Poveži se s nama

Vijesti

“Naša obitelj tu je od 1700. godine, a Kozjača je postala kraj dostojan življenja”

Vukomeričke gorice su odličan turistički potencijal

Objavljeno

Josip Jerleković. Korijeni mu sežu iz Kozjače, Jerlekovići su tamo od 1700. godine, barem tako stoji u župnim knjigama, imaju i ulicu koja se zove po njima, a on je tamo rođen i odrastao. Puno je toga čime se bavi, ali red je krenuti s Kozjačom. Četiri godine bio je predsjednik Mjesnog odbora, a drugi mandat prepustio je Damiru Pukšiću jer se više htio angažirati u gradskom vijeću.

– Jedan je to od najvećih vrhova Vukomeričkih gorica gdje se radilo, radi se i radit će se puno. Asfaltirali smo dvije ulice u dužini oko dva kilometra, kompletno smo uredili dva doma, tu je i Trg svetog Mihovila, lovački dom i put do njega. Dakle, imamo tri objekta koji služe našim mještanima. Riješili smo rasvjetu i čitav niz malih projekata – kaže Jerleković.

– Posebno sam ponosan što smo napravili malonogometno igralište tijekom 2020. godine, bila je to velika investicija, ali tamo sad djeca imaju nastavu tjelesnog, a koriste ga i mladi. Naša Breška liga svima je znana, Kozjača do sad nije imala dobre uvjete, ali ovim igralištem se i to promijenilo – dodaje.

Ističe da planova i ciljeva imaju puno, da realno planiraju, svake se godine dogovaraju s čelnicima Grada i sve ide u dobrom smjeru.

Kad smo kod nogometa, Josip ističe kako je to njegova druga ili treća ljubav, te kako aktivno igra već 30 godina. Osim toga nekoliko sezona igrao je i spomenutu Brešku ligu, sudjelovao u njenom stvaranju, a i danas je tu da pomogne mladoj ekipi koja je preuzela priču na sebe.

Oko petstotinjak stanovnika broji ovo naselje, ali veliki je problem što je djece manje nego prije jer se mladi kasno odlučuju stupiti u brak i osnivati obitelj.

– Naše generacije, djedovi i bake znali su imati i po sedmero djece, a onda bi jedno od tih sedmero i uspjelo u životu, a tako su se bregi dizali. Donje Turopolje je tu malo kaskalo nisu imali puno djece. Kod nas to nije bio problem i danas je ovo kraj dostojan življenja – smatra Jerleković.

Vukomeričke gorice su odličan potencijal što se turizma tiče, a potvrđuje to i Jerleković.

– Kreće se u dobrom smjeru, seoski turizam se razvija, tu su i OPG-ovi, jedan od njih imamo supruga i ja. Dosta se radi i ulaže, u planu je tamo napraviti skijalište, sanjkalište, šetnice, biciklističke staze i nadam se da ćemo od toga uz pomoć Grada Velike Gorice napraviti jedan veliki turistički bum – objasnio je.

Društvo žena Kozjača i Sportsko društvo Kozjača pomažu u svakodnevnom funkcioniranju mjesta, te kako kaže Jerleković, nisu politički kruti nego vole staviti glave na hrpu i donijeti odluke koje su u javnom interesu.

Od 2017. godine aktivan je u Gradskom vijeću gdje se trudi biti konstruktivan, pozitivan i primjer sa svojim zalaganjem i karijerom.

– To je ono što ja mogu dati gradu, jer imam veliko iskustvo, ne samo u Hrvatskoj kao konzultant, nego i u Europi gdje sam predavao na raznim konferencijama, zato mogu dati neki novi smjer, a da to nije samo političko prepucavanje – kaže predsjednik Mjesnog odbora Kozjača.

Osim spomenutog, Jerleković je i ekonomski vijećnik u župi Kravarsko. Što bi to značilo?

– I ja sam se to pitao prije dvadeset godina kada je u župu došao župnik Ljubomir Vuković, a u to vrijeme nadbiskup je donio odluku da se župnike treba rasteretiti, te je osnovano pastoralno i ekonomsko vijeće. Ekonomsko vijeće planira i izvršuje infrastrukturne objekte. Imali smo tri kapele u vrlo lošem stanju koje smo obnovili u posljednih 15 godina – objasnio nam je Jerleković.

Sve je ovo zapravo logičan slijed kad samo malo zavirimo u životopis Josipa Jerlekovića koji je nakon srednjoškolskog obrazovanja u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, završio preddiplomski stručni studij javne uprave pri Društvenom veleučilištu u Zagrebu, a nakon toga je diplomirao na Veleučilištu Velika Gorica na specijalističkom diplomskom stručnom studiju logistike i logističkog upravljanja. Od 2006. godine radi na poslovima nabave najprije kao referent, zatim voditelj odjela i od 2018. godine kao rukovoditelj Službe nabave i opskrbe KBC-a Zagreb. Između ostalog posjeduje certifikat iz javne nabave.

– KBC Zagreb za razliku od grada Velike Gorice ima tri puta veći proračun. Nas petero pod mojim vodstvom upravo radimo na planiranju proračuna i Plana nabave za 2021. godinu. Mi smo jedna od najvećih nabava u Republici Hrvatskoj – zaključuje.

U slobodno vrijeme bavi se sportom, točnije nogometom, ali i radom u voćnjaku i vinogradu gdje se opušta i relaksira od poslovne svakodnevice.

Planova za budućnost je puno, kako kaže postoje mladi ljudi kojima može prepustiti posao kojim se bavi bez straha da se oni neće snaći, a gdje se on vidi zasigurno ćemo ubrzo doznati.

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE.

Kultura

Od sutra u izložbenom prostoru POUVG pogledajte ulja na platnu slikara Zorana Homena

Riječ je o izložbi “Moja ljeta i zime” koja će biti otvorena do 4.studenog…

Objavljeno

on

“Moja ljeta i zime” naziv je izložbe koja će od petka 22.listopada biti postavljena u Izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Riječ je o samostalnoj izložbi umjetnika Zorana Homena, koji se slikarstvom bavi više od 50 godina. Do sada je izlagao na oko 15 samostalnih izložbi i stotinjak skupnih.

Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama u domovini i inozemstvu. Ide u red rijetkih slikara koji slika i mrtve prirode i pejsaže i portrete u hiperrealističkom stilu. Likovna ga kritika svrstava u respektabilne slikare toga stila. Autor je šezdesetak oltarnih slika i portreta svetaca koji se nalaze u mnogim crkvama i samostanima diljem Hrvatske.

Otvorenje izložbe je u petak u 19 sati, a otvorit će ju magistar Ante Živković Fošar. Velikogoričani će ju imati prilike razgledati do 4.studenog.

Foto: Facebook POUVG

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Djelatnici VG Čistoće krenuli s podjelom posuda za biootpad

Ako za vrijeme podijele niste bili kod kuće, svoju posudu za biootpad ili komposter možete podići u samom sjedištu VG Čistoće…

Objavljeno

on

U cilju uspostave novog sustava gospodarenja otpadom na principu razvrstavanja otpada na kućnom pragu, VG Čistoća nastavlja s podjelom posuda svojim korisnicima, a prve na redu su posude za biootpad – komposteri i smeđe posude, koje će se narednih dana predati korisnicima u urbanom dijelu naselja Velike Gorice.

U utorak je krenula podjela kompostera i smeđih posuda za razvrstavanje biootpada počinje u gradskim četvrtima naselja Velika Gorica i to korisnicima u kućanstvima koji nemaju tu vrstu posude. Nakon završetka ovog dijela predaje posuda nastavit će se podjela i po ostalim naseljima Grada Velike Gorice.

– Podjela smeđih spremnika za biootpad za stambene zgrade krenut će uoči same primjene novog cjenika te uspostave novog sustava gospodarenja otpadom odnosno početkom 2022. godine – rekli su iz VG Čistoće.

Korisnici imaju mogućnost odabrati komposter, ukoliko žele svoj kućni biootpad pretvarati u kompost, ili smeđu posudu za biootpad čiji sadržaj će preuzimati na odvoz VG Čistoća. Sukladno prijedlogu Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice oni korisnici koji preuzmu komposter te neće predavati biootpad na odvoz imat će umanjenu cijenu usluge odvoza otpada. Molimo korisnike da preuzetu smeđu posudu za biootpad ne koriste do pune uspostave novog sustava gospodarenja otpadom početkom sljedeće godine, o čemu ćete biti obavješteni, jer još nisu ispunjenju uvjeti za preuzimanje biootpada iz tih posuda.

– Ako za vrijeme podijele niste bili kod kuće, svoju posudu za biootpad ili komposter možete podići u samom sjedištu VG Čistoće na adresi Ljudevita Posavskog 45, od 1. studenoga. Također možete preuzeti i ispuniti obrazac Zapisnika objavljen na stranicama VG Čistoće kojim netko drugi može preuzeti vašu posudu za biootpad. Nakon podjele posuda za biootpad u predstojećem vremenu korisnicima će se predati na korištenje i žute te plave posude za razvrstavanje otpada, a što su pretpostavke za uspostavu novog sustava zbrinjavanja otpada na području Grada Velike Gorice koji nas očekuje za nekoliko mjeseci. – ističu iz VG Čistoće.

Nastavi čitati

Moja županija

Na OPG-u Romine Zadravec u Kusanovcu otvorena je kušaonica sira „Ivekov kutićek“

Kušaonicu sira „Ivekov kutićek“, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili su župan Stjepan Kožić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak…

Objavljeno

on

U Kusanovcu, u općini Brckovljani, na OPG-u Romine Zadravec otvorena je kušaonica sira „Ivekov kutićek“. Prije desetak godina na istom je OPG-u otvorena i obiteljska sirana, u kojoj se dnevno preradi tristotinjak litara mlijeka.

– Otkako smo otvorili siranu često smo imali upite može li se ona obići, organizirane su kod nas razne edukacije, radionice, dolazile su i veće grupe ljudi, pa se javila potreba za gradnjom kušaonice. Prijavili smo se na natječaj Ministarstva poljoprivrede i iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz Mjeru 6.2., dobili za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom prostoru 50 tisuća eura. Dobiveni novac utrošili smo u grube građevinske radove, dok je opremanje kušaonice, s 200 tisuća kuna, kroz dvije godine, sufinancirano sredstvima Zagrebačke županije – rekla je Romina Zadravec. Na OPG-u radi njezina i obitelj njezine sestre Melite Jadanec Čutura. Sami proizvode hranu za stoku, obrađujući 30 hektara poljoprivrednih površina. Trenutno su u staji 24 muzne krave.

Foto:Dražen Kopač/Zagrebačka županija

Kušaonicu sira „Ivekov kutićek“, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili su župan Stjepan Kožić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Svatko tko se bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom ‘sanja’ da ima vlastiti prostor gdje će svoj proizvod moći prezentirati kupcima. Ova kušaonica to omogućuje – rekao je župan, dodavši da je Županija ponosna što na njezinu prostoru ima mnogo mladih, školovanih ljudi, koji se bave poljoprivredom. U Zagrebačkoj županiji registrirano je najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

– I dalje ćemo biti veliki oslonac poljoprivrednim proizvođačima i nećemo odustati od našega pristupa poljoprivredi. Kroz proteklih pet godina poljoprivrednicima smo isplatili 34,4 milijuna kuna bespovratnih potpora, a za razvoj ruralnih prostora 21,1 milijun kuna – rekao je župan.

Državni tajnik Tugomir Majdak poručio je da je kušaonica sira „Ivekov kutićek“ dobar primjer kako se u Hrvatskoj baštine europska sredstva.

– Ona je i primjer kako mlade obitelji, ulažući u poljoprivredu, nastavljaju tradiciju naslijeđenu od svojih roditelja – rekao je Majdak.

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno