Povežite se s nama

Vijesti

Među prvima u Hrvatskoj pokrenula je gastro Instagram profil koji i danas oduševljava

Food blogerica Saša Luketin: Moji recepti nemaju tajnih sastojaka

Objavljeno

na

“Što ste danas ručali?” – Od toga je sve krenulo. Kako ne bi morala svakodnevno suprugu koji radi u inozemstvu prepričavati što je skuhala, počela mu je slati fotografije obiteljskih ručkova. One su se pak toliko svidjele njezinoj kćeri da joj je predložila da otvori svoj profil na Instagramu. I tako je prije 10-ak godina Saša Luketin pokrenula svoj ‘Za po doma’. Bila je među prvima u Hrvatskoj na toj društvenoj mreži, a pojam food blogera tada još nije postojao. Kao ni uostalom pojam influencera.

– Krenulo je tako da pokažem što smo jeli. Nije to neka umjetnička kuhinja, to je naše. Kako kuham, tako slikam, tako stavimo i tako jedemo – kaže Saša Luketin.

I kada pogledate sve te divne fotografije, prvo ćete pomisliti – ma nema šanse da netko tako servira hranu ‘za po doma’. No, prevarit ćete se. Saša uživa u svom domu, uređivanju kuće i pripremanju stola.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

– Volim, ako je to i sarma, da ta sarma lijepo izgleda, da je lijepo uvijena, lijepo posložena i lijepo skuhana. Sarma isto ne mora biti ružna za vidjeti. Volim kad sjednem za svoj stol da mi je super. Zato je to tako. Ima, naravno, dana kada se to sve ne stigne složiti jer smo svi užurbani. Ovo nisu namještene slike, ne koristim nikakve filtere. To su slike našeg stola, naše kuće. Iako, kuću slikam kad ju počistim – našalila se Saša koja je s obitelji prije dvije godine iz Zagreba preselila u Veliku Goricu, pa je sada i njezin gorički dom čest motiv fotografija.

Ljubav prema kuhanju kod nje je oduvijek bila prisutna. Stol za kojim jedu povezuje njezinu obitelj, a tu se događaju i susreti s dragim gostima.

– Kad si kod kuće, sve se događa oko stola. Tu je komunikacija. Kasnije se svatko ‘zabije’ u svoju sobu, ali oko stola je akcija. Uvijek se sve tu odvijalo, držala sam djeci prodike kad su bili mali, ali i sve ostalo. I zato sam se uvijek trudila napraviti da nam je lijepo oko stola. Često su nam dolazili i dječji prijatelji i stvarno ti je drago kad je nekome lijepo pod tebe – ispričala je Saša.

Foto: Privatna arhiva Saša Luketin

Prvo jelo koje je objavila na Instagramu bile su američke palačinke, samo malo veće. Njih 15 je na pladnju složila u toranj. Ručak za ručkom, objava za objavom i ubrzo je i suprug prestao pitati što su jeli, a počeo komentirati ‘joj, danas je bilo fino’.

Pratitelji su se okupljali, postovi množili, a Sašina kuhinja zapela je za oko mnogima. Danas njezin Instagram profil ima 34.600 pratitelja.

– Znaju mi se javiti muškarci koji isprobavaju recepte. Nikad se niti jedan nije javio da mu nije uspjelo jelo ili da je ispalo loše. No, nekoliko ih je koji, iako imaju recept, još 100 puta pitaju za savjet, gdje kako, kad… I na kraju mi pošalju sliku da vidim kako je ispao kolač. Bude mi to baš super i jako drago – komentirala je Saša i dodala kako se, pak, ženama događalo da im jelo ne ispadne dobro, a za to su često znale okriviti – recept.

Foto: Instagram/Saša Luketin

– Meni to bude smiješno jer ja uvijek jako pazim. Recepti nikad nisu falični, uvijek su točni jer ako ću ga dati, onda ću ga dati od srca, točno kakav treba biti. Nema tajnih sastojaka ili izostavljanja. To su pravi recepti i moraju dobro ispasti – ispričala nam je.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Sašinu strastvenost u kuhanju i dekoraciji stola mnogi su prepoznali. Komercijalne ponude su se nizale, sve ih je bilo teže odbijati…

– Nisam uzela te poslove jer imam privatne obaveze zbog kojih se ne mogu obvezati. Iako sam još ostala u prvim danima, nikakav veliki zamah se tu nije dogodio, ali očito se ljudima sviđa i stvarno prate moj profil. Baš mi je to zabavno – objasnila je Saša i dodala kako nije nemoguće da kroz koju godinu ipak možda pretvori tu priču u posao.

– Meni je to sve zabava. Poznajem neke food blogere, ali oni su se cijeli dali u to i to je njima pravi posao, a ja to ne mogu. Možda jednog dana, za dvije ili tri godine se sve promijeni. Ako jednom budem pravi Instagram foold bloger, ja ću to uvijek raditi prvo 99 posto iz duše, a onda ostalo poslovno. Ja jedino tako znam, drugo mi se ne sviđa – priznala je i dodala kako za svoja jela koristi isključivo maštu.

Foto: Instagram/Saša Luketin

Ideje joj dolaze na razne načine. Nekada samo promijeni neko tradicionalno jelo, a nekada vidi kod drugih nešto što joj se svidi, ali u sve uvijek unese nešto svoje. Inspiracije joj, kaže, ne nedostaje.

U svakom slučaju, osim što služi kao inspiracija onima koji ju prate na društvenim mrežama, njene fotografije i recepti su i svojevrsna moderna kuharica koju će na ovaj način ostaviti svojoj djeci. Već sada im, kada ju traže recept, kaže neka si pogledaju na instagramu.

Moja županija

Zagrebačka županija među najboljima u Hrvatskoj – PRONACUL prvi među 46 projekata

Projekt je značajno ojačao kapacitete destinacije, unaprijedio upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te donio konkretne koristi lokalnoj zajednici.

Objavljeno

na

Na manifestaciji Dani regionalnoga razvoja i EU fondova 2025., održanoj od 2. do 4. prosinca u Šibeniku, projekt PRONACUL – Promocija prirodne i kulturne baštine za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima ostvario je izniman uspjeh.  

U konkurenciji 46 projekata iz cijele Hrvatske, PRONACUL je osvojio 1. mjesto prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista i 2. mjesto u kategoriji prekogranične suradnje. Ova priznanja potvrđuju visok stupanj kvalitete, dugoročnu vrijednost projekta i njegov doprinos održivom razvoju destinacije. 

U središtu uspjeha nalazi se suradnja brojnih partnera i stručnjaka, kao i predan rad timova koji su projekt vodili i razvijali.

-Projekt je značajno ojačao kapacitete destinacije, unaprijedio upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom te donio konkretne koristi lokalnoj zajednici, što ovakva priznanja dodatno potvrđuju – istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Ostvareni rezultati potvrđuju stabilan i dugoročno usmjeren razvoj Zagrebačke županije, temeljen na održivosti, partnerskoj suradnji i stvaranju stvarne vrijednosti za zajednicu. 

Nastavite čitati

Vijesti

Tko je parkirao gdje nije smio, kaznu je dobio! Policija kažnjavala nepropisno parkirane

Objavljeno

na

Objavio/la

Policijska postaja Velika Gorica provela je u srijedu, 3. prosinca, preventivno-represivnu akciju nadzora parkirališnih mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom, tijekom koje je utvrđeno devet vozača koji su se nepropisno parkirali na mjesta označena znakom pristupačnosti. Akcija je organizirana povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Uz devet prekršaja vezanih uz zauzimanje mjesta namijenjenih osobama s invaliditetom, policijski službenici zabilježili su još 15 prometnih prekršaja različitih vrsta. Ukupno je tijekom jednodnevne akcije utvrđena 24 prometna prekršaja.

Iz policije naglašavaju da parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom moraju ostati dostupna onima kojima su namijenjena, a nepropisno parkiranje na tim pozicijama. Također, apeliraju na građane da pokazuju više obzira i poštovanja u prometu, osobito prema osobama s invaliditetom jer je odgovorno ponašanje na parkiralištima i cestama dio šire kulture sigurnog i pristupačnog kretanja za sve.

 

Nastavite čitati

Najave

Muke po šećeru – u Ščitarjevu tribina o modernom pristupu liječenju dijabetesa

Savjetovat će vas doc.dr.Tomislav Božek, specijalist dijabetolog i endokrinolog iz Centra za dijabetes Vuk Vrhovec iz Zagreba.

Objavljeno

na

Društvo žena Ščitarjevo u subotu, 06. prosinca poziva na zdravstvenu tribinu “Moderan pristup liječenju i prevenciji šećerne bolesti”, na kojoj će gostovati doc.dr.Tomislav Božek, spec.dijabetolog i endokrinolog iz Centra za dijabetes Vuk Vrhovec iz Zagreba.  

-Kako je šećerna bolest najčešća metabolička i endokrina bolest današnjice u kojoj dolazi do poremećaja metabolizma ugljikohidrata, bjelančevina i masti, a može se spriječiti ili učinkovito liječiti, pozivamo vas da nam se pridružite i poslušate korisne savjete za upravljanje bolešću te zdravlje općenito – stoji u pozivu Društva. 

Tribina će se održati u 18 sati u OŠ Šćitarjevo. 

Nastavite čitati

Vijesti

Rezime i prognoza: Studeni iznad prosjeka, mlako i do sredine prosinca

Posljednji put smo bijeli Božić u nizinama imali sad već daleke 2007. godine.

Objavljeno

na

Objavio/la

Mjesec studeni je u našem dijelu Hrvatske po količini oborina bio iznad prosjeka, jer je palo oko 100, u nekim mjestima i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, što je 20-ak litara iznad višegodišnje normale. Kad je riječ o temperaturi zraka, studeni je po podacima DHMZ-a bio u okvirima posljednjeg 30-godišnjeg prosjeka ili malo svježiji. 

-Zanimljivo je istaknuti skoro ljetni početak mjeseca, kada su temperature išle i do 25 Celzijevih stupnjeva, a zatim u drugoj polovici mjeseca stigao je nagli pad temperature koji je donio prvi snijeg, ne samo gorju, nego i većem dijelu nizinske Hrvatske. Sa završetkom studenog završila je i tzv. klimatološka jesen, koja obuhvaća cijeli 9., 10. i 11. mjesec – ispričao je za Cityportal prognostičar s portala Kad će kiša Kristijan Božarov . 

Inače, ove godine jesen je bila malo toplija od prosječne što možemo najviše zahvaliti vrlo toplom rujnu koji je nabio 3-mjesečni prosjek temperature, pa onda ni prohladni listopad i studeni nisu uspjeli u potpunosti poništiti veliko rujansko pozitivno odstupanje. 

-U oborinskom smislu jesen nam je bila normalna, ali neka mjesta još uvijek vuku manjak kiše koji je zabilježen u ljetnim mjesecima,  pa još nismo blizu godišnje oborinske kvote, iako smo pred završetkom godine. S prvim danom 12. mjeseca počela je klimatološka zima, ali izgledi i za prvu polovicu prosinca nisu zimski. Vrijeme će do sredine ovog mjeseca biti blago, bez većih zahladnjenja i bez snijega na vidiku. Još je teško reći što nas čeka u drugoj polovici prosinca, oko božićnih i novogodišnjih blagdana, jer je još prerano za preciznu prognozu ali zanimljivo je spomenuti da smo posljednji put bijeli Božić u nizinama imali sad već daleke 2007. Godine – podsjeća Božarov. 

Za kraj možemo spomenuti i simpatičnu pučku izreku koja kaže: “Ako je u prosincu toplota, u siječnju nas čeka mrzlota.”

Nastavite čitati

Vijesti

Za mala fotkala! Turistička zajednica nagrađuje dječju najfotku „Mirisi Božića”

Krenuo mirisni foto-natječaj za sve učenike velikogoričkih škola.

Objavljeno

na

Priprema kora za pite, modlice za keksiće, tek pečeni kolači…sve ono što miriše uoči Božića u našim kuhinjama, može biti prizor za fotografiranje.

A razlog više je nagradni foto-natječaj „Mirisi Božića” u organizaciji Turističke zajednice Velika Gorica i Učeničke zadruge Eugen iz Osnovne škole Eugena Kvaternika.  

Tema natječaja je “Kako u obitelji izrađujemo božićne kekse i kolače”, a sve što morate je kod kuće ispeći božićne kekse ili kolače, fotografirati proces izrade ili gotove slastice, odabrati jednu najbolju fotografiju i predati ju na natječaj putem obrasca. 

Rok za prijavu je 17. prosinca, a autora najbolje fotografije čeka slatka nagrada za cijeli razred.

 


Pravila natječaja: 

  • Moguće je prijaviti samo jednu fotografiju. 
  • Fotografija mora biti originalna, nastala ove godine i mora prikazivati izradu ili gotove božićne slastice. 
  • Nije dopušteno slati fotografije preuzete s interneta, generirane s pomoću umjetne inteligencije ili snimljene ranijih godina. 
  • Dopuštena je osnovna obrada (izrez, svjetlina, kontrast), bez dodavanja elemenata koji mijenjaju stvarnost. 
  • Fotografija se prenosi u formatu JPG ili PNG. Suglasnost u PDF ili JPG formatu. 

U natječaju mogu sudjelovati učenici svih razreda i svih osnovnih škola s područja Velike Gorice.  

Svečano otvorenje izložbe pristiglih radova bit će 19. prosinca u 16.30 sati u Centru za posjetitelje. 

Nastavite čitati

Reporter 455 - 17.11.2025.

Facebook

Izdvojeno