Zobena kaša kakvu mi danas poznajemo nije ni približno ona koju treba jesti. Prerađene kaše iz vrećice, a pune su ih police u dućanima, nisu zdrave. Najzdravije je kupiti zob u zrnu i napraviti kašu uz dodatke po izboru.
Prava domaća, zobena kaša je nevjerovatno hranjiva. Ova hrana od cijelog zrna može pomoći pri gubitku težine, obnavlja zalihe zdravog holesterola, pruža odličan izbor vlakana…
Evo zašto je dobro dan početi zobenom kašom:
1. Potiče rad crijeva – Vlakna iz zobi čiste crijeva i podstiču zdravu probavu. Pomažu i poboljšavanju sveukupnog zdravlja gastrointestinalnog trakta tako što omogućavaju pokretljivost crijeva pa se hrana u njima zadržava upravo onoliko koliko je potrebno.
2. Podržava zdravlje srca – Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što je koronarna bolest srca.
Antioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine je odličnim izborom za doručak svima koji trebaju smanjiti nivo lošeg holesterola.
3. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva – Provedena istraživanja u kojima su učestvovala dva miliona Europljana pokazala su da visok nivo dijetetskih vlakana može spriječiti razvoj raka debelog crijeva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobene kaše.
4. Snižava krvni tlak – Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje zobene kaše za doručak može imati isti značaj kao i ispijanje lijekova za visok krvni tlak. No, ova je kaša ipak samo pomoćno sredstvo pri liječenju krvnog tlaka, a nikako nije lijek.
5. Regulira razinu šećera u krvi – Primarno razgradivo vlakno u zobi, poznato kao beta glukan, djelomično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jako korisna svojstva.
Jedna od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost snižavanja razin
e šećera u krvi i smanjenje rezistencije na inzulin kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.
6. Pomaže pri regulaciji tjelesne težine – Osobe na dijeti imaju problem da stalno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Zobena kaša stvara osjećaj sitosti duži dio dana, a organizam čisti od toksina.
Ako za doručak pojedete kašu od kvalitetnog zobenog zrna, nećete biti gladni do ručka.
Način pripreme zobene kaše
Kupite zob u zrnu i preko noći potopite željenu količinu u čistu, hladnu vodu. Ujutro zob kuhajte 15 do 20 minuta dok se zrna potpuno ne raskuhaju (kao kod pripremanja pšenice). Dodajte sastojke po izboru i doručkujte zdravo.
Za slatki doručak preporučuje se dodati med i cimet, a ako želite i grožđice, dodajte ih u zob prethodne večeri.
Ovakvu zobenu kašu jedite mirne savjesti jer je to najzdraviji doručak koji možete sebi priuštiti.