Povežite se s nama

Vijesti

Načelnik Općine Pokupsko: Evo kako smo utrošili 3.65 milijuna kuna pomoći za sanaciju šteta od potresa

Odbacio je optužbe vijećnika kako se novac za pomoć koristio i za nasipavanje privatnih dvorišta

Objavljeno

na

božidar škrinjarić

Na današnje izjave nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko reagirao je načelnik te općine Božidar Škrinjarić te objasnio kako se troše sredstva, odnosno 3.650.000 kuna iz državnog proračuna, koje je Općina Pokupsko dobila za sanaciju šteta od potresa. Odbacio je i optužbe vijećnika kako se ovaj novac koristio, među ostalim, i za nasipavanje privatnih dvorišta.

– Očekivanja Kluba nezavisnih vijećnika da će cjelokupni iznos tih sredstava biti namjenjen isključivo stanovnicima za sanaciju šteta na svojim građevinama nisu realna. Naime, u trenutku potresa nekoliko desetaka kućanstava ostalo je bez prostora za stanovanje. Odmah po uplati sredstava pomoći Općina Pokupsko je krenula u zbrinjavanje tih ljudi – kazao je Škrinjarić te naveo kako je za postavljanje svakog pojedinog mobilnog objekta bilo potrebno pripremiti podlogu, premjestiti ili postaviti novi priključak za opskrbu električnom energijom i izgraditi instalacije, osigurati vodoopskrbu i odvodnju, opremiti objekte grijalicama te drugom nužnom opremom, a na te radove Općina je utrošila oko 270 tisuća kuna.

– Drugi dan nakon potresa počela je sanacija i uklanjanje oštećenih dimnjaka i krovova.Za tu namjenu je utrošeno 155.000 kuna. Nije li pokrivanjem tih troškova pružena pomoć najugroženijim stanovnicima naše općine? Ostavljamo na prosudbu Vama bi li opravdanije bilo da je ta sredstva Općina ostavila za sanaciju gospodarskih objekata? – kazao je načelnik Škrinjarić te se u nastavku očitovanja osvrnuo i na troškove o kojima su jutros govorili nezavisni vijećnici.

– Od pomoći je za sanaciju nerazvrstanih cesta namjenjeno 130.000 kuna, za sanaciju javne rasvjete 211.827 kuna, a za sanaciju javnih objekata 219.173 kuna. Znači ukupno je 561.000 kuna ostavljena za sanaciju ostalih šteta od potresa, a za potrebe građana namjenjena su 3.089.000 kuna sredstava iz pomoći – kazao je načelnik Škrinjarić.

U nastavku se načelnik Općine Pokupsko osvrnuo i na navode nezavisnih vijećnika o nepovoljnom položaju onih stanovnika koji nemaju mogućnost priključiti se na javnu vodoopskrbnu mrežu te koji su sami sanirali svoje bunare ili izvore vode.

Općini Pokupsko obratio se veliki broj stanovnika sa zamolbom da im se omogući priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu. Predviđeno je da se zamolba uvaži svakome tko ima prijavljeno stalno prebivalište na području općine i gdje postoji javna vodoopskrbna mreža. Navodi gospođe Popovčić da su diskriminirani stanovnici koji nemaju mogućnost priključka, a sami su sanirali svoje bunare ili izvore pitke vode također nisu točni. Sanacije vodovodnih instalacija, što uključuje i izvor opskrbe, prihvatljiv je trošak za refundaciju. Zanimljivo je da gospođa Popovčić, koja je toliko analizirala prijedlog Odluke to nije primjetila. Također Općina nije mogla pristupiti saniranju bunara na drugi način zbog izričite zabrane Stožera civilne zaštite RH za ulazak u bunare na potresom pogođenom području – oštro je rekao Božidar Škrinjarić.

– I na kraju gospođa Popovčić naglašava kako je refendacija troškova za sanaciju šteta od potresa moguća jedino dostavom plaćenog računa uz zahtjev, a nije usvojen prijedlog Kluba nezavisnih vijećnika, kojim predlažu plaćanje po predračunu i ponudi. Takvo plaćanje, prema uputi predstavnika Ministarstva financija, nije u skladu s proračunskim načelima jer ponuda i predračun nisu dokaz da su sredstva stvarno utrošena te bi u tom slučaju sredstva bila nenamjenski utrošena. Općinska tijela u svome radu moraju se voditi prvenstveno propisima koji, nažalost, nisu uvijek u skladu sa željama – zaključio je Škrinjarić i objasnio kako su sredstva pomoći namijenjena žurnoj sanaciji, a ne cjelovitoj obnovi stambenih i drugih objekata.

– Kako bi se pomoglo što većem broju stanovnika uvedeno je ograničenje u iznosu od 10.000 kuna. Za cjelovitu obnovu biti će potrebna daleko veća novčana sredstva i pomoć za takvu obnovu osigurana je svim oštećenima Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Već sutra, 12. ožujka u Općinu Pokupsko dolaze dva mobilna tima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji će zaprimati zahtjeve naših građana za pomoć iz državnog proračuna za obnovu domova, odnosno rušenje i izgradnju zamjenskih – za kraj je kazao Škrinjarić.

HOTNEWS

Toplak uoči Slaven Belupa: ‘Bit će sve bolje i bolje, samo da se ozljede smanje’

Nogometaše Gorice sutra očekuje gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa u sklopu 6. kola SuperSport HNL…

Objavljeno

na

HNK Gorica uoci Slaven Belupa

U petak od 20 sati nogometaše Gorice očekuje gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa u sklopu 6. kola SuperSport HNL. U prošlom kolu Gorica je upisala prvu pobjedu ove sezone protiv Lokomotive (3-2), dok je Slaven Belupo bio bolji od Rijeke na Rujevici (0-1). O sljedećem protivniku Gorice razgovarali smo s trenerom Samirom Toplakom i igračem Juricom Prširom.

– Ugodno su iznenađenje ovog dijela prvenstva, ekipa koja je samo protiv Dinama primila pogotke je sigurno dobra ekipa, disciplinirana i defenzivno sjajno posložena. Nemaju pojedince koji iskaču iz momčadi, trener Zekić je napravio odličan balans i svi odrađuju svoj posao na maksimumu. Očekuje nas jako teška utakmica i morat ćemo se puno namučiti da stvorimo nešto, ali nakon pobjede u prošlom kolu vidimo svoju šansu. Idemo se nametnuti, igrači su skinuli teret s leđa od pritiska te prve pobjede i dat ćemo sve od sebe da pariramo jako dobrom Slavenu – rekao je trener Toplak.

Do prošlog kola Gorica je bila na začelju prvenstvene tablice, a nakon prve pobjede zauzeli smo šesto mjesto s pet bodova.

– Atmosfera u svlačionici je odlična, puno su nam značila ova tri boda protiv Lokomotive jer nije bilo lijepo vidjeti nas na zadnjem mjestu na tablici. Sada je sve dobro i idemo u Koprivnicu po nova tri boda – jasan je Jurica.

U posljednjem međusobnom ogledu u Koprivnici, Gorica je vodila do 72. minute, a onda se u završnici dogodio preokret i domaćini su na kraju slavili s 2-1 nakon poništenog pogotka Babeca za izjednačenje, a zatim i poništenog pogotka Zapate intevrencijom VAR-a.

Nastavite čitati

Vijesti

Zahvala Majci Božjoj Bistričkoj – prijave za hodočašće do kraja mjeseca

Tradicionalno velikogoričko pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj ove godine kreće 3. rujna.

Objavljeno

na

Objavio/la

12 DSC 0947

Bliži nam se najveće pješačko hodočašće, kojemu se svake godine odazove na tisuće vjernika velikogoričkog kraja. Tradicionalno zahvalno velikogoričko pješačko hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke ove se godine održava po 31. put.

– Većina župljana želi sudjelovati u ovom hodočašću, svatko ide sa svojom molitvom i zavjetom..Čovjeka doista ponese kad ta povorka krene, uvijek bude pjesme i zahvale Majci Božjoj na svemu što radi za nas. Svi su dobrodošli pridružiti se hodočašću, a u molitvi i pjesmi krećemo prema njenom svetištu ove godine 3. rujna u 5 sati ujutro ispred župne crkve –otkriva nam župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije, vlč. Norbert Ivan Koprivec.

13 DSC 0960

05.09.2020. Velika Gorica. Šćitarjevo. Hodočašće u Mariju Bistricu. Kraći odmor u Šćitarjevu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prijave za pješačko hodočašće traju do kraja mjeseca, do kad možete rezervirati i kartu za povratak autobusom.

– Prolazimo uobičajenim mjestima.Kroz Rakarje, Kobilić, prijelaz na autoput kod Šćitarjeva, prema Varaždinu do Soblinca, pa nastavak prema Kašini, Lazu i do cilja, Marije Bistrice – kaže.

Sveta misa u svetištu Majke Božje Bistričke bit će po dolasku i nakon ulazne procesije u 18 sati, a povratak je nakon završne procesije, oko 20:30 sati.

vatrogasci hodočašće 1

FOTO: hvz

– Prošle godine bilo je preko dvije tisuće hodočasnika pješaka, kasnije su se pridružili i drugi na svetoj misi, pa je brojka bila još i veća na euharistijskom slavlju. U pratnji će biti medicinska pomoć, naši redari, policija, sve je to već uhodano i koristim ovu priliku da im se svima zahvalim što nas prate svih ovih godina – ističe za kraj vlč.Koprivec.

Podsjetimo,  3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, ondašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji, ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja vjernici će hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag. Zavjet je dan u najvećoj molitvenoj skupini u Kurilovcu. Marija je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu a vjernici su zavjet ispunili hodočasteći do Bistrice i natrag 26. i 27. rujna 1992. Na kraju tog zavjetnog zahvalnog hodočašća neki su vjernici pitali hoće li se hodočastiti i nagodinu. I tako je Velikogoričko zahvalno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj postalo tradicionalno.

Nastavite čitati

Sport

Rukometašice Udarnika, zahvaljujući sredstvima Ministarstva sporta, putuju u Švedsku

Na natječaju Ministarstva turizma i sporta odobreno im je sufinanciranje programa poticanja lokalnog sporta sa 120 tisuća kuna…

Objavljeno

na

facebook share image 1200 x 630

Ženskom rukometnom klubu Udarnik, na natječaju Ministarstva turizma i sporta odobreno je sufinanciranje programa poticanja lokalnog sporta sa 120 tisuća kuna.

– Ponosni smo što je naš klub odabran s obzirom na veliki broj prijavljenih projekata. Dobivena sredstva iskoristit ćemo za odlazak naših ekipa na jedan od najvećih turnira za mlađe dobne uzraste Lundaspelen in Handball koji se održava krajem prosinca u Švedskoj. Turnir je to koji se održava od 1978.godine te je na njemu sudjelovalo više od  17.726 timova iz 38 zemalja – istaknuli su iz ŽRK Udarnik te su dodali kako su programi njihovog kluba prepoznati od strane Ministarstva sporta već drugu godinu za redom.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prometna policija i ovaj vikend u akciji

Pojačano će nadzirati promet i vozače, ali i ispisivati kazne…

Objavljeno

na

policija alkohol

Niti ovaj vikend neće proći bez pojačanog nadzora policije na goričkim prometnicama. Akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“ provest će se na području cijele Policijske uprave zagrebačke s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se kažnjavati oni koji neće biti vezani, koji za vrijeme vožnje razgovaraju na mobitel, zatim oni koji previše stisnu papučicu gasa, ne poštuju prednost prolaska ili nepropisno pretječu.

Policija će biti u akciji od 19. do 22. kolovoza.

Nastavite čitati

Moja županija

Zagrebačkoj županiji 7 milijuna kuna za projekt Prsten potpore V.

Projektom će se tijekom školske godine 2022./2023. osigurati 192 pomoćnika nastavi…

Objavljeno

na

Prsten potpore

Nakon provedbe natječajnog postupka i odabira projekata u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V.“ Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o financiranju projekata kojom je Zagrebačkoj županiji odobren maksimalni iznos bespovratnih sredstava za projekt Prsten potpore V. u iznosu od 7 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta Prsten potpore V. je 8,24 milijuna kuna, a razliku od 1,24 milijuna kuna u svom proračunu osigurala je Zagrebačka županija.

Projektom će se tijekom školske godine 2022./2023. osigurati 192 pomoćnika nastavi i 1 stručni komunikacijski posrednik u 39 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija.

Prethodna provjera sposobnosti kandidata prijavljenih na natječaj za pomoćnike u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika u školama – partnerima na projektu provest će se od 22. do 31. kolovoza putem intervjua, dok će se edukacija odabranih kandidata održati 1. i 2. rujna .

Nastavite čitati

Reporter 417 - 28.07.2022.

Facebook

Izdvojeno