Povežite se s nama

Gospodarstvo

Miris friškog asfalta od Kobilića do Gorice..

Asfaltirane su makadamske ulice u Kobiliću, obnovljen je dio Kolodvorske, a ispod novog asfalta u Školskoj ulici izvedeni su radovi koji bi u budućnosti trebali dovesti do manje cijene grijanja u našem gradu.

Objavljeno

na

kobilic ackar scaled e1657704679640

Asfaltiraju se makadamske ceste u okolnim naseljima, a popravljaju se i oštećene gradske, jer u punom su jeku radovi iz Programa redovitog održavanja nerazvrstanih cesta. Ujedno su u centru Velike Gorice, ispod sloja novog asfalta u Školskoj ulici, izvedeni radovi koji bi u budućnosti trebali smanjiti cijenu grijanja u našem gradu. Radove u tijeku, ako i lokacije na kojima su isti upravo završili obišao je gradonačelnik Krešimir Ačkar u društvu s predsjednikom Uprave VG Komunalca, Juricom Mihaljem.

Prva lokacija – Kobilić. U tom je naselju asfaltiran makadamski kolnik od kućnih brojeva 30,32,34 i 40 u dužini 230 metara i širine tri metra. Vrijednost radova je 114 tisuća kuna. Također će se asfaltirati ulice od kućnog broja 25, prema brojevima 25/1, 2 i 3 u dužini od 150 metara, te širine 2,5 metra, a vrijednost tih radova iznosi 63 tisuće kuna.

– Nastavljamo s podizanjem kvalitete komunalne infrastrukture, gdje neka domaćinstva više od 20 godina čekaju asfalt, sad smo im dali osnovno dostojanstvo. Do kraja ove godine i polovice iduće pokušat ćemo riješiti sve takve ulice na području Velike Gorice – najavio je gradonačelnik Ačkar.

 

kobilic asfalt scaled e1657704780258

Foto: Asfaltirane makadamske ulice u Kobiliću/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

kobilic radnici scaled e1657704875302

Foto: Asfaltiranje makadamske ulice u Kobiliću/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

kobilic scaled e1657704946776

Foto: Asfaltiranje ulica u naselju Kobilić/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

kobilic1 scaled e1657705035565

Foto: Asfaltiranje ulica u naselju Kobilić/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

U Velikoj Gorici je završena obnova dijela Kolodvorske i Školske ulice.

– Kolodvorska je jedna u nizu ulica koje smo zadnjih mjeseci preasfaltirali, pred nama je još puno rada, znamo da ima još puno potreba, zahvalni smo građanima na strpljenju – rekao je gradonačelnik.

U Kolodvorskoj je izvedena obnova kolničke konstrukcije u širini 7,1 metara i dužine od 360 metara, na dijelu od Zagrebaček ulice do rotora Ulice Ljudevita Posavskog. Radovi su izvedeni frezanjem postojećeg asfalta u debljini pet centimetara i polaganjem novog sloja. Prije samog asfaltiranja postojeći poklopci okana prilagođeni su na novu visinu asfalta. Vrijednost izvedenih radova je 370 tisuća kuna.

kolodvorska nova1 scaled e1657705601835

Foto: Obnovljen dio Kolodvorske ulice/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

kolodvorska ackar scaled e1657705730146

Foto: Gradonačelnik Ačkar u obilasku Kolodvorske ulice u društvu predsjednika Uprave VG Komunalca, Jurice Mihalja/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

kolodvorska nova scaled e1657705944836

Foto: Obnovljena Kolodvorska ulica/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Školska ulica asfaltirana je u dužini sto metara, a ukupna vrijednost radova je 75 tisuća kuna. No, ono što se ne vidi ispod novog asfalta su izvedeni radovi zbog kojih bi u budućnosti trebali imati manje cijene grijanja u našem gradu.

– Sukladno našem sporazumu s HEP toplinarstvom kako bi se smanjile cijene grijanja jedini mogući način da se ne gubi toplina izmijenili su cjevovode, to je dugotrajan proces i ne mogu ništa konkretno reći o tome kad bi mogle biti niže cijene. No, ovo je pokazatelj da je taj proces započeo – otkrio je gradonačelnik Ačkar.

 

skolska nova scaled e1657705348152

Foto: Uređena Školska ulica/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

skolska ackar scaled e1657705415375

Foto: Gradonačelnik Ačkar u obilasku obnovljene Školske ulice/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

 

Politika

Grad uvodi reda: Gradnja uz više zelenila i ukidanje iznimaka koje su postale pravilo

Izmjenama Urbanističkog plana uređenja Velike Gorice želi se stati na kraj praksi u kojoj se zbog iskorištavanja iznimaka više ne projektira u skladu s odredbama, već isključivo u skladu s iznimkama.

Objavljeno

na

Objavio/la

zgrada velika gorica

Na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća, koja je zakazana za četvrtak, pred vijećnicima će se naći prijedlog Ciljanih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Velika Gorica (UPU VG), a kako bi se promijenila politika građenja u našem grad.

– Puno se gradi u Velikoj Gorici posljednjih godina, što je svakako pozitivno za razvoj i demografsku sliku grada, ali smo suočeni i s pretjeranom izgradnjom na pojedinim lokacijama uz premalo zelenila. Stoga pokrećemo Ciljane izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Velika Gorica s ciljem povećanja postotka obveznih zelenih površina, koje moraju biti sastavni dio svake građevne čestice i sprečavanja preizgrađenosti – najavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Kako doznajemo, želi se stati na kraj praksi gdje se zbog iskorištavanja iznimaka, više ne projektira u skladu s odredbama već isključivo u skladu s iznimkama. Stoga su, osim povećanja postotka zelenila, daljnji razlozi izrade i donošenja Ciljanih izmjena i dopuna UPU VG i revidiranje svih iznimaka za gradnju navedenih unutar Odredbi za provođenje, pa se predlaže:

– ukinuti odredbe da građevna čestica može biti manja od propisane za određenu namjenu i pojedinu urbanu zonu

– ukinuti odredbe da koeficijent izgrađenosti može biti u nekim slučajevima veći od maksimalno  određenog

– ukinuti iznimke prilikom utvrđivanja  udaljenosti od susjednih međa, udaljenosti do susjednih zgrada kao i udaljenosti od regulacijskog pravca – znači navedene udaljenosti ni u kojem slučaju neće moći biti manje od minimalno određenih.

zgrada velika gorica1

 

Naslovna fotografija: Željko Hladika/Pixsell

Nastavite čitati

HOTNEWS

Troškove početkom jeseni lakše je „izgurati“ uz otkup zlata

Tisuće zadovoljnih klijenata prepoznalo je otkup zlata kao pametan način dolaska do potrebne gotovine

Objavljeno

na

Objavio/la

Ljeto je došlo i prošlo, a jesen je pred vratima. Mnogi su ovog ljeta potrošili i više od realnih mogućnosti pobjegavši na more, na odmor od svakodnevnih briga. No sada su se, povratkom u realnost našli pred financijskim izazovima koje donosi jesen. To osobito osjećaju oni koji imaju djecu školske dobi. Trebalo je kupiti novu školsku torbu, pribor i bilježnice, tenisice, odjeću. Vanškolske aktivnosti također opterećuju obiteljske budžete, a tu su i povećani troškovi ogrjeva, struje, plina…

Kako sve to podmiriti ako su novci isparili u ljetnim radostima? Postoji više načina dolaska do gotovine, a nerijetko ljudi zaborave  na korist koju mogu imati od svog starog zlata. Neki čak zaboravljaju i da posjeduju vrijedne zlatne predmete koji negdje u zakutcima njihovih domova skupljaju prašinu…

Često se radi o starom nakitu koji se ne koristi odnosno zlatnim predmetima koji nemaju uporabnu funkciju. Demodirano prstenje koje nitko ne želi nositi, naslijeđene ogrlice, naušnice bez svog para.. Na tavanima i u podrumima često se nalaze i zlatnici, davno dobiveni dukati, čak i zubno zlato. Takvi predmeti imaju značajnu vrijednost jer je cijena zlata visoka.

auro domus poslovnica velika gorica 1

Ukoliko vam je potrebna gotovina, tu visoku vrijednost zlata najbolje je iskoristiti uz uslugu otkupa zlata. Ovaj brz i  jednostavan način dolaska do gotovine u Hrvatskoj omogućuje Auro Domus –  najveća hrvatska tvrtka specijalizirana za trgovinu plemenitim metalima. Ova tvrtka s poslovnicama u Velikoj Gorici ali i diljem zemlje zlato otkupljuje na diskretan način uz profesionalnu uslugu. Proces otkupa je jednostavan – dovoljno je svoje staro ili „lom” zlato donijeti u jednu od poslovnica gdje mu se odredi kvaliteta i masa te procijeni vrijednost. Kada se klijenti slože s ponuđenom cijenom, novac im se isplaćuje odmah, na licu mjesta. Stoga i Goričani iz poslovnice Auro Domusa izlaze poprilično podebljanog novčanika.

Tisuće zadovoljnih klijenata prepoznalo je otkup zlata kao pametan način dolaska do potrebne gotovine. To može biti prilika i vama da u jesen zakoračite bez financijskih problema.

Dođite na besplatnu procjenu u poslovnicu Auro Domusa u Velikoj Gorici, na adresu Zagrebačka 15. Radno vrijeme poslovnice provjerite na web stranicama Auro Domusa, a dodatne informacije možete doznati i na besplatnom broju telefona 0800 73 72.

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Poljoprivrednici prijavite se za gradske potpore

Natječaj je raspisan za umjetno osjemenjivanje krava i junica te uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja..

Objavljeno

na

Objavio/la

Turopoljska svinja POT

Grad Velika Gorica raspisao je natječaj za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima za umjetno osjemenjivanje krava i junica te uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (turopoljska svinja i hrvatski posavac).

Potpora za umjetno osjemenjivanje odobrava se u visini do 100% iznosa troškova, a najviše do 10 tisuća kuna godišnje po korisniku. Natječaj traje do 15.prosinca ili utroška sredstava.

Potpora za unapređenje i očuvanje genetskog potencijala u stočarstvu odnosi se na uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, a iznosi 500 kuna po grlu konja i isto toliko po grlu svinje.

Za turopoljsku svinju potpora po korisniku iznosi najviše do 30 tisuća kuna, za hrvatskog posavca do 5 tisuća kuna. Natječaj je otvoren do kraja rujna.

Sve informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice, soba 407/IV ili na tel. 6269-947. Više pročitajte ovdje. 

Foto:Ilustracija/POT

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Od ponoći nove cijene goriva, evo koje su…

Plavi dizel prodaje se i dalje po 8,49 kuna po litri…

Objavljeno

na

Objavio/la

Ilustracija Benzinska postaja Lipanj 2022

Zbog prošlotjednog pojeftinjenja dizela na mediteranskom tržištu, Vlada je tjedan dana radnije donijela novu Uredu o cijenama goriva.

Tako se osnovni dizela od ponoći prodaje za 12,29 kuna, što je u odnosu na sadašnju cijenu jeftinije za 59 lipa po litri dok se benzin prodaje za 10,58 kuna po litri što je poskupljenje za jednu lipu. Plavi dizel prodaje se i dalje po 8,49 kuna po litri.

Bez Vladinih intervencija dizel bi bio skuplji za 1,98 kuna, a benzin za 1,94 kune po litri, a građani bi prosječni spremnik od 50 litara benzina plaćali 97 kuna više, a dizela 99 kuna.

Gorivo cijene

Foto: Vlada.gov.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Milijun kuna za sjetvu: Od nabave materijala do subvencioniranja kamate

Javni pozivi su otvoreni do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do iskorištenja sredstava…

Objavljeno

na

Objavio/la

Zito polje sjetva

Kako bi ublažila globalne poremećaje cijena repromaterijala (sjemena, presadnica, gnojiva, zaštitnih sredstava), Zagrebačka županija s milijun kuna sufinancira troškove nabave, ali i subvencionira kamatu na kredite za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu ratarskih kultura te sjetvu i sadnju presadnica na području Zagrebačke županije u 2022. godini.

Bilo da se radi o sufinanciranju troškova nabave poljoprivrednog repromaterijala ili o subvencioniranju kamate kredita koji je dignut da bi se nabavio repromaterijal, opći uvjeti su za sve isti. Naime, prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća upisana u Upisnik poljoprivrednika u Zagrebačkoj županiji najkasnije do 31. prosinca 2021. godine, a koja imaju sjedište, odnosno prebivalište na području Županije. Važno je i da sjetvu i sadnju obavljaju na području Zagrebačke županije te da nemaju nepodmirenih obaveza prema evidenciji koju vodi nadležna porezna uprava.

Potpora za nabavu poljoprivrednog repromaterijala za sjetvu i sadnju dodjeljuje se u vrijednosti od najmanje 2.000,00 kuna ukupnih prihvatljivih troškova, u iznosu do 50% vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova, a najviše do 3.000,00 kuna po korisniku.

Potpora za subvencioniranje kamate za kreditiranje sjetve i/ili sadnje dodjeljuje se u vrijednosti do 40.000,00 kuna po korisniku. S time da najmanji iznos kreditiranja mora iznositi 10.000,00 kuna, a najveći iznos kreditiranja je milijun kuna. Kamatna stopa smije iznositi do 4% godišnje, za cijelo razdoblje otplate kratkoročnog kredita, a Zagrebačka županija subvencionira ukupnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate kredita.

Javni pozivi su otvoreni do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do iskorištenja sredstava, a zahtjevi se obrađuju po redoslijedu zaprimanja. Više detalja pronađite na službenoj stranici Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno