Poveži se s nama

Vijesti

Kuhani gin, adventski vijenci i kap dobrote nakon nedjeljne kave

U sklopu akcije kojom pokušavaju omogućiti velikogoričkoj Hitnoj pomoći treći tim, u udruzi “VG Legacy” organizirali su prodaju adventskih vijenaca. Kupiti ih se može u svakom trenutku, a najlakše je to učiniti u nedjelju između 11 i 16 sati u Parku Franje Tuđmana

Objavljeno

Velikogorički humanitarci, okupljeni pod nazivom “VG Legacy”, idu dalje sa svojom akcijom prikupljanja sredstava za velikogoričku Hitnu pomoć, kojoj žele omogućiti i treći tim. Novi dio tog projekta je izrada i prodaja adventskih vijenaca.

“Dragi naši pratitelji, VG Legacy tim predstavlja prve adventske vijence koje su naši volonteri radili sa puno ljubavi proteklih dana do dugo u noć. Sav prihod ide za našu akciju za VG hitnu kako bi oprskrbili vozila aparatima koji život znače. Uživajte u Božićnoj čaroliji!”, poručili su organizatori akcije.

Velikogoričani će vijence i druge božićne ukrase moći kupiti i u nedjelju u Parku Franje Tuđmana. Društvo iz VG Legacyja bit će u gradskom središtu od 11 do 16 sati.

“Smjestit ćemo se između Park Caffea i Kluba 100 pa navratite do nas kada popijete finu nedjeljnu kavicu. Mi smo vam pripremili predivne adventske vijence i neodoljivi kuhani gin, po kojem smo poznati još od prošle Humanitarke. Uljepšajte svoj dom jednim od naših adventskih vijenaca i podržite našu humanitarnu akciju za velikogoričku hitnu. Svoj adventski vijenac možete rezervirati i odabrati ga na našoj stranici VG Legacy. I ne zaboravite: Samo se srcem dobro vidi!”

Vijesti

Listopad, ružičasti mjesec

U Republici Hrvatskoj 2018. godine zabilježeno je 2845 slučajeva raka dojke, dok su tijekom 2020. godine od te bolesti u našoj zemlji umrle 722 žene čime se već petu godinu za redom bilježi pad mortaliteta od raka dojke

Objavljeno

on

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Brojnim javnozdravstvenim manifestacijama te simbolom ružičaste vrpce želi se ukazati na važnost tog problema kao i na važnost ranog otkrivanja raka doke te odlaska na redovite preglede. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled dojki, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje znatno veće.

Samopregled dojke žena obavlja sama i to najbolje pet do deset dana nakon mjesečnice, a ako žena više nema mjesečnicu, najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada će se samopregledati. Pri tome valjda skrenuti posebnu pozornost na otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje ili udubljenje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice ili pak bolove u dojci.

Ultrazvuk dojki je radiološka dijagnostička metoda izbora kod žena mlađe životne dobi tj žena mlađih od 40 godina gdje je preporuka ovu pretragu obaviti jednom godišnje.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati, a preporuka je prvu mamografiju obaviti između 38. i 40. godine života i to od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice.

Od 2006.godine odlukom Vlade Republike Hrvatske pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te se svake godine na mamografski pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina. Iako i mlađe žene oboljevaju od ove zloćudne bolesti, najčešće se ipak javlja iznad pedesete godine života te je cilj samog programa otkriti rak dojke u početnom stadiju i smanjiti smrtnost od ove zloćudne bolesti.

U Republici Hrvatskoj 2018. godine zabilježeno je 2845 slučajeva raka dojke, dok su tijekom 2020. godine od te bolesti u našoj zemlji umrle 722 žene čime se već petu godinu za redom bilježi pad mortaliteta od raka dojke u RH što je i cilj Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji ove godine bilježi sedmi ciklus pozivanja žena na mamografski pregled kojem se godišnje odazove oko 60% pozvanih žena. Godišnje se u okviru Programa učini cca 150 000 mamografskih pregleda, a tijekom ovogodišnjeg ciklusa koji je započeo u ožujku ove pozivaju se žene godišta od 1952. do 1971.

Na svjetskoj razini u 2020. godini 2,3 milijuna žena oboljelo je od raka dojke, a njih 685 000 je izgubilo bitku sa tom zloćudnom bolesti. Prema podacima s kraja 2020. u prethodnih 5 godine u svijetu je 7.8 milijuna žena žvjelo sa dijagnozom raka dojke što ga čini najučestalijim karcinomom na svijetu.

Uzrok raka dojke je uglavnom nepoznat, a neki rizični čimbenici su dob, prva menstruacija prije 12-te godine života, menopauza nakon 50-te godine života, nerađanje ili rađanje poslije 30-te godine života, pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika (5 do 10 % svih karcinoma dojke su nasljedni), prethodna bolest dojke. Određene životne navike i stil života također mog povećati rizik od nastanka raka dojke, a to su one nezdrave navike kao što su prehrana bogata masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju. Brojne zdravstvene ustanove, a među njima su i Ljekarne Zagrebačke županije, nude stručno savjetovanje o mijenjanju loših životnih navika te integriranju onih zdravih koje su prvi korak u prevenciji svih bolesti, u svakodnevnicu.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

“Grga traži obitelj” slikovnica je koja progovara o djeci u domovima za nezbrinutu djecu

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

Objavljeno

on

Nakon “Lukasove plesne pustolovine” poznati gorički trener Tomislav Odžić svima dobro znani Tomo Vega napisao je još jednu slikovnicu. I ovoga puta posegnuo je za temom o kojoj se malo priča, a izuzetno je važna. Riječ je o djeci u domovima za nezbrinutu djecu.

U programu City radija ispričao nam je kako je nastala slikovnica “Grga traži obitelj”.

-Nakon odličnih kritika na prvu slikovnicu, odlične prodaje i činjenice da se “Lukasova plesna pustolovina” nalazi u svim knjižnicama diljem Hrvatske odlučio sam ići dalje. “Grga traži obitelj” je nova priča, bilo ju je vrlo teško pisati, osjetljiva je to tematika-kaže Vega.

Kako ističe slikovnice nije lako pisati jer se njima autor obraća najmlađoj publici koja mora razumjeti o čemu je riječ, i mora im biti zanimljivo, a pogotovo kada je riječ o temama o kojima on piše, o kojima se inače šuti.

-Tko je Grga, kakve su njegove nade, snovi, strahovi i kroz kakva emotivna stanja prolazi ispisano je na stranicama ove slikovnice.

Tijekom pisanja najviše ga je brinulo što će biti ako napiše samo jednu pogrešnu riječ, pa se nakon što je napisao rukopis obratio udruzi za potporu posvajanju Adopta i Antoniji Skender i Marti Divjak iz Inicijative Moramo vam nešto reći. Na njegovo veliko olakšanje reakcije su bile odlične.

-To su ljudi koji su tamo i koji znaju sve o toj tematici. Bilo je intervencija u tekstu, ali ne na priču, nego, napisao bih kako je Grga doručkovao zobene pahuljice, ali onda su mi rekle, ne, najčešći doručak je palenta s mlijekom-prepričava Tomo.

Posebnost ove slikovnice je i što je prilagođena čitateljima s disleksijom.

-To je meni važno naglasiti, jer tek sad se počelo govoriti da je sve više djece s tim poteškoćama. Zadatak je roditelja i škole da se to prepozna. Takvoj djeci plešu slova dok čitaju. U ovoj slikovnici su posebni fontovi, određeni su tonovi podloge, ilustracije su na jednoj, a tekst na drugoj stranici. Pokušajte zamisliti radost djeteta kad uspije pročitati stranicu, pa još jednu, i još jednu…To dijete će dobiti daljnji poticaj za čitanje.

I ovoga puta Mirna Savić svojim je  ilustracijama udahnula vizualni život ovoj priči, Dorotea Šušak  je uredila rukopis i bila važan dio Tominom kreativnom zanosu.

Više o slikovnici potražite OVDJE.

Nastavi čitati

Kultura

Od sutra u izložbenom prostoru POUVG pogledajte ulja na platnu slikara Zorana Homena

Riječ je o izložbi “Moja ljeta i zime” koja će biti otvorena do 4.studenog…

Objavljeno

on

“Moja ljeta i zime” naziv je izložbe koja će od petka 22.listopada biti postavljena u Izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Riječ je o samostalnoj izložbi umjetnika Zorana Homena, koji se slikarstvom bavi više od 50 godina. Do sada je izlagao na oko 15 samostalnih izložbi i stotinjak skupnih.

Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama u domovini i inozemstvu. Ide u red rijetkih slikara koji slika i mrtve prirode i pejsaže i portrete u hiperrealističkom stilu. Likovna ga kritika svrstava u respektabilne slikare toga stila. Autor je šezdesetak oltarnih slika i portreta svetaca koji se nalaze u mnogim crkvama i samostanima diljem Hrvatske.

Otvorenje izložbe je u petak u 19 sati, a otvorit će ju magistar Ante Živković Fošar. Velikogoričani će ju imati prilike razgledati do 4.studenog.

Foto: Facebook POUVG

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno