Poveži se s nama

Kultura

Mihaela i Nikola budući su gorički vodiči-interpretatori

Za sve koji žele nadograditi vještine predstavljanja kulturne i prirodne baštine metodama i tehnikama interpretacijskog vođenja, ovaj tečaj je nezaobilazna postaja na putu prema tim ciljevima…

Objavljeno

U Centru za posjetitelje u Velikoj Gorici od 2. do 11. srpnja održava se edukacija za „Vodiča interpretatora“ organizacije Interpret Europe. Riječ je o edukaciji u sklop projekta „KulTurama“ u koji je, uz još šest turističkih zajednica, uključena i gorička Turistička zajednica.

– Većina programa sastoji se od praktičnih vježbi korištenjem interpretativnih tehnika i metoda te traganjem za jedinstvenim svojstvima pojava i predmeta. Svi polaznici, od kojih su dvoje naših Velikogoričana, Nikola i Mihaela, okušat će se u razumijevanju potreba posebnih skupina posjetitelja te u svoj rad uključiti učenje o održivom razvoju – istaknuli su iz Turističke zajednice.

S obzirom da je Mihaela završila turističku gimnaziju, ovu edukaciju smatra vrlo jer već ima temelje koje treba samo nadograditi.

– Edukacija je iznimno korisna jer učimo kako naš kraj približiti ljudima na zanimljiviji način ne iznoseći samo činjenice, već neke priče i manje poznate detalje. Želja mi je razvijati interpretacijske ture te ih realizirati u Velikoj Gorici kako bi našim građanima i svim gostima dočarala Turopolje na malo drugačiji i posebniji način – priča nam Mihaela.

– Sviđa mi se ovakav pristup jer možete interpetirati što god želite i konačan cilj je nezaboravno iskustvo gostiju. Već sam položio za licencu za turističkog vodiča za Zagreb i Zagrebačku županiju, ali ovo će dati jednu novu dimenziju stvarima koje znam i koje sam zabilježio. Mislim da će ovakve interpretacijske šetnje postati hit i definitivno želim na ovaj način približiti svoj kraj cijelome svijetu, ali i domaćim gostima – istaknuo je Nikola.

foto:TZVG

Inače, europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe održava treninge za vodiče interpretatore koji su namijenjeni muzejskim i turističkim vodičima te svima onima koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu posjetiteljima, a imaju nešto iskustva u vođenju posjetitelja.

Za sve koji žele nadograditi vještine predstavljanja kulturne i prirodne baštine metodama i tehnikama interpretacijskog vođenja, ovaj 40-satni tečaj je nezaobilazna postaja na putu prema tim ciljevima.

 

Kultura

NENAD ROŽIĆ za Matičin četvrtak: “Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak”

OSS djeluje više od sto godina.

Objavljeno

on

Više od sto godina aktivnog postojanja, više od četiristo članova, cjelovečernji koncerti, plesni nastupi, susreti pučkih kazališta, festival tradicijskih glazbala – to su neke od aktivnosti najstarije turopoljske kulturne udruge. Riječ je naravno o Ogranku Seljačke sloge Buševec koji će na 255.Matičinu četvrtku  predstaviti Nenad Rožić, predsjednik Ogranka.

Čim se u Buševcu dijete rodi, roditelji ga učlane u Ogranak, jer se tu uvijek nađe za svakoga neka djelatnost koja će ga zaokupiti.- kaže predsjednik Rožić.

Ovotjedno izdanje Matičinog četvrtka pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Kultura

Goričko kino donosi animirane filmove u sklopu programa “Ljeto u Mreži”

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati…

Objavljeno

on

Kino Gorica sudjeluje u zajedničkom programu nezavisnih kina „Ljeto u Mreži“, a čiji je fokus na animiranim i igranim obiteljskim filmovima koji će i odrasle, barem nakratko vratiti u djetinjstvo.

– U programu „Ljeto u Mreži“ tako su animirani obiteljski film „Dumbo“ o avanturama malog dugouhog letećeg slonića, jedna od najljepših Disneyjevih ljubavnih priča – animirani film „Ljepotica i zvijer“ i iskrena komedija „Moj tata kobasica“. Svi filmovi imaju zajedničku premisu, baš onu pravu ljetnu, avanturističku: pusti sve probleme i kreni u ostvarivanje svojih snova i naravno – na tom putu ne zaboravi na prijatelje i obitelj – ističu iz Kina Gorica.

Prvi film u sklopu ovog programa koji ćete moći pogledati je Ljepotica i zvjer, a biti će prikazan 7.kolovoza u dvorištu kurije Alapić u Vukovini s početkom u 20:30 sati.

Inače, Ljeto u Mreži organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se, osim u goričkom, u još 22 neovisna kina diljem Hrvatske, sve do 15. rujna.

Nastavi čitati

Kultura

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje pripremili izložbu “I tu je moj dom”

Izložene radove na Dječjem odjelu Gradske knjižnice moći ćete vidjeti do kraja kolovoza…

Objavljeno

on

Mali kreativci iz Centra za odgoj i obrazovanje, pripremili su izložbu pod nazivom „I tu je moj dom“. Riječ je o radovima učenika od 5. do 8.razreda, a koji su tematski pokrili dijelove grada i okolice, odnosno ono što su učenici posebno uočili. Na radovima koji su inače izloženi na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, tako možete prepoznati poznate građevine poput Muzeja Turopolja, kapelicu na Plesu, jezero Čiče…

– Ima još puno tema koje nisu obrađene, pa nastavljamo na jesen sa širenjem izložbe. Svakako prošećite do knjižnice, pogledajte izložbu i posudite koju knjigu. Čitanje je IN – pozivaju iz Centra.

Izložene radove na Dječjem odjelu moći ćete vidjeti do kraja kolovoza.

Foto Facebook: Centar za odgoj i obrazovanje

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno