Povežite se s nama

Obrazovanje

Naših prvih 50! Krenuli s glazbenim tečajem i tri nastavnika, danas su među vodećim hrvatskim ustanovama

‘Jedan se krug zatvorio. Novi se otvaraju iz godine u godinu’, poručuju iz Umjetničke škole Franje Lučića, a povodom te značajne obljetnice popričali smo s ravnateljem tog, nedvojbeno velikogoričkog, ako ne i hrvatskog,  Juilliarda!

Objavljeno

na

Ove godine u našem gradu obilježavamo i prvih pola stoljeća jedinstvene umjetničke škole u HrvatskojUmjetničke škole Franje Lučića. Povodom 50 godina škole održana je i velika slavljenička priredba, uoči rođendana najvećeg kompozitora s ovih prostora čije ime i nosi. Publici je predstavljena sva raskoš talenata učenika ove škole. Nastupili su solisti, glazbeni orkestri i plesači, a u njihovom zajedničkom nastupu čuli smo skladbe čiji su autori sami učenici, inspirirani Lučićevim djelima. No pred publikom je još niz koncerata za završetak školske godine, među njima i već tradicionalni koncert nastavnika, a očekuje se i nastup nekih bivših učenika ove jedinstvene umjetničke škole u Hrvatskoj.

Foto: Zajednički nastup učenika UŠ F.Lučića povodom 50 rođendana škole/David Jolić/26.3.2024, Dvorana Gorica

Škola nosi ime najvećeg kompozitora s ovih područja, velikog orguljaša, te istaknutog teoretičara glazbe, koji je bio i dekan Muzičke akademije u Zagrebu, a bio je i turopoljski župan. Upravo su Lučićeva i simfonija Dore Pejačević zabilježene kao prve u opusima hrvatskih skladatelja. Značajna kulturna ličnost čiji je utjecaj zabilježen i van granica Hrvatske. Očito se njegov utjecaj već 50 godina širi i na one koji pod okriljem Lučićeva imena u toj školi stvaraju prekrasne glazbene i plesne priče.

Foto: Borut Vidošević, ravnatelj Umjetničke škole Franje Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

S ravnateljem UŠ Franje Lučića, Borutom Vidoševićem, popričali smo o najznačajnijim događajima tijekom ‘prvih 50’, specifičnostima njihove škole, ali i samih učenika i nastavnika, te onome što si žele za budućnost škole i novih generacija mladih umjetnika.

– Pola stoljeća je sigurno jedan respektabilan period i naša škola je u tom razdoblju narasla od vrlo skromnih i malih početaka do jedne vrlo respektabilne ustanove na razini Hrvatske. Počeli smo u sklopu nekadašnjeg Narodnog sveučilišta, nekom vrstom tečajnog nastavnog programa, a osnovna glazbena škola je osnovana 1973. godine u doba kad je Gorica bila prigradsko zagrebačko naselje. Počeli smo s tri nastavnika, klavir, gitara i violina i 20-tak učenika. U devedesetima smo se odvojili od tada Pučkog učilišta Velika Gorica. U dvijetisućitima smo otvorili i srednjoškolski glazbeni program, osnovnoškolski program suvremenog plesa i na koncu 2003. godine i srednjoškolski program. Danas smo osnovna i srednja glazbena i plesna škola, imamo blizu 70-tak nastavnika i više od pet stotina učenika, njih oko 350 samo u glazbenom dijelu škole – ističe ravnatelj.

Foto: Na hodnicima ove škole uvijek ćete naći nekoga, ali nikada nećete čuti ciku i vrisku za vrijeme odmora, jer kod njih školsko zvono – ne zvoni!/G.Kiš, Cityportal.hr

Većina učenika je iz goričkog kraja, svakodnevno ju pohađaju i djeca iz Pokupskog i Kravarskog, no pojedini učenici dolaze i iz Zagreba. To je škola koja se po mnogočemu razlikuje od redovnih.

Nemamo školsko zvono, no ono kod nas ni ne može postojati, jer je nastava u glazbenom dijelu većinom individualna, traje po 30 minuta, raspored se drugačije slaže. Kod nas ćete na školskim hodnicima uvijek naći nekoga, jer čekaju početak svog sata, ali nikad nećete doživjeti onu ciku i vrisku koja se proširi drugim školama za vrijeme odmora. Kod nas je to potpuno drugačije.

Foto: UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Naša škola nije obavezna, kod nas djeca dolaze zato jer su ili osobno zainteresirana ili ih roditelji potiču da sami otkriju neki talent. No, vrlo brzo se pokaže tko je za redovito pohađanje. Drugačiji je profil učenika, a i sam proces nastave je drugačiji, pa i tamo gdje je nastava grupna, što su gotovo svi na plesnom odjelu, to su vrlo aktivni procesi, puno se fizički radi, nema tu prostora za ‘zabušavanje’ – ističe.

Foto: U školi se održavaju i brojna natjecanja/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Ravnatelj Vidošević i muzikologinja Irena Paulus, nastavnica povijesti glazbe/G.Kiš, Cityportal.hr

U svakom slučaju, čini se kako je kod njih neupitna velika ustrajnost i motiviranost samih učenika, kojima je uz redovito školovanje ovo vlastiti izbor.

– Glazbenici vremenski u početku ne provode toliko vremena u nastavi, sve do srednje škole gdje se to ipak pojača. No, svakodnevno kod kuće vježbaju na svojim instrumentima. Kod plesača se radi u plesnim dvoranama, pa je njihova nastava intenzivnija – kaže ravnatelj.

Ova škola je i jedan od nositelja kulturnog života grada – koncerti njenih polaznika, koji su već obilježje Dvorane Galženica, kao i plesne predstava u Dvorani Gorica, integralni su dio kulturnih zbivanja Velike Gorice. Umjetnička škola Franje Lučića član je Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i udruge plesača DACI, a redoviti je sudionik regionalnih i državnih natjecanja. I Lučićevi učenici redovito osvajaju prestižne nagrade na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima.

Foto: Trubač Stefan Gjorgiev/UŠ F.Lučića

No, ovog puta ravnatelj je istaknuo akciju koja je upravo u tijeku, kako bi se jednom njihovom sjajnom mladom glazbeniku omogućilo sudjelovanje na prestižnom natjecanju u Americi.

– Izdvojio bih našeg mladog trubača, Stefana Gjorgieva, koji se putem snimke plasirao na finale natjecanja u SAD-u za koje je u tijeku donatorska kampanja kako bi se financirao njegov put i boravak tamo, jer ni njegovi roditelji, ni mi kao škola to, nažalost, nismo u mogućnosti. Radi se o vrlo bitnom natjecanjuu sklopu Međunarodne trubačke konferencije, žiri sa svih krajeva svijeta, nadam se da će akcija biti uspješna kako bi Stefan i uživo sudjelovao. Natjecanje je u svibnju, pa do tada traje i akcija prikupljanja sredstava, pa pozivam i ovim putem sve koji mogu da se uključe – poručuje ravnatelj.

Što se tiče financiranja, najveći trošak, poput plaća i materijalnih troškova, snosi država, a obzirom na specifičnosti njihovog nastavnog procesa i ekstra troškove zbog obnavljanja fonda instrumenata, te opremanja plesnih dvorana u tome sudjeluju i roditelji učenika.

Foto: Plesna dvorana, UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

No, pred njima je još jedan puno veći izazov, koji se samo nadovezao na već dugogodišnji problem nedostatka prostora.

– Najavljena reforma obrazovanja, u smislu provođenja cjelodnevne nastave, donosi nam veliki izazov. Naime, u sklopu EU fondova koje su za tu namjenu, nema sredstava koja bi bila predviđena za umjetničke škole. Mi svi radimo u dvosmjenskom sustavu, radimo i subotom. U gradu iznajmljujemo neke prostore, jedan smo od Grada dobili na besplatno korištenje. U jednosmjenskom sustavu nam treba barem dva i pol puta veći prostor, gotovo pa trostruki da bismo mogli organizirati nastavu – ističe ravnatelj.

Stoga je ono što si za budućnost najviše žele– nova zgrada. Ili barem za početak, vlastita dvorana za nastupe.

– Sami ne možemo ostvariti takva sredstva, a naši osnivači, Grad Velika Gorica, već duže vrijeme s nama razgovaraju na tu temu, no zasad nema konkretnih rješenja. Gorica u ovom trenutku nema pravu koncertnu dvoranu, jedina veća je Dvorana Gorica u Pučkom učilištu, dok naši plesači uopće ne mogu nastupati u Dvorani Galženica, to je za njih jednostavno premali prostor.

Foto: UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Plesni odjel brojem učenika raste iz godine u godinu, no ne i broj dvorana za nastavu, UŠ F.Lučića/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Plesni odjel, Umjetnička škola Franje Lučića-nastup u Dvorani Gorica

Za organizaciju nastave plesa bi nam trebalo pet dvorana, sad ih imamo tri, svlačionice su zapravo pregrađeni hodnik, tako da nam je dosta veliki problem nedostatak prostora. U doba kad smo se selili u ovu zgradu sve je bilo optimalno. No, od tada je prošlo 20 godina, mi smo jako narasli. Najveći problem je što nemam vlastitu dvoranu. Naći slobodne termine u Dvorani Gorica je dosta teško, kolikogod nam iz Pučkog učilišta izlazili u susret, puno je tamo i drugih programa, pa i kino. Jedino rješenje vidimo u izgradnji nove dvorane, a optimalno bi bilo kada bi to bilo u novoj zgradi Umjetničke škole – rekao nam je završno Borut Vidošević, ravnatelj Umjetničke škole  Franje Lučića.

Foto: Školska spremačica Snežana Sučec i ravnatelj Borut Vidošević/G.Kiš,

Od skromnih početaka do danas, Umjetnička škola Franje Lučića doista je prošla dug put, ali i ostvarila izuzetne rezultate. Neki od bivših učenika vratili su se nakon daljnjeg obrazovanja kako bi kao nastavnici radili na mjestu gdje je započelo njihovo glazbeno ili plesno obrazovanje.

‘Jedan se krug zatvorio. Novi se otvaraju iz godine u godinu’, poruka je koja vas dočekuje i na mrežnim stranica nedvojbeno velikogoričkog, ako ne i hrvatskog  Juilliarda – Umjetničke škole Franje Lučića.

Foto: Jedan od brojnih nastupa učenika u Dvorani Galženica/ UŠ F.Lučića

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

Foto: Umjetnička škola Franje Lučića

Foto: 50 godina Umjetničke škole Franje Lučića

 

 

 

Obrazovanje

FOTO Maturantima Ekonomske škole uručene Potvrde o položenim ispitima državne mature

Objavljeno

na

Objavio/la

Maturantima Ekonomske škole Velika Gorica, generacija 2020. do 2024. godine, uručene su ‘Potvrde o položenim ispitima državne mature’, jučer (petak, 19. srpnja 2024.) u učionici Škole.

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Od 96 maturanata Ekonomske škole Državnu maturu je prijavilo 90 (95%), a položilo ih je više od 80%.

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ekonomistima je Potvrde o položenim ispitima državne mature uručivala ravnateljica Vesna Brkljačić uz asistenciju Snježane Starčević, prof. Ovaj dokument je maturantima zapravo viza za upis na fakultet.

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 19.07.2024. Potvrde o položenim ispitima državne mature. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ravnateljica Brkljačić biranim se riječima oprostila od maturanata i zaželjela im puno uspjeha u daljnjem školovanju odnosno uspješnu poslovnu karijeru. Nastavnica Starčević je ukratko govorila o upisima na fakultete i ostale visoko obrazovne ustanove te o uvjetima polaganja mature u jesenskom roku.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Rekordni upis učenika u Srednju strukovnu školu Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Upis učenika u ljetnom upisnom roku u 1. razred Srednje strukovne škole Velika Gorica u školsku godinu 2024./2025. završen je krajem prošlog tjedna (11./12.07.2024.).

Velika Gorica, 17.07.2024.  SSŠVG – Ljetni upisni rok. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.07.2024.  SSŠVG – Ljetni upisni rok. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kompletan posao oko upisa učenika u kabinetu informatike odradili su: Nikica Repač, prof., Nikoleta Kraševac Bilandžija, stručna učiteljica, Siniša Rajšić prof. i Sanja Pavišić, prof.

Velika Gorica, 17.07.2024.  SSŠVG – Ljetni upisni rok. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.07.2024.  SSŠVG – Ljetni upisni rok. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prema riječima nastavnika Repača, ovo je rekordni upis učenika u 1. razred od 1998. godine, od koje on koordinira upisnu proceduru.

Velika Gorica, 17.07.2024.  SSŠVG – Ljetni upisni rok. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Zanimanja i broj upisanih učenika u školsku godinu 2024./2025.:

Automehatroničar- JMO – upisano 26 učenika,

Strojarski računalni tehničar – 25 upisano + 1 ponavljač = 26 učenika,

Tehničar za mehatroniku – 52 učenika, 2 razreda po 26 učenika,

CNC operater/operaterka – 24 učenika, 2 ponavljača, ukupno 26;

Frizer – 12 i Pediker – 13 = 25 – jedan razred,

Elektroinstalater – 9, Elektromehaničar – 8 i Instalater grijanja i klimatizacije – 9 = cijeli razred 26 učenika,

Konobar – 11 učenika, 2 učenika nisu pristupila upisu,

Kuhar – 12, 1 učenik nije pristupio upisu,

Pomoćni kuhar i slastičar -TES – 10 učenika = cijeli razred.

Velika Gorica, 17.07.2024.  SSŠVG – Ljetni upisni rok. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ukupno je upisano 215 učenika od dozvoljenog broja 218! Za jesenski upisni rok ostala su tri slobodna mjesta – kuhar (2) i konobar (1).

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Upis u 1. razred Srednje strukovne škole Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Upis učenika u ljetnom upisnom roku u 1. razred Srednje strukovne škole Velika Gorica (SSŠVG) u školsku 2024./2025. godinu započeo je danas (četvrtak, 11. srpnja 2024., od 11 do 15 sati.

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dokumenti koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja: 1. Upisnica (obvezno za sve učenike) – dostavlja se elektroničkim putem (srednje.e-upisi) ili dolaskom u školu, 2. Potvrda obiteljskog liječnika ili liječnička svjedodžba medicine rada – dostavlja se elektroničkim putem (e-adresa srednje škole) ili dolaskom u školu, 3. Ugovor o naukovanju donosi se u školu na upis ili najkasnije do 30. rujna 2023.

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dokumenti su zaprimani danas (četvrtak, 11. srpnja 2024., od 11:00 do 15:00 sati) u prostoru Srednje strukovne škole, bit će zaprimani još sutra (petak, 12.07.2024., od 09:00 do 13:00 sati).

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Slanje dokumenata elektroničkom poštom moguće je na elektroničku adresu:

[email protected]

Za upis je potrebno dostaviti i dokumente kojima je učenik ostvario dodatni bod (ako ga ima).

Posao oko upisa učenika u kabinetu informatike, ‘uživo’, obavljaju Nikica Repač, prof., Nikoleta Kraševac Bilandžija, stručna učiteljica, Siniša Rajšić prof. i Sanja Pavišić, prof.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Vinko Lujić, Irena Gimpelj Gal i Emina Gudelj dobitnici nagrada Rudolf Perešin za 2023. godinu

Objavljeno

na

Objavio/la

Na svečanoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije održanoj jučer (utorak, 09.07.2024.) u Samoboru, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, dodijeljene su godišnje nagrade Rudolf Perešin za 2023. godinu i predstavljena monografija ‘’20 godina Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije”.

Vinko Lujić (OŠ Eugena Kvaternika Velika Gorica) dobitnik je nagrade za životno djelo. Irena Gimpelj Gal (OŠ Nikole Hribar Velika Gorica) i Emina Gudelj (OŠ Novo Čiče) dobitnice su godišnje nagrade, koju su dobila još tri nastavnika: Mladen Božić, Dalibor Matija Sabo i Igor Jurišić.

Nakon svečanosti monografija je podijeljena svim uzvanicima.

Galerija fotografija

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Svečana podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda Srednje strukovne škole

Objavljeno

na

Objavio/la

Učenicima završnih razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica (SSŠVG) svečano su uručene svjedodžbe o uspješno završenom srednjoškolskom obrazovanju jučer (četvrtak, 04. srpnja 2024.) u holu srednjoškolske zgrade.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Uvodnu riječ imao je Miroslav Antolčić, ravnatelj SSŠVG-a, koji je čestitao učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima na predanom radu i postignutim uspjesima. Maturantima je poručio da slijede svoje snove i želje te da se radom i trudom mogu postići veliki rezultati.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Razredne i završne svjedodžbe podijelili su ravnatelj, školska psihologinja Sanja Šipušić-Komar  i razrednici, a najbolji učenici su nagrađeni vrijednim knjigama.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Učeniku 4.B razreda Sebastijanu Eldiću, tehničaru za vozila i vozna sredstva, odlukom Školskog odbora dodijeljena je posebna nagrada – pametni sat,  za iznimno zalaganje u svim aktivnostima škole i Regionalnog centra kompetentnosti.

 

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Razredi i razrednici: 3A – automehatroničar – Helena Šipušić, 3C – automehaničar i instalater grijanja i klimatizacije – Ivan Barać, 3D – pomoćni kuhar i slastičar – Maja Hrustić, 3E – frizer i pediker – Mirna Belošević, 3G – elektromehaničar, elektroinstalater i autoelektričar – Andrija Klarić Kukuz, 3H – kuhar i konobar – Sanja Pavišić, 4B – tehničar za vozila i vozna sredstva – Jasminka Jurčić, 4F – tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom – Siniša Rajšić, 4I – tehničar za mehatroniku – Tomislav Škrinjarić.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Nagrađeni učenici za odličan uspjeh i uzorno vladanje: 3E – Helena Bakran, frizer, 3G – Leo Žužić, elektromehačar, 4B – Lovro Smrečki, tehničar za vozila i vozna sredstva, 4F – Eli Puljiz, Samuel Puljiz i Borna Rožanković, tehničari za mehatroniku, 4I – Matej Jankeš i Matija Antolić, tehničari za mehatroniku.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Posebna nagrada Školskog odbora: 4B – Sebastijan Eldić.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Cityportal.hr zahvaljuje se nastavnicama Jasminki Jurčić i Ljljiljani Vidaković za izvješće sa svečane podjele te nastavniku Nikici Repaču za fotografije.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno