turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

CityLIGHTS

Nova sezona ‘Božićne čarolije svjetla’ na imanju obitelji Salaj – ove godine spektakl s gotovo 5 milijuna lampica!

Imanje je u punoj fazi priprema za ovu jedinstvenu manifestaciju, koja će trajati od 1. prosinca ove, pa sve do 8. siječnja iduće godine, a posjeti je oko 40 tisuća turista iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Objavljeno

na

Iako smo tek na početku mjeseca studenog već stižu brojne najave adventskih događanja, trgovački centri su krcati s božićnim dekoracijama svih mogućih vrsta, a i s najčarobnijeg imanja stiže najava ‘Božićne čarolije svjetla by Salaj’  koja svake godine privlači oko 40 tisuća posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Ova jedinstvena manifestacija, koja se već 22 godine održava na imanju obitelji Salaj u Grabovnici pokraj Čazme, postala je sinonim za božićnu čaroliju i stvaranje posebnih uspomena. Osnivač Zlatko Salaj, sada u svojoj 80. godini, stvorio je ovo čarobno mjesto iz ljubavi prema blagdanima i sjećanju na vlastito djetinjstvo koje je bilo obilježeno siromaštvom. U suradnji sa svojom pokojnom suprugom Nadom, nadimka Jura, odlučio je 2001. godine okititi svoje imanje sa  70 tisuća lampica kako bi stvorio vlastitu Božićnu čaroliju. Njihova strast i predanost brzo su privukle pažnju javnosti, te se manifestacija postupno širila i postajala spektakularnija iz godine u godinu, a tradiciju nastavlja sin Alen s obitelji.

– U punoj smo fazi priprema za Božićnu čaroliju svjetla koja će trajati od 1. prosinca ove, pa sve do 8. siječnja iduće godine, svakog dana od 14 do 21 sat, uključujući i vikende i blagdane. Tri generacije obitelji Salaj posvećeno i s ljubavlju ulažu napor kako bi Božićna Čarolija svjetla svake godine postala sve spektakularnija, stvarajući ne samo predivan prizor, već i jedinstveno iskustvo koje spaja ljude.  Preko 4,5 milijuna svjetala pretvaraju imanje u pravo svjetlosno carstvo. Za ovu sezonu izrađene su nove svjetlosne dekoracije i drvene skulpture iz radionice umjetnika Martina Reichmana i Sergeiya Schlevya iz Njemačke. Bit će tu i naše Adventsko selo s malim prodajnim sajmom, a ove godine spremamo i jako bogatu gastro ponudu. Već imamo jako puno najava dolazaka turista, pogotovo iz Mađarske, pa i ovom prigodom pozivam sve da dođu i uživaju u našoj Božićnoj čaroliji svjetla – rekla nam je Marina Miklin iz marketinga Imanja Salaj.

Na imanju obitelji Salaj očekuje vas i spektakularni vatromet svakog dana u 18 sati, Božićne jaslice i prezentacija Isusova groba smještenog u starom kamenolomu iz 1905. godine. Cijene ulaznica su 6 eura po osobi za individualni dolazak, organizirane grupe (30 ili više osoba) plaćaju  5.50 eura po osobi, a djeca do 7 godina u pratnji odraslih i osobe s invaliditetom imaju besplatan ulaz. Ujedno je i parking za sve posjetitelje besplatan.

 

Naslovna i fotografije u članku: ‘Božićna čarolija svjetla by Salaj’/Imanje Salaj

CityLIGHTS

Cortes Pizzeria & Pub, novo mjesto za sjajan provod koje nudi savršenu pizza Napolitanu čak i iza ponoći

14 vrsta vrhunskih pizza Napolitana s cijenama od 9 do 15 eura, 8 vrsta premium točenih piva, na samo pet minuta od Velike Gorice i Zagreba – što se čeka? Vidimo se od danas u Buzinu, Ul.Cebini 33!

Objavljeno

na

Objavio/la

Na idealnoj lokaciji, samo pet minuta vožnje od centra Zagreba i Velike Gorice, Zračne luke i obilaznice, u Buzinu, smjestio se hotel Aristos, hotel kategorije četiri zvjezdice, koji je već prepoznat kao prvi izbor za sve koji žele vrhunski smještaj s nizom dodatnih sadržaja, pa su najčešći komentari gostiju da su se tijekom boravka osjećali ugodno – kao kod kuće.

Hotel Aristos je prepoznat kao hotel s vrhunskom uslugom i smještajem u segmentu poslovnog i sportskog turizma sa 147 smještajnih jedinica uređenih po standardu koji odgovara i hotelu pet zvjezdica. Tu je i Kongresni centar s kapacitetom do 300 osoba, te prekrasni Wellness & Spa Aristos centar na čak 500 kvadrata. Prije godinu dana otvoren je Cortes Club, po mnogočemu jedinstveni prostor u aktualnoj turističko-ugostiteljskoj ponudi, a iznenađenjima ni tu nije kraj! Sve o aktualnoj ponudi, ali i novim sadržajima koji očekuju goste i posjetitelje otkrio nam je direktor hotela Aristos, Bojan Jurić.

– Kroz zadnje dvije godine, od kad smo kao nova Uprava preuzeli hotel Aristos, naša vizija i cilj je uz visoko profesionalnu uslugu, svim našim gostima  pružiti dodatni sadržaj tijekom boravka. Uz naš wellness centar, veliki iskorak smo napravili u segmentu hrane i pića. Naši gosti mogu uživati u doručku s predznakom ‘od polja do stola’, dakle surađujemo s OPG-ovima , te tako gostima nudimo premium proizvode uz doživljaj hrvatske gastronomske tradicije. Također smo doživljaj domaćeg odlučili  proširiti i na pekarske proizvode, te smo našu kuhinju dodatno opremili pekarskom opremom u kojoj proizvodimo domaći kruh, peciva, croissante i druge pekarske proizvode na bazi kiselog tijesta i iste poslužujemo našim gostima. Time smo dodatno osigurali kvalitetu i standard, te gostima opet nudimo doživljaj u skladu s našom vizijom poslovanja.

Pored restorana Tiara, odlučili smo gostima ponuditi i jedan vrhunski proizvod unutar samog hotela, te smo prije godinu dana otvorili Cortes Club, u sklopu kojeg na prostoru od 700 m2 jednu cjelinu čine Steak House, Bar i Cigar bar. Dakle, opet u skladu s našom vizijom, jer i tu nudimo jednu dodatnu vrijednost koju gosti mogu doživjeti tijekom boravka. Cortes Club je jedna posebna, ekskluzivna priča, prostor sa svega 70-tak sjedećih mjesta, jer svakom gostu želimo pružiti maksimalnu pažnju te uz premium hranu i piće, te cigare, isporučiti i profesionalnu uslugu prema našim visokim standardima. U Cortesu nudimo široku paletu steakova iz Kopa peći na drveni ugljen uz prezentaciju mesa naših stručnih kuhara uz element showcookinga. Ponuda je bazirana na probranim jelima pripremljenim od vrhunskog mesa, a naglasak je svakako na širokoj ponudi steakova, koji su odležani 45 dana uz suho zrenje. Iz ponude bara želim naglasiti izbor isključivo hrvatskih vrhunskih vina, te široku paletu pića koja se savršeno mogu upariti s velikom ponudom cigara u kojima možete uživati u Cigar baru  – ističe direktor Jurić.

Prostor Cluba je pomno uređen i biran je svaki detalj, kako bi gostima osigurali što ugodniji boravak. Hotel Aristos, u sinergiji s agencijom BTravel, partner je brojnim nacionalnim sportskim savezima i klubovima, poput Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatskog vaterpolo saveza i Hrvatskog košarkaškog saveza, kao i najvećeg oktanskog sportskog događaja, WRC Croatia Rally. Njihovi klijenti su diljem svijeta i navikli na mjesta poput Cortes Cluba, pa su dodatno oduševljeni ovim sadržajem, koji mogu pronaći samo na adresi Cebini 33.

Novinama i ugodnim iznenađenjima tu nije kraj, jer već ovog tjedna, svim gostima vrata otvara Cortes Pizzeria & Pub.

– Otvorenjem Cortes Pizzerije & Pub-a želimo zaokružiti našu ponudu hrane i pića u kojoj gosti mogu uživati. Novi prostor od 200 m2 i 70 m2 terase nudi ukupno 150 sjedećih mjesta i opremljen je u modernom industrijskom stilu pri čemu smo pazili na svaki detalj. Tu su i dva velika TV ekrana od 98“, te još pet dodatnih od 65“, a time želimo naglasiti element sporta, jer Cortes Pizzeria & Pub nudi mogućnost praćenja svih sportskih događanja u ugodnom prostoru uz odličnu ponudu hrane i pića. Odlučili smo našim gostima ponuditi pizzu Napolitanu, a pritom nam je naglasak opet na kvaliteti, visokom standardu, te profesionalnoj usluzi. Konkretno radi se o 14 vrsta pizza koje će pripremati naši pizza majstori s dugogodišnjim iskustvom. U ponudi će također biti i tri vrste sendviča i burgeri, a također ćemo na upit posluživati i ostala jela iz redovne ponude Cortes Cluba. U ponudi ćemo imati točeno pivo – Guiness, Killkeny, svijetli i pšenični Paulaner, svijetli Budweiser, svijetli San Servolo, Heineken i crni Kozel, te ostala pića iz redovne ponude Cortes Cluba. Još jednom naglašavam kvalitetu proizvoda i standard usluge koja se proteže kroz našu cijelu paletu ponude hrane i pića. Tako ćemo i u slučaju Cortes Pizzerije & Puba ljestvicu dignuti visoko  – otkriva direktor.

Cortes Pizzeria & Pub smješten je uz hotel Aristos, ima zaseban ulaz i osigurani parking za sve posjetitelje. Ono što ga također izdvaja od aktualne turističke-gastro ponude je i radno vrijeme.

Radno vrijeme je od 10 ujutro, pa sve do 1 sat iza ponoći. Naglašavam da će i kuhinja raditi do 01:00h, čime se također izdvajamo iz redovne gastro ponude. Cjenovno ćemo biti pristupačni, konkretno cijena pizza se kreće od 9 do 15 eura. Puno je tu sitnih detalja koji čine razliku. Svjesni smo da za prvi dojam nemamo drugu priliku i sigurni smo da će naši gosti i u Pizzeriji & Pubu prepoznati visoki standard Cortes Cluba, ali želim također naglasiti da gosti mogu očekivati opuštenu atmosferu u ugodnom prostoru koji je otvoren i pristupačan svakom posjetitelju, bez posebnog dress coda. Okruženi smo i brojnim jakim tvrtkama i vjerujem kako će ovo biti zanimljiva lokacija i za prijepodnevne pauze ili after work druženja, a prostor će također biti moguće rezervirati i za razne poslovne prezentacije – poručuje direktor hotela Aristos, Bojan Jurić.

Cortes Pizzerija & Pub vrata otvara ovaj četvrtak, 16. studenog, adresa je Buzin, Ul. Cebini 33 – vidimo se!

Cortes Club

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Memorijal za Tihicu okupio 250 skauta u Velikoj Gorici

Kuhali su gulaš, igrali se i natjecali u pojedinim vještinama.

Objavljeno

na

Objavio/la

Oko 250 izviđača pristiglo je danas iz Bjelovara, Koprivnice, Karlovca i Zagreba kako bi sudjelovali na tradicionalnom 12. memorijalu ‘Nitko da ne dođe do prijatelj drag’ u organizaciji Turopoljske udruge skatua ‘Tur’.

– Ove godine novina je to što smo ga uključili u Gastro Turopolja. Izviđačima je inače nešto prirodno da spremaju svoj obrok. Pokazali su kako to rade, a Velikogoričani su imali priliku kušati i dobrovoljnim prilogom pomoći SOS Zajednici u Velikoj Gorici. To su mladi ljudi koji zaslužuju našu pažnju i podršku, ali i biti uočeni u našoj zajednici. Sugrađanima smo ponudili da ih upoznaju i zajednički im pomognemo – rekao nam je Alen Konjević, predsjednik goričkih skauta.

Mlađi izviđači i poletarci igrali su se i natjecali na nekoliko poligona.

– Igre nisu zato da dobijemo pobjednika već da im ispunimo dan, da uživaju u igri i druženju. Dok se mlađi igraju oni stariji kuhaju gulaš, natječu se u brzom podizanju šatora, vezenju čvorova i orijentaciji pomoću kompasa – dodao je Konjević.

Podsjetimo, memorijal je posvećen Tihomiru Tomašiću – Tihici, Velikogoričaninu, izviđaču i hrvatskom branitelju ubijenom u Domovinskom ratu na vukovarskoj Ovčari.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Zabavno druženje s gimnazijalcima: Klinci iz vrtića u Kurilovečkoj u ulozi malih znanstvenika

Mali transfer znanja. Učenici goričke gimnazije učili mališane o kemiji, biologiji i robotici.

Objavljeno

na

Objavio/la

U sklopu Dječjeg tjedna, petak 13.listopada, u svim goričkim vrtićima bio je znanstveni dan. Stoga su učenici i profesori iz Gimnazije Velika Gorica stigli u područni objekt u Kurilovečkoj ulici Dječjeg vrtića Velika Gorica kako bi mališanima približili znanost.

– Suradničko učenje, transfer znanja od starije djece na mlađu djecu je djeci puno zanimljiviji, spontaniji te su djeca motiviranija za učenje i upoznavanje novih znanja i vještina. Sve se odvija kroz igru, jer tako djeca najbolje uče. Vidim da su se gimnazijalci dobro pripremili i jako dobro im ide omogućavanje djeci da spoznaju nova znanja  – ispričala nam je stručna suradnica pedagog iz DV Velika Gorica, Vedrana Debijađi.

13.10.2023. – Znanstveni dan u DV Velika Gorica područnom objektu u Kurilovečkoj – foto: Petra Škrinjarić/Cityporral.hr

Djeca su kroz zabavne edukativne radionice upoznali se s biologijom, kemijom i robotikom. Tako su se okušala u upravljanju malih auto robota koje su izradili sami gimnazijalci u sklopu informatičke izvannastavne aktivnosti.

– Pokazali smo djeci što su osnovni dijelovi robota, led diode i tranzistori. Složili smo im i neke autiće koji se mogu voziti, a za koje smo sami napisali kod u mod i program. Vidim da im se jako sviđa i da im je zanimljivo – ispričao nam je Emanuel Boban iz goričke prirodoslovno-matematičke gimnazije.

13.10.2023. – Znanstveni dan u DV Velika Gorica područnom objektu u Kurilovečkoj – foto Petra ŠkrinjarićCityportal.hr

S druge strane vrtića odvijale su se radionice iz biologije i kemije. Djeca su kroz radionicu recikliranja razvrstavala otpad, mikroskopom su promatrala preparate biljnog i životinjskog porijekla, slagala su ljudski kostur, mišiće, unutarnje organe i tijelo. Na radionici osjetila na temelju sličica razvrstavala su pet različitih osjetila i prepoznat što vidimo, čujemo, što možemo dodirnuti.

– Djeca vole šaroliko, sličice, kada je nešto izrezano, magnetiće…potrudila sam se zajedno s učenicima pripremiti nešto zanimljivo, da vide što se radi na nastavi biologije – rekla nam je Emilija Vlaisavljević Bacan profesorica biologije u Gimnaziji Velika Gorica.

13.10.2023. – Znanstveni dan u DV Velika Gorica područnom objektu u Kurilovečkoj – foto: Petra Škrinjarić/Cityporral.hr

Ovu lijepu suradnju dogovorile su stručne suradnice iz vrtića i gimnazije, Vedrana Debijađi i Olieta Horvat Kardoš.

– Lijepo je vidjeti naše učenike gimnazijalce kako lijepo prenose znanja najmlađima, koji jedva čekaju i upijaju ta znanja. Mislim da bi ovakvih akcija i suradnji trebalo biti što više, moramo se svi više približavati jedni drugima. Zajednička sinergija može polučiti jako dobre rezultate – naglasila je ravnateljica goričke gimnazije Brankica Žugaj.

13.10.2023. – Znanstveni dan u DV Velika Gorica područnom objektu u Kurilovečkoj – foto: Petra Škrinjarić/Cityporral.hr

13.10.2023. – Znanstveni dan u DV Velika Gorica područnom objektu u Kurilovečkoj – foto: Petra Škrinjarić/Cityporral.hr

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Listopadski ‘Petek na Gorice’: Radionice, igraonice, najava Gastro tjedna i još mnogo toga

Svatko će imati priliku pronaći nešto za sebe.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon svog prvog izdanja manifestacije ‘Petek na Gorice’ održanog u rujnu, novo izdanje koje nas čeka za tjedan dana bit će još bogatije ponudom i događanjima. I ovoga puta građani Velike Gorice imat će prilike družiti se, kušati i kupiti proizvode iz bogate gastro ponude domaćih OPG-ova, ali i počasitit se nekom unikatnom rukotvornimo vrijednih obrtnika i društva žena. Osim toga, moći ćete sudjelovati i u brojnim radionicama.

– Drago mi je da je taj naš pilot termin za ‘Petek’ koji je održan u rujnu možemo reći uspio i nekako su građani bili pozitivno doživjeli tu manifestaciju. U suradnji s Gradom rođena je ideja da naš ovaj tradicionalni sajaamski dan moderniziramo malo i da od toga krenemo u manifestaciju iz koje će Velika Gorica dobiti svoju špicu – rekla nam je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Novo izdanje čeka nas u petak 6. listopada, a u sklopu MLJAC PLACA moći će se degustirati i kupiti proizvodi OPG-a Gordane Brozović, OPG Marije Robić, Društva žena Anđela, štrukle Ivane Belošević, Turopoljske pivovare, Mlina Pukanić, sir s OPG-a Kolarić, vrijedne žene Kluba žena Pokupsko pripremit će domaće licitare i kekse, dok će Društvo žena Buševec pripremati gulaš.

U sklopu ART PLACA svoje će rukotvorine i suvenire izložiti Obrt Megy design, Obrt Amalija, Obrt Mogut, OPG Benjamin, MartArt – Turopolka, Đurđa Stijović te Društvo žena Novo Čiče.

Petek na Gorice ugostit će i poseban kulturni događaj – Festival izvedbenih umjetnosti Oglede u sklopu kojeg će od 10 do 12 sati biti organizirano slikanje portreta ‘Lica Velike Gorice’, u 11 sati moći će se pogledati pokretna teretna instalacija ‘Teret nasljeđa’, a u večernjem terminu, u 19 sati održat će se predstava ‘Generacija X.Y.Z.’ u organizaciji Teatra Cirkus punkt.

Foto: Prvi ‘Pêtek na Gorice’ u Parku plemenite opčine turopoljske/G.Kiš, cityportal.hr

Ljekarne Zagrebačke županije održat će predavanje “Priprema za zimu – budi zdrav kao drijen” s početkom u 11 sati u Centru za posjetitelje te razne zdravstvene radionice poput mjerenja tlaka, šećera, ITM i sastava tijela uz nutricionističko savjetovanje od 11-14sati u parku kod Muzeja.

U Centru za posjetitelje od 17 do 19 sati čeka vas radionica veza uz Veravi, ali i likovna radionica Paint&juice by DADAart. Prijave i informacije za ove dvije radionice su na mail [email protected]. Priključila se tu i Hrvatska pošta koja priprema radionicu za velike i male filateliste, a Centar za djecu, mlade i obitelj imat će kreativni kutak uz edukativne igre.

Foto: Prvi ‘Pêtek na Gorice’ u Parku plemenite opčine turopoljske/G.Kiš, cityportal.hr

‘Petek’ će biti i prilika za najavu Gastro tjedna u velikogoričkim restoranima pa ćete tako od 16 sati moći kušati delicije Pivnice Turopolje, Bistro & Pizzerie PapaMo, restorana Grof te restorana Modena.

Zanimljivo posjetiteljima će svakako biti i paljenje rakije kak’ su to radili naši stari u izvedbi članova KUD-a Dučec iz Mraclina, a moći će se i degustirati vino članova Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Ekipa Ž.M.P Team gulašom i knedlama osvojila žiri na manifestaciji ‘Kaj to fino diši v Čiču?’

Na prvom izdanju ove društvene i gastro manifestacije jelo u kotliću spravljalo je 10 ekipa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Žac, Mrav i Penda ekipa okupljena u Ž.M.P Team iz Ribnice skuhala je najbolje jelo u kotliću na prvom izdanju gastro manifestacije ‘Kaj to fino diši v Čiču?’ održane u Starom Čiču.

U konkurenciji je bilo 10 ekipa, a svatko je mogao odabrati što će kuhati u svom kotliću. Bilo da se radi o gulašu, grahu, fišu, čobancu…

– Radi se o jednoj zanimljivoj formi. Nismo htjeli zadati da se kuha određeno jelo i ograničiti maštu natjecatelja, već je jedini uvjet bio da jelo mora biti skuhano u kotliću – pojasnio je potpredsjednik MO Staro Čiče Vid Vučak.

30.09.2023. – Prva kotlić manifestacija ‘Kaj to fino diši v Čiču?’ – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Četveročlani žiri sastavljen od ljepših polovica sva su jela morale kušati i ocijeniti ga. Uz izgled i okus jela, bitna je bila i sama prezentacija, a pobjednička ekipa žiri je osvojila svojim gulašom i knedlama od kruha, ali i posebnim načinom posluživanja.

Želja i svrha manifestacije išla je u smjeru, po uzore na druga mjesta, da se nešto događa i u Starom Čiču.

– Ovo sve što radimo, radimo za svoje mještane. Da susjed upozna susjeda. Želimo dati ljudima priliku da se druže i međusobno upoznaju, a isto tako prilika je to i za mlade da se aktiviraju u svojoj lokalnoj zajednici – rekao nam je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Marijan Plodinec.

30.09.2023. – Prva kotlić manifestacija ‘Kaj to fino diši v Čiču?’ – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čičani su već odavno prepoznati po tradiciji vatrogastva, a sada su se upisali na kartu gastro događanja na području našeg grada.

– Priča je to koju sada treba dalje nadograđivati, a s obzirom na to da nam je ovo prvi put sada vidimo koje su nam možda neke mane i nedostaci te što treba unaprijediti. Vjerujem da je ova cijela manifestacija početak dobre budućnosti te da će postati tradicija – zaključio je Vučak.

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno