turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Vijesti

Kraj borbe s ‘izgubljenom’ poštom, mještani Jagodnog dobivaju nove nazive ulica

Prema novom prijedlogu imenovat će se 14 ulica

Objavljeno

na

Kako se u posljednjih 25 godina u Jagodnom povećao broj stanovnika i kućanstva, pa su tako brojevi kuća ispremještani i neusklađeni. Tako je Vijeće mjesnog odbora Jagodno, Gradskom vijeću odnosno Odboru za imenovanje ulica, naselja i trgova, dostavilo prijedlog za rješenje njihova problema, odnosno imenovanje ulica u Jagodnom.

– Mještanima najviše smeta što njihove pošte ne dolaze na njihove adrese nego pošta ‘zaluta’ kod drugog susjeda i tu nastaju problem. Pošta se vrati u poštanski ured pa mještani šalju zahtjev pritužbe i nastaju dodatni problemi. Mislim da je vrijeme da tom problemu stanemo na kraj. Sukladno dogovoru na sastanku mjesnog odbora i mještana, došli smo do zaključka da selo Jagodno moramo dovesti u red što ose tiče naziva ulica i rasporeda kućnih brojeva – stoji u zahtjevu Mjesnog odbora, kojeg potpisuje predsjednik Ivan Sudar.

Sukladno tome u Jagodnom će se imenovat ukupno 14 ulica, a dobit će sljedeće nazive: Posavska ulica, Cvjetna ulica, Ulica Stjepana Radića, Ulica Ivana Pavla, Ulica Luščaki, Ulica Ivane Brlić-Mažuranić, Ulica Milanščak, Božićeva ulica, Kosova ulica, Ulica kardinala Alojzija Stepinca, Odranska ulica i Ulica kardinala Franje Kuharića, Ulica sv. Nikole Tavelića, Ulica Antuna Gustava Matoša.

Odbor za imenovanje, na svojoj 7. sjednici, razmotrio je i prihvatio njihov prijedlog te ga uputio Gradskom vijeću, a koji bi u utorak 11. srpnja, trebao izglasati i podržati taj prijedlog.

Nadamo se kako će ubrzo nakon toga mještanima Jagodnog njihova pošta konačno stizati na pravu adresu.

Vijesti

FOTO Mladi gorički SDP-ovci obilježili Svjetski dan borbe proti AIDS-a

Mladim Velikogoričanima podijelili prezervative te informativne i edukativne letke.

Objavljeno

na

Forum mladih SDP-a Velike Gorice akcijom je obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a kojeg obilježavamo 1. prosinca.

Tom prilikom forumaši su mladim Velikogoričanima podijelili prezervative te informativne i edukativne letke s najbitnijim informacijama o problematici ove opasne i smrtonosne bolesti.

– Mlade treba upozoriti i osvijestiti o HIV virusu koji se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, ali i potaknuti na pravovremena testiranja kako bi se maksimalno zaštili te spriječili njezino širenje. Želja je nas forumaša potaknuti mlade da budu odgovorni prema sebi i svojem tijelu, jer o njemu isključivo odlučuju sami! – ističe predsjednica Foruma Anamaria Orečić te ističe kako im je žao što se u ovo obilježvanje nije uključio i gorički Savjet mladih. 

Mladima su se u podjeli edukativnog materijala pridružili Ivana Mlinar i Branimir Mikšić, predsjednica i tajnik Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Veliko otvorenje Adventa u Gorici: Paljenje lampica, adventske svijeće i koncert Gelato Sisters

Evo i programa…

Objavljeno

na

Prvi adventski vikend je pred nama. Božićne lampice i ukrasi već svijetle na ulicama grada, a večeras nas očekuje otvorenje mnogima naljepše manifestacije ‘Advent u Gorici’. No, prije velikog uzbudljivog otvorenja u 18 sati, kada će gradonačelnik Krešimir Ačkar i službeno upaliti blagdansku rasvjetu u Parku Plemenite općine turopljske te kada će prvi na led stati umjetnici na klizaljkama, čeka vas zanimljvi program od jutra.

U uredu Bake Božićnjak do 17 sati čekaju vas gorički vrijedni mali obrtnici, OPG-ovci, društva žena sa svojom uvijek zanimljivom ponudom na subotnjem izdanju ‘Peteka na Gorice’. Uz to tu je i Školski božićni sajam u sklopu kojeg će Učenička zadruga Eugen sugrađanima ponuditi zanimljive blagdanske rukotvorine sve do 14 sati. Pripremljen je i foto kutak gdje se možete fotografirati.

Otvara se i Obrtnički adventski sajam gdje ćete imati prilike pronaći savršene poklone i domaće proizvode za blagdanski stol. U Božićnom selu od 16 sati, vilenjaci čekaju mališane s radionicama, pričama i zabavom.

Prvu adventsku svijeću zapalit ćemo u 17 sati na Trgu Stjepana Radića, prije samog službenog otvorenja manifestacije. U 20 sati uz vesele božićne hitove zagrijat će vas Gelato Sisters.

No, ne brinite. Nećete ostati niti žedni niti gladni. Na ugostiteljskom trgu možete isprobati specijalitete možete u kućicama Cheese ‘n’ go, Meat4Meet, Slavonska kuća, Kod Dore, Mini Cabaῆa.

Sutra, uz Obrtnički adventski sajam, na program je u 17:30 koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica, a nakon njih u adventskoj kupoli nastupit će FA Turopolje. Zabavno i glazbeno putovanje nastavlja se koncertom Mungos blues i Mungos mladi od 19:30 sati.

Foto: Josip Škof

Nastavite čitati

HOTNEWS

Blagdansko druženje uz paljenje svijeće nade u goričkoj okolici

U Donjoj Lomnici, Turopolju i Vukovini…

Objavljeno

na

Pred nama je vrijeme došašća u kojem se pripremamo za dolazak Božića, a u nedjelju 3. prosinca upalit ćemo i prvu adventsku svijeću koja simbolizira nadu i vjeru. U Velikoj Gorici paljenje prve adventske svijeće bit će večeras na Trgu Stjepana Radića od 17 sati.

A to će u svojoj zajednici učiniti i mještani brojnih goričkih naselja. Večeras će svoju svijeću zapaliti u Donjoj Lomnici od 17:30 sati. Pozivaju sve mještane i prijatelje da svojim dolaskom svi zajedno uđu u blagdansko rasploženje.

Tradicionalno, svijeću će u nedjelju zapaliti u 18 sati i u Turopolju u Parku Turopoljskih branitelja. Na druženje, dječju radionicu, čaj, kuhano vino i kolače pozivaju iz Društva žena Turopolje.

Sve ljude dobre volje pozivaju i mještani Vukovine koji će uz pjesmu i molitvu adventsku svijeću zapaliti kod križnog dreva u Vukovini. Tom prilikom, svojom pjesmom ovog blagdasnko druženje uljepšat će vokalna grupa iz KUD-a Dučec iz Mraclina, zatim ženski vokalni sastav iz KUD-a Slavuj iz Bukevja, HPD Kučani i župni zbor Svete Cecilije iz Vukovine. Druženja će biti svaku nedjelju od 18:30 sati, osim na Badnjak kada će biti u jutranjim satima od 8:30 sati.

–  Za zajednički stol i druženje možete donijeti plodove svojeg rada i Božjeg dara; kolače, peciva, kobasice, likere, rakije, vina i sve drugo što možete i želite dijeliti. Vidimo se na molitvi, pjesmi i druženju – pozivaju iz Vukovine.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Zajedno za Andrejevo putovanje! VG Legacy pokrenuo novu humanitrna akciju

Kako bi Andreju omogućili što lakše kretanje prikupljaju se donacije za kupnju rabljenog vozila s bočnim kliznim vratima i ugradnju rampe za invalidska putovanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Andrej je mladić koji je sretan u svom posebnom svijetu. Druželjubiv je dečko koji obožava putovanja, vožnju, šum mora, prirodu….no, Andrej od rođenja ima Downov sindrom, ali i teška fizička i mentalna oštećenja zbog epileptičnih napada syndrome West.

Kako bi Andreju omogućili lakše kretanje, VG Legacy je odlučio pokrenuti humanitarnu akciju ‘Andrejevo putovanje’ za kupnju rabljenog vozila s bočnim kliznim vratima i ugradnju rampe za invalidska putovanja.

– Skromna, kakva je, mama Anita nikada o tome nije pričala ili tražila pomoć, nego je svom djetetu stvorila predivan, siguran svijet u kojem on može nesmetano živjeti. Dok je Andrej bio manji, nošenje i ulazak u automobil nisu bili toliki problem, ali sada je to jako teško pa su odlasci kod doktora, a posebno izlasci u prirodu, koje Andrej toliko voli, postali pravi izazov – ističu iz goričke udruge iz koje su dobili ponudu za auto u iznosu od 14.900 eura te za rampu od 8.100 eura.

Ova obitelj susrela se i s drugim nedaćama. Prije sedam godina Andrej je ostao bez tate, dok je mami Aniti prije godinu dana otkriven karcinom.

Akcija je registrirana u Uredu Zagrebačke županije na ime Andrejeve mame, Anite Skrbin. I vi se možete uključiti i pomoći ovoj obitelji donacijom putem QR koda ili na račun HR6023400093511188659. U opis plaćanja upišite Andrejevo putovanje.

– Sada je na nama da zajedničkim snagama pokušamo pomoći Andreju da se njegove pustolovine nastave, da njegov poseban svijet bude ispunjen putovanjima i srećom – poručili su iz Legacya.

Nastavite čitati

Politika

Proračun 2024.: Impresivnih 122 milijuna eura za više vrtića, škola, cesta, povišice, evo detalja

Grad će u 100-postotnom iznosu financirati troškove prijevoza žena na kemoterapije, mjesni odbori imat će čak tri milijuna eura na raspolaganju za male komunalne akcije, a besplatni vrtići ostvarit će se zahvaljujući suradnji Grada i Vlade RH, koja će po prvi put sufinancirati troškove boravka djece u vrtiću!

Objavljeno

na

Objavio/la

Ambiciozan, kreativan, vizionarski, stabilan, najveći, neodrživ, predizborni..čitav niz epiteta, ovisno o tome je li vijećnik za govornicom bio iz vladajuće ili oporbene stranke, dobio je prijedlog Proračuna Grada Velike Gorice za 2024. godinu, koji je bio glavna tema danas održane 14. sjednice Gradskog vijeća. Uoči

No, u jednome se svi slažu – ovo je rekordni proračun u povijesti našega grada, a prihvaćen je sa 15 glasova ‘za’ i 5 ‘protiv’, u iznosu od impresivnih 122.076.290,00 milijuna eura.

Foto: Gradonačelnik Krešimir Ačkar/G.Kiš, Cityportal.hr

Iznos zapravo i ne čudi obzirom na najave što kapitalnih, što nekih manjih, ali građanima jednako važnih, projekata na goričkom području. Tu su i 10-postotna povećanja plaća zaposlenika u gradskim komunalnim tvrtkama, kao i djelatnika u vrtićima. Povijesni proračun predstavio je prvi čovjek grada, Krešimir Ačkar.

– Radi se o vrlo optimističnom, ali realnom proračunu koji je utemeljen na rastu gospodarstva i plaća u Republici Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i doseljavanju građana u Veliku Goricu. Neka povećanja su i administrativno-računovodstvene prirode, radi se o povećanju plaća za zaposlene u osnovnim školama. Plaće su rasle i u našim komunalnim poduzećima već za deset posto, a tako je i u predškolskom sustavu u kojima još traju pregovori – rekao je gradonačelnik.

Foto: Proračun za 2024.godinu izglasan je većinom glasova na 14. sjednici Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Podsjetio je prisutne kako je ova godina obilježena i izvrsnom suradnjom s Vladom i ministarstvima, dovršena je izgradnja Poduzetničkog inkubatora, Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, osigurana su sredstva za izgradnju Centra za starije osobe, dva nova vrtića, a asfaltirano je više od 50 kilometara prometnica iz Fonda solidarnosti.

– Iduća, 2024.godina, bit će godina izgradnje kapitalnih projekata na području grada. Centar za starije, povećanje vrtićkih kapaciteta, dvije nove škole, autobusni terminal, podižemo sigurnost u prometu građenjem novih nogostupa, značajno povećanje za male komunalne akcije, povećano je financiranje svim gradskim zajednicama vatrogascima, sportu i kulturi – neki su od projekata koje je najavio gradonačelnik.

Foto: 14.sjednica Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Kao jednu od najvećih proračunskih stavki naveo je besplatne vrtiće od 1. rujna iduće godine, a na sjednici je pojasnio na koji način će ispuniti to predizborno obećanje.

– Ekonomska cijena po vrtićkom djetetu je 344 eura. Do sada su roditelji sudjelovali sa 22 posto u participaciji, a drugo dijete već 25 posto manje. Sada imamo situaciju po prvi puta gdje gradimo nove vrtiće, podižemo plaće i gdje si možemo dopustiti da roditelje oslobodimo od plaćanja vrtića. što će nas koštati manje od dva milijuna eura. Po prvi puta ćemo od Vlade RH dobiti po svakom djetetu 20 eura i time olakšati i ovaj dio. Ništa nije besplatno, ali kao demografska mjera apsolutno od toga nećemo odustati – istaknuo je gradonačelnik.

Foto: 14.sjednica Gradskog vijeća/G.Kiš, Cityportal.hr

Odlične vijesti za sve žene koje se bore s karcinomom, Grad će 100-postotno pokriti troškove prijevoza žena na kemoterapije, a znatno povećanje ide i službama mjesne samouprave. Gotovo tri milijuna eura za male komunalne akcije, a za 50 tisuća eura povećana su i proračunska izdavanja za sanaciju divljih deponija smeća. Gradonačelnik je najavio i kako će u iduće dvije do tri godine sve kritične točke prometne infrastrukture u što većem broju dovesti na razinu kakvu građani zaslužuju, a početak je gradnja nerazvrstanih cesta za što je ovim proračunom predviđeno 11,9 milijuna eura.

– Zaključno ću reći kako me čini ponosnim i ukidanje lokalnog prireza, jer će svim sugrađanima biti veća plaća – zaključio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Oporbeni gradski vijećnici bili su redom protiv prijedloga proračuna za 2024.godinu, a evo i zašto.

– Ambiciozan proračun, naravno mi smatramo da je predizboran, vidjet ćemo kako će to ići, naravno da smo protiv. Ono što stalno govorim, nemam problema da pohvalim i određene stvari kao što su škola i vrtić u Kurilovcu, međutim nije ovdje riječ samo o Kurilovcu, nego općenito sam proračun nije zadovoljavajući za naš grad – rekao je Damir Slojšek, u ime Kluba zastupnika MOST-HSP.

 

– U svojoj više od 30 godina dugoj političkoj karijeri nisam doživio da se rebalans i prijedlog proračuna donose na istoj sjednici, zato smo htjeli i izići, ali nismo zbog odgovornosti prema građanima. Cilj je da možemo stajati iza brojki iznesenih u prijedlogu proračuna, a mi to sada ne možemo -rekao je Ivo Jelušić, u ime Kluba zastupnika SDP-HSS-GLAS.

Pozitivnim ga je ocijenio Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

– Nisam ekonomski stručnjak, ali naš član koji to jest, mi je rekao kako je proračun stabilan, što je nama najvažnije, a ujedno je i vizionarski i perspektivan – rekao je u ime Kluba zastupnika DP-a, dr. Zvonimir Lovrić.

Foto: Pročelnica za financije, Žaneta Štefančić/G.Kiš, Cityportal.hr

U nastavku sjednice, resorna pročelnica izvijestila je o prijedlogu promjena po pitanju prireza na dohodak, odnosno njegovom ukidanju.

– Od 1. siječnja iduće godine ukida se lokalni prirez na dohodak u visini 12 posto, čime će građani ostvariti viši dohodak od nesamostalnig rada i od samostalnih djelatnosti. To je i rezultat odluke gradonačelnika da se za iduću proračunsku godinu ne planira povećanje poreznih stopa. Grad će prihodovati oko 5 milijuna eura manje od prireza. Od poreza na kuće za odmor, u visini od 80 centi po četvornom metru korisne površine, Grad će iduće godine ostvariti prihod oko 20 tisuća eura – izvijestila je pročelnica za financije, Žaneta Štefančić. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno