Povežite se s nama

Gospodarstvo

Od danas na spremniku dizela ušteda gotovo sto kuna!

Od ovog utorka jeftinija su i premium goriva.

Objavljeno

na

novčanik

Kilometarske kolone pred benzinskim crpkama bile su redovite slike ponedjeljkom prošlih nekoliko tjedana. Rast cijena goriva zabrinuo je građane koji osim što su već počeli razmišljati o alternativnom načinu prijevoza često su komentirali kako je pitanje trenutka kad će cijene i svega ostaloga porasti. No, ovoga utorka – iznenađenje!

Od ponoći je spremnik goriva jeftiniji za oko 54 kune, a dizela za čak oko 94 kune. Prema pisanju portala cijenegoriva.info cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama od danas iznosi 11,84 kuna, a pojeftinjenje je još veće kod osnovnog eurodizela, koji  od danas stoji 12,02 kune po litri, a  do danas je bio je 13,91 kunu.

Od ovog utorka jeftinija su i premium goriva.

Vlada je, podsjetimo, na očekivanu eksploziju cijena goriva prije dva tjedna reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, piše jutarnji.hr.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

 

HOTNEWS

Uspješnih 30 godina Kuehne+Nagel grupe u Hrvatskoj

Kuehne+Nagel 1992. godine ušao je na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kuehne Nagel

Pored velikih uspjeha koje Kuehne+Nagel bilježi i ove godine u svim područjima svoje djelatnosti diljem svijeta, u Hrvatskoj ima još jedan razlog za zadovoljstvo. Naime, ove je godine Grupa Kuehne+Nagel proslavila trideset godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj te tokom tog zavidnog „radnog staža“ zabilježila brojne uspjehe na hrvatskome i okolnim tržištima u području pružanja cjelovitih logističkih usluga u području cestovne, pomorske i zračne logistike.

Ova obljetnica ima poseban značaj jer je upravo Kuehne+Nagel, 1992. godine, ušao na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

– Ponosni smo na naših 30 godina, smatramo to velikim uspjehom svih naših zaposlenika, partnera i klijenata zahvaljujući kojima smo tako dugi niz godina sve uspješniji na tržištu. Zajedno gradimo i živimo kulturu tvrtke koja stavlja ljude u središte svega što radi te nas upravo ljudi – radnici, klijenti i partneri, potiču da rastemo, budemo još bolji i da nastavimo razvijati vrhunska logistička rješenja prilagođavajući se pritom svjetskim trendovima iz područja učinkovitog poslovanja, ekologije i održivih rješenja za cjelokupni opskrbni lanac – izjavila je Vlatka Jukić, direktorica Kuehne+Nagel za Hrvatsku.

Kuehne Nagel Zgrada big

Foto: Kuehne & Nagel

Unatoč izazovnim godinama iza nas, prvenstveno uslijed epidemije korona virusa zbog koje je na svjetskoj razini bio uvelike otežan rad logističkih tvrtki, Kuehne+Nagel se može pohvaliti održavanjem i ubrzavanjem momentuma te proaktivnim uključivanjem u opskrbne lance farmaceutika, cjepiva i zaštitne opreme, čime potvrđuje status pouzdanog partnera s poslovnim modelom koji je usredotočen na odgovaranje potrebama klijenata na fleksibilan način, uz osiguravanje visoke kvalitete usluge.

Poslovnih ideja za budućnost unutar Kuehne+Nagel Grupe ne nedostaje te, uz fokus na svoju misiju usmjerenu održivom poslovanju, kontinuirano širi svoj poslovni portfelj i razvija disruptivne inovacije s ciljem daljnjeg rasta i razvoja u novozadanim okvirima nepredvidivih logističkih oscilacija.

– Čitav Kuehne+Nagel Adriatic klaster, a pogotovo Hrvatska odlično su geostrateški pozicionirani te nam je želja takav izniman položaj iskoristiti na najbolji mogući način i oblikovati logističko-distribucijski centar izvrsnosti preko kojega smo već počeli povezivati prekomorske destinacije i zapadnu Europu s Balkanom. Upravo u tome vidimo velike mogućnosti za daljnji razvoj te smo i zbog toga investirali u novo suvremeno skladište koje već danas služi kao poveznica između naših partnera i ostatka svijeta – izjavio je Borut Vrviščar, Generalni direktor Kuehne+Nagel za Adriatic klaster (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina)

Nastavite čitati

Vijesti

Krenuli radovi na Poduzetničkom inkubatoru, useljenje poduzetnika krajem 2023.

Projekt je vrijedan 26.197.557 kuna

Objavljeno

na

Objavio/la

Dizajn bez naslova

Nakon što su sredinom listopada započeli radovi na izgradnji dugo najavljivanog poduzetničkog inkubatora, u srijedu je gradilište u Podložnici obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima. Projekt je to vrijedan 26.197.557 kuna, od čega je 21.250.000 kuna sredstava sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Ovo je jedan od najboljih danas mogućih odgovora kada govorimo o razvijanju pozitivne poduzetničke klime. Poduzetnički inkubator će biti na dvije etaže, imat će 31 ured, dvije dvorane i on je bezgranična mogućnost za sve mlade, studente i mlade poduzetnike, koji se žele uključiti sa svojim inovativnim rješenjima, žele razmjenjivati iskustvo, raditi na novim tehnologijama i ostvariti se u nečemu što do sada u ovom gradu možda nisu imali mogućnost – kazao je Krešimir Ačkar.

Planirani rok završetka poduzetničkog inkubatora je listopad 2023. godine.

20221207 110127

7.12.2022. Velika Gorica – Počela izgradnja Poduzetničkog inkubatora. Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Podsjetimo, do ideje izgradnje poduetničkog inkubatora došlo je jer u našem gradu trenutno nije dostupna kvalitetno opremljena lokacija za potrebe malih i srednjih poduzetnika te potencijalnih poduzetnika s inovativnim idejama. Novi inkubator prostirati će se na više od 2.000 četvornih metara. Unutar samog inkubatora 31 ured za poduzetnike početnike, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru tzv. coworking space, dvije manje dvorane za sastanke, velika modularna dvorana ukupnog kapaciteta 150 mjesta koju će biti moguće pregraditi na dva dijela po potrebi za predavanja ili održavanje konferencija, sa svom popratnom opremom i tehnikom, te tri prostora za smještaj specijalizirane opreme.

Od goričkog poduzetničkog inkubatora korist će imati mladi koji žele pokrenuti vlastito poslovanje te učenici i studenti koji će kroz izvođenje prakse i stjecanja kontakta s poduzetništvom i poduzetničkom klimom razviti poduzetničke vještine i praktična iskustva, a što će im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Treća ciljana skupina su poduzetnici do pet godina starosti koji će dobiti pristup suvremenim znanjima i uslugama te boljem međusobnom umrežavanju i povezivanju.

poduzetnički inkubator 1

 

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Miroslav Drljača dobitnik Povelje za životno djelo HDK-a

Naš sugrađanin dr. sc. Miroslav Drljača, dobitnik najvišeg priznanja za doprinos razvoju sustava upravljanja kvalitetom

Objavljeno

na

085 20 HR Dan kvalitete 2022 scaled

Mjesec studeni mjesec je kvalitete. Početkom studenoga svake se godine obilježava Svjetski dan kvalitete, Europski tjedan kvalitete i Hrvatski dan kvalitete. Tako je bilo i ove godine. Tim povodom dana 22. studenoga, u prostorijama Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK), u Zagrebu, Berislavićeva 6, u dvorani oštećenoj od potresa, održana je, po dvadeseti put, prigodna svečanost u okviru koje su dodijeljena priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima, za doprinos razvoju sustava upravljanja kvalitetom.

HDK tradicionalno dodjeljuje Povelju u tri kategorije; 1) Povelju za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu (za organizacije i pojedince), 2) Povelju za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete (za organizacije i pojedince) i 3) Povelju za životno djelo (za pojedince). Ove godine dobitnik Povelje za životno djelo je Velikogoričanin dr. sc. Miroslav Drljača.

Povelja za životno djelo dodjeljuje se na temelju slijedećih kriterija: Društveni doprinos u promociji kvalitete kroz životni i radni vijek, Priznanja i članstvo u organizacijama vezanim za kvalitete, Poseban doprinos u radu HDK i Poučavanje vezano za razvoj i unaprjeđenje kvalitete. Dodjelom Povelje za životno djelo, dr. sc. Miroslav Drljača postao je prvi i jedini dobitnik sve tri Povelje koje dodjeljuje HDK.

Dr. sc. Miroslav Drljača ne samo da ispunjava sve navedene kriterije, već je njegov doprinos promociji kvalitete kroz životni vijek izniman, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Kroz svoje školovanje i djelovanje u području sustava upravljana i upravljanja kvalitetom stekao je osam certifikata EOQ – Europske organizacije za kvalitetu, što je za sada jedinstven primjer u Hrvatskoj, ali i šire. Sudjelovao je na 117 međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i širom svijeta (od Lisabona do Šangaja, Tokija i Los Angelesa), od kojih je na 115 javno izlagao svoje znanstvene radove.

086 20 HR Dan kvalitete 2022 scaled

Foto: Nedjeljko Đurić

Sa svojim radovima sudjelovao je na pet kongresa o kvalitete Europske organizacije za kvalitetu i sva tri do sad održana Svjetska foruma o kvaliteti. Kao savjetnik, nastavnik ili auditor sudjelovao je na više od stotinu projekata implementacije auditiranja sustava upravljanja kvalitetom i okolišem sukladno sa zahtjevima svjetskih ISO normi. Član je eminentnih domaćih i svjetskih organizacija za kvalitetu, od kojih ovom prigodom navodimo samo neke:

– Hrvatskog društva za kvalitetu,
– Hrvatskog društva menadžera kvalitete (obnaša dužnost predsjednika u četvrtom mandatu),
– ASQ – Američkog društva za kvalitetu,
– EOQ – Europske organizacije za kvalitetu,
– IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu,
– Znanstvenog vijeća za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2013.-2019),
– MSEECQI – Inicijative za kvalitetu zemalja srednje i jugoistočne Europe, koja broji 16 članica iz 10 zemalja, a čiji je osnivač i predsjednik od 2014. godine,
– The Managers of Quality and Production, Czestochowa, Poljska (počasni član od 2016.)

Dobitnik je svih najviših priznanja za kvalitetu u Hrvatskoj: Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu, za promicanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu, (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2005.), Plaketa Hrvatskog društva menadžera kvalitete 2009., Nagrade za životno djelo Hrvatskog društva menadžera kvalitete 2016., Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete 2016., Nagrade grada Velike Gorice s likom Nikole Škrleca Lomničkog, za svekoliki doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj i znanstvenoj karijeri, kao i za nesebičan i volonterski rad u lokalnoj zajednici 2018., i na kraju Povelje za životno djelo (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2022.).

083 20 HR Dan kvalitete 2022 scaled

Foto: Nedjeljko Đurić

Povelja za životno djelo HDK nije prva nagrada za životno djelo koju je dobio dr. sc. Miroslav Drljača. Prvu je dobio 2016. od Hrvatskog društva menadžera kvalitete, u 56. godini života.

Istovremeno, objavio je više od 180 znanstvenih i stručnih radova o sustavima upravljanja i tehnologiji prometa i transporta i jednu knjigu. Kao gostujući profesor održao je predavanja o kvaliteti na šest hrvatskih sveučilišta i dva veleučilišta, te više javnih predavanja u zemlji i svijetu.

Od brojnih projekata uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u organizacije u Hrvatskoj i inozemstvu, ovom prigodom ističemo samo dva projekta, budući da su povezana s Velikom Goricom. Jedan je projekt uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u Zračnu luku Zagreb d.o.o., koji je započeo 1999. godine, a Miroslav Drljača vodio ga je kao Menadžer kvalitete Zračne luke Zagreb d.o.o., koja je, nakon uspješne certifikacije sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, godine 2003., bila tada jedina zračna luka u ovom dijelu Europe koja je imala certificirane sve poslovne procese i poslovne funkcije. Godine 2004. certificiran je i sustav upravljanja okolišem ISO 14001.

Drugi zanimljiv projekt je uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u Turističku zajednicu Velike Gorice (TZVG). Taj je projekt uspješno završen 2006. godine i TZVG bila je tada i još niz godina, prva i jedina TZ koja je imala implementiran i certificiran sustav upravljanja kvalitetom sukladno zahtjevima norme ISO 9001. Miroslav Drljača bio je savjetnik na ovom projektu. Trebalo je deset godina da bi neka druga TZ u Hrvatskoj dobila certifikat ISO 9001, a to je 2016. uspjelo Turističkoj zajednici grada Rijeke.

Dr. sc. Miroslav Drljača prije mjesec dana boravio je u Japanu, sudjelujući na General Meetingu IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu, kojom prigodom je razgovarao s vodećim japanskim znanstvenicima u JUSE – Japanskom savezu znanstvenika i inženjera, te s vodećim stručnjacima za kvalitetu prigodom posjete tvornici Toyota i Centru za izučavanje kvalitete Toyote u Nagoyi.

092 20 HR Dan kvalitete 2022 scaled

Foto: Nedjeljko Đurić

Od 1994. radi na Zračnoj luci Zagreb d.o.o., trenutačno na poziciji Direktora sektora za integrirani sustav upravljanja i Voditelja Airport Aviation Academy. Zajedno s kolegama radi na nekoliko projekata za hrvatske zračne luke. Također, sudjeluje u osnivanju Instituta za zračni promet koji će uskoro biti registriran. U okviru IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu vodi Think Tank – Kvaliteta u logistici, čiji je inicijator i osnivač i koji ima 15 članova iz 13 zemalja svijeta. Radi na knjizi – sveučilišnom udžbeniku za svoje studente na Sveučilištu Sjever.

U svojstvu Predsjednika Hrvatskog društva menadžera kvalitete radi na organizaciji 24. međunarodnog simpozija o kvaliteti koji će se u ožujku 2023. održati u Opatiji i bit će petnaesti po redu kojeg dr. sc. Miroslav Drljača organizira u svojstvu predsjednika Organizacijskog odbora i Urednika Zbornika radova.

Nastavite čitati

HOTNEWS

STOP SHOP Velika Gorica vas čeka s nezaboravnim popustima

Popusti za Yellow Friday sežu i do 70%, ne propustite ovu priliku

Objavljeno

na

Objavio/la

STOP SHOP Velika Gorica

Black Friday već je godinama datum koji željno iščekuju svi ljubitelji shoppinga. Datum je to kada brendovi spuštaju cijene i kada imamo priliku kupiti nešto što već duže vremena gledamo. To je dan u godini obično rezerviran za kupovinu nečega što dugo priželjkujemo, ali nismo bili spremni izdvojiti taj novac. I kod nas se ustalila praksa Black Fridaya, a popularni lanac maloprodajnih parkova Stop Shop ima i svoju verziju, nazvanu po njihovoj karakterističnoj žutoj boji – Yellow Friday.

I upravo je Yellow Friday odličan period za uhvatiti popuste i odličnim odjevnim predmetima upotpuniti zimski look. S velikim izborom modernih odjevnih komada obradovat će vas trgovine New Yorker, Hervis, Sinsay, NKD, KiK koje objedinjuju kvalitetu i pristupačnu kupovinu na jednom mjestu, kao i Deichman, sa svojim širokim izborom obuće za svaku priliku. Kako je pred nama vrijeme darivanja, DM krije popuste na parfeme i kozmetiku, stoga ne propustite kupiti poklon svojim bližnjima po najpristupačnijim cijenama, a poklon za sebe ili nekog bližnjeg možete potražiti i u trgovini s najvećim asortimanom dizajnerskih naočala – optici Anda. U trgovini Posteljina.hr možete naći velik izbor posteljina, jer kvalitetna i meka posteljina je uvijek lijep poklon. U ZOO city svratite po poklon za vaše kućne ljubimce. U trgovini Plodine obavite cijelu kupovinu kućanskih potrepština, a nakon svega se odmorite uz kavicu u caffe baru Yes.

STOP SHOP Velika Gorica 2

Popusti sežu i do 70% stoga je ovo prilika koju ne smijete propustiti. STOP SHOP Velika Gorica nalazi se u na adresi ulica kneza Ljudevita Posavskog 47 u Velikoj Gorici.

STOP SHOP je poznati brend maloprodajnih parkova koji predstavlja jasnu alternativu prenatrpanim, često skupim trgovačkim centrima u gradu. Riječ je o maloprodajnim parkovima koji uključuju privlačne i praktične brendove.

Nastavite čitati

Politika

Što će se (g)raditi u 2023. godini? Nove ceste, šetnica u Kurilovcu, most, parkovi…

U prijedlogu proračuna za sljedeću godinu cifre su istaknute u eurima, s kojima ćemo živjeti od 1. siječnja, a cijeli milijun eura utrošit će se na novu prometnicu u Poslovnoj zoni Vukovinsko polje

Objavljeno

na

radovi3

Prijedlog izvršenja gradskog proračuna za 2023., ali s projekcijama i za sljedeće dvije godine, u ponedjeljak će na sjednici Gradskog vijeća praktički sigurno proći, kao i uvijek kad je većina stabilna, pa se već sad može govoriti o tome što bi se sve trebalo raditi na komunalnoj infrastrukturi u razdoblju pred nama. Zainteresiranih strana, naravno, u ovoj priči ima koliko ti srce želi, ali jednako tako je i jasno da je nemoguće ostvariti sve želje.

Pa idemo vidjeti što je u prvom planu u godini pred nama, pri čemu cifre promatramo u novoj valuti…

Govoreći o komunalnoj infrastrukturi, veći i financijski “jači” projekti su izgradnja prometnice u Poslovnoj zoni Vukovinsko polje (milijun eura), nastavak Kirinčićeve ulice (425.000 €) i odvojak Ulice Andrije Kačića Miošića (160.000 €). Ide se i u izradu šest pješačkih staza, među kojima će najveća sredstva biti izdvojena za Ščitarjevo, Petrovinu i Šiljakovinu.

Ide se i u uređenje parkova i igrališta u Velikoj Buni, Cvjetnom naselju i ispred vodotornja, a uređivat će se i kurilovečka šetnica, kao i parkiralište kod glazbene škole u Kolarevoj ulici. Uz to, predviđeno je i 200.000 eura za izgradnju mosta preko rijeke Odre u Čičkoj Poljani, kao i pješačko-biciklističke staze od Velike Gorice do Starog Čiča uz Vukovinsko jezero. A kad se dođe do poglavlja “rekonstrukcije ulica”, posebno iskaču Bonifačićeva, Petra Zrinskog, Teslina i Podložnica…

Spominje su u planu i programu i Gajeva, Smendrovićeva ulica, kao i ona koja vodi prema dječjem vrtiću u Pokupskoj, ali i nova ulica između A. K. Miošića i Vrančićeve, uz novi pogon tvrtke Modepack. Tu je i parkitalište uz igralište u Turopolju, ulaganja u rasvjetu i oborinsku odvodnju, a 340.000 eura uložit će se u nove nadstrešnice na autobusnim stajalištima, kao i samih novih stajališta, te video nadzor javnih povrština, analizu prometnih tokova Ulice A. K. Miošića…

Cijeli prijedlog možete vidjeti OVDJE.

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno