Poveži se s nama

Vijesti

Općine Pokupsko, Kravarsko, Orle i Lekenik uvode širokopojasni internet

Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju povezat će EU projekt

Objavljeno

Na inicijativu načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića čelnici općina Pokupsko, Kravarsko, Orle, Rugvica, Lekenik i Martinska Ves potpisali su ugovor kojim kreću u zajednički projekt uvođenja širokopojasnog interneta. Projekt je to vrijedan između 70 i 80 milijuna kuna, a iz fondova Europske unije može se ostvariti sufinanciranje od 85 posto.

– Očito je da je ta tehnologija danas potrebna i bilo bi teško zamisliti kako bi bilo da toga nema. Nadamo se da će nam uskoro brži internet olakšati svakodnevne poslove. Na sve ovo potaknula me činjenica da su naša djeca, kada je počela online nastava, hvatala signal po ledinama i sjenokošama kako bi dobila vezu sa svijetom. Negdje je interes teleoperatera veći, s obzirom na naseljenost, međutim, potrebno je ulagati u infrastrukturu i poboljšati signal, kako bi kao i svi u Europi imali jednaka prava – istaknuo je Škrinjarić te dodao kako bi projekt trebao završiti kroz dvije godine.

Načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec očekuje kako će ‘brzi’ internet povećati kvalitetu života u toj općini, ali i pomoći gospodarstvu tog područja.

– Puno mještana radilo je od kuće, te su zbog sporijeg interneta imali su puno manje učinke. Sada će dobiti brzinu i efikasnost – kazao je Kolarec.

– Imamo isti problem kao i drugi, možda čak i veći jer nam je brzina do sada bila 0.75 mbit/sekundi  na žici i na toj brzini ne može raditi ni škola, ni gospodarstvo. Za planirani razvoj izuzetno nam je potrebno da se to promijeni i da i mi uđemo u to 21. stoljeće. U vrijeme online nastave snalazili smo se uz pomoć mobilnih tornjeva, ali to nije pokrivenost kakvu trebamo. Djeca trče od kuće do kuće i po poljima i ‘love’ signal – istaknuo načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Za četiri jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije te dvije općine s područja Sisačko-moslavačke županije ovaj projekt daje nadu kako će porasti kvaliteta života mještana u njihovim krajevima, a onda započeti i gospodarski razvoj.

Kultura

FOTO: Szeged Trombone Ensemble otvorio 15. Velikogorički Brass festival

Objavljeno

on

Autor

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mađarski ansambl Szeged Trombone Ensemble otvorio je 15. Velikogorički Brass festival  u Parku dr. Franje Tuđmana večeras (četvrtak, 24. lipnja 2021.) s početkom u 20 sati. Prije izlaska mađarskih glazbenika na pozornicu okupljenim posjetiteljima kratkim govorima obratili su se Anita Pišković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Tomislav Špoljar, umjetnički direktor Brass festivala i Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, koji je i otvorio Festival.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Među posjetiteljima su bili, između ostalih, predstavnik Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj, Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Katja Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica i Dražen Kurilovčan, voditelj Odjela za kulturu POUVG-a.

24.06.2021. Velika Gorica. Otvoren 15. Velikogorički Brass festival. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Moderatorica programa bila je Mirjana Marković.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Moja županija

Počela gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom

Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju…

Objavljeno

on

Polaganjem kamena temeljca, počela je gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom Udruge „Srce“ iz Svetog Ivana Zeline. Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju. Gradnja objekta se u stopostotnom iznosu – s 14,09 milijuna kuna, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta „Okruženje za samoostvarenje“, u sklopu kojega se objekt gradi, je Udruga „Srce“, a partneri Grad Sveti Ivan Zelina i Zagrebačka županija.

– Iako se naše društvo sporo razvija, današnje polaganje kamena temeljca je dokaz da ono ipak postaje inkluzivno i da u njemu vidimo budućnost. U proteklih 16 godina Udruga ‘Srce’ je uvijek oko sebe imala dobre ljude, a njihova pomoć nije izostala ni ovoga puta- rekla je Đurđa Penava, predsjednica „Srca“, dodavši da je projekt „Okruženje za samoostvarenje“ prepun emocija.

Župan Stjepan Kožić rekao je da bi društvo bilo puno osjetljivije prema osobama kojima je potrebna pomoć kada bio bilo više udruga poput „Srca“.

– Svega ovoga ne bi bilo bez marljivih članova Udruge, prije svega roditelja, asistenata i volontera, koji su znali na koji način uspješno osmisliti i prijaviti ovaj projekt za bespovratna europska sredstva. Zagrebačka županija je dosad podržala niz vaših aktivnosti, a bit će uz vas i u budućem vremenu. Pomoći će realizaciju projekata koje ćete iznjedriti s ciljem podizanja kvalitete života vaših štićenika –  rekao je župan.

 

Nastavi čitati

Kultura

Ivanje u Novom Čiču posvećeno najmlađima

Radionice, čitanje priča za djecu, šatorski kamp i još mnogo toga…

Objavljeno

on

Mještani Novog Čiča u subotu će proslaviti dan svog zaštitnika sv.Ivana Krstitelja. Na žalost, zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom COVID-19, Ivanje će se održati bez već naveliko poznate Međunarodne smotre folklora.

– S obzirom na to, ove godine smo ovu manifestaciju odlučili održati u skromnijem izdanju i posvetiti je najviše djeci – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Na prostoru Etno naselja Novo Čiče, održat će se različite radionice i čitanje priča za djecu, izvest će se predstava za djecu pod nazivom “Uzbuna u plastičnom carstvu “, a postavit će se i šatorski kamp i napuhanci kako bi se najmlađi što bolje zabavili.

– Naravno, pripremili smo i kraći tamburaški koncert članova tamburaške sekcije KUD ”ČIČE” Novo Čiče, a po prvi puta predstavit će se i sekcije osoba s invaliditetom, te će se predstaviti tamburaška i pjevačka sekcija – objašnjava Duvnjak.

Uz sve ove sadržaje, moći ćete uživati u domaćim gastro delicijama, a cijeli program počinje u 16:30 sati.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno