Povežite se s nama

Politika

Oporba se oglasila: ‘Problem vladajućih je neznanje, netransparentnost i bahatost’

Ivo Jelušić, Ozren Robić i Goran Beus Richembergh obratili su se javnosti povodom sjednice Gradskog vijeća koju je oporba napustila…

Objavljeno

na

WhatsApp Image 2021 10 28 at 10.53.20 1

Nešto manje od sat vremena trajala je konferencija za novinare koju su nakon 3. sjednice Gradskog vijeća sazvali vijećnici velikogoričkog SDP-a, HSS-a i GLAS-a. Kako su oporbeni vijećnici odlučili napustiti sjednicu, ovom prilikom su se Goran Beus Richembergh, Ivo Jelušić i Ozren Robić osvrnuli na sve što se događalo uoči i tijekom sjednice.

– Kao što znate, cijela oporba napustila je sjednicu Gradskog vijeća i nije to bio nikakav hir, što smo ovom konferencijom za novinare odlučili i pokazati. Imali smo itekako što za reći… – započeo je Beus Richembergh, pa nastavio sa sljedećim:

– Sjednica je iznimno loše pripremljena i vođena. Na njoj je bilo nekoliko točaka koji pružaju priliku za pametne i kvalitetne rasprave, no bile su postavljene tako da je to bilo skandalozno. Zapravo, skandalozno je bilo praktički sve, od načina sazivanja sjednice mimo poslovnika i statuta pa na dalje. Iz poziva na sjednicu može se iščitati da ga je predsjednik Gradskog vijeća sazvao bez pozivanja na ijedan članak bilo kojeg propisa. Uljudno i kolegijalno smo ga upozorili da se radi o kršenju propisa, predložili smo da se na samom početku sjednice okupi predsjedništvo Vijeća, kako bi se mogao na propisan način utvrditi dnevni red, no on je to odbio.

– Osim što ne zna voditi sjednicu i ne razumije propise, predsjednik Vijeća pokazao je još jednu lošu karakteristiku. Pokazao je iznimno visoku razinu snishodljivosti prema gradonačelniku, što je apsolutno nedopustivo i skandalozno, jer kao što s jedne strane predstavnik izvršne vlasti, odnosno gradonačelnik, ima prirodnu potrebu da suzi prostor djelovanja predstavničkog tijela, s druge strane je zadaća predstavničkog tijela da to ne dopusti, neovisno o tome tko čini većinu. Radi se tu o poštivanju digniteta predstavničkog tijela, koje ima izborni legitimitet od građana, koje su birali svi građani, za razliku od gradonačelnika, kojeg su izabrali samo oni koji su glasovali za njega. Dakle, već u samom startu strava i užas… S druge strane, u našoj inicijativi prije sjednice upozorili smo koje su teme posebno važne, a oni su to ignorirali i dezavuirali. I inzistirali da slušamo nekakvu prezentaciju o modelu linijskog prijevoza, koja je nedovršena, a u tim okvirima ne može o njoj biti ni raspravljeno.

– Količina bahatosti koja je pokazana prema nama bila je neizdrživa. Gradonačelnik je sretan i zadovoljan što mu je cijela opozicija napustila sjednicu, ali može likovati samo kratkotrajno. Odluke su donesene nelegitimno, tamo je tolika hrpa budalaština i besmislica, a na to ga nije imao tko upozoriti. A to je najgore što se može dogoditi gradonačelniku, jer ovako ostaje uvjeren da je najpametniji na svijetu, naljepši na svijetu… Ako je to način funkcioniranja, onda je već postao novi Dražen Barišić. Ako i nije, postat će uskoro. A znamo kako je završila ta priča.

– Evo nekoliko primjera… U jednoj točki dnevnog reda, koja se tiče vrlo važnog prostornog uređenja, piše da će se financirati iz proračuna grada za 2019. godinu?! Dakle, to nije tipfeler, nego se radi o starom dokumentu kojeg nitko ne čita, koji je bio na stolu prije dvije godine. Druga stvar, samo vođenje sjednice… Mi smo upozoravali da se o 30 točaka ne može raspraviti temeljito i konzistentno, a što su oni napravili? Protrčali su kroz sjednicu, ne dozvoljavajući čak ni ravnateljima ustanova o kojima je bilo riječ, čija su izvješća bila tema, da kažu jednu jedinu riječ. To je ponižavanje tih ljudi, jer mnogima od njih ovo je bila najteža godina u karijeri. Ne dati im da kažu barem jednu riječ kako su preživjeli tu godinu krajnje je bezobrazno. Da ne govorimo da je među njima i ravnateljica Gradske knjižnice, kojoj je ovo posljednja ovakva prilika nakon više od 20 godina vjernog služenja toj ustanovi!

– Nadalje, mi smo u ponedjeljak na Google kartama vidjeli da u Velikoj Mlaki postoji ulica Brune Bušića. Kako je to moguće ako se o tome trebalo raspravljati dan poslije?! Zar Google ne koristi registar ulica i trgova Republike Hrvatske? Je li netko tu nešto falsificirao? Sve su to detalji koji govore o kvaliteti donošenja odluka na ovoj sjednici. Posebna tema je kako je raspravljena točka o Aglomeraciji… Sve samo i isključivo u svrhu glancanja lika i djela novog gradonačelnika, koji je itekako svjestan da se radi o najvećeoj močvari u koju možemo potonuti, o najvećem razvojnom projektu u povijesti grada. Tamo su neki koji glume eksperte izgovorili gomilu bedastoća, kako o rokovima, tako i tome što se događa kad kod svoje kuće zovete majstore. Dakle, potpune besmislice.

– Gradonačelnik je obećao da će barem saslušati što imamo za reći, a onda i prihvatiti ono što smatra da je konstruktivno i pametno. Mi nismo dobili tu priliku. Dapače, čuli smo samo njegovo dociranje s visine i vrhunski bezobrazluk, a mi to ne želimo u političkom životu grada.

Nakon Beusa Richembergha, riječ je preuzeo Ivo Jelušić.

– Željeli smo sudjelovati na sjednici, ali pod uvjetom da ona ima legalitet i legitimitet. Sad znamo da su goričkom HDZ-u poštivanje procedure, zakona i demokracije teret. Oni jedino u nepoštivanju procedure i u totalitarnom načinu vladanja znaju funkcionirati – istaknuo je Jelušić i nastavio:

– Kod izvršenja proračuna opet nisu poštivali zakonsku proceduru i kasnili su s izvješćem. Zakon jasno kaže da se izvješće o izvršenju proračuna mora poslati do 15. rujna, a mi smo ga dobili 18. listopada. Čak i tu idu na trik, jer su napisali da ga gradonačelnik upućuje 13. rujna, a to Gradsko vijeće nije dobilo. To govori ili da ga nije poslao pa ga je poslije antidatirao, ili da ga je izvjesio na nekakvu oglasnu ploču, gdje već… Mi kao vijećnici to dobili nismo. To govori i da je izvješće bilo gotovo kad smo mi tražili sazivanje sjednice, s predloženim točkama. Proračun prema svemu tome nije transparentan, napravljen je s minimalnom zakonskom formom. A gradonačelnik koji ništa ne krije trebao bi dati na uvid svaki račun koji je plaćen.

– U ovom proračun je manjak prihoda i višak rashoda, enormno je povećanje gradskog minusa, a to govori da je riječ o velikom neznanju u vođenju grada, zatim i aljkavosti, neodgovornosti i bahatosti. Veliki grad poput našega, s petim proračunom u državi, zaslužuje da ga vode veliki majstori. A ovdje je riječ o šegrtima i njihovim pomoćnicima. Oni nisu dorasli vođenju ovakvog grada. Rebalans je utvrđen 26. srpnja na Gradskom vijeću, a tada dobro vođena gradska uprava zna kakvo je stanje s 30. lipnjem. Trebali su znati. Ako nisu znali, to je problem, a ako jesu, to je još veći problem.

WhatsApp Image 2021 10 28 at 10.53.20 3

Osvrnuo se Jelušić i na konkretne brojke u izvješću, upozoravajući na velike razlike između planiranog i ostvarenog.

– Da bi se ispunio očekivani prihod, mora se realizirati 157 milijuna, a realizirano je 104. Je li realno da se dođe do tolike razlike? Manjak je bio 27 milijuna, u prvih šest mjeseci povećan je za još 17 milijuna, a sad je povećan na 44 milijuna. Umjesto da se u rebalansu išlo to sanirati, još će se povećati! Tu su i komunalne naknade, i tu se očekuje povećanje od 50 posto u sljedećih šest mjeseci. Je li to realno? Mislim da nije. I to su trebali znati kad su išli na povećanja. Pa rashodi… Pogledajmo neke stavke. Ostali rashodi za zaposlene, što nisu plaće, povećani su enormno. Prošle godine oni su bili 3,4 milijuna, a ove godine 5,3! Dakle, značajno povećanje za prvih pola godine u odnosu na cijelu godinu prije. Za stručno usavršavanje zaposlenika, a tu se svašta može progurati, u 2020. potrošeno je bitno manje nego u prvoj polovici ove godine. Uredski materijal u 2020. je košta 1,4 milijuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 1,8 milijuna. Je li to moguće?! Ima li tu sumnjivih transakcija? Tako možemo govoriti i o drugim materijalima. Pa onda usluge promidžbe i informiranja… U cijeloj prošloj godini potrošeno je 1,099.000, a za ovih šest mjeseci 1,3 milijuna. Intelekutalne usluge također, prošle godine 1,6, a u prvih šest mjeseci ove 2,1 milijuna! I tu se svašta da progurati, jer tu nema javne nabave. Kome je tu što plaćeno? Zatim reprezentacija, odnosno jelo i pilo, u cijeloj 2020. koštalo je 201.000 kuna, a u prvih šest mjeseci ove 199.000 kuna. Pojelo se i popilo jednako kao u cijeloj prošloj godini. Kome, zašto? Je li time plaćana kampanja? – nabrajao je Jelušić, uz dodatak:

– Sve to nije transparentno jer ne znamo kome je što plaćeno. S druge strane, manji su rashodi za subvencije obrtnicima i poljoprivrednicima, naknade građanima i kućanstvima… Jer što će to njima, bitno je pojesti i popiti. Iza svega toga, a ovo je samo dio, stoje ocjene da nije transparentno, da su prihodi manji od planiranih, da je manjak povećan, da je riječ o neznanju, neodgovornosti i sumnjivom poslovanju. Tako se ne može voditi grad kao što je Velika Gorica, on se mora voditi transparentnije, odgovornije i sa znanjem. Ovi šegrti to očito ne znaju i nije im stalo do toga.

Predsjednik velikogoričkog SDP-a Ozren Robić govorio je o studiji javnog prijevoza, čija je prezentacija bila jedna od točaka dnevnog reda.

– Prvo želim demantirati tvrdnje iz HDZ-a da su prihvaćene naše točke. Tražili smo izvješće o studiji, ali i donošenje zaključka o tome što nakon toga. Tražili smo i status aneksa ugovora između Grada i ZET-a, ponovno uz donošenje zaključaka. O tome se nije pričalo i nije istina da su sve točke koje smo mi tražili stavljene na dnevni red – istaknuo je Robić.

– U proteklom periodu gradonačelnik je sve nas educirao da treba razlikovati javni linijski gradski prijevoz i međužupanijske linije, jer mi to, kao, ne znamo. Međutim, gradonačelnik je izabran da riješi problem. Upozoravamo ponovno da javni linijski gradski prijevoz nije cjelovito rješenje za građane Velike Gorice. Za razliku od velike većine gradova u okruženju, naš grad je iznimno vezan za grad Zagreb, tu govorimo o tisućama ljudi koji dnevno migriraju tamo i nazad. Nismo u istoj situaciji kao neki drugi gradovi iz okruženja.

– Ne bih ulazio u priču o broju kilometara i tipovima vozila, studiju je ipak radio Prometni fakultet i treba joj vjerovati, ali ako dođe do realizacije u bilo kojem obliku, za stanovnike Velike Gorice bit će izuzetno važna kružna gradska linija koja je poveznica do željezničkog kolodvora. No to je samo lista želja. Tko od nas ne bi želio veći broj linija i polazaka, ali što to vrijedi dok nemamo odgovor na pitanje što se konkretno misli poduzeti. A toga nema. Što, kada i za koliko novca? Slušati studiju nije rješenje…

Ova studija nije otkrila ništa novo, već 14 godina traje priča o jednotarifnoj uniji grada Zagreba i županije, to se odavno zna. Nije problem struka, problem je politika, jer 14 godina nije se dogodilo ništa. Osim toga da je subvencija ZET-u povećana nekoliko puta. I pitanje je dana kad će naši građani shvatiti da cijena karte ostaje ista na znači da grad ne troši desetke milijuna kuna njihovog novca više.

– Podsjetit ću na izjavu gradonačelnika od 15. ožujka, dakle prije izbora, s kojom se osobno slažem. Citiram: “Osobno mislim da moramo težiti besplatnom javnom prijevozu jer je u pitanju snažna ekonomska, ekološka i socijalna mjera.” Iskreno, ni to nije neka novost, sve razvijene zemlje tome već desetljećima teže, ali ide li ovo što smo čuli u tome smjeru? Ne ide! Istaknuto je kako za pokretanje vlastite tvrtke treba izdvojiti između 25 i 30 milijuna kuna, a za održavanje između 17 i 19. Očekivati da će u natječaju netko nama ponuditi iznos subvencije od 17 do 19 milijuna kuna je iluzija. Svaka privatna tvrtka mora ostvarivati zaradu. Nitko neće raditi s nulom zašto što voli Veliku Goricu. Govorimo li o tvrki kao što je ZET, kako očekivati da će sve to ponuditi tvrtka koja je u vlasništvu drugoga grada? Po tom pitanju ne radi se ništa osim stava da se mi nećemo dati ucjenjivati. Kako to mislite? Koja nam je B ili C varijanta? Što nam omogućava da možemo kvalitetnije pregovarati? Sve radimo u zadnji tren, a nemamo druge varijante. I problem je sve veći. Što danas možemo osim ponavljati da ZET nije kooperativan? Nemamo ni zaključke, ni viziju… Nemamo ništa. Zadnjih 12 godina ništa se ne čini i tražimo da se pred Gradsko vijeće stavi prijedlog cjelovitog rješenja, koji podrazumijeva sve vrste i oblike usluge javnog prijevoza. Kad je što predviđeno, za koliko novca…

I, za kraj, Robić se osvrnuo i na pogreške u materijalima, kojih ima, kako tvrde govornici, u praktički svakoj točki.

– Što se tiče kvalitete pripremljenih materijala… Prijedlog je bio pripremljen 29. ožujka, sad je došao na Gradsko vijeće, a u obrazloženju stoji ‘zbog navedenog predlažemo da zamjenik gradonačelnika, koji obnaša dužnost gradonačelnika, utvrdi prijedlog…’ Apsolutna aljkavost u pripremi materijala, a toga ima još. Nema točke u kojoj nema takvih stvari – zaključio je Robić.

Cijelo ovo izlaganje zaključeno je najavom kako će mediji i sljedeći tjedan biti pozvani na novu “presicu”, budući da će oporba “o ovoj sjednici Vijeća govoriti sve do sljedeće sjednice”.

Politika

‘Cijela mreža bit će gotova do Božića, a s pročistačem želimo transparentnost’

Trenutačno stanje Aglomeracije Velike Gorice bilo je tema konferencije za novinare

Objavljeno

na

zvonimirova2 e1652259117480

Praktički otkad se krenulo s radovima na projektu koji se s pravom označava kao najveći u povijesti našega grada, famoznoj Aglomeraciji, ova je tema postala itekako vruća. Pogotovo nakon afere koja je buknula s natječajem za pročistač, ali i u svakom drugom razdoblju, na svakoj sjednici Gradskog vijeća. Bilo je tako i na ovoj posljednjoj, prošloga tjedna, pa je organizirana konferenciju za novinare na kojoj su ponuđeni odgovori na cijeli niz pitanja.

Dakle, poznato je od ranije da je Državna komisija poništila odluku o odabiru tvrtke Strabag za izvođača radova na pročistaču i vratila cijeli proces natrag na osnovu žalbe tvrtke Elektrocentra Petek. Pitanja kojima se traže dodatna pojašnjenja dostavljena su u Grad i bit će proslijeđena u tvrtku Elektrocentar Petek.

– Mi moramo postupiti nalogu, odgađa se izvršenje postupka, dok se ne utvrde sve činjenice – kaže direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

– Težimo transparentnosti, da se odabere izvođač radova koji zadovoljava zahtjeve traženog projekta. Zašto se veći broj tvrtki nije javio, nije pitanje za mene. Pozivam i ovoga puta sve zainteresirane, ako se natječaj poništi ili ako se donese odluka u korist Elektrocentra Petek, da se jave na natječaj i da se pristupi radovima kako je predviđeno zakonu. Bez zakulisnih igara, bez šanse da se nekome pogoduje ili da se nešto namješta – istaknuo je Višić.

Upravo zbog imidža kojeg cijela ova priča ima posebno se ističe želja za transparentnošću.

– Da, željeli smo dokazati da smo apsolutno transparentni. Zato i nisam želio da VG Vodoopskrba sama provodi javnu nabavu, zato smo i angažirali odvjetničko društvo koje ima reference za takve postupke nabave. Angažirali smo i tehnologa, sve kako bi nepristrana tijela provodila postupak. Odluka je donešena zbog ekonomskih razloga, ponuda Strabaga bila je najpovoljnija, ali Elektrocentar Petek odlučio je podnijeti žalbu. Što će se sad događati, prepuštam stručnom povjerenstvu, koje će odlučiti o poništenju, odnosno odabiru – govori Višić.

Sporni su i rokovi, oporba često ističe da su probijeni, da nam slijedi “penalizacija” od strane Europske unije.

– Rokovi postoje za ugovore koji su u tijeku, u našem slučaju za radove koji su na samoj mreži. U tom smislu poštivamo rokove, radovi će do kraja godine biti gotovi. Mreža je tu gdje je, radila se za vrijeme istrage Uskoka, uspjeli smo prebroditi cijeli taj dio, radovi su nastavljeni i, evo, dogurali smo gotovo do kraja, završeno je više od 90 posto radova. Međutim, naravno da je istraga sve skupa usporila. Rok sanacije prometnica možda će se prolongirati za proljeće, a za pročistač nema postavljenog roka. Postoji rok za financiranje pročistača, to je kraj 2024. godine, a s tim da prelazimo u drugu fazu, između ostalog i zbog povećanja troškova, ali i svih drugih okolnosti. Penalizacija? Takve informacije su potpuno neutemeljene, nema razloga da nas itko penalizira… – kaže prvi čovjek VG Vodoopskrbe.

Krunoslav Visic

Stanovnike područja na kojima su radovi najviše ljute prometnice koje ostaju raskopane dugo vremena, na nekim lokacijama i predugo.

– Niti jedan ugovor ne može natjerati izvođača radova da sanira ceste odmah nakon radova, nego po završetku kompletnog ugovora. Mi možemo biti sretni što je Grad uspio namaknuti sredstva da se ulice asfaltiraju odmah u punom profilu. U sklopu projekta ne postoji asfaltiranje prometnica, nego dijelova gdje je kopalo. Znamo za probleme, znali smo da će ih biti, da će blato i prašina biti problem, sve to razumijemo, ali zato cijelo vrijeme i molimo za strpljenje – zaključio je Višić.

Na njegovo izlaganje nadovezao se i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

– Mislim da svakako moramo biti sretni i zadovoljni svime što je dosad napravljeno, pogotovo s obzirom na sve što se događalo. Čak bih rekao da se i podcjenjuje sve što je dosad učinjeno. Projekt je više od 90 posto dovršen, to je velika stvar, a sve ostalo trebalo bi biti gotovo do Božića. Hoće li poneka ulica možda ostati “otvorena”, ovisit će o vremenskim uvjetima – kazao je Vukmirić pa nastavio na temu pročistača:

– Što se tiče pročistača, ne vidim problem koji je takve prirode da nije rješiv. Imamo puno povjerenje u institucije, nema razloga da tako ne bude, a i VG Vodoopskrba je dosad pokazala da se može i zna nositi s ovim projektom, sa svim izazovima koje on nosi.

I, za kraj, još jedno ohrabrenje onima kojima radovi kompliciraju život…

Možda građani Velike Gorice nisu ni svjesni što će se dogoditi kad sve bude gotovo, koliki će to preporod biti za sve stanovnike, ali i za gospodarstvo u ovom gradu. Veliki je ovo projekt, veliki su novci u pitanju, ali veliki su i benefiti koji stižu.

Nastavite čitati

Politika

Kad stiže penzija, a kad energetski dodatak za 689.000 umirovljenika?

Isplata jednokratnog dodatka za najugroženije umirovljenike iznosi od 400 do 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine.

Objavljeno

na

Objavio/la

umirovljenici1

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje stiže obavijest kako će u petak, 7. listopada, početi isplata mirovina za rujan 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

No, za oko 689.000 umirovljenika tijekom ovog mjeseca slijedi još jedna isplata – jednokratnog energetskog dodatka, što je jedna od mjera iz Vladinog paketa protiv inflacije.

umirovljenici

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dodatak će se isplatiti u četiri platna razreda. Tako umirovljenici s mirovinama do 1.850 kuna trebaju dobiti 1.200 kuna energetskog dodatka, oni s mirovinama do 2.350 kuna dobit će 900 kuna, za one s mirovinom do 3.350 kuna dodatak iznosi 600 kuna, a 400 kuna će dobiti umirovljenici čije mirovine iznose najviše 4.360 kuna.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na info telefonima Zavoda 01/ 4595 011 i 01/ 4595 022, te na internetskoj stranici HZMO-a.

Nastavite čitati

Politika

Članovi županijskog MOST-a na druženju na bregima

Turopolje su posjetili i saborski zastupnici Mosta, članovi predsjedništva i glavnog odbora stranke.

Objavljeno

na

Druzenje MOST

Jučer su se u tradicionalnoj turopoljskoj kleti na Šiljakovini, okupili članovi MOST-a Zagrebačke županije na svojem trećem druženju.

Kako ističu, susret je okupio  najveći broj sudionika do sada, a Turopolje su posjetili i saborski zastupnici Mosta, članovi predsjedništva i glavnog odbora stranke.

Predstavljena je deklaracija Mosta kao i plan razvoja Zagrebačke županije, ali i plan razvoja Mosta s naglaskom na pet točaka razvoja usmjerenih ka ciljnim skupinama stanovništva.

 

Nastavite čitati

Politika

“Nestala” tri upravna odjela: EU projekti s poljoprivredom, zaštita okoliša s građenjem…

Jednoglasno je od strane Gradskog vijeća prihvaćena odluka da se broj upravnih tijela u Gradskoj upravi smanji s 12 na devet

Objavljeno

na

Gradsko vijece3 gradon scaled e1664448472998

Nakon što su prvi dio sjednice proveli u raspravama o Proračunu, njemu pripadajućem Rebalansu i zatim pročistaču u kombinaciji s aglomeracijom, gradski vijećnici prebacili su se ne točku koja je doživjela – konsenzus! Ne događa se često, no ovoga puta pojavio se prijedlog za koji su svi podigli ruke.

Naime, pred Vijeće je stigo prijedlog po kojem se broj upravnih tijela u Gradskoj upravi smanjuje s 12 na devet – pet službi i četiri upravna odjela.

Prvo, spajaju se Upravni odjeli za predškolski odgoj, školstvo i sport te Upravni odjel za društvene djelatnosti u novooformljeni Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti.

Drugo, Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove EU spaja se s Upravnim odjelom za poljoprivredu i razvoj, čime će se dobiti novi Upravni odjel za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU.

I treće, formira se Upravni odjel za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, koji nastaje od dosadašnjeg Upravnog odjela za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i građenja te Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša.

Stupanjem na snagu ove odluke gradska uprava bit će podijeljena na Službu Gradske uprave, Službu Gradskog vijeća, Službu mjesne samouprave, Službu za financije, Službu za unutarnju reviziju te Upravni odjel za komunalne djelatnosti i promet, Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, Upravni odjel za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske unije te Upravni odjel za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Aktualac Gradskog vijeća: Je li pročistač upitan, što je sa ZET-om, tržnicom…

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradsko vijece gradonacelnik scaled e1664447410349

Uoči sjednice Gradskog vijeća održan je Aktualni sat, a pitalo se i odgovaralo na temu pročistača otpadnih voda, sve skupljih komunalija, Autobusnog kolodvora i gradske tržnice, sanacije prometnica, škole u Dubrancu..

Vijećnica Ivana Belošević, otvorila je temu pročistača – tražila je objašnjenje je li projekt dovden u pitanje i hoće li se građani imati na što priključiti, a brine i katastrofalno stanje nogostupa u Buševcu.

– Kad je u pitanju pročistač ne pada mi na pamet miješati se u projekt kojemu nije nositelj grad nego naručitelj VG Vodoopskrba. Već sam tražio odgovore ..nastavljamo tijekom koji smo zacrtali, to je transparentnost, nema pitanja na koja nećemo dati odgovor. Stoga sam postavio pitanje pisanim putem direktoru Višiću što je s pročistačem, da nam detaljno uđe u problematiku, iskreno sam kao stranka i kao vlasnik zainteresiran, a zamolio sam i da nam se očituje po pitanju prometnica – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

gradsko vijece nasl

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić, prisutnima je odlučno poručio kako zadnja odluka Državne komisije ne znači da je projekt propao.

– Obzirom da je to goruća tema ovih dana, nadam se da svi shvaćate ozbiljnost situacije, vjerujem kako ste svjesni da smo i mi u ovoj situaciji i koliko smo svi skupa nemoćni, obzirom da je žalba koju je uložio Elektrocentar Petek i obzirom na odluku Državne komisije, sve se produžava..VG Vodoopskrba će ponovno izvršiti pregled i ocjenu pristiglih ponuda i od Elektrocentra Petek ćemo zatražiti dodatna pojašnjenja. Mi, kao naručitelj, ćemo nakon toga donijeti novu odluku o odabiru ponude ili odluku o poništenju postupka javne nabave. Dovodi li ovo u pitanje sam projekt i izvedbu pročistača? To apsolutno ne dolazi u obzir. Ovo rješenje to ne dovodi u pitanje, nego je ovdje upitan odabir izvođača radova, što nam nažalost prolongira opet vrijeme provedbe projekta. To je zasad to. Što se tiče asfaltiranja nogostupa u naselju Buševec, to je po planu u periodu od 20.10. do 10.11., već su poduzete mjere da se na svim neasfaltiranim dijelovima da će se dodatno održavati ,da ne dolazi do dodatnih problema u prometu.

Gradsko vijece3 gradon

Foto: sjednica Gradskog vijeća, 29.9.2022./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Vijećnika Ivu Jelušića zanimalo je postoji li ijedna komunalna usluga koju gradska uprava nije  poskupjela, te hoće li gradonačelnik, obzirom na situaciju, razriješiti direktora Vodoopskrbe?

Gradonačelnik Ačkar je pozvao vijećnike da usporede koliko su građani Velike Gorice u ovoj energetskoj krizi i inflaciji izvukli puno veće benefite u usporedbi s drugim gradovima.

– Što se tiče razrješenja direktora Vodoopskrbe, gdje ja jesam Skupština, bitno je reći kako ovaj proces nije gotov do kraja. Ukoliko se pokaže da Uprava ili netko drugi nije imao dovoljno kompetencija, reagirat ćemo na to – poručio je.

Vijećnik Stipo Duvnjak pitao je hoće li zbog isteka ugovora sa ZET-om u pitanje doći javni prijevoz, te što će biti s odvodnjom na području sela od Novog Čiča prema Posovini?

– Javni prijevoz čitavo vrijeme na području našeg grada obavlja ZET, no zbog načina na koji oni to obavljaju čitavo vrijeme slušamo i primjedbe građana. Naš ugovor istječe krajem mjeseca i sigurno ćemo ga produžiti do kraja godine. Naravno da nismo ni mi zadovoljni načinom na koji ZET obavlja prijevoz za nađe građane, da smo u konstantnim i to tjednim pregovorima o svemu tome. Mogu vas uvjeriti da građani neće biti zakinuti za uslugu javnog prijevoza, dok ne nađemo drugo rješenje nastavljamo ovu suradnju na način kakav je do sada – odgovorio je zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

Gradonačelnik Ačkar je po pitanju odvodnje od Novog Čiča prema Posavini rekao kako su projekti  rađeni od 2009. do 2012. godine, te dok ne završi prvi dio aglomeracije, drugi ne može krenuti.

– Mene više brine to što u postojećim naseljima, prije ove inflacije bili obuhvaćeni sa 17,4 mil kuna troškova, a nisu obuhvaćene ulice ili kuće koje tamo postoje. Na to moramo paziti i uključiti u drugi dio aglomeracije – rekao je gradonačelnik.

Vijećnica Karmen Rak postavila je, kako kaže, ‘njeno vječno pitanje’, a to je Autobusni kolodvor. Zanimalo ju je da li je prikupljena dokumentacija i poslana nadležnom ministarstvu kako bi dobili sredstva za izgradnju Autobusnog kolodvora, te kad je u planu završetak groblja Kušanec?

–  Gdje je raspisan taj natječaj, gdje bismo se mi trebali javiti za gradnju kolodvora? Ovako ispada raspisan je natječaj, mi smo nesposobni..Svi problemi, pa i groblje Kušanec su me zatekli..Svi sveti su datum za koji bi bilo lijepo da se prisjetimo najmilijih ispred mrtvačnice tamo, a vjerujem da će tako biti – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnika Vedrana Zobeca zanimalo je radi li se Ulica Podložnica zbog novog trgovačkog centra Interspar i je li napravljen novi projek, kako je najavljeno, zbog pitanja rušenja drveća koje su sadili tamošnji stanovnici. Također ga je zanimalo može li grad financijski podnijeti teret energetske krize i divljanja cijena?

– Vidio sam na društvenim mrežama kako se ta ulica radi zbog pogodovanja Intersparu, to nije točno. Ulica se radi zbog staračkog doma koji je tamo predviđen, grad je otkupio zemljište prije desetak godina i dokumentacija je spremna, čekamo da se raspiše natječaj, kao i za poduzetnički inkubator. Drveće su zasadili stanari i štite ih od buke s obilaznice i kad će krenuti izgradnja svih tih projekata, stabla će ih zaštititi i od prašine. Prvotni projekt je predvidio uklanjanje svih stabala. Izašli smo na teren nekoliko puta i nakon toga sam inzistirao na promjeni projekta kako bi se ostavio maksimalni broj stabala – pojasnio je Ačkar.

Zamjenik gradonačelnika, Neven Karas, pak poručuje kako se grad osigurao za aktualno krizno stanje, no postoji i dugoročna strategija.

– Što se tiče poskupljenja, znate i sami da grad ima puno ustanova, domova, sportskih objekata..Samo zbog usporedbe, prije dvije godine smo imali ponudu samo za električnu energiju 8,6 milijuna kuna za nas i naše korisnike. Sad smo dobili ponudu u iznosu 46 milijuna kuna. Naravno da je to za nas veliki teret, ali zahvaljujući mjerama hrvatske Vlade uvjereni smo da ćemo izaći iz toga. Nećemo stati na tome, radit ćemo i dalje na energetskoj obnovi objekata i iskorištavanju obnovljivih izvora energije, dugoročno razmišljamo o tome kako građanima olakšati situaciju.

Vijećnika Ozrena Robića zanimalo je kad će se ići u projekt nove gradske tržnice, te što se poduzelo po pitanju cijene grijanja koje putem HEP Toplinarstva koristi oko 5600 građana?

– Tržnica jest jedan od gorućih problema, priznajem i dan danas mi je nejasno kako smo izgubili taj Tržni centar. Samo ću reći kako ću se do kraja mandata truditi to riješiti. Kad je u pitanju grijanje, bilo je puno dezinformacija, objavljene su stare informacije..Skupo grijanje je i zbog dotrajalih cijevi, ta infrastruktura se mijenja – odgvoorio je Ačkar.

Što je s izgradnjom škole u Dubrancu i hoće li se izmjenama Urbanističkog plana uređenja konačno zaustaviti betonizaciju Velike Gorice, zanimalo je vijećnicu Marijanu Kuliš.

– Što se tiče škole u Dubrancu, dosta je potrajao proces istraživanja tla, kroz nekoliko dana bit će gotova građevinska dozvola, a krajnji rok je ,kao što sam već najavio, početak iduće školske godine. Što se tiče Urbanističkog plana, morate shvatiti da gradonačelnik nije urbanist, tražili smo način kako doskočiti problemu pretjerane betonizacije. Tu se pokazao jedan segment koji se zove ‘iznimka’, međutim tome se priklonila većina izvođača i imamo što imamo. To ćemo izmijeniti, jer ta odredba iz 2012. godine je umjesto iznimke postala pravilo – odgovorio je gradonačelnik.

Vijećnik Zvonko Kunić želio je znati hoće li se riješiti problem građevine u centru Velike Mlake, koja se ruši od starosti, a zbog neodržavanja je postala okupljalište štakora, te hoće li se sanirati tamošnji nadvožnjak star 50 godina, kao i izuzetno prometne ceste nakon aglomeracije..

– Objekt je u 90 posto privatnom vlasništvu, radi se na rješavanju tog problema. Što se tiče problema s aglomeracijom većinom su tamo vezani uz asfaltiranje, apsolutno ste u pravu. Kad govorite o tim najprometnijim dijelovima, oni su se više puta sanirali i to je sve o trošku izvođača radova – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno