Povežite se s nama

Vijesti

Među prvima u Hrvatskoj pokrenula je gastro Instagram profil koji i danas oduševljava

Food blogerica Saša Luketin: Moji recepti nemaju tajnih sastojaka

Objavljeno

na

“Što ste danas ručali?” – Od toga je sve krenulo. Kako ne bi morala svakodnevno suprugu koji radi u inozemstvu prepričavati što je skuhala, počela mu je slati fotografije obiteljskih ručkova. One su se pak toliko svidjele njezinoj kćeri da joj je predložila da otvori svoj profil na Instagramu. I tako je prije 10-ak godina Saša Luketin pokrenula svoj ‘Za po doma’. Bila je među prvima u Hrvatskoj na toj društvenoj mreži, a pojam food blogera tada još nije postojao. Kao ni uostalom pojam influencera.

– Krenulo je tako da pokažem što smo jeli. Nije to neka umjetnička kuhinja, to je naše. Kako kuham, tako slikam, tako stavimo i tako jedemo – kaže Saša Luketin.

I kada pogledate sve te divne fotografije, prvo ćete pomisliti – ma nema šanse da netko tako servira hranu ‘za po doma’. No, prevarit ćete se. Saša uživa u svom domu, uređivanju kuće i pripremanju stola.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

– Volim, ako je to i sarma, da ta sarma lijepo izgleda, da je lijepo uvijena, lijepo posložena i lijepo skuhana. Sarma isto ne mora biti ružna za vidjeti. Volim kad sjednem za svoj stol da mi je super. Zato je to tako. Ima, naravno, dana kada se to sve ne stigne složiti jer smo svi užurbani. Ovo nisu namještene slike, ne koristim nikakve filtere. To su slike našeg stola, naše kuće. Iako, kuću slikam kad ju počistim – našalila se Saša koja je s obitelji prije dvije godine iz Zagreba preselila u Veliku Goricu, pa je sada i njezin gorički dom čest motiv fotografija.

Ljubav prema kuhanju kod nje je oduvijek bila prisutna. Stol za kojim jedu povezuje njezinu obitelj, a tu se događaju i susreti s dragim gostima.

– Kad si kod kuće, sve se događa oko stola. Tu je komunikacija. Kasnije se svatko ‘zabije’ u svoju sobu, ali oko stola je akcija. Uvijek se sve tu odvijalo, držala sam djeci prodike kad su bili mali, ali i sve ostalo. I zato sam se uvijek trudila napraviti da nam je lijepo oko stola. Često su nam dolazili i dječji prijatelji i stvarno ti je drago kad je nekome lijepo pod tebe – ispričala je Saša.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

Prvo jelo koje je objavila na Instagramu bile su američke palačinke, samo malo veće. Njih 15 je na pladnju složila u toranj. Ručak za ručkom, objava za objavom i ubrzo je i suprug prestao pitati što su jeli, a počeo komentirati ‘joj, danas je bilo fino’.

Pratitelji su se okupljali, postovi množili, a Sašina kuhinja zapela je za oko mnogima. Danas njezin Instagram profil ima 34.600 pratitelja.

– Znaju mi se javiti muškarci koji isprobavaju recepte. Nikad se niti jedan nije javio da mu nije uspjelo jelo ili da je ispalo loše. No, nekoliko ih je koji, iako imaju recept, još 100 puta pitaju za savjet, gdje kako, kad… I na kraju mi pošalju sliku da vidim kako je ispao kolač. Bude mi to baš super i jako drago – komentirala je Saša i dodala kako se, pak, ženama događalo da im jelo ne ispadne dobro, a za to su često znale okriviti – recept.

Foto: Instagram/Saša Luketin

– Meni to bude smiješno jer ja uvijek jako pazim. Recepti nikad nisu falični, uvijek su točni jer ako ću ga dati, onda ću ga dati od srca, točno kakav treba biti. Nema tajnih sastojaka ili izostavljanja. To su pravi recepti i moraju dobro ispasti – ispričala nam je.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Sašinu strastvenost u kuhanju i dekoraciji stola mnogi su prepoznali. Komercijalne ponude su se nizale, sve ih je bilo teže odbijati…

– Nisam uzela te poslove jer imam privatne obaveze zbog kojih se ne mogu obvezati. Iako sam još ostala u prvim danima, nikakav veliki zamah se tu nije dogodio, ali očito se ljudima sviđa i stvarno prate moj profil. Baš mi je to zabavno – objasnila je Saša i dodala kako nije nemoguće da kroz koju godinu ipak možda pretvori tu priču u posao.

– Meni je to sve zabava. Poznajem neke food blogere, ali oni su se cijeli dali u to i to je njima pravi posao, a ja to ne mogu. Možda jednog dana, za dvije ili tri godine se sve promijeni. Ako jednom budem pravi Instagram foold bloger, ja ću to uvijek raditi prvo 99 posto iz duše, a onda ostalo poslovno. Ja jedino tako znam, drugo mi se ne sviđa – priznala je i dodala kako za svoja jela koristi isključivo maštu.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Ideje joj dolaze na razne načine. Nekada samo promijeni neko tradicionalno jelo, a nekada vidi kod drugih nešto što joj se svidi, ali u sve uvijek unese nešto svoje. Inspiracije joj, kaže, ne nedostaje.

U svakom slučaju, osim što služi kao inspiracija onima koji ju prate na društvenim mrežama, njene fotografije i recepti su i svojevrsna moderna kuharica koju će na ovaj način ostaviti svojoj djeci. Već sada im, kada ju traže recept, kaže neka si pogledaju na instagramu.

Vijesti

Umro je papa Franjo

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Papa Franjo/FB Papa Franjo

Papa Franjo, prvi latinskoamerički poglavar Rimokatoličke Crkve, preminuo je u 89. godini života, potvrdio je Vatikan.

Time je završeno desetljeće obilježeno izazovima, podjelama i pokušajima reformi unutar jedne od najstarijih institucija na svijetu. Prema navodima iz izjave, papa Franjo umro je nakon borbe s teškim oblikom obostrane upale pluća, koju je, barem privremeno, uspio prebroditi. Njegova smrt označava kraj pontifikata koji je bio sve samo ne miran te ispunjen pokušajima modernizacije Crkve.

Papa Franjo ostat će zapamćen kao prvi papa koji dolazi s južnoameričkog kontinenta. Njegov izbor 2013. označio je povijesni trenutak, ne samo zbog geografskog podrijetla, već i zbog pristupa koji je odražavao otvorenost, skromnost i želju za promjenom.

Njegov mandat ostat će zapamćen po snažnim porukama o socijalnoj pravdi, borbi protiv siromaštva te nastojanjima da se Crkva približi suvremenom vjerniku.

Nastavite čitati

Vijesti

Umirovljenike čeka 13. mirovina? Pogledajte Što sve donosi novi Zakon o mirovinskom osiguranju?

Osim uvođenja „13. mirovine”, zakon donosi i izmjene u formuli za usklađivanje redovnih mirovina.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: StockSnap/Pixabay

Umirovljenici u Hrvatskoj krajem ove godine trebali bi prvi put primiti godišnji dodatak na mirovinu, takozvanu „13. mirovinu”, prema novom Zakonu o mirovinskom osiguranju, koji je trenutačno u javnom savjetovanju. Kako prenosi Poslovni.hr, prva isplata očekuje se u prosincu, a zakon bi na snagu trebao stupiti u srpnju.

Riječ je o godišnjem dodatku koji će primati svi umirovljenici, neovisno o visini mirovine. Dodatak će ovisiti isključivo o godinama staža. Za svaku godinu bit će određena novčana vrijednost koju će Vlada definirati svake godine do 31. listopada. Iznos se za sada ne zna, ali predstavnici umirovljenika traže da se ta vrijednost veže uz aktualnu vrijednost mirovine (AVM), koja iznosi 13,57 eura.

Za one koji nemaju mirovinu određenu prema godinama staža, predviđen je minimalni prag od 15 godina za ostvarivanje dodatka. Isplatu će provoditi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) svake godine u prosincu.

Nova formula usklađivanja i rast mirovina

Osim uvođenja „13. mirovine”, zakon donosi i izmjene u formuli za usklađivanje redovnih mirovina. Dosadašnji omjer 70:30, koji favorizira onaj indeks (rast plaća ili potrošačkih cijena) koji više raste, mijenja se na 85:15 u korist indeksa koji donosi veći rast. Budući da plaće najčešće rastu više, ova promjena znači dodatno povećanje mirovina.

Primjena novog modela planirana je već od 1. srpnja, kada bi svi umirovljenici trebali dobiti usklađenu mirovinu prema novim pravilima.

Povećanje invalidskih i penaliziranih mirovina

Invalidske mirovine, koje su među najnižima (u siječnju u prosjeku 419 eura), doživjet će korekcije. Povećava se mirovinski faktor, s 0,8 na 0,9 za djelomični gubitak radne sposobnosti, odnosno s 1,0 na 1,1 za potpuni gubitak. Ova promjena stupit će na snagu 1. siječnja 2026. i donijet će prosječno povećanje od 74 eura za 218.000 korisnika.

Za 127.000 umirovljenika koji su ranije otišli u mirovinu predviđa se ukidanje trajne penalizacije ako do 2026. navrše 70 godina, što će im donijeti povećanje mirovine u prosjeku za 57 eura.

Povećava se i tzv. bonifikacija za kasnije umirovljenje. Više se neće tražiti minimalno 35 godina staža, niti će postojati ograničenje na pet godina, što će rezultirati prosječnim povećanjem mirovine za 40 eura.

Najniža mirovina, koja trenutačno iznosi 396 eura, također će rasti sa 103 na 106 % AVM-a, što znači povećanje od oko 12 eura za više od 319.000 korisnika.

Rad uz mirovinu

Zakon širi mogućnosti za umirovljenike koji žele raditi. Umjesto dosadašnjeg prava na rad do polovice punog radnog vremena uz punu mirovinu, predlaže se mogućnost rada u punom radnom vremenu uz pola mirovine nakon navršenih 65 godina života. To će vrijediti i za obrtnike te samostalne djelatnosti, uz izjednačavanje s pravima vojnika, vatrogasaca i policajaca.

Majke će za svako rođeno ili posvojeno dijete ostvariti 12 mjeseci mirovinskog staža, umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Pravo se prenosi na očeve ako su oni koristili većinu rodiljnog dopusta, ali se ne ostvaruje ako je roditeljska skrb oduzeta.

Fiskalni učinak i dugoročna održivost

Ukupni fiskalni učinak svih predloženih mjera procjenjuje se na nešto manje od dvije milijarde eura do 2028. godine.

Prema podacima HZMO-a, u siječnju je omjer korisnika mirovine i osiguranika bio 1:1,39, dok je prosječna mirovina iznosila 625 eura, odnosno 45,9 % prosječne plaće. Unatoč negativnim demografskim trendovima i projekcijama o padu broja stanovnika za 22 % do 2070., Ministarstvo rada i mirovinskog sustava smatra da je mirovinski sustav dugoročno održiv, pod uvjetom da ostane postojeća dob za odlazak u mirovinu.

Nastavite čitati

Vijesti

Jurjevo u Mraclinu! „Dojdete, pozovete i prijatele, pak se na Vuzmeni pondelek si vidimo pri kresu”

Uz vatru slijedi i tradicionalno preskakanje manjeg ognja ispred žirija, za koje su svi zainteresirani pozvani da se prethodno dobro razgibaju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Mraclin.hr

Na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja održava se tradicionalno paljenje Jurjevskog krijesa u organizaciji Plemenite sučije Mraclin i KUD-a Dučec.

„Ovo leto nam se tak potrefilo da bumo kres vužgali na sami Vuzmeni pondelek, 21. travnja. Počeli bumo v Šabariću, oko 6 vure, a prvi nam nastupaju naši dvakratni prvaki, najmlajši folkloraši i tamburaši Dučeca, med terimi bu se našel i Jura zeleni”, poručuju organizatori.

Kao i svake godine, bit će uprizorena pogodba gospodara i sluge na Jurjevskom sajmu, nakon čega će, oko 19 sati, banderijalci zapaliti Jurjevski kres. Uz vatru slijedi i tradicionalno preskakanje manjeg ognja ispred žirija, za koje su svi zainteresirani pozvani da se prethodno dobro razgibaju.

Organizatori pozivaju sve članove Sučije Mraclin, članove Dučeca i sve mještane da sa sobom donesu nešto za prigristi, bilo da je riječ o kolačima, kobasicama, slanim ili slatkim zalogajima, kako bi se druženje nastavilo u duhu zajedništva i gostoljubivosti. Posebno se naglašava važnost dobre hrane uz piće, kako gosti ne bi ostali gladni.

„Obzirom da i ovo leto očekujemo goste z bližega i dalšega pozivamo sve članove naše plemenite sučije, sve članove Dučeca i druge preštimane mještane da slobodno donesu nekaj za prigristi – mraclinske prigrizke, kolače, kobase, slano, slatko… – kak nas gosti ne bi posle tračali da su morali piti na prazen želudec (vu tom smislu se ufamo i vu naše Jureke).. Dojdete, pozovete i prijatele, pak se na Vuzmeni pondelek si vidimo pri kresu”, dodaju organizatori.

Nastavite čitati

Sport

Konačno, konačno, konačno! Velika gorička nogometna subota!

Konačno je Gorica pobijedila u gostima, konačno je Gorica pobijedila u Osijeku, konačno Gorica nije ni deveta ni deseta… Potez odluke za veliku pobjedu na veliku subotu povukao je strijelac za 1-0 Adrion Pajaziti…

Objavljeno

na

Objavio/la

Okruženi zvižducima, uvredama, ljutnjom, čak i bijesom, nogometaši Gorice na Opus Areni su – slavili! Sa širokim osmijesima na licima jedan drugima su letjeli u zagrljaj, uživali u trenutku, jer sve to što se događalo na tribinama ionako nije bilo upućeno njima. Goričani su svoj dio posla odradili koji trenutak ranije, onog momenta kad je sudac Duje Strukan označio da je kraj, da je Gorica pobijedila u Osijeku!

Brojali smo ranije dana i nabrojali čak 2401 dan od posljednjeg puta kad se to dogodilo, cijelih 12 utakmica zaredom Gorica nije znala pronaći recept za pobjedu u gradu na Dravi, ali ove Velike subote uspjela je u tome. Trenutak odluke dogodio se u 30. minuti, Adrion Pajaziti prometnuo se u junaka susreta, baš kao što je tog 19. rujna 2018. učinio Lukasz Zwolinski.

Znala je Gorica uzimati mjeru Osijeku na svome terenu, frustriralo je to Slavonce u tolikoj mjeri da je u Glasu Slavonije svojevremeno na naslovnici stajalo da je “Gorica nepotreban, menadžerski klub”, a ne tako davno u istome listu mogli smo pročitati da se u Velikoj Gorici igra na “krumpirištu”. Nema to izravne veze s igračima, stožerom ni vodstvom Osijeka, ali i zbog tih je nekoliko detalja bilo posebno slatko proslaviti ovu veliku pobjedu, drugu zaredom, kojom je Gorica preskočila Osječane i postavila ih na deveto mjesto prvenstvene tablice.

Iako se, eto, nije igralo na “krumpirištu”, nego na tepihu Opus Arene. Stadiona neusporedivo boljeg od onoga što Osijek nudi u posljednje vrijeme…

Ali dobro, to su osječke brige, neka se njima bave Osječani, a za to vrijeme Velikogoričani će uživati u trenutku. Lijepi će ovo biti blagdani, jer nakon što su prvi put ove sezone povezane dvije pobjede, posljednji Šibenik je ostao na sedam bodova minusa. Do kraja je ostalo još šest kola, u kojima će, barem kako sad stvari stoje, Rajko Vidović i njegovi igrači pokušati uloviti – Osijek.

Lišena pomoći trenera Marija Carevića, koji je i treći put ovoga proljeća utakmicu započeo na klupi, Gorica nije odigrala utakmicu za anale, ali odigrala je pragmatičnu, ozbiljnu, kvalitetnu utakmicu. I, kad se sve zbroji i oduzme, zasluženo došla do pobjede. Taj ključni trenutak u 30. minuti kreiran je momčadski, zaslugom velike želje i borbenosti, ali i zahvaljujući asistenciji Martina Šlogara i egzekuciji Adriona Pajazitija.

Goričani su na Opus Areni pokazali i borbenost, i kvalitetu, i odlučnost, i pragmatičnost… Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Iako se Gorica nakon toga gola više branila nego napadala, daleko od toga da nije imala još prilika. Uostalom, završna statistika kaže da su Goričani na 19 osječkih pokušaja odgovorili sa 15 svojih udaraca, da je golman Malenica triput morao spašavati u ozbiljnim goričkim situacijama, a nešto od toga otišlo je i malo pokraj gola. Sve u svemu, nema ni slova prigovora prvoj gostujućoj pobjedi Gorice ove sezone! Bez obzira na neke jako dobre šanse Osijeka, bez obzira na pritisak domaćina u drugom poluvremenu…

Prvi među jednakima bio je ovom prilikom kapetan Ivan Banić, još jedanput izvrstan na golu, ali podjednake zasluge idu i strijelcu Pajazitiju, i asistentu Šlogaru, ali i svim ostalim starterima, Mikanoviću, Steenvoordenu, Krizmaniću, Sikošeku, Haliloviću, Eleziju, Ndokcytu i Kolaru, kao i Čaiću, Čuiću, Gurlici, Braliću i Bašiću, koji su ulazili s klupe. Naravno, isto vrijedi i za sve ostale članove goričke delegacije na ovom posebnom gostovanju, koje bi trebalo biti i presudno u borbi za ostanak.

Međutim, već na putu kući uputno je zaboraviti sve što se događalo na Opus Areni, barem načelno, jer novi izazov slijedi vrlo brzo, već u srijedu od 15 sati, kad na Gradski stadion dolazi probuđeni Dinamo. Bit će to ujedno i posljednja priprema za gostovanje u Šibeniku pet dana poslije, na kojem bi, vjerujemo, sve trebalo biti i definitivno riješeno.

Gorički nogometni puče, sretan ti Uskrs!

Nastavite čitati

Vijesti

Turopoljsko Jurjevo se vraća u Stari grad Lukavec! Pogledajte što vas sve čeka

Proslava, koja se uvijek održava prve nedjelje nakon dana sv. Jurja, donosi bogat program za sve generacije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Plemenita općina turopoljska

Turopoljsko Jurjevo  se nakon petogodišnje pauze vraća u Stari grad Lukavec, u nedjelju, 27. travnja 2025. godine, s početkom u 15 sati.

Proslava, koja se uvijek održava prve nedjelje nakon dana sv. Jurja, donosi bogat program za sve generacije. Najmlađe će posebno razveseliti srednjovjekovni tabor u kojem ih očekuju radionice starih obrta, od lončarstva i kovačnice do svjećarstva, pletenja košara i alkemičarskih eksperimenata. Bit će tu i dječje igre, vrtuljak, gađanje lukom i strijelom, viteška radionica mačevanja te izložba srednjovjekovnog oružja.

Posjetitelje će animirati i dvorski slikar, krznar, kožar, sitar, noćobdija, trgovkinje, a za one škakljive tu je i Đelatov kutak. Kreativci će uživati u radionicama posvećenima turopoljskoj podgutnici, a tijekom cijelog dana bit će moguće jahati konje i provozati se kočijom.

Folklorni program započinje u 16 sati nastupima kulturno-umjetničkih društava Turopolja, dok u 17 sati stižu i povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, koje će se pridružiti domaćem Turopoljskom banderiju. U 20 sati planirano je tradicionalno tjeranje zime pucnjevima i paljenje velikog jurjevskog krijesa, a uslijedit će i atraktivan vatreni program.

Večer završava koncertom Siniše Biška i Ethno orchestra, a posjetitelji će moći uživati i u sajmu rukotvorina, domaćih proizvoda i bogatoj ugostiteljskoj ponudi.

Jurjevski krijesovi palit će se i u brojnim mjestima od ponedjeljka do subote, uključujući Mraclin, Dubranec, Kobilić, Kurilovec, Donju Lomnicu, Hrašće, Veliku Mlaku, Lukavec, Pleso, Kuče i Rakitovec. Manifestaciju podržavaju mjesne udruge, kulturno-umjetnička društva i dobrovoljna vatrogasna društva uz Plemenitu opčinu turopoljsku.

Završna proslava je u nedjelju kod Starog grada Lukavca, a to je, kako ističu iz Plemenite opčine turopoljske, uvijek bio i cilj.

„Ono što ove godine konačno imamo, to je povratak u Stari grad Lukavec. Uvijek je bilo zamišljeno da nakon samog Jurjeva, da je završno okupljanje i velika Jurjevska proslava u Starom gradu Lukavcu. Pozivamo sve u svojim mjestima da se odazovu”, rekao je Juraj plemeniti Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske.

Cijeli plan i program možete pogledati ovdje:

„Ono što je na našem plakatu, to nisu svi Jurjevski krijesovi, ima ih i po drugim naseljima, samo mi u tim naseljima ne sudjelujemo u organizaciji već se organiziraju lokalno”, napomenuo je župan Plemenite opčine Turopoljske.

Nastavite čitati

Reporter 447 - 17.04.2025.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.