Povežite se s nama

HOTNEWS

KREŠIMIR AČKAR Velika Gorica je danas zaista velika!

Gostujući u programu City radija gradonačelnik Ačkar govorio je o brojnim temama važnim za Veliku Goricu.

Objavljeno

na

kresimir ackar 2

Godina je dana kako je Krešimir Ačkar prvo postao vršitelj dužnosti, a onda nakon lokalnih izbora u svibnju ove godine i službeno gradonačelnik Grada Velika Gorica.

Dužnost je počeo obnašati u nimalo zahvalnim uvjetima, od padnemije COVID-19, pa do katastrofalnog potresa koji nije zaobišao ni naš grad i okolicu, te smo ga upitali kako sad s odmakom gleda na taj period.

-Moram priznati da je bilo teško. Nije bilo lako gledati ljude kako su ostali bez krovova nad glavom. Ali, s obzirom na situaciju morali smo djelovati brzo i odgovorno i to smo i učinili. Organizirali smo se i napravili smo dobar posao. Već istu večer, znate i sami smjestili smo sve koji su ostali bez kuća, a dalje smo svakodnevno rješavali problem po problem. Moram istaknuti kako su u toj situaciji Goričani opet pokazali svoje veliko srce, od građana koji su nudili pomoć do vatrogasaca, crvenog križa, naše civilne zaštite koji su bili danonoćno na terenu. U tim teškim trenucima , Gorica je pokazala svoje veliko srce, zajedništvo i hrabrost i siguran sam da je s tim ljudima moguće sve. Hvala svima.

DSC 0177 1

Dobre vijesti stižu za one koji nakon potresa još uvijek nemaju adekvatan smještaj.

– I dalje obilazimo sve te obitelji i rješavamo probleme s kojima se suočavaju. Došla je zima, u stambenim kontejnerima grijanje je bilo moguće jedino na klimu što znači ogromne troškove struje. Stoga smo preuzeli obvezu podmirenja nastalih troškova, ali smo i intervenirali s rješavanjem drugog načina grijanja. Upravo se radi na ugradnji peći na drva kao i na ugradnji krovova na stambene kontejnere kako bi se smanjio utjecaj hladnoće. Moramo pomoći ljudima dok se ne riješi trajno njihov problem. Znamo za svaku obitelj u kojem je statusu, na koji način se može i treba riješiti njihov problem i na tome ćemo ustrajati u traženju pomoći i županijskih i državnih institucija.

Konferencija za medije gradonacelnika Kresimira Ackara o Proracunu za 2022 2

 

Proračun Grada težak je gotovo 633,5 milijuna kuna, naglasak je na asfaltiranju prometnica, a upravo su one čini se nešto što građani ističu kao gorući problem, pogotovo sad kad je u tijeku projekt Aglomeracije.

-Razumijem s ljudske strane zabrinutost i nestrpljenje naših građana. Teško je živjeti, preko ljeta u prašini, sada zimi u vodi, ali moram istaknuti, a i građani su svjesni da kanalizacijske cijevi ne mogu ići zrakom. Da bismo dobili kanalizaciju, koju zasigurno u ovom vremenu svi zaslužuju, moramo imati strpljenja i za ovakve probleme. Ali, činjenica da će okončanjem ovog projekta biti sanirano i asfaltirano 80 kilometara naših prometnica, to je sigurno razlog za strpljenje i razumijevanje, na kojem zahvaljujem građanima. Uz te prometnice, u proračunu smo osigurali novac i za sanaciju drugih gradskih prometnica, neovisno o aglomeraciji. Iako gradnja i sanacija prometnica iziskuje ogroman novac, morali smo se opredijeliti za to jer sadašnje stanje uistinu nije onakvo kakvo zaslužuje šesti grad u Republici Hrvatskoj i njegovi građani. Za godinu dana, siguran sam, da ćemo biti ponosni na stanje ali i sigurnost naših prometnica.

ackar jagodno

Upitali smo gradonačelnika kakva je tu situacija vezana uz Aglomeraciju, teku li radovi predviđenom dinamikom?

-Da, u glavnom su svi radovi u cjelinama u zadanoj dinamici. Vjerujem da će sve biti završeno na vrijeme kako je i planirano. Građani su predugo čekali da se ovaj projekt ne bi na vrijeme ostvario. Svakodnevno vodim računa o tome i sigurno neću dozvoliti da ovaj projekt u bilo kojem smislu doživi kašnjenje ili neupjeh.

Gostujući u programu City radija gradonačelnik Ačkar govorio je i o brojnim drugim temama važnim za Veliku Goricu, od javnog prijevoza, rasta grada, potreba za vrtićkim kapacitetima, koliko mu znači što je saborski zastupnik, prvim kaznama za one koje ilegalno odlažu otpad…

 

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Pogledajte kako je nekada, a kako danas prostorno izgleda Velika Gorica

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest…

Objavljeno

na

gis1

Kako bi građani imali mogućnost pratiti prostorno stanje grada kroz povijest, Grad Velika Gorica implementirao je novu funkcionalnost gradskog GIS-a kojim je omogućeno pratiti postojeće i povijesno stanje, ali i postojeće i buduće stanje, kod primjerice sljedećih izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest, a radi lakšeg snalaženja, prilikom otvaranja aplikacije, izrađene su upute koje građanima olakšavaju upotrebu novog alata.

Link za pristup s uputama:

https://gis.gorica.hr

Nastavite čitati

Vijesti

Goričke večeri donose koncert rock i elektroničke glazbe

Koncert počinje večeras u 19 sati…

Objavljeno

na

Goricke veceri

Velikogorička udruga KulTur, za promociju kulture i podizanje kvalitete života svih građana, na pozornicu Goričkih večeri donosi DJ program, nastupe mladih rock bendova i autorska djela eksperimentalne i elektroničke glazbe.

Tako će večeras u Parku dr.Franje Tuđmana zasvirati velikogorički band „Deset deset“, a na pozornici će im se pridružiti i mladi rock sastav „Road XVI“ koji je poznat po sviranju obrada rock klasika stranih i hrvatskih izvođača.

Za elektroničku glazbu zadužen je DJ varboska (Kristian Bagarić) koji je svoju prisutnost na zagrebačkoj klupskoj sceni već naznačio nizom kolektivnih i samostalnih istupa.

Tulum uz rock i elektroničku glazbu kreće od 19 sati.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Žiri odlučio: Ogranak Seljačke sloge Buševec ide na državnu smotru

Grad Veliku Goricu na smotri su predstavljala čak dva kulturno-umjetnička društva. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca.

Objavljeno

na

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 19

Ogranak Seljačke sloge Buševec predstavljat će Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na državnim susretima.

Odlučio je tako, tročlani žiri Županijske smotre koreografiranog folklora, održanoj večeras u Domu kulture u Buševcu. U konkurenciji je bilo pet kulturno-umjetničkih društava od čega su dva s područja Velike Gorice. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca, a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Livanjskog kraja.

Zupanijska smotra koreografiranog folkora u Busevcu 10

26.06.2022. – Buševec – Županijska smotra koreografiranog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz društvo iz Buševca i Lukavca, iz Zagrebačke županije nastupili su još i KUD “Oštrc” iz Ruda, KUD “Preporod” iz Dugog Sela i KUD “Sveta Jana” iz Gorice Svetojanske.

Ogrankaši će pobjedničku koreografiju “Lepi Ivo krešu kreše”, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u mađarskom dijelu Podravine, pokazati publici u Županji gdje će se krajem kolovoza održati državna smotra.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od izvora do mora: Više od 150 volontera čistilo jezero Ježevo

Volontere su organizirali Športsko ribolovna udruga Odra Velika Gorica, KUD Čiče-Novo Čiče i DVD Novo Čiče, a sudjelovao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar, te članice Društva žena Novo Čiče.

Objavljeno

na

Objavio/la

akcija jezero

Akcijom čišćenja oko jezera Novo Čiče ekološki projekt Od izvora do mora ušao je u završnu fazu. Čišćenju jezera Novo Čiče pridružilo se više od 150 volontera u organizaciji Športske ribolovne udruge Odra Velika Gorica, KUD-a Čiče-Novo Čiče i DVD-a Novo Čiče. Akciji se pridružio i gradonačelnik Krešimir Ačkar, te članice Društva žena Novo Čiče.

akcija jezero1

Foto: Od izvora do mora, čišćenje oko jezera Ježevo/ Krešimir Ačkar, Fb

 

– Prilikom čišćenja volonteri su prikupili gotovo 13 tona otpada, koji je nakon akcije zbrinut na odgovarajući način. Zaključno s akcijom čišćenja oko jezera u Novom Čiču, prikupljeno je 26 tona otpada. Na samom kraju ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora, u utorak, 28. lipnja, zaposlenici tvrtki partnera projekta,Coca-Cole, Konzuma i Hanza Medije,u obliku plogginga, kombinacije trčanja i prikupljanja otpada, čistit će park Maksimir u Zagrebu – priopćili su organizatori.

Projekt je podržalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja je nazočila akciji, izjavila je:

– Klimatske promjene uzimaju sve veći danak. Najnoviji podaci svjetske meteorološke organizacije pokazuju da vremenske nepogode koje se direktno mogu povezati s klimatskim promjenama odnose 115 života i 202 milijuna dolara – na dan! Za smanjenje našeg pogubnog utjecaja na klimu potrebna je brza i učinkovita akcija. Velike kompanije kao što je Coca-Cola imaju u rukavu možda i najvažniji adut za tranziciju, a to je utjecaj na potrošače!

akcija jezero3

Foto: Od izvora do mora, čišćenje jezera Ježevo/Društvo žena Novo Čiče

Mi u ministarstvu pozdravljamo i odazivamo se na svaku akciju čišćenja koja se događa u našoj blizini, ali bilo bi puno bolje kad ambalažnog otpada ne bi bilo. Hrvatska ima kontinuirani porast potrošnje ambalaže, a u 2019. godini prosječno smo proizveli 74 kilograma ambalažnog otpada po stanovniku. To nam je taman negdje i prosječna hrvatska težina. Zamislite kraj sebe još jednog čovjeka od plastike! Pritom još uvijek recikliramo manje od polovice ambalažnog otpada“.

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvalio je organizatorima i volonterima te naglasio:

– Zaštita i očuvanje okoliša jedan od najvećih izazova s kojima se susreću lokalne vlasti u Republici Hrvatskoj. Tako je i ovdje kod nas u Velikoj Gorici. Stoga smo pokrenuli cijeli niz aktivnosti u cilju sprečavanja ilegalnog odlaganja otpada na našem području, što je posebno uzelo maha nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Od aktivnosti spomenut ću postavljanje lovačkih kamera na širem području grada, suradnju sa ŠRU Odra i njihovim ribočuvarima, te naravno akcije čišćenja kao što je ova današnja Od izvora do mora. Sačuvati čisti okoliš naša je obveza prema našoj djeci i budućim generacijama- rekao je gradonačelnik Ačkar.

akcija jezero4

Foto: Od izvora do mora, čišćenje jezera Ježevo/Društvo žena N.Čiče

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište, te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, samo upotrebom lakših boca, Coca-Cola je smanjila ukupnu upotrebu plastike za četvrtinu.

akcija jezero2

Foto: Jezero Ježevo/Krešimir Ačkar, FB

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno