Povežite se s nama

Vijesti

Među prvima u Hrvatskoj pokrenula je gastro Instagram profil koji i danas oduševljava

Food blogerica Saša Luketin: Moji recepti nemaju tajnih sastojaka

Objavljeno

na

“Što ste danas ručali?” – Od toga je sve krenulo. Kako ne bi morala svakodnevno suprugu koji radi u inozemstvu prepričavati što je skuhala, počela mu je slati fotografije obiteljskih ručkova. One su se pak toliko svidjele njezinoj kćeri da joj je predložila da otvori svoj profil na Instagramu. I tako je prije 10-ak godina Saša Luketin pokrenula svoj ‘Za po doma’. Bila je među prvima u Hrvatskoj na toj društvenoj mreži, a pojam food blogera tada još nije postojao. Kao ni uostalom pojam influencera.

– Krenulo je tako da pokažem što smo jeli. Nije to neka umjetnička kuhinja, to je naše. Kako kuham, tako slikam, tako stavimo i tako jedemo – kaže Saša Luketin.

I kada pogledate sve te divne fotografije, prvo ćete pomisliti – ma nema šanse da netko tako servira hranu ‘za po doma’. No, prevarit ćete se. Saša uživa u svom domu, uređivanju kuće i pripremanju stola.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

– Volim, ako je to i sarma, da ta sarma lijepo izgleda, da je lijepo uvijena, lijepo posložena i lijepo skuhana. Sarma isto ne mora biti ružna za vidjeti. Volim kad sjednem za svoj stol da mi je super. Zato je to tako. Ima, naravno, dana kada se to sve ne stigne složiti jer smo svi užurbani. Ovo nisu namještene slike, ne koristim nikakve filtere. To su slike našeg stola, naše kuće. Iako, kuću slikam kad ju počistim – našalila se Saša koja je s obitelji prije dvije godine iz Zagreba preselila u Veliku Goricu, pa je sada i njezin gorički dom čest motiv fotografija.

Ljubav prema kuhanju kod nje je oduvijek bila prisutna. Stol za kojim jedu povezuje njezinu obitelj, a tu se događaju i susreti s dragim gostima.

– Kad si kod kuće, sve se događa oko stola. Tu je komunikacija. Kasnije se svatko ‘zabije’ u svoju sobu, ali oko stola je akcija. Uvijek se sve tu odvijalo, držala sam djeci prodike kad su bili mali, ali i sve ostalo. I zato sam se uvijek trudila napraviti da nam je lijepo oko stola. Često su nam dolazili i dječji prijatelji i stvarno ti je drago kad je nekome lijepo pod tebe – ispričala je Saša.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

Prvo jelo koje je objavila na Instagramu bile su američke palačinke, samo malo veće. Njih 15 je na pladnju složila u toranj. Ručak za ručkom, objava za objavom i ubrzo je i suprug prestao pitati što su jeli, a počeo komentirati ‘joj, danas je bilo fino’.

Pratitelji su se okupljali, postovi množili, a Sašina kuhinja zapela je za oko mnogima. Danas njezin Instagram profil ima 34.600 pratitelja.

– Znaju mi se javiti muškarci koji isprobavaju recepte. Nikad se niti jedan nije javio da mu nije uspjelo jelo ili da je ispalo loše. No, nekoliko ih je koji, iako imaju recept, još 100 puta pitaju za savjet, gdje kako, kad… I na kraju mi pošalju sliku da vidim kako je ispao kolač. Bude mi to baš super i jako drago – komentirala je Saša i dodala kako se, pak, ženama događalo da im jelo ne ispadne dobro, a za to su često znale okriviti – recept.

Foto: Instagram/Saša Luketin

– Meni to bude smiješno jer ja uvijek jako pazim. Recepti nikad nisu falični, uvijek su točni jer ako ću ga dati, onda ću ga dati od srca, točno kakav treba biti. Nema tajnih sastojaka ili izostavljanja. To su pravi recepti i moraju dobro ispasti – ispričala nam je.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Sašinu strastvenost u kuhanju i dekoraciji stola mnogi su prepoznali. Komercijalne ponude su se nizale, sve ih je bilo teže odbijati…

– Nisam uzela te poslove jer imam privatne obaveze zbog kojih se ne mogu obvezati. Iako sam još ostala u prvim danima, nikakav veliki zamah se tu nije dogodio, ali očito se ljudima sviđa i stvarno prate moj profil. Baš mi je to zabavno – objasnila je Saša i dodala kako nije nemoguće da kroz koju godinu ipak možda pretvori tu priču u posao.

– Meni je to sve zabava. Poznajem neke food blogere, ali oni su se cijeli dali u to i to je njima pravi posao, a ja to ne mogu. Možda jednog dana, za dvije ili tri godine se sve promijeni. Ako jednom budem pravi Instagram foold bloger, ja ću to uvijek raditi prvo 99 posto iz duše, a onda ostalo poslovno. Ja jedino tako znam, drugo mi se ne sviđa – priznala je i dodala kako za svoja jela koristi isključivo maštu.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Ideje joj dolaze na razne načine. Nekada samo promijeni neko tradicionalno jelo, a nekada vidi kod drugih nešto što joj se svidi, ali u sve uvijek unese nešto svoje. Inspiracije joj, kaže, ne nedostaje.

U svakom slučaju, osim što služi kao inspiracija onima koji ju prate na društvenim mrežama, njene fotografije i recepti su i svojevrsna moderna kuharica koju će na ovaj način ostaviti svojoj djeci. Već sada im, kada ju traže recept, kaže neka si pogledaju na instagramu.

Vijesti

Sveti Nikola prvi put stigao u Bukovčak! Djeca pripremila priredbu i družila se s omiljenim svetcem

U Društvenom domu Bukovčak održan je prvi službeni program povodom blagdana Svetog Nikole, uz dječju predstavu, kreativnu radionicu i podjelu darova.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Društvenom domu Bukovčak, u organizaciji Mjesnog odbora i mještana, u subotu 6. prosinca, po prvi je put obilježen blagdan Svetog Nikole. Tim povodom, djeca i roditelji okupili su se na priredbi i druženju sa svetim Nikolom koji je tom prilikom darivao najmlađe.

Za ovaj premijerni blagdanski program djeca su pripremila priredbu za svoje vršnjake, a uz nju je organizirana i kreativna radionica. Program je vodila Ana Kosjak, dok je kreativnu radionicu vodila Jelena Cerovski.

Dolazak Svetog Nikole izazvao je veliko uzbuđenje među najmlađima, koji su ga dočekali u prepunom Društvenom domu. Nakon predstave, djeca su se fotografirala i razgovarala s njim o svojim željama i zahvalila mu na poklonima.

“U ime Mjesnog odbora zahvaljujem svim mještanima koji su se uključili i pomogli u organizaciji, pripremama i realizaciji cijelog događaja, bila je to večer koja će se dugo pamtiti”, rekla je Ivančica Kovaček, predsjednica Mjesnog odbora. Dodaje kako je cijeli događaj bio rezultat zajedničkog truda mještana i djece koji su se uključili u pripremu i organizaciju.

Nastavite čitati

Vijesti

U tri dana 33 prekršaja – pogledajte koliko je napuhao rekorder vikenda

Alkohol, brzina i prometne nesreće…

Objavljeno

na

Objavio/la

Tijekom proteklog vikenda, od 5. do 7. prosinca, policija je na području Velike Gorice provela akciju “Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda” i pritom otkrila 33 prekršaja. Najveći incident zabilježen je u nedjelju navečer kada je 60-godišnji vozač zaustavljen s 1,48 promila alkohola u krvi te odmah isključen iz prometa.

Vikend nadzor bio je usmjeren na najkritičnije prekršaje, alkohol, brzinu i sigurnosni pojas. Policija je tako ulovila deset vozača koji su jurili brže nego što smiju, sedam ih se vozilo bez vezanog pojasa, a jedan se kretao u krivom smjeru. Uz to, još 12 vozača počinilo je različite druge prekršaje.

Tri vozača zatečena su pod utjecajem alkohola. Svima je privremeno oduzeta vozačka dozvola na 12 sati i nisu smjeli dalje nastaviti vožnju. Najozbiljniji slučaj dogodio se u nedjelju oko 22:10 u Zagrebačkoj ulici. Tamo su policajci zaustavili automobil zagrebačkih registracija kojim je upravljao 60-godišnjak. Alkotest je pokazao 1,48 g/kg alkohola, nakon čega je dobio prekršajni nalog i odmah je isključen iz prometa.

Osim prekršaja, vikend je obilježen i s ukupno šest prometnih nesreća. Srećom, sve su završile samo s materijalnom štetom.

Nastavite čitati

Vijesti

Velikogorički županijski sud danas u zoni visokog rizika

Objavljeno

na

Specijalna vozila - županijski sud

Iako su nedjeljna prijepodneva obično mirnija i opuštenija, prostor oko “Rojca” od ranih prijepodnevnih sati bio je pod budnim policijskim okom, a promet je povremeno bio ograničen. Pred zgradom županijskog suda u Velikoj Gorici uočena su polocijska vozila te specijalno vozilo za prijevoz osoba koji su pod najvišim stupnjem pratnje, odnosno jednostavnim riječnikom predstavljaju opasnost za okolinu prilikom transporta i privođenja na saslušanje. Sve je trajalo nešto više od dva sata, a za to vrijeme su pripadnici specijalnih hrvatskih postrojbi bili u pripravnosti na ključnim točkama ispred županijskog suda u Velikoj Gorici. Javnosti nije poznato tko je osoba koja je privedena u svrhu provođenja istražnih radnji ali u kuloarima se spominjalo ime Srđana Mlađana, iako je obzirom na dosašnju praksu sličnih sigurnosnih mjera moguće da se ovdje radilo o osobama sa međunarodnih tjeralica.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Rogla u prosincu, Sljeme u veljači – počinju upisi u dječju školu skijanja

Objavljeno

na

Objavio/la

Klokan sport i ove zime organizira školu skijanja za djecu, a programi će se održati na Rogla i Sljeme. Termin na Rogli je od 26. do 30. prosinca, dok je Sljeme rezervirano za razdoblje od 2. do 6. veljače. Školica je namijenjena djeci od 5 do 14 godina, a prijave su već otvorene.

Roditelji koji žele upisati dijete mogu se javiti putem e-maila [email protected] ili direktno kontaktirati organizatore, Tomislava na 095 316 2776 i Filipa na 091 769 3145. Osim glavnih termina, najavljeni su i vikend programi tijekom siječnja i veljače, kao i individualni treninzi za djecu koja žele dodatnu pažnju instruktora.

Polasci su organizirani iz Velika Gorica, Sesvete i Novog Zagreba.

Nastavite čitati

Najave

“Sve istine o medu” – što je istina, a što mit? Evo gdje možete saznati sve informacije

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Pexels/Towfiqu barbhuiya

U Društvenom domu Kuče će se u subotu, 9. prosinca u 18 sati, održati predavanje pod nazivom “Sve istine o medu”, na koje poziva Udruga žena Kuče. Posjetitelji će imati priliku čuti kako med utječe na organizam te na koji način ga pravilno koristiti.

Prema najavi organizatorica, predavanje je zamišljeno kao praktičan i razumljiv pregled najvažnijih činjenica o medu i imunitetu. Cilj je razjasniti što je znanstveno utemeljeno, a što se temelji na dugogodišnjim, ali pogrešnim uvjerenjima o djelovanju meda. Poseban naglasak bit će na pravilnoj upotrebi meda u svakodnevnoj prehrani.

Iz Udruge žene Kuče pozivaju sve zainteresirane mještane i posjetitelje da dođu, bez obzira na predznanje.

 

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno