Poveži se s nama

HOTNEWS

Neven Karas kandidat je za zamjenika gradonačelnika Krešimiru Ačkaru

Glavni razlog što je prihvatio prijedlog da bude zamjenik je što je s Krešimirom Ačkarom ‘kliknuo’ na prvu.

Objavljeno

Koalicija HDZ-a, Stranke rada i solidarnosti-Bandić Milan 365, HSLS-a, HSU-a, i Nezavisne liste Stjepana Kožića danas je predstavila dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Nevena Karasa kao nezavisnog kandidata za zamjenika gradonačelnika grada Velike Gorice.

– Kada netko ima životopis poput Nevena Karasa, pitanje zašto sam ga odabrao za svoga zamjenika postaje suvišno. Neven je cijeli život aktivan u političkom, društvenom i sportskom životu ovog grada. Čovjek koji ne samo da živi u Velikoj Gorici, nego i živi naš grad. Vrstan pravnik, predavač na visokoškolskim ustanovama, jedan od osnivača Veleučilišta Velika Gorica. Nositelj jedine nezavisne liste u  povijesti grada Velike Gorice koja je uspjela ući u gradsko vijeće. Hrvatski branitelj, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Veliku Goricu. Sve što sam naveo o Nevenu je važno, ali postoji nešto još važnije. O Nevenu Karasu u ovome gradu svatko govori s poštovanjem bez obzira na to čime se bavi, kojega su svjetonazora i kojoj političkoj opciji pripadaju – rekao je kandidat za gradonačelnika Krešimir Ačkar, te istaknuo kako je Karas dobio jednoglasnu potporu Gradskog odbora HDZ-a.

– Jedan od razloga zašto sam prihvatio kandidaturu za zamjenika gradonačelnika je što živim u Velikoj Gorici, i volim ovaj grad. Drugi razlog je što želim biti aktivni sudionik, a ne pasivni promatrač ili kritičar uz kavicu jer želim sudjelovati u tome da se Velika Gorica još više unaprijedi i postane još više poželjno mjesto za stanovanje. Glavni razlog zbog kojeg sam prihvatio prijedlog je taj što je kandidat za gradonačelnika Krešo kojeg sam upoznao prije pet, šest godina, a intenzivno surađujemo posljednje četiri godine i usudim se reći da smo kliknuli na prvu. Kod Kreše me najviše impresionirao njegov entuzijazam, neposrednost, pošten pristup prema svima, i uvjeren sam njegovo osobno poštenje, njegov britak um, ali najviše njegova socijalna osjetljivost, odnosno spremnost da pomogne onima kojima je najteže i da razumije malog čovjeka. Smatram da se dokazao u ova četiri mjeseca koliko je na čelu grada, te da je time pokazao kakav će gradonačelnik biti – rekao je Karas, te istaknuo da su osim Ačkara na njega utjecali i predstavnici stranaka koje osim HDZ-a podržavaju njihovu kandidaturu.

 

 

HOTNEWS

Stiže 14 kamiona s ukupno 8,5 tisuća posuda za plastiku i papir

Posude će biti zapremnine od 240 litara, a doći će i do manjih promjena u odvozu otpada…

Objavljeno

on

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu žute i plave posude za razvrstavanje papira i plastike na kućnom pragu. Sveukupno bi trebalo stići 8 500 tisuća posuda, a do sad je pristiglo i oko 4 tisuće smeđih posuda za razvrstavanje bio-otpada.

– Išli smo na nabavu malo većih posuda od 240 litara s obzirom da smo uvidjeli potrebu građana zbog povećane potrebe za razvrstavanjem, posebno plastike. Do sada je pristigla četvrtina posuda, a dolazit će još narednih dva tjedna jer očekujemo 14 velikih kamiona koji će dostaviti te posude na reciklažno dvorište – ispričao nam je predsjednik uprave VG Čistoća, Ivan Rak.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora između Grada i Fonda za zaštitu okoliša gdje će Fond prenijeti vlasništvo, odnosno tu imovinu, u vlasništvo Grada Velika Gorica. To bi sve trebalo biti gotovo do kraja lipnja kada bi se i krenulo s podjelom posuda.

– Svi građani od sada će moći razvrstavati otpad na kućnom pragu te će se smanjiti potreba odlaska na reciklažno dvorište. Zapravo tako i je cijeli sustav zamišljen da svaki vlasnik kućanstva odnosno domaćinstva na svojem pragu ima posudu za razvrstavanje svih vrsta otpada – dodaje Rak.

Kako doznajemo odvoz u urbanom dijelu grada, ostat će za sada isti. Po podjeli posuda u ruralna naselja, povećat će se broj odvoza, sa sadašnjih četiri odvoza miješanog komunalnog otpada uvest će se, ovisno o rasporedu, dva puta mjesečno odvoz plastične ambalaže, jednom odvoz papira dok će se bio-otpad odvoziti samo iz onih kućanstava koji su uzeli smeđu posudu.

Inače, posude su sufinancirane od strane Fonda u iznosu od 6,9 milijuna kuna dok će Velika Gorica za kante izdvojiti milijun kuna.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Stigla nova vozila za sedam goričkih dobrovoljnih vatrogasnih društava

Vozilo vrijedno oko 160 tisuća kuna, dobili su DVD Kuče, Mraclin, Ščitarjevo, Čička Poljana, Velika Gorica, Rakitovec i Okuje…

Objavljeno

on

Sedam dobrovoljno vatrogasnih društava s područja Grada Velika Gorica dobili su novo pick-up vozilo. Ključeve predstavnicima vatrogasnih društava, ispred vatrogasnog doma u Kučama, uručio je v.d.gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je istaknuo kako je ovo povijesno događanje za goričko vatrogastvo te da su preostala još samo tri društva kojima nedostaje ovakvo vozilo.

– Jedno veliko hvala vatrogastvu u Velikoj Gorici bez kojeg ne znam kako bi preživjeli i na kvalitetan način premostili razdoblje koje je iza nas što se tiče potresa, njihovih svih intervencija, volonterskog rada, skidanja dimnjaka i svega onoga što su činili prema svojim sugrađanima i bili stalno na usluzi Gradu. Isto tako i kada pogledate sada, masovna cijepljenja u Velikoj Gorici, gdje vatrogasci održavaju red. Uistinu su samo argumenti koji idu u prilog činjenicama da naše vatrogastvo i naša dobrovoljna vatrogasna društva to i zaslužuju stoga im veliko hvala na svemu tome – poručio je Ačkar.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

–  Ovo je prvo ovakvo operativno vozilo koje smo dobili od Vatrogasne zajednice Velika Gorica. Bit će nam od velike pomoći za tipove požara niskog raslinja koja učestalo imamo u sezoni paljenja – ispričao nam je predsjednik DVD-a Kuče, Krunoslav Milatović čije društvo djeluje od 1897.godine s trenutno 62 aktivna člana od kojih je 16 operativaca.

– Kada pogledamo unatrag, nakon potresa imali smo dosta intervencija skidanja dimnjaka u samom mjestu. Bili smo u tri navrata na ispomoći u Petrinji i Glini. Sakupljali smo i humanitarnu pomoć za stradale u potresu. Ali uz sve to imamo još jednu obavezu, a to je da se  selimo u novi vatrogasni dom koji polako opremamo i uređujemo. Iako nema natjecanja i naših učestalih aktivnosti, mi posla imamo uvijek – dodao je Milatović.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Predsjednik goričke Vatrogasne zajednice Dalibor Mrakovčić istaknuo je kako je ovo samo nastavak onoga što je zacrtano prije šest godina.

– Dali smo si zadatak da ćemo opremati društva. Ali svako društvo, ne pojedinačno već svako društvo s pick-up vozilom i modulom. S time da smo se dogovorili da ćemo DVD-u Strmec Bukevski koje je dislocirano od Velike Gorice nabaviti navalno vozilo kako bi mogli djelovati dok ne stigne na teren Javna vatrogasna postrojba – priča nam Mrakovčić ističući kako su ova vozila ekonomična i zadovoljavajuća za onaj prvi nalet požara na otvorenom.

– U šest godina nabavili smo sveukupno 12 vozila, a kroz nekoliko dana biti će spreman auto i za DVD Velika Buna. Osim toga preko Ministarstva poljoprivrede i šumarstva nabavili smo jedan kombi koji ćemo, po prvi puta u 40 godina, dati na korištenje Javnoj vatrogasnoj postrojbi s obzirom da je i ona također članica Zajednice – kaže Mrakovčić.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

U narednih pet godina plan Zajednice je orijentirati se na nabavu osobne vatrogasne zaštite s kojom bi svake godine opremili po 4-5 vatrogasnih društava. Također poradili bi i na radio vezama, a u ova nova vozila stavit će stabilne stanice kako bi imali bolju vezu između Javne vatrogasne postrojbe, dispečera i vatrogasaca na terenu.

Spomenimo kako su, vozilo vrijedno oko 160 tisuća kuna, dobili DVD Kuče, Mraclin, Ščitarjevo, Čička Poljana, Velika Gorica, Rakitovec i Okuje.

Kuče: Sedam novih vozila za gorička dobrovoljno vatrogasna društva foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Nastavi čitati

HOTNEWS

Novo parkiralište i javna rasvjeta na goričkoj željezničkoj stanici

Objavljeno

on

V.d gradonačelnika Krešimir Ačkar danas je obišao dovršene radove na željezničkoj stanici Velika Gorica, a koji su obuhvaćali asfaltiranje parkirališta i postavljanje javne rasvjete.

– Proširen je prilazni put našoj željezničkoj stanici te je napravljen kapacitet i u potpunosti asfaltiran za 50-ak osobnih automobila, a u potpunosti je i punom dužinom postavljena javna rasvjeta – ispričao je Ačkar dodavši kako je parking za sve besplatan. Riječ je o prvoj fazi radova koju je u potpunosti s 1,3 milijuna kuna financirala HŽ Infrastruktura.

Dovršena prva faza uređenja željezničke stanice u Velikoj Gorici foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

– Razrađujemo i drugu fazu projekta. Trenutno imamo mali problema s vlasništvom zemljišta s druge strane željezničke pruge pa na žalost nećmo moći osigurati toliko parkirnih mjesta. No, Velika Gorica je veliki grad koji svakako treba koristiti željeznički promet da se rasterete gradske prometnice, pogotovo kada do glavnog grada vlakom možete doći za 12 minuta. Tako da svako parkirno mjesto koje ovdje osiguramo je bitno – ispričao je Ivan Kršić, direktor HŽ Infrastrukture.

Sve će se još dodatno rasteretiti i građanima olakšati prijevoz kada se uvedu i kružne autobusne linije.

– Ovo je samo početak. Želja nam je da naše sugrađane, u kružnim autobusnim linijama, usmjeriti ka željezničkom prometu koji je puno sigurniji i puno brži prema metropoli, ujedno i ekološki prihvatljiviji – istaknuo je Ačkar i dodao kako se kružni prijevoz ne tiče samo Grada Velika Gorica već i okolnih naselja.

– Naša okolna naselja kada ih budemo povezivali sa samim centrom grada, povezivat ćemo ih ujedno i sa samom željezničkom postajom kako bi i oni mogli koristiti usluge kružnog prijevoza – dodao je Ačkar.

Dovršena prva faza uređenja željezničke stanice u Velikoj Gorici foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno