davor Ivo Stier, aktualni zastupnik i voditelj HDZ-ove delegacije u EP-u Karlo Ressler, aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednica Kluba EPP-a u EP-u i predstavnica HDZ-a BiH Željana Zovko, aktualni zastupnici u EP-u Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, tajnik županijske organizacije HDZ-a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te bivša europarlamentarka Marijana Petir.

Foto: Redakcija Cityportala

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, kao domaćin predstavljanja, naglasio je važnost odaziva na EU izbore, kao i na parlamentarne ali i lokalne izbore za godinu dana. Ujedno je podsjetio prisutne da je premijer uz građane bio kada im je bilo najteže, prilikom velikih poplava prije 12 godina, a prošle godine osigurao je više od 10 milijuna eura za nasipe.

Dubravka Šuica podsjetila je da je na prijedlog premijera Andreja Plenkovića i uz potporu Ursule von der Leyen demografija dobila vlastiti resor u Europskoj komisiji, a čast da ga vodi pripala je upravo Hrvatskoj. Program i viziju HDZ-ovih kandidata došao je podržati Željko Turk, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Zaprešića, koji je u svojem obraćanju istaknuo činjenicu da je uz pomoć Vlade u Zagrebačku županiju uloženo više od milijardu eura za brojne projekte.

Foto: Redakcija Cityportala

Podsjećamo da će se na europskim izborima 2024. izabrati 720 zastupnika, od čega će njih 12 biti iz Hrvatske. Europski izbori se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja.

Nastavite čitati

Politika

Sjednica Gradskog vijeća: Otvara se nova gospodarska zona Kušanec Istok

Na Dnevnom redu 16. sjednice Gradskoj vijeća našlo se 14 točaka, među kojima i nekoliko izvješća

Objavljeno

na

Nakon što su odradili Aktualni sat, velikogorički gradski vijećnici okrenuli su se Dnevnom redu 16. sjednice Vijeća, na kojem se našlo 14 točaka. Za početak, svečanu prisegu položila je nova vijećnica Valentina Dorotić, koja dolazi iz redova MOST-a, a u toj ulozi je zamijenila Karmen Rak, koji je stavila mandat u mirovanje iz osobnih razloga.

Među nekoliko izvješća koja su podnesena, posebnu pozornost privuklo je Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine, koje je podnio, naravno, gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Velika Gorica ubrzano raste, doseljava se sve više stanovnika, u toj kategoriji smo prvi u Hrvatskoj, a mi se možemo pohvaliti da isplaćujemo najveće usksnice i božićnice našim najugroženijim sugrađanima. Uskoro ćemo imati doma za starije, sva naša djeca upisana su u vrtiće, a ističemo se i po sigurnosti života u gradu. Ukupno gledajući, Velika Gorica postaje jedan od najpoželjnijih gradova za život. Nikad u povijesti nije bilo toliko ulaganja, kako od strane Grada, tako i od strane Vlade RH i EU fondova, što smo iskoristili za dovođenje u naš grad projekata kao što su Centar za starije, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, kamp HNS-a, zeleni projekti, povećanje plaća… – nabrajao je gradonačelnik.

Vijećnik SDP-a Ivo Jelušić replicirao je primjedbom kako “čestita gradonačelniku na saborskome mandatu, ali se i nada da će u punom kapacitetu raditi za grad, bez obzira na ulogu saborskog zastupnika”. MOST-ov Damir Slojšek poželio je više ulaganja u sportsku infrastrukturu i prometnu sigurnost, kao i konkretnije izvještaje o kaznama za odlaganje otpada i o urbanističkim planovima, a stigle su i kritike kako “u izvješću stoje i stvari koje još nisu realizirane”.

Na glasovanje je išao i izvještaj o izvršenju proračuna za 2024. godinu, pri čemu je pročelnica Žaneta Štefančić istaknula kako je ostvareno 88,6 posto prihoda iz godišnjeg plana, a da su rashodi na razini 93,6 posto, što znači da je proračunska godina završena s manjkom od 372.406 eura.

– S prijenosom iz prethodnih godina, to čini ukupan manjak od sedam milijuna eura. Uz to, od 2020. do 2023. ugovoreno je 24,7 milijuna eura sredstava iz EU fondova, od čega je do kraja prošle godine uplaćeno 11 milijuna – dodala je pročelnica.

Nakon što je prihvaćen godišnji izvještaj, prihvaćena su izvješća o radu VG Čistoće i Savjeta mladih, a donesena je i odluka o osnivanju nove gospodarske zone Kušanec-istok, veličine 51,62 hektara, i to jednoglasno.

Bez ijednoga glasa protiv prihvaćena je i odluka o osnivanju Dana hrvatskih branitelja Grada Velike Gorice, koji će se obilježavati 10. svibnja, a bit će postavljena i bista Jadranku Cumbaju u parku koji nosi njegovo ime.

Kako je počeo aktualni sat, temom Aglomeracije, tako je i završila ova sjednica Vijeća. Direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić istaknuo je kako je financijska realizacija projekta na cjelinama A1, A2 i A3 do 30. travnja nešto više od 62 milijuna eura, a u razdoblju pred nama u planu je obavljanje tehničkih pregleda za završene dijelove sustava kako bi se mogla izdati uporabna dozvola.

Nastavite čitati

Politika

Aktualni sat Gradskog vijeća: ‘Građani će odabrati što sa ZET-ovom garažom’

Na aktualnom satu 16. sjednice Gradskog vijeća pričalo se o pročistaču, prometnicama, kamerama na njima, ali i o namjeni prostora u središtu grada, reciklažnom dvorištu, zelenim površinama…

Objavljeno

na

Posljednjeg utorka u svibnju okupili su se velikogorički gradski vijećnici na 16. sjednici ovog saziva Vijeća. Po dobrom starom običaju, druženje u gradskoj vijećnici počelo je aktualnim satom, na kojem su otvorena brojna pitanja, počevši od aglomeracije, odnosno pitanjem MOST-ova vijećnika Damira Slojšeka o situaciji s pročistačem otpadnih voda, budući da su prošla gotovo četiri mjeseca od otvaranja ponuda iz natječanja za projektiranje i rekonstrukciju istog.

– Sve četiri pristigle ponude premašile su predviđena sredstva i potrebno je omogućiti sufinanciranje projekta. Odluka o odabiru je spremna, čekaju se odobrenja Hrvatskih voda i ministarstva – odgovorio je direktor Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Raspravljalo se i o prometnicama, odnosno o križanju Fabijančićeve i Kovačićeve, o Ulici 153. brigade, o kamerama na prometnicama… Pročelnik Dubravko Katulić kazao je kako će se “i dalje komunicirati s policijom po pitanju nabavke kamera, budući da su dosadašnja iskustva jako pozitivna.

Sljedeća pitanja odnosila su se i na komunalni otpad, na njegovo odvajanje i na spriječavanje nastajanja ilegalnih deponija, što je dijelom spriječeno uređenjem biciklistično-pješačke staze prema Čiču, a SDP-ova vijećnika Ozrena Robića zanimalo je kako će se iskoristiti prostor na kojem je posljednjih desetljeća bila ZET-ova garaža.

– Nismo još razradili ideju što će na toj lokaciji točno biti, ali znamo da ona neće biti na prodaju, nego će ostati u vlasništvu grada. Pozivam sve naše sugrađane da nam predlažu kako najbolje iskoristiti taj prostor – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Govorilo se i o Poduzetničkom inkubatoru, o izborima novih ravnatelja u nekim velikogoričkim vrtićima, ali i o najavljenoj dnevnoj bolnici, odnosno o rokovima za njezinu izgradnju. Gradonačelnik je odgovorio kako će se formirati radna skupina, kako će u dnevnoj bolnici biti ambulanta za dijagnostiku i kako će se protezati na 45 tisuća kvadratnih metara, dok je dogradonačelnik Karas govorio o kapitalnim projektima u Kurilovcu, uključujući i završetak radova na novom reciklažnom dvorištu.

– Još treba napraviti ogradu na rampi, a zidovi rampe bit će oslikani edukativnim muralnima. U tijeku je izrada projekta zaštite urbane šume koja dijeli dvorište od kuća u susjedstvu – kazao je Karas.

Škola u Kurilovcu, ponovio je još jedanput, trebala bi započeti s radom tijekom 2026. godine, imat će 24 razredna i četiri manja odjeljenja za oko 800 učenika.

Govora je bilo i o ozelenjivanju Velike Gorice, pri čemu je istaknuto da je ove godine posađeno više od 500 stabala, a raspisivat će se i natječaji za nove gradske vrtove, budući da interesa građana itekako ima.

Nastavite čitati

Politika

FOTO Konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora: Jandroković po treći put predsjednik hrvatskog parlamenta, u govoru istaknuo kako živimo u ‘vrlo opasnom povijesnom razdoblju’

Novoizabranim kolegama u Hrvatskom saboru obratio se u kratkom pozdravnom govoru i velikogorički gradonačelnik Ačkar, koji je i u novom sazivu izabran s liste HDZ-a za saborskog zastupnika.

Objavljeno

na

Mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora, te šest dana nakon što je predsjednik RH, Zoran Milanović, dao mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade predsjedniku HDZ-a, Andreju Plenkoviću, koji mu je donio 78 potpisa potpore, na zagrebačkom Gornjem gradu, Trgu svetog Marka, održava se konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora. Iako je prvu sjednicu Sabora sazvao predsjednik RH, na istoj se nije pojavio, kao ni prije četiri godine, dok su konstituirajućoj sjednici nazočni bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, te bivša Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović.

Gordan Jandroković (HDZ) je sa 144 glasa za i 6 protiv po treći put izabran za predsjednika Sabora. Kao novi/stari predsjednik hrvatskog parlamenta, Jandroković je i otvorio konstituirajuću sjednicu Sabora, čestitao novoizabranim zastupnicima na izboru, pozdravio predsjednika dosadašnje i mandatara nove Vlade, Plenkovića, predsjednika Ustavnog suda, Miroslava Šeparovića, predsjednika Vrhovnog suda, Radovana Dobronića, te bivše predsjednike i predsjednicu.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/Photo: Robert Anic/PIXSELL

U svom je pozdravnom govoru, između ostalog, naglasio kako živimo u ‘vrlo opasnom povijesnom razdoblju’.

Rat bjesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra. I jučerašnji šokantni atentat na slovačkoga premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko malo nas ponekad dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja. Najsnažnije osuđujemo taj grozni čin, a gospodinu Ficu želimo što brži oporavak. Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez, jer mogu bitno utjecati na naše demokratske procese. Isto tako, moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. I na kraju, posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije. To je slika svijeta u kojem danas živimo. Istovremeno, unatoč svemu što sam upravo naveo, neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država – rekao je, među ostalim, novi/stari predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, moglo se čuti u prijenosu uživo na HTV-u.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Branko Bačić, Gordan Jandroković/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Vesna Vučemilović, Davor Ivo Steir, Ante Sanader, Andrej Plenković/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

Od ukupno 151 zastupnika, HDZ s partnerima ima 61, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS i Nezavisna platforma sjever po dva zastupnika, Fokus jednog, a u ovom sazivu Sabora sjedit će i osam zastupnika nacionalnih manjina.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/Krešimir Ačkar/Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Velikogorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar, u svom je pozdravnom govoru kolegama zastupnicima i hrvatskoj javnosti poručio.

– Uistinu je velika čast prisegnuti ponovno u Hrvatskome saboru, te biti dio 11. saziva Hrvatskog sabora! Želim još jednom zahvaliti svima koji su mi ukazali veliko povjerenje kako bi u Hrvatskom saboru nastavio raditi na brojnim projektima i unapređenju života svih nas – rekao je gradonačelnik Grada Velike Gorice i zastupnik s liste HDZ-a  u Hrvatskom saboru, Krešimir Ačkar.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/Ivan Penava i zastupnici DP-a/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

Osim predsjednika, zastupnici Hrvatskog sabor bi na prvoj sjednici trebali izabrati i pet potpredsjednika, dok dva potpredsjednička mjesta pripadaju oporbi. Ukupno je 35 novoizabranih saborskih zastupnika dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom dužnošću, pa će u novom sazivu hrvatskog parlamenta biti njihove zamjene, izvijestilo je u srijedu saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP).

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Photo: Robert Anic/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Photo: Robert Anic/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Ivan Račan, Peđa Grbin/ Photo: Patrik Macek/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

 

Naslovna fotografija: 6.05.2024., Zagreb/Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/ Robert Anic/PIXSELL

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno